IMG_0205_WEB

4 adembenemende Zweedse natuurgebieden op mijn wishlist

Ik geloof sterk in de kracht van ideeën en doelen neerpennen. Staat iets zwart op wit geschreven dan lijkt het neergeschrevene plots dichterbij, realistischer of zelfs een uitgemaakte zaak.

Vaak is het neerschrijven van een voornemen een eerste stap in de richting van het effectief ook uitvoeren van wat je in gedachte hebt. Je hersenen slaan datgene wat je wil bereiken op en je gaat er onbewust naar ageren.

Naast dat neerschrijven van doelen op kort en middellang termijn, merk ik ook dat plannen een belangrijke stap is om iets voor elkaar te krijgen. Onlangs hoorde ik in een podcast iemand zeggen:

An idea without a plan is just a dream.

Op een of andere manier is die uitspraak blijven hangen. Mogelijks omdat ik, maar vooral anderen me als een planner, toekomstkijker en strateeg zien.

Zweden telt 29 Nationale Parken en om en bij de 4.000 natuurreservaten. Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
Zweden telt 29 Nationale Parken en om en bij de 4.000 natuurreservaten.
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Een andere uitspraak die ik heel wat langer geleden opving maar me ook altijd is bijgebleven luidt:

Fail to plan and you plan to fail

Wie me al even volgt, weet dat ik actief een aantal gebieden in Zweden wil gaan ontdekken. Eerder is dit er naar mijn mening te weinig van gekomen.

Door enkele weken geleden naar aanleiding van het boek Wild… Scandinavië een blogpost te schrijven over mijn “Plannen voor het spotten van wilde dieren in Zweden” is het idee om er echt op uit te trekken, blijven groeien.

Schaaf je Zweeds wat bij
Sjö
Trana
Rovfågel
Vandra
Vandringsled
Cykla
Meer
Kraanvogel
Roofvogel
Wandelen
Wandelpad
Fietsen

En aangezien iets neerpennen en plannen mij helpt mijn doelen te verwezenlijken, volgt hier mijn ruwe uitstapjes-planning voor 2015.

4 ADEMBENEMENDE ZWEEDSE NATUURGEBIEDEN DIE IK IN 2015 WIL GA BEZOEKEN

HORNBORGASJÖN
Kraanvogels in Zweden
Dansende kraanvogels aan Hornborgasjön. Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se
Timing
maart-april
Activiteiten
 • vogels spotten waaronder kraanvogels, eenden en ganzen
 • ik begeef me op glad ijs met het idee een schuilhut te huren en me te wagen aan het fotograferen van vogels
 • genieten van de vergezichten in dit open landschap tijdens twee van de meerdere bewegwijzerde wandelroutes
Aantal overnachtingen
minimum twee, maximum drie

UPDATE: Lees mijn blogbericht over kraanvogelskijken in Hornborgasjön.

KINNEKULLE
Wandelen in Zweden
Het hoeft niet altijd complex of extra uitdagend te zijn. Een wandeling doorheen een prachtig natuurgebied
schept al heel wat ontspanning en voldoening. Foto: Guillaume de Basly/imagebank.sweden.se
Timing
mei-juni
Activiteiten
 • op zoek naar de zeldzame orchidee Guckusko of vrouwenschoentje
 • Kinnekulle noemt men de bloemende berg. De bosbodem kleurt in de lente wit en blauw door bloeiende daslook en leverbloempjes. Ik neem mijn fototoestel mee om deze voorjaarsbloeiers op de gevoelige plaat vast te leggen.
 • ik begeef me via pelgrimsroutes in de voetsporen van bedevaarders
 • ik neem men fiets mee om vanuit Kinnekulle naar Lidköping te fietsen en zo de omgeving te verkennen, mogelijks neem ik de trein terug
Aantal overnachtingen
minimum twee, maximum drie

STORE MOSSE
Elanden kom overal in Zweden voor behalve op Gotland. Ik hoop op een van mijn tripjes elanden te mogen ontmoeten. Foto: Håkan Vargas/Imagebank.sweden
Elanden komen overal in Zweden voor behalve op Gotland.
Ik hoop op een van mijn tripjes opnieuw elanden te mogen aanschouwen. Foto: Håkan Vargas/Imagebank.sweden.se
Timing
juli-augustus
Activiteiten
 • wandelen, wandelen en nog eens wandelen langs de meer dan 40 km bewegwijzerde paden
 • ik hoop vanop de verschillende uitkijktorens enkele mooie landschapsfoto’s te maken
Aantal overnachtingen
minimum een, maximum twee

FALSTERBO
Grijze zeehonden
Grijze zeehonden aan het zonnen vlakbij Hörnefors – Umeå. Foto: Jörgen Wiklund/Imagebank.sweden.se
Timing
augustus-september
Activiteiten
 • roofvogels spotten op hun weg van het noorden naar het zuiden
 • grijze zeehonden kijken op het zuidelijke punt Nabben
 • ik neem mijn fiets mee om van het ene observatiepunt naar het andere te fietsen
 • Öresundsbron fotograferen
Aantal overnachtingen
minimum een, maximum twee

Zo, na bovenstaande genoteerd te hebben, ben ik helemaal in the mood om elke uitstap dieper te gaan uitwerken.

Een mooie eerste stap, niet?

En uiteraard hou ik jou via een volgende blogpost en via Facebook, Twitter en Instagram op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Sweden, here I come. Alsof ik er nog niet ben *knipoog*
Katrien

ps: deze post bevat affiliatelinks. Ik schrijf of link nooit over producten waar ik niet voor de 100% achter sta.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

19 thoughts on “4 adembenemende Zweedse natuurgebieden op mijn wishlist”

  1. Hi Jetty, bedankt voor deze tip! Ik neem hem zeker mee als mogelijkheid om eventueel in 2015 nog heen te trekken. Dit gebied lijkt me inderdaad heel interessant en ‘t ligt slechts 3 uurtjes met de wagen van mijn thuis vandaan. Tevens kan ik eens linksom Vänern rijden wat eerder niet vaak gebeurde. Indien je nog tips omtrent wandelingen, zeker niet te missen plaatsjes, authentieke overnachtingsplaatsjes of gezellige eethuisjes zou hebben, laat gerust weten. Ha det gott! Katrien

 1. zoals eerder aangegeven is zeker aangeraden om op het pad te blijven in Stora Mosse, ernaast stappen is hopen dat je mede reiziger sterk genoeg is om je er terug uit te trekken (ervaring) :-(
  en voor Kinne kulle is het prachtig fietsen en er zitten heel veel herten
  voor skulleskogen moet je in de zomer wel uitkijken om niet te gaan zwemmen in de botnische zee wegens een virus

  1. Hej Guido, bedankt voor je tips hier en op Facebook. Ik trek er alleen op uit in Stora Mosse dus ik zal echt moeten opletten want medereizigers heb ik dus niet om me uit het moeras te trekken ;-) Dat was vast een hele ervaring! Mijn fiets neem ik sowieso mee naar Kinnekulle. Ik plan naar Lidköping te fietsen. Ik kijk daar alvast naar uit. Fietsen geeft me een gevoel van vrijheid. Wanneer ik volgend jaar naar Höga Kusten ga, zal ik zeker wat opzoekwerk doen omtrent dat virus. Eerder nog nooit van gehoord maar ik ben daar dan ook nog nooit geweest. Groetjes, Katrien

   1. Hej Guido, wij wonen hier aan de Botnische Golf, vlakbij Skuleskogen. Vanop onze brygga hebben wij de ganse zomer met familie en vrienden gezwommen, uren aan een stuk. Nog nooit van een gevaarlijk watervirus gehoord, laat staan iets ondervonden!

  1. Hej Renate, bedankt om je tips zowel op Facebook als hier te vermelden. Ik hoorde reeds van meerdere dat de muggen knap lastig kunnen zijn in Store Mosse. Zelf woon ik aan een meer en wij hebben zo goed als nooit last van muggen. Daarom denk er ook niet vaak aan wanneer ik andere gebieden bezoek. Mogelijks zal ik de timing van mijn uitstap naar Store Mosse hierdoor wat vervroegen. Bedankt voor de link over Kinnekulle! Een vriendin van me woont in Götene, vlakbij Kinnekulle en is helemaal weg van die prachtige berg. Ik kijk er enorm naar uit om er enkele dagen door te brengen. In Hällekis is er een handwerkdorp dat blijkbaar enorm de moeite is. Nogmaals dank en tot hoors!

 2. De Store Mosse is inderdaad erg fraai, zelfs voor een niet-vogelaar zoals ik. Het is een moerassig gebied waar de beheerders loopplankpaden hebben aangelegd met op gezette afstanden inhaal- c.q. passeerplekken. Hetgeen leidt tot een aantal raadgevingen:
  – de planken zijn niet breed, dus gezellig naast elkander kuieren zit er niet in.
  – de planken zijn vrij glad bij vochtig weer
  – haast hebben is niet zinvol. Maar daarvoor kom je niet naar Zweden, en zeker niet naar een natuurgebied.
  – must-haves: muggensmeer en goede schoenen. Facultatief een verrekijker.

  Plezier!

  1. Hi Martin, hartelijk dank voor je reactie en je tips! Super interessant. Ik neem die zeker mee bij het plannen van de trip. Ja, ik ken die gladde som labiele half in het water liggende loopplanken. Waarschijnlijk worden die in een nationaal park beter onderhouden dan deze ik hier en daar in de bossen tegenkom om drassige stukken te overbruggen. Die passeerplaatsen zijn nieuw, leuk dit te vernemen. Naast elkaar wandelen zal er niet bijzijn. Naar Store mosse plan ik alleen te gaan :)

 3. Goed idee. Bij onze volgende reis naar Zweden zal ik ook eens in Store Mosse gaan wandelen. De afgelopen 15 jaar heb ik met mijn gezin de nodige nationale parken bezocht zoals Tiveden, Fulufjället, Stora Sjöfallet, Skuleskogen, etc. De afgelopen jaren trekken we de eerste dagen met de auto en tent door naar boven de meren. We hebben voor een tussenstop wel eens een hutje gehuurd op de camping in Ljungby en ook met de kinderen (toen ze nog jong waren) een bezoek gebracht aan het attractiepark High Chapparal. De volgende keer zal ik in de buurt van Värnoma een paar dagen op de camping gaan staan om van de rust en natuur van Store Mosse te genieten. Dank voor de tip Katrien!

  1. Lijkt me een goed idee Heiko! Het schijnt daar echt prachtig te zijn, een uniek gebied voor Zuid-Zweden. Ik begrijp waarom jullie steeds doorreizen naar midden of noord-Zweden. Toch nog een heel ander landschap dan in het zuiden. Wat is Zweden toch fantastisch met zijn gevarieerde landschappen hé. Ik hoop echt de mogelijkheid te hebben om in de toekomst ook veel tijd in midden en noord-Zweden door te brengen. En dan heb ik alvast enkele tips voor Nationale Parken van jou. Iemand op Facebook liet ook al Skuleskogen vallen. Staat dus op de bucketlist ;)
   Fijn je te kunnen inspireren Heiko! :)

   1. Beste Katrien,

    Ja, Skuleskogen bij de Höga Kusten is zeer mooi om te wandelen. Je loopt over boomwortels, komt onderweg op een berg een enorm open stuk met ronde stenen tegen (vroeger afgesleten door de branding) en eindigt bij een kloof waar je vanaf een plateau een mooi uitzicht over de Botnische Golf hebt. Op de terugweg heb je continue mooie uitzichten. Dus veel fotomomenten. Het is ook een aanrader om in Docksta met de stoeltjeslift de berg op te gaan voor een mooi uitzicht over de scherenkust. Naast de Friluftsbyn in Docksta zit een leuke simpele camping met prima en modern sanitair. De campingbaas met rode baard komt tegen de avonds met een leren tas om zijn nek (als een soort Nederlandse havenmeester) iedere dag het geld contant incasseren.

    1. Oh, je doet me echt zin krijgen om dat blijkbaar wondermooie gebied te bezoeken. Jammer dat het op een 9,5 uur durende autotrip van bij mij vandaan ligt. Maar het staat bij deze officieel op mijn bucketlist. Misschien voor 2016?
     Zo’n eenvoudige zaken blijven toch echt wel bij hé. Toen wij met de fiets door IJsland fietsten hebben wij ook op een camping gestaan waar elke avond een duister type zijn ronde deed.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top