Bosanemoon

Bosanemoontjes

Ik ben vast niet de enige met een zwak voor bosanemoontjes. Die prachtige kleine witte bloempjes die je deze periode van het jaar in bossen en langs wegkanten kunt spotten. In Nederland en België moet je best wat moeite doen om ze in het vizier te krijgen. Hier in het westen van Zweden zijn ze alom vertegenwoordigd en noemen we ze vitsippor.

Ik herinner me nog als gisteren hoe vrolijk ik werd toen de Zweedse vriend me in april 2008 aan de telefoon vertelde dat er honderden anemoontjes bloeiden op dat plekje in het bos waarop we ons oog hadden laten vallen. Sindsdien is het elk jaar weer uitkijken naar het moment waarop het eerste bosanemoontje z’n witte kopje boven de aarde uitsteekt. Met z’n in de zon glinsterende zijdezachte bloemblaadjes trekt het dan mijn aandacht.

Een stralende glimlach om m’n mond als resultaat.

Op een boogschot bij me vandaan ligt Gräfsnäs slottsruin och park. Ben je in eind april of begin mei in de buurt van Alingsås dan is het best de moeite daar even halt te houden om naar de duizenden bosanemoontjes te kijken.

Schaaf je Zweeds wat bij
Vit
Blomma
Blommor
Slott
Ruin
Vitsippa
Vitsippor
Vår
Glad
Wit
Bloem
Bloemen
Kasteel
Ruïne
Bosanemoon
Bosanemonen
Lente
Blij

Van zoveel vitsippor word ik instant happy!
Katrien ♥

Bosanemoontjes

Bosanemoontjes

Bosanemoontjes

Bosanemoontjes

Bosanemoontjes

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

12 thoughts on “Bosanemoontjes”

 1. Eddy Robberts

  Ik heerinner mij toen ik net na de oorlog in Zweden woonde , dat er in het vroege voorjaar anemone waren die ik werkelijk prachtig vond maar die heetten “blosippor” is dat een ander sort?

  1. Blåsippor is inderdaad een andere soort. Het is ook een anemoon maar dan met blauwe bloempjes. In Zweden minder voorkomend als het bosannemoontje maar je kan ze inderdaad in het vroege voorjaar hier en daar tegenkomen. Ik weet niet of er een Nederlandse naam bestaat voor dit bloemetje.

   1. Tineke Bennema

    Het heet in t NLs een leverbloempje, omdat het blad de vorm heeft van een lever. De prachtige kleur verdient meer.. in NL uiterst zeldzaam.

 2. Inderdaad zo prachtig en vooral deze tijd van het jaar.. Ik kom net terug van een week Italie waar het ook weer genieten was van de bloemenzee overal. En nu verheugen we ons op de grote vakantie naar Zweden.. Bedankt voor het delen van deze mooie foto’s!

 3. Anca Veldpaus

  Daar word ik nou dronken van! Ik kijk elk bosanemoontje uit de grond en blijf genieten van het stralende wit.

 4. Fantastisch! Bosanemoontjes zijn zo mooi om te zien, het geeft echt een voorjaarsgevoel. Daar word je inderdaad helemaal vrolijk van.
  Wat een prachtige plek om foto’s te maken.

  1. Op dit moment is het echt een magisch plaatsje om wat tijd door te brengen. Op dit moment is het ook fantastisch mooi weer in Zweden. Heerlijke dagen en een mooi vooruitzicht voor de feestdag en het weekend dat eraan komt. ‘t Gaat je goed Elly!

  1. Dank je wel Magda. Ook voor je reactie. Wat fijn dat je de weg van Instagram naar mijn blog hebt gevonden. Misschien deed je dat eerder al maar ik denk dat dit je eerste reactie is. Waarvoor dank! Ik hoop dat het bevalt wat je hier ziet en leest. ♥

  1. Oh, dank je wel Wil! Een dergelijke omgeving is zo dankbaar om foto’s te nemen. Al dat groen en duizenden bloemetjes. Fijne dag!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top