Nooit gedacht dat een broodje zo snel gebakken kan zijn. Tot mijn Zweedse vriendin Sofia me liet weten dat je gist kan vervangen door bicarbonaat en zo een of meerdere rijsperiodes ontloopt. Dit moet dus ‘s werelds eenvoudigste en snelste manier zijn om brood te bakken.
En het leuke is dat je oneindig kan gaan combineren met verschillende soorten meel, granen, zaden, noten en vruchten. Ik koos deze keer voor lijnzaad en pompoenpitten maar je kan evengoed rozijnen, pistachenoten of havervlokken onder het meel mengen. Zolang je je maar een beetje aan de hoeveelheden houdt.
En zei ik al dat dit zowat het lekkerste en sappigste bruin brood is dat ik ooit gegeten heb? Dit receptje moet je dus echt eens uitproberen.
Ingrediënten voor twee langwerpige broden
-
-
- 8 dl volkorenmeel*
- 2 dl lijnzaad
- 2 dl pompoenpitten
- 1 eetlepel bicarbonaat of natriumbicarbonaat
- 1 theelepel zout
- 1,5 dl stroop
- 7 dl yoghurt, karnemelk of filmjölk (voor de mensen die in Zweden wonen)
-
Snelste manier om brood te bakken
-
-
- Meng alle droge ingrediënten
- Roer stroop en yoghurt onder het mengsel
- Verdeel het mengsel over twee ingevette broodvormen
- Bak 60 min in het midden van de oven op 180 graden
-
Door het gebruik van yoghurt is dit brood heerlijk smeuïg en blijft het langer vers dan traditioneel brood. Bestaat je familie – net zoals hier – uit twee personen? Dit broodje laat zich goed invriezen.
Zelf kies ik ervoor om het brood te snijden voor het de vriezer ingaat. Sneetjes ontdooien sneller en je kan enkel de portie nemen die je die dag nodig hebt.
Oja, bicarbonaat is verantwoordelijk voor die blauwe of groengrijze vlekken die na het bakken mogelijks vlakbij het zaad of de noten die je toevoegde verschijnen. Deze ontstaan door een chemische reactie en zijn volledig onschuldig.
Laat het smaken!
Katrien ♥
* in Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel bloem, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten.
13 thoughts on “Snel, gezond en bovenal overheerlijk brood”
Hoi katrien! Dit is vergelijkbaar met het ierse traditionele brood, heerlijk! Ze noemen dat sodabread. Al in de zeventiger jaren mijn favoriet! Je kan de stroop of siroop gewoon weglaten als je suikervrij wilt eten……doe er war rozijnen in.
Ik geniet van je recepten☺️☺️☺️
Hej Birgitt! Hartelijk dank voor de info. Dat wist ik niet. Heel fijn om horen dat je van m’n recepten geniet. Ben momenteel aan het werk aan een eerste ebook met Zweedse recepten. Meer info hierover later hier op m’n blog. Beste groet en bedankt voor je reactie! Katrien
Hej Katrien,ik heb je recept uitgetest en het was overheerlijk ,ga dat zeker nog maken ,zo komt Zweden een kleine beetje naar België,love it ;)
Ha, zo tof Petra! En super dat ook jij het een lekker broodje vindt. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die niet van dit brood smult. :)
Hoi Katrien, ja, dat herinner ik me van mijn tijd in Zweden, dat lekkere sappige zelfgebakken brood waarvan ik me altijd afvroeg wat erin zat. Ik vind het alleen wel jammer dat er zoveel stroop in zit, omdat ik liefst suikervrij wil eten. Weet je of er ook recepten zijn voor dit soort brood met minder suiker/zoetigheid?
Hoi Tamar, dank voor je reactie en ik begrijp je dilemma. Ik ben even online op zoek gegaan naar een gelijkaardig broodje zonder stroop en vond een alternatief op volgende Zweedse site http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/filmjolkslimpa-utan-sirap/. Ik heb de ingrediënten snel even voor je vertaald. Werkwijze is hetzelfde. Eerst alle droge ingrediënten mengen, dan de vochtige (yoghurt en wortel) eronder mengen. Ongeveer 50 min onderaan in een oven van 180 graden bakken. Ingrediënten voor één langwerpig brood.
3 dl tarwemeel
2 dl volkorenmeel
2 dl havervlokken
2 theelepels bikarbonat
1 theelepel zout
1 dl vrij te kiezen, pitten, zaden, gedroogde vruchten (bv. lijnzaad, pompoenpitten, rozijnen, …)
ca 50 g fijn geraspte wortel
4 ½ dl yoghurt of karnemelk
Ik kreeg van anderen dezelfde vraag en ben ook beetje nieuwsgierig naar dit suikervrije alternatief. Ik plan het dus ook eens te maken en dan plaats ik het recept en foto’s hier op m’n blog. Wanneer je met het recept aan de slag zou gaan, laat gerust weten hoe het broodje smaakt. :)
Groetjes, Katrien
Net gebakken en het is heerlijk. Alleen is het niet gerezen. Iemand enig idee hoe dat zou kunnen? In plaats van roggemeel heb ik speltmeel gebruikt.
Het broodje rijst echt niet veel Werner. Bij mij zijn ze steeds uiterlijk een centimeter of twee hoger geworden wanneer ze uit de oven komen. En ik herinner dat dit ook zo is bij mijn Zweedse vriendin wanneer ik dit brood eerder bij haar at. Dus jouw broodje is volgens mij perfect gelukt. :) Fijn dat het smaakt!
Hallo Katrien
Wij willen bovenstaand brood maken echter in het eerste gedeelte staat stroop en het 2 de gedeelte staat siroop wat moet het zijn?
Hoi Marian, wat leuk dat je met het recept aan de slag gaar. Het correcte woord is stroop. In Vlaanderen zeggen we meestal siroop. Vandaar mn verwarring. Stroop dus :)
Leuk recept, ga ik zeker proberen!
Wellicht ook goed te maken met karnemelk als vervanger voor de filmjolk?
Super Lizzy! Dit receptje kan eigenlijk niet mislukken en je hebt onmiddellijk twee broodjes :) En inderdaad, dat moet ook met karnemelk lukken. Karnemelk leunt ook het dichtst bij filmjölk aan maar yoghurt lukt normaal gezien ook perfect. Ik heb ondertussen je karnemelktip al aan het receptje toegevoegd. :)