Met de brug van
denemarken naar Zweden

Wil je binnenkort met de auto naar Zweden? Dan denk je misschien meteen aan een overtocht met boot. Een stukje van je reis overbruggen met de ferry is inderdaad een optie, maar wist je dat je ook met de auto over de bruggen van Denemarken helemaal tot in Zweden kan rijden? Je rijdt een klein stukje om langs, maar in totaal duurt je reis amper langer. De route over de bruggen naar Zweden is bovendien erg mooi, met als hoogtepunt de brug tussen Kopenhagen en Malmö.

Met de auto naar Zweden zonder overtocht

Het grootste voordeel -naast de indrukwekkende uitzichten- aan de route via de bruggen is dat je geen rekening hoeft te houden met vertrekuren van de veerboot of wachttijden in de haven. Je hoeft nergens op een specifiek moment te zijn, wat betekent dat je je eigen tempo kan bepalen. Je rijdt en rust wanneer het uitkomt en hoeft niet te stressen als je in de file terechtkomt. Dit punt is zeker een voordeel als je met kinderen met de auto naar Zweden reist.

De route over de bruggen

Rij je vanuit Nederland of België richting Zweden, dan kom je drie bruggen en één tunnel tegen, waarvan twee betalend zijn.

De Nieuwe Kleine Beltbrug

Of Den Nye Lillebæltsbro in het Deens is 1.700 meter lang en de eerste brug die je tegenkomt in Denemarken. Ze ligt in Middelfart, is tolvrij en verbindt Jutland met het eiland Funen.

De Grote Beltbrug

Deze brug, ook de Storebæltsbroen genoemd in het Deens, is de tweede brug die je tegenkomt op je route naar Zweden. Deze tolbrug is de langste van de drie en erg indrukwekkend. Dit onderdeel van de autosnelweg E20 bestaat uit twee delen en verbindt de eilanden Funen en Seeland via een eilandje in het midden. In totaal is de brug maar liefst 18 kilometer lang.

De Öresundbrug

De Sontbrug, of Öresundsbron in het Zweeds, ken je misschien van de populaire Zweeds-Deense dramaserie The Bridge. Deze 16 kilometer lange tolbrug tussen Denemarken en Zweden werd in 2.000 geopend en vormt een alternatief voor het veerpont tussen Helsingør en Helsingborg. Vanuit Kopenhagen duik je eerst een tunnel in die nadien overgaat in de brug die je rechtstreeks naar Malmö brengt.

Brug Denemarken Zweden
Rij je van Kopenhagen naar Malmö dan duik je eerst een tunnel in waarna je op deze plaats terug boven komt en de Öresundsbro voor je ziet liggen.

Wat kosten de bruggen tussen Zweden en Denemarken

De eerste brug in Denemarken is gratis, maar wil je over de Grotebelt en de Öresundbrug rijden, dan betaal je tol. Reis je regelmatig naar Zweden, kan je een BroPas/BroBizz aanvragen. Dit is een elektronisch kastje in combinatie met een abonnement waardoor je korting geniet als je via de bruggen reist. Het is gekoppeld aan je creditcard en de betaling gebeurt automatisch. Bij de tolpoortjes kies je deze met het Bizz logo en dankzij de herkenning van je kastje en/of nummerplaat rij je er zo doorheen.

Tips en weetjes

Milieusticker Duitsland

Wil je even de benen strekken, een hapje eten of overnachten en doe je dat liever niet langs de kant van de baan, maar in een Duitse stad in de buurt? Hou er dan rekening mee dat je in verschillende Duitse steden en gebieden tegenwoordig een milieusticker op je ruit nodig hebt. De zones, ook Umweltzone genoemd, worden op voorhand goed aangeduid met borden. De milieusticker kan je eenvoudig op voorhand kopen via de webwinkel van ANWB. Blijf je gewoon op de autosnelweg, dan heb je uiteraard geen sticker nodig.

Uitkijkpunt over de Öresundsbro

De perfecte plaats voor een tussentijdse stop op je route van of naar Zweden is het uitzichtpunt Öresund in Malmö. Het is absoluut niet ver van de afrit van de E20 en je kan er makkelijk je auto kwijt. Maak een korte wandeling, rust even uit of geniet van een lekkere picknick met een prachtig zicht op de bekende brug die Denemarken met Zweden verbindt.

Brug Denemarken Zweden
Scroll to Top