Openluchtarena Dalhalla in Zweden

Openluchtarena Dalhalla in Zweden

Werelds machtigste plaats om een concert bij te wonen

Gelegen in een oude kalksteengroeve vlakbij Rättvik in het landschap Dalarna vind je de openluchtarena Dalhalla, een van de meest unieke concertplaatsen ter wereld. De immense put die door kalkontginning ontstond, biedt sinds 1991 plaats aan maar liefst 5.900 muziekliefhebbers.

En enkele jaren geleden was ik daar eentje van.

De Zweedse vriend en ik vinden het namelijk leuk af en toe – in Zweden of elders – een concert bij te wonen en deze muziekarena stond al even op de agenda. Dus planden we een reisje naar Dalarna (zo’n 400 km bij ons vandaan) en boekten twee tickets voor de coverband P-Floyd. 

Dat het magisch zou worden, stond buiten kijf!

De plaats overrompelde me onmiddellijk door z’n ligging en grootsheid: een kuil van maar liefst 400 bij 175 meter groot en 60 meter diep, midden in een bos.

Daar zouden we dus een muziekvoorstelling bijwonen!

De afdaling naar de bodem van de groeve geeft je voldoende tijd om de unieke setting in je op te nemen: de in etages uitgegraven wanden die het geheel op een amfitheater uit de oudheid doet lijken, het azuurblauwe water naast het podium, de boomtoppen van de sparren vlak aan de rand van de groeve, de niet storende mensenstroom die de plaats zachtjes maar zeker met een gezellig geroezemoes vult.

De akoestiek is er eentje om u tegen te zeggen. Dat is toch wat de kenners beweren. Het is de grootte van de put in combinatie met de korrelige wanden die voor een zacht echo-vrij geluid zorgt. Magisch wordt het wanneer de schemering invalt en het water de lichtshow op de rotsachtige wanden weerspiegelt.

Vroeg of laat beland ik opnieuw op een van die duizenden stoeltjes. Dat is zeker!

Ben je dus op reis of doorreis in Dalarna? Overweeg dan een concert bij te wonen in Dalhalla, ‘s werelds meest unieke openluchtarena!

En laat me via een reactie onderaan dit bericht zeker weten wat je ervan vond. :)
Katrien ♥

welke bands komen naar dalhalla

Elk jaar kun je van juni tot september een (of meerdere) van de twintig tot vijfentwintig voorstellingen bijwonen. Het programma bevat zowel Zweedse als internationale muzikanten en bands en de muziekgenres zijn verscheiden.

Openluchtarena Dalhalla in Zweden

5 prachtige routes in Dalarna

Op zoek naar enkele prachtige routes die je langs mooie plaatsjes en via kronkelende wegen doorheen Dalarna voeren? Dan is de routegids “5 mooie routes in Dalarna” misschien wel iets voor jou. Goed voor 280 km rijplezier! In ruil voor een kopje thee komen de routes via digitale weg jouw richting uit.

Overnachten in Dalarna

Nog op zoek naar een overnachtingsplaats in Dalarna? Wacht niet te lang met boeken. Net zoals op vele andere plaatsen waar het zomers heerlijk vertoeven is, vliegen de mooie, betaalbare en unieke plaatsjes als eerste de deur uit.

[booking_product_helper shortname="dalarna map widget"]
Mooie routes Dalarna

Overnachten in Dalarna

[booking_product_helper shortname="dalarna map widget"]
Zweedse recepten voor op reis

Deel dit bericht met jouw vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

6 thoughts on “Openluchtarena Dalhalla in Zweden”

  1. Hej Anneke, hartelijk dank voor je bericht en wat leuk dat jouw dochter deze zomer een concert gaat bijwonen in Dalhalla. Wij hebben ook getwijfeld toen we onze tickets boekten maar uiteindelijk toch voor een zitplaats gekozen. Achteraf hadden we daar zeker geen spijt van. Alle staplaatsen zijn achter de zitplaatsen gelegen waardoor je iets verder van het podium verwijderd staat. Maar aangezien de vorm van de tribunes heb je ook daar nog steeds goed zicht. Wens haar alvast veel plezier! Groetjes, Katrien

 1. Hej Katrien,
  Volgens mij volg ik jou al vanaf jouw allereerste blog van t9en jij net in Zweden was.
  Ik geniet altijd enorm van je mooie foto’s én verhalen.
  Maar nu wil ik toch nog even iets over Walhalla zeggen, daar ben ik al een paar maal geweest voor ern concert of mooie opera, de 1e keer was in 2002.
  Toen zag het er nog niet zo professioneel uit als nu, maar lekker met je dekentje en koelbox, broodje en flesje wijn op de tribune.
  Vanuit die tijd heb ik nog een mooie folder waarin staat hoe Dalhalla is ontstaan en dat is omdat er miljoenen jaren geleden een meteoriet is ingeslagen en er een gat/ water is ontstaan, 40 nu ruim 50 jaar geleden is besloten er een theater van te maken.
  Maar in elk geval is het ook één van mijn favoriete plekken hier in Zweden.
  Lieve groet,
  Henny

  1. Hej Henny, hartelijk dank voor je reactie en wat fijn om horen dat je me al zolang volgt. Nog leuker is dat je ook al in Dalhalla een concert hebt bijgewoond. Dalhalla is nu inderdaad heel wat bekender geworden en daardoor geprofessionaliseerd. En zo typisch Zweeds met dat dekentje, broodje en flesje wijn. :) Vele groetjes en tot horens! Katrien

 2. Wij vonden Dalhalla en het concert van P- Floyd ook een geweldige ervaring. En het was erg leuk om jullie daar te zien en te spreken.

  1. Ik heb heel vaak aan jou moeten denken tijdens het maken van dit bericht over Dalhalla. Hoe bijzonder was het dat jij mij uit die mensenmassa pikte en vroeg: “Ben jij niet Katrien van Touch of Sweden”. Ik vond dat echt speciaal en iets wat me nooit eerder en ook niet meer daarna is overkomen. Was leuk jullie daar te ontmoeten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dit blogbericht bevat enkele affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij zo’n link aanklikt en overgaat tot boeking of aankoop, ik vergoed wordt. Zo gaat een deeltje van de winst van het betreffende – meestal grote – bedrijf naar mij. Mooi toch! : ) Dankzij onder andere deze bijdrages kan ik mijn werk als blogger verderzetten en hier blijvend nieuwe informatie over Zweden voorzien. Hartelijk dank voor het begrip! En ook bedankt om via mijn site boekingen en aankopen te maken. Dat wordt enorm geapprecieerd. Dank, Katrien

Scroll to Top