Donker Zweden

December – de donkerste maand van het jaar

Het is donker in Zweden. Super donker! De ochtendschemering gaat zachtjes over in de avondschemering. Is er geen wolkje aan de lucht dan zie ik de toppen van de bomen schitteren in de zon. Zeker na een koude nacht en de vorst duizend ijskristallen op hun takken heeft achtergelaten.

Ik zie een groepje goudvinken neerstrijken in de kruin van een kale zilverberk. De mannetjes eisen met hun vuurrode borst alle aandacht op. Het lijkt alsof ze even pauzeren en van het beetje warmte dat de laaghangende zon ons deze periode van het jaar gunt, ten volle willen genieten.

In tegenstelling tot hen heb ik weinig mogelijkheden om een streepje zon te vangen. Het bos waarin ik woon belemmerd tijdens de decembermaand elke zonnestraal de grond te bereiken.

Donker Zweden

Ik moet denken aan de eerste twee winters die ik in Zweden beleefde. Het was bar koud. Het kwik daalde in het oude jaar al tot min vijftien graden. Op het meer achterin de tuin was een dikke ijslaag ontstaan. Tijdens m’n middagpauze trok ik dan mijn warmste kleren aan voor een picknick midden op het meer.

Gezicht in de zon. Achterste op het ijs.

Maar sinds 2010 is een strenge winter uitgebleven. En dat blijkt ook dit jaar het geval. Begin november zag het er nochtans veelbelovend uit met de eerste sneeuw die bijna twee weken bleef liggen.

Misschien verwacht ik wel wat te veel van die donkere decembermaand. Uiteindelijk begint de winter pas 21 december. De hoop dat een witte sneeuwlaag de twaalfde maand van het jaar wat oplicht blijft echter steevast bestaan.

Donker Zweden

Sinds enkele jaren trekken de Zweedse vriend en ik tijdens Kerst en Nieuw naar de zon. Toen ik in België woonde heb ik nooit de behoefte gevoeld om tijdens de winter in exotische oorden te vertoeven. Ik vraag me dan ook af of en hoeveel effect dat gebrek aan licht en direct zonlicht op me heeft. Ik ben vrij optimistisch van aard dus er is best wat nodig vooraleer neerslachtigheid zich meester van me maakt.

Toch loopt er tijdens andere periodes net iets meer energie door mijn aderen, verloopt alles ogenschijnlijk vlotter en blaak ik van gezondheid. Ik zou het wintermoeheid kunnen noemen. Of een verantwoording aan mezelf om m’n koffer te mogen pakken voor twee weken zon, zee, strand en city life.

Hopelijk worden de contrasten me niet te veel. ;-)

Een fijn eindejaar! God Jul och Gott Nytt År!
Katrien ♥

Maandkaart december Linnea
Het maandkaartje december met Linnea van Zweeds illustrator Lena Anderson – The Swedish Gift Shop

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

11 thoughts on “December – de donkerste maand van het jaar”

 1. Hele fijne en gezellige kerstdagen en een mooi en gelukkig 2017, Katrien!
  En natuurlijk een plezierige tijd aan zee, op het strand, onder de zon :-) Geniet ervan!

  1. Dank je Elly! Ik hoop dat je een mooi eindejaar achter de rug hebt en ik wens je het allerbeste (en vele reisjes naar Scandinavië) voor 2017! <3

 2. Ondanks een thuisgevoel op de plek waar ik woon steeds opnieuw vertrekken om mij elders thuis te voelen en om nadien met een gevoel van blijheid mijn eigen straat weer in te draaien. De eeuwige verwondering…
  Heb jij ook dat gevoel?
  Merry Christmas!

  1. Oh ja Lia! Ik ben heeeeel graag thuis maar daarnaast ben ik net zoals jij een persoon die voor beleving en avontuur kiest. De voorbije jaar door bouw en verbouwwerken en een verhuis van Zweden te weinig van gekomen. Ik ben nu dus mijn schade aan het inhalen. ;-) En niets leuker dan thuiskomen na een heerlijke trip. :) Een avontuurlijk en mooi 2017 voor jou met minstens één reisje naar Afrika. ;-)

 3. Hendrik De Rycke

  En dan leef je nog in het zuiden van Zweden… Maar ik begrijp je: Barbro en ik zitten voor twee weken op La Palma. Eindeloze bergwandelingen in hemdsmouwen.

 4. Henriette van der Noord

  Hej Katrien,

  Geniet van de warme dagen. En ik hoop voor je dat wanneer je terug komt het toch echt winter is bij jullie.
  Met veel lichte sneeuw!

  Fijne kerstdagen en vast een gelukkig en gezond 2017!

  Groet, Henriëtte

  1. Dank je wel Henriette! Ik hoop inderdaad wanneer ik terug thuiskom een wit sneeuwtapijt aan te treffen. En komt de sneeuw niet naar mij, dan ga ik ze noordelijker opzoeken. :) Een mooi 2017 toegewenst!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top