Dromen waarmaken

Egoïstisch zijn in het nieuwe jaar

Soms moeten wij – vrouwen – wat egoïstischer zijn. Af en toe eens alleen aan onszelf durven denken. Niet dat iemand ons oplegt dat niet te doen. Nee, het lijkt vanaf ons twintigste levensjaar zo geprogrammeerd te zijn. We positioneren onszelf op de tweede, derde of afhankelijk van de situatie zelfs op de vierde of vijfde plaats. Eerst aan de anderen denken. Het de anderen naar hun zin maken. Voor de anderen zorgen.

Ja, daar zijn we goed in.

Zou het moeder natuur zijn die vlak na onze tienertijd iets in onze hersenen uitschakelt zodat we niet teveel aan onze eigen noden en verlangens denken en we onvoorwaardelijk alle aandacht op het gezin en de zorg voor de nakomelingen richten?

Kwestie van het menselijke ras in stand te houden.

Eenmaal je eind de dertig bent, staan de kinderen op eigen benen – dat was bij het ontstaan van de mens toch de bedoeling – en komt die schakelaar zachtjes terug op ON te staan. Gedachten krijgen de vrije loop. Vele vragen en bedenkingen duiken op. Mogelijks gepaard met wat verwarring of desoriëntatie.

Je hoeft geen kinderen te hebben – ik denk aan mezelf – om te merken dat er rond je veertigste een drang ontstaat om NU de dingen te doen die je altijd al hebt willen doen. We starten met het maken van lijstjes met daarop plaatsen in de wereld die we willen bezoeken, vaardigheden die we willen aanleren, avonturen die we willen beleven. We dromen van een carrière switch of misschien wel van een verhuis naar een andere plaats op onze wereldbol.

Mogelijks heeft het niets met het voortbestaan van de mensheid en de zorg voor kinderen te maken en is het de magische 40-jaargrens die er ons toe dwingt ons leven even onder de loep te nemen en ons doet beseffen dat we – in het beste geval – reeds halfweg zijn. Zachtjes maar zeker doemt de gedachte ‘it’s now or never’ op.

Met een beetje geluk ontlopen we de alom gekende midlife crisis.

Geen idee wat uiteindelijk de aanleiding is dat velen – samen met mij – hun leven rond hun veertigste verjaardag willen upgraden. Belangrijk is naar die gevoelens en gedachten te luisteren en effectief ook actie te ondernemen.

Dus duik achter je computer op zoek naar die ene opleiding die je zo graag wil volgen, koop dat muziekinstrument waarvan je al jaren droomt of maakt dat lijstje met reisbestemmingen en kruis de plaats aan die je in 2016 als eerste wilt bezoeken. Sta een uurtje vroeger op om dagelijkse de ochtendwandeling in het bos te maken die je zo doet stralen of maak je een avond in de week vrij om je als vrijwilliger voor een goed doel in te zetten.

Waar je ook van droomt, durf in 2016 af en toe eens egoïstisch te zijn. Dat is wat ik ga doen.

Mooi toch!
Katrien ♥

Dromen waarmaken
Samen met mijn vader op een bankje. Genietend van de zon.
Dromen waarmaken
Tijdens een avondwandeling samen met mijn moeder snel even poseren bij een bevroren meer.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

12 thoughts on “Egoïstisch zijn in het nieuwe jaar”

 1. Beste Katrien, mijn plan voor 2016 is om eens persoonlijk kennis te kunnen maken met jou. Wij wonen aardig dichtbij elkaar (ik in Gotenburg en in de weekenden Lidköping) en nu ik je blogs al een tijdje lees wil ik de mens achter deze leuke en inspirerende teksten en foto’s graag de hand schudden. Ik bel je graag voor een date en hopelijk heb je tijd. Met vriendelijke groet, Viola

  1. Hi Viola, hartelijk dank voor je berichtje en wat een leuk plan. :) Ja, waarom zouden we eens niet afspreken voor een fika. Lijkt me leuk! Stuur je me een mailtje katrien@touchofsweden.se met je contactgegevens? Dan kunnen we op die manier verder afspreken. Tot ziens! Katrien

 2. Dit is de eerste keer dat ik op een blog schrijf. Ik ben nu bijna 77 jaar. Zweden is zo’n heerlijk land en ik heb er als 9 jarig meisje een jaar gewoond. Lysekil was de naam van het toenmalige vissersdorp.
  Heb het geluk gehad het stadje nog eens te bezoeken samen met mijn man. Het was grappig dat ik na al die jaren nog zoveel dingen kon herinneren. Wij hebben toen een keramiek atelier bezocht in the middle of no where . De ram die wij toen kochten staat nog altijd op de livingkast. Ik bezit ook het certificaat nog dat erbij afgeleverd werd.
  Wij hebben ook Stockholm bezocht. Het was prachtig weer en wij hebben besloten de laatste vlucht te nemen om nog wat langer te kunnen genieten.
  Ik heb intussen ondervonden dat reizen niet meer hetzelfde is wanneer je al die indrukken niet meer kunt delen met iemand maar de mooie herinneringen die koester ik.

  1. Dag Joanna, wat fijn een reactie van jou op mijn blog te mogen ontvangen. Ik voel me zelfs een beetje vereerd door het gegeven dat dit de eerste keer is dat je een reactie op een blog achterlaat. Voor alles een eerste keer, zegt men. Zelfs wanneer je dra 77 jaar wordt. :)
   Wat heerlijk moet het geweest zijn om als 9 jarig meisje een jaar in Zweden te kunnen wonen. En in Lysekil aan de prachtige Zweedse westkust dan nog. Lysekil ligt een uur en veertig minuten rijden bij me vandaan. Ik heb al veel plaatsjes aan de westkust bezocht maar was nog nooit in Lysekil. Een mooie aanleiding om deze lente of zomer een tripje daarheen te maken. Begin juli maak ik als reisgids met een dame uit België een tocht met de wagen langsheen de westkust. Daar droomde ze al even van. Misschien stoppen we er dan wel even. Wanneer ik er ook kom, ik zal sowieso wat foto’s voor jou maken. :)
   Fijn dat je later nog eens terug geweest bent om wat jeugdherinneringen op te halen. Ook geuren uit het verleden kunnen in je geheugen gegrift zijn. Die typische geur aan de Zweedse westkust valt me elke keer ik er kom weer op.
   Deze zomer was ik voor de eerste keer in Stockholm. Ook ik was betoverd door die wondermooie stad. Ook al hadden we bijzonder slecht weer. Ik heb er enkele berichtjes over geschreven op deze blog. Misschien heb je ze al ontdekt? Zoniet, kan je via volgende link doorklikken: https://www.touchofsweden.net/tag/stockholm/
   Ik ben het helemaal mee eens dat het delen van wat je ziet, hoort en proeft tijdens het reizen een belangrijk deel is. Vroeger reisde ik nooit alleen. Ik zag er het plezier niet van in. Nu heb ik ontdekt dat ik het fantastisch vind om er alleen op uit te trekken met de wetenschap dat ik alles wat ik zie en meemaak kan documenteren in de vorm van foto’s en tekst, en daarna thuis met mijn vriend en vooral ook via mijn blog met iedereen die interesse toont, kan delen. Op die manier heeft mijn blog mij geholpen meer buiten te komen en meer van Zweden te gaan ontdekken. Koester de mooie herinneringen en nogmaals dank voor je berichtje Joanna! Katrien ♥

 3. Mooi verhaal bij mooie foto’s van jou samen met je vader, en een met je moeder!
  Ga zeker verder met dromen van dingen die je nog wilt doen, Katrien!
  Ik word dit jaar 70 en ik heb nog dromen en ga nog door met plannen maken, ook voor 2016!
  Ik wens jou en iedereen om jou heen een fantastisch 2016!

  1. Waw Wil, wat een mooie leeftijd! En zo actief met de computer en digitale media. Wat leuk! Heel fijn om horen dat je nog dromen hebt en daar effectief ook plannen voor maakt. Ik ben wel een beetje nieuwsgierig nu waarover jij droomt. Maar je hoeft het niet te verklappen hoor ;-) Voor jou ook nog mijn beste wensen voor het nieuwe jaar.

  2. Heb naar de mooie foto’s gekeken. Wat ik mij ook nog herinner van de kustlijn zijn de rotsen.
   Ik houd erg van de werken van Carl Larsson, een Zweedse schilder die ik heb leren kennen door de kerstkaartjes die er van zijn schilderijen werden gemaakt
   Mijn man en ik hebben toen we in Zweden waren een uitstap gedaan naar zijn huis in Sundborn.
   De vrouw van Carl Larsson was misschien zonder het te willen een bron van inspiratie voor
   In Londen is er zelfs een tentoonstelling van IKEA geweest gewijd aan de schilder en zijn vrouw. Wij zijn s’ morgens met de eerste Thalys opgereden en ‘s avonds weer naar huis.
   Ik ben zo blij dat er nu zoveel Zweedse reeksen op tv zijn en soms hele boeiende!! Alhoewel ik natuurlijk de onderschriften moet lezen vind ik het toch leuk die taal te horen.
   Het behalen van de Zweedse nationaliteit lijkt me veel makkelijker dan de Amerikaanse. Mijn dochter , die intussen terug hier woont, is van bank moeten verwisselen vanwege haar dubbele nationaliteit.
   Ik wens je alvast veel succes.

   1. Dag Joanna, Carl Larsson is inderdaad een getalenteerde en bekende Zweedse schilder. Ik ken zijn werken niet heel goed maar denk bij zijn naam vooral aan de kerstkaartjes. Wist je dat er jaarlijks een kalender verschijnt met werken van hem? Ik zag dat hij bij http://www.bol.com te koop is. http://www.bol.com/nl/p/der-gro-e-carl-larsson-kalender-2016/9200000040098153/ Verder hou ik van de tekeningen van Elsa Beskow en Lena Anderson. Ik verkoop in m’n webwinkel sinds kort enkele wenskaartjes van Lena Anderson.
    Ik kijk ook heel graag naar Zweedse reeksen. Ze zijn van hoge kwaliteit en de landschappen zijn steeds zo mooi. Na 6 jaar in Zweden lukt het me al vrij goed om te volgen zonder ondertitels. Wat betreft de dubbele nationaliteit, lijkt Zweden me ook een veilige kaart. Toch wil ik nog wat laatste informatie doorlopen omtrent pensioen en erfrechtverordening. Ik heb die info ontvangen van de organisatie Vlamingen in het Buitenland. Binnenkort verschijnt er een interviewtje met me in hun tijdschrift. Een fijne dag voor jou en tot hoors! Katrien

 4. Wat heb je het weer mooi verwoord Katrien.

  Ja, al die dingen die we nog zo graag willen verwezenlijken, die onrust… Ik ben de 50 gepasseerd en droom nog net zoveel over al het moois dat ik zou willen zien of doen als toen ik de leeftijd van 40 bereikt had. Eerlijk gezegd droom ik nog veel meer over al dat soort dingen dan toen. En sommige van die dingen hebben we weten te realiseren, andere nog niet. Daar hoop ik nog wel de tijd voor te krijgen. Dat weet je natuurlijk nooit zeker.
  Maar we hebben alweer genoeg plannen gesmeed voor 2016 en hopelijk kunnen we die plannen ten uitvoer brengen. Daar verheug ik me op.
  Je moet altijd iets hebben om over te dromen, dat maakt het leven zoveel leuker.

  Ik hoop dat het jou ook zal lukken om in 2016 datgene te doen wat je graag wilt doen.

  1. Het dromen en plannen blijkt duidelijk niet af te nemen. Ik begrijp dat best. Ik vind het heerlijk nu in een dergelijke “bui” te verkeren waarbij ik elke mogelijkheid die ik zie om erop uit te trekken, in overweging neem. Want inderdaad, je bent nooit zeker over morgen. Heerlijk om horen dat je ook reeds plannen klaarliggen hebt voor 2016. Heb je op je blog al een tipje van de sluier opgelicht hierover? Trekken jullie richten noorden? Ik zal nog eens op je blog langskomen om wat bij te lezen. Ik wens jou ook een fantastisch 2016 toe Elly!

   1. Dank je! Ja, plannen genoeg Katrien, maar ik heb nog niets op mijn blog genoemd. Eerst nog wat zaken afwachten (standaard controles) voordat we werkelijk plannen kunnen gaan realiseren. En ja, dan is het de bedoeling dat we weer naar het mooie noorden trekken. Iets om naar uit te zien!

    1. Ik begrijp dat je inderdaad die controles wil afwachten Elly. We gaan er in ieder geval van uit dat je je dra terug in het noorden bevindt. <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top