goedheid van de mens

Ik geloof in de goedheid van de mens

Het kan mogelijks een beetje dom of naïef klinken. Zeker wanneer je denkt aan al het bedrog, geweld en onheil er in de wereld heerst. Toch blijf ik – onbewust – in de goedheid van de mens geloven. Zelden of nooit wantrouw ik mensen die mijn levenspad kruisen. Iemand is onschuldig zolang z’n schuld niet bewezen is. Een eenvoudige, eerlijke en goedhartige ingesteldheid. Kwestie van het leven langs de positieve kant te bekijken.

Meestal bedenk ik pas achteraf dat ik onbezorgd reageer op vragen, uitnodigingen of voorstellen van mensen die ik van haar noch pluim ken. Of een vriend of vriendin laat zachtjes weten: “vertrouw jij dat wel?”. Toch leef ik niet volgens het idee dat iedereen blindelings te vertrouwen valt. Ik wantrouw pas wanneer ik een signaal tot misbruik van vertrouwen opvang. Eerder komt het niet in me op argwanend te denken.

Mensen die onbevooroordeeld andere mensen vertrouwen, hebben meestal zelf goede intenties. Dat stralen ze onwetend ook uit. En plots ben je niet alleen een persoon die vertrouwen toont. Je ontvangt op jouw beurt krediet en geloofwaardigheid van mensen die jou nog nooit eerder ontmoet hebben.

De voorbije maanden ondervond ik hoe fantastisch het voelt wanneer je beseft dat onbekenden blindelings vertrouwen in je tonen. Iets wat ik bijzonder apprecieer en niet als evident aanschouw – hoe lijnrecht dit ook tegenover bovenstaande mag staan.

Bijzonder tevreden ben ik dat ik me onbewust niet laat sturen door welke subjectieve ingeving, mening of negatieve gebeurtenis van buitenaf. Op die manier hoop ik op mijn beurt anderen te verrassen met dat heerlijke gevoel dat je overvalt wanneer je opmerkt dat een onbekend iemand het volste vertrouwen in je toont. Een gevoel dat velen in onze wereld vast nog nooit mochten ervaren.

Ik blijf geloven in de goedheid van de mens. Jij toch ook?
Katrien ♥

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

7 thoughts on “Ik geloof in de goedheid van de mens”

 1. Henriëtte van der Noord

  Hoi Katrien, dit is een heel herkenbaar verhaal voor mij. Fijn omdat zo eens van een ander te lezen.

 2. Prachtig geschreven Katrien en wat fijn dat je op die positieve manier in het leven staat.

  Ja, ook wij blijven geloven in de goedheid van de mens, ook al zijn we wel eens tegen teleurstellingen aan gelopen. Soms kom je een onbekend iemand tegen waarbij je gewoon voelt dat het goed zit en het lijkt alsof je diegene al heel lang kent. Dan voel je dat er wederzijds vertrouwen ontstaat of zelfs al is. Dat blijf ik bijzonder vinden.

  1. Dat zijn inderdaad bijzondere ontmoetingen die je vaak heel lang bijblijven. Klopt dat ik een positieve kijk op het leven heb. Valt dat op ;-) Ik heb het wat moeilijk met negativiteit en pessimistisch denken. Wanneer ik een conversatie voer met iemand die eerder negatief is ingesteld, voel ik de energie uit me wegebben. Zelf wil ik energie geven, mensen inspireren en vooral een positieve vibe verspreiden. Ik hoop dat ik die positieve mindset nog lang kan vasthouden.

 3. Marianne Breedveld

  Mooi verwoord! Het overviel mij laatst ook. Een ontmoeting in de kringloopwinkel. Een vrouw die er uit zag als Iris Apfel en dat zelf niet wist, omdat dat Iris Apfel niet kende. We raakte aan de praat. Voordat ik wist hebben we adressen uitgewisseld. We hadden daar pen en papier voor nodig. Gevraagd bij de kassa, zegt “Iris Apfel” : “Wij willen vriendinnen worden!!!!” Ik was er stil van. Nu ik dit aan jou schrijf, ga ik maar eens actief contact met haar zoeken.

  1. Wat een mooie ontmoeting daar in de kringloopwinkel Marianne! Moet een heerlijk spontane dame zijn, die Iris Apfel van jou. En ja, duikel snel haar gegevens op om een berichtje te sturen of telefoontje te plegen. Dat apprecieert ze vast enorm. ♥

 4. Wat kan jij dit toch prachtig verwoorden Katrien! Dit vind ik bijzonder mooi: ‘Mensen die onbevooroordeeld andere mensen vertrouwen, hebben meestal zelf goede intenties. Dat stralen ze onwetend ook uit. En plots ben je niet alleen een persoon die vertrouwen toont. Je ontvangt op jouw beurt krediet en geloofwaardigheid van mensen die jou nog nooit eerder ontmoet hebben’.

  Kiezen voor (positieve) waarden laten je vreugdevol en sterk door het leven gaan. Je zintuigen nemen dan puur dingen waar; de essentie is belangrijk. Vertrouwen én wederzijds respect…

  1. Dank je wel Lia! Zo fijn dat je dit hier schrijft. Je voelde vast aan dat jij een van die personen bent waarover ik schrijf. Dat onder andere jij het bent die me dat goede gevoel bezorgde. Het vertrouwen is uiteraard wederzijds.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top