Gotland Zweden

Gotland is het grootste Zweedse eiland en erg populair als vakantieoord, niet in het minst bij de Zweden zelf. De parel van de Baltische zee bevindt zich op zo’n 90 kilometer van het vasteland. Vanuit Stockholm vlieg je er in een half uurtje naartoe, maar een overtocht over het water is minstens even leuk. Vanuit Nynäshamn of Oskarshamn bereik je na drie uur met de ferry meteen Visby, de enige stad van het eiland.

Het pittoreske Visby behoort tot het UNESCO werelderfgoed en wij begrijpen waarom. Verken de stad te voet en geniet van de straten met kasseien, gekleurde huisjes en leuke winkeltjes. Rust even uit op één van de vele gezellige terrasjes en geniet van een saffranspannkaka, een lokale specialiteit.

Dat de stranden erg populair op het eiland zijn mag je niet verbazen. Gotland heeft met z’n 800 kilometer kust magische zandstranden waar het goed vertoeven is met z’n twee of met het gezin. Ook de beroemde rauken, of kalksteenpilaren, die je langs de kust vindt, zijn een plaatje. De meest indrukwekkende vind je niet op Gotland zelf, maar op Fårö, een klein eilandje in de buurt dat ook zeker een bezoekje waard is.

Naast rotsige kustlijnen valt ook het groene landschap op. Het milde klimaat en de aanwezigheid van kalksteen in de grond zorgen ervoor dat de natuur lang z’n groene uitzicht behoudt. Aan prachtige natuur geen gebrek op Gotland. Meer dan 100 natuurreservaten en een nationaal park laten je niet onberoerd.

In de zomer kan het naar Zweedse normen erg druk zijn op Gotland. Een bezoek buiten het hoogseizoen kan ook, maar hou er dan rekening mee dat bepaalde toeristische voorzieningen andere openingsuren hebben.

Credits foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Scroll to Top