Kungsleden wandelen

Heimwee naar de Zweedse bergen

Ooit keer ik terug naar de Zweedse bergen. Dat beloofde ik mezelf toen ik een klein jaartje geleden met m’n rugzak door de Jämtlandse fjällen trok. Vier dagen wandelde ik door uitgestrekte dalen in een prachtig ongerept herfstlandschap. Ik kan me het rood-geel-bruine kleurenpalet nog voorstellen alsof het gisteren was.

Ik herinner me tevens het gevoel toen ik de laatste ochtend de deur van de berghut zachtjes achter me dicht trok. Is dit echt reeds de laatste dag? Wat mij betrof en desondanks het grijze weer had die wondermooie tocht doorheen dat boomloze gebied nog enkele dagen langer mogen duren.

Helemaal gebeten door de gedachte een dergelijke wandeling ooit opnieuw te willen maken, begon ik tijdens de treinrit huiswaarts reeds te dromen van een volgende tocht. Een volgende meerdaagse wandelvakantie doorheen Zweden. Eentje die iets langer dan vier dagen mag duren.

Schaaf je Zweeds wat bij
Fjäll
Fjällen
Vandra
Fjällvandring
Tåg
Vandringsled
Kung
Vänner
Svenska vänner
Berg
De bergen
Wandelen
Bergwandeling
Trein
Wandelpad
Koning
Vrienden
Zweedse vrienden

Als snel kwam ik bij het gekende wandelpad Kungsleden uit. Een uitgestippeld traject dat van Abisko, helemaal in het noorden van Zweden, tot in het zuidelijker gelegen Hemavan loopt. Zou ik volgend jaar voor het eerst naar Lapland trekken? En daar misschien wel het noorderlicht zien?

Ik googelde wat. Legde mijn oor te luister op Facebook en kreeg misschien wel van jou een van de vele Oh’s en Ja’s en Ik wil terugs als reactie. Ergens vlak na dat moment, toen de winter op z’n donkerst was, besliste ik voor mezelf: volgende herfst reis ik naar Lapland voor een meerdaagse wandelvakantie.

En nu… nu is het definitief. Samen met twee Zweedse vriendinnen stap ik begin september op de trein naar Abisko. Het 108 km lange wandelpad dat ons op zeven dagen naar Nikkaluokte moet voeren, is het meest noordelijke traject van Kungsleden.

No way back! En echt verdrietig ben ik daar niet om.

Ik ga Kungsleden wandelen. Yeah!
Katrien ♥

ps: de foto’s in deze post nam ik september 2015 tijdens het wandelen van de Jämtlandstriangel.

Kungsleden wandelen

Reisinformatie over Zweden ontvangen?

Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

4 thoughts on “Heimwee naar de Zweedse bergen”

 1. Hoi Katrien,

  Dank je wel!

  Wij gaan bijna altijd in het voorjaar naar Scandinavië, dus helaas weinig kans om het noorderlicht waar te nemen. Wij zijn ooit een keer in het najaar naar het noorden gereisd en hebben toen één keer het noorderlicht gezien, maar lang niet zo mooi als op de foto’s en filmpjes die je op internet vindt. Het was nogal wazig, meer een doorzichtige, witte lichtboog die boven de horizon hing. Maar de boog begon langzamerhand steeds meer te bewegen en voor het goed tot ons doordrong wat het was, was het alweer verdwenen. Toch kan ik het me nog altijd voor de geest halen hoe het eruitzag, het heeft indruk gemaakt. Dus we gaan voor de herkansing en als we dan een volledige ‘lichtshow’ te zien krijgen, dan lijkt me dat een van dé ervaringen van ons leven :-)

  Ik ben nu al beniewd naar de eventuele foto’s die jij tijdens die tocht vast en zeker gaat maken…

  Hartelijke groet!
  Elly

  1. Das een logische verklaring :) Voor mij is het de eerste keer dat ik zo hoog naar het noorden trek. Een eerste kans dus om het noorderlicht te aanschouwen. Op foto en op video is het al zo ongelofelijk mooi dat het echt wel een onvergetelijke ervaring moet zijn wanneer je ver van alle drukte verwijderd ergens midden in de natuur dat natuurfenomeen mag meemaken. Ik zal zeker aan jou denken wanneer ik het noorderlicht te zien krijg en wie weet kijk jij op dat zelfde moment een honderdtal kilometers bij me vandaan naar dat zelfde licht. :)

 2. Wat een goede beslissing, Katrien, en wat een avontuur! De natuur is daar echt overweldigend. Daar ga je geen spijt van krijgen en helemaal niet als je het noorderlicht ook nog te zien krijgt. Dan wordt het vast en zeker een onvergetelijke ervaring.

  Als alles meezit hopen wij ook in september naar Noorwegen te reizen. De herfstkleuren zijn er dan prachtig, net zoals jij meegemaakt hebt tijdens het wandelen van de Jämtlandstriangel, maar vooral om hopelijk het noorderlicht te kunnen zien. Dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben en dat moet er nu maar eens van komen. Maar dan moet ook echt alles meezitten en als dat het geval is, dan gaan wij ervoor!

  Alvast veel plezier gewenst met de voorbereiding van jullie tocht, want dat is toch iets om je op te verheugen!

  Zomergroet vanuit een warm Nederland!

  1. Hi Elly, dank je voor je reactie. Elke keer weer zo fijn jouw zicht op de zaken te lezen. Ik droom nu al van de prachtige kleuren, de ongereptheid en de mooie vergezichten. Ook het gezellig samenzijn met de vriendinnen, moe maar voldaan aankomen in de hutten en een eenvoudig potje koken. Meer moet dat niet zijn. :) Ik hoop dat alles meer dan meezit en jullie met z’n tweetjes in september naar het hoge noorden kunnen vertrekken en daar het noorderlicht kunnen zien. Zoals men zegt heb je enkel spijt van de dingen die je niet gedaan hebt. Maar ik begrijp dat een aantal zaken af en toe stop zeggen. Begrijp ik het goed dat jij tijdens al je scandinaviëreizen nog nooit de kans gekregen hebt om het noorderlicht te zien? Dan moet het er nu inderdaad eens van komen. Ik gun het je van harte toe. Fijne tijd daar in Nederland! Katrien ♥

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top