Herbarium: moerasviooltje

Ik leg een herbarium aan. Jij ook?

Voor de eerste keer in mijn leven mis ik ze. De oude papieren telefoonboeken. De witte gids. En de gouden gids. Ja, die hadden me in deze moderne tijd perfect van dienst kunnen zijn. Ik ben namelijk gestart met het maken van een herbarium.

Een herbarium met wilde planten uit Zweden.

Ik liep al een tijdje met het idee om wilde bloemen te drogen en te bewaren. Maar het was een artikel in Flow 3/2015 dat me net dat duwtje in de rug gaf om effectief ook aan de slag te gaan.

Ik zou mezelf niet zijn indien ik aan mijn herbarium geen leuke twist zou geven. Dit is het plan:

Een digitaal herbarium

Bloemen plukken en ze tussen enkele velletjes krantenpapier een plaatsje bezorgen in een dik boek. Tot zover niets nieuws in vergelijking met hoe men vroeger een herbarium aanlegde.

Maar eenmaal de plantjes droog zijn, wijk ik af van de standaard methode. Elke plantje komt onder de scanner terecht en krijgt een tweede leven. Zoiets als een digitaal bestaan.

Samen met de soortnaam, noteer ik de vindplaats en de plukdatum. En klaar is het maarts viooltje, de eerste soort van mijn digitaal herbarium.

Herbarium maarts viooltje

Een verticaal herbarium

Het zou jammer zijn uiteindelijk niets aan te vangen met het mooie en met zorg geplukte en gedroogde bloemetje. En met die gedachte, duikt een leuk idee in me op.

Deze zomer bezoek ik vast één of meerdere loppis-markten. Ik koop er een resem kadertjes in verschillende groottes. Elke ingekaderde soort krijgt een plaatsje in huis. Als een bonte verzameling samen op een muur.

Mijn verticaal herbarium-idee is geboren. Nu nog de Zweedse vriend overtuigen een muur daaraan op te offeren. ;-)

Herbarium: Maarts viooltje

Een herbarium om te delen

Hou je van bloemen, de natuur of leuke prints. Voel je vrij het maartse viooltje te downloaden en te printen**. Je kan voor een Nederlandse printable of een Zweedse printable kiezen.

Herbarium maarts viooltje

Heb jij een eigen herbarium? Misschien heb je er wel een geërfd van je grootvader of ben je geïnspireerd er eentje te maken? Ik hoor het graag. Denk er echter aan nooit zeldzame bloemen te plukken of bloemen waarvan er maar enkele exemplaren samen staan.

Prettige zomer / Trevlig sommar
Katrien

Ps. Het bloempje op de foto helemaal bovenaan is een moerasviooltje. De maartse viooltjes waren op. ;-)

** Wil je deze poster gebruiken voor commerciële doeleinden of werk je voor een dag-, week-, of maandblad? Gelieve even contact met me op te nemen vooraleer je met deze poster aan de slag gaat.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top