Het moet ergens in oktober 2015 geweest zijn dat ik startte met dromen van een eerste winters avontuur. Al snel kwam ik bij de georganiseerde wandeling Höga Kusten Winter Classic terecht. Een ideale activiteit voor de beginnende maar ook voor de gevorderde winteravonturier.
Ik schreef me na heel wat twijfelen in. Een beslissing waar ik geen seconde spijt van gehad heb.
Höga Kusten Winter Classic 2018
Op 15 februari 2018 gaat voor de vijfde keer Europas grootste winterwandeltocht van start. Een driedaagse avontuurlijke tocht doorheen het Zweedse winterlandschap aan de Hoge Kust waar tevens het nationale park Skuleskogen gelegen is. Op eigen tempo wandel je met sneeuwschoenen doorheen een van Zwedens mooiste gebieden. Overnachten doe je in je eigen tent op een kampplaats waar ook de andere deelnemers hun tentje opslaan voor de nacht.
De vertrek- en aankomstplaats is gelegen in Friluftsbyn bij Skuleberget in Kramfors aan Höge Kusten. Friluftsbyn vinden: check de google kaart hieronder of klik door naar Google Maps
Wat staat er op het programma van de Höga Kusten Winter Classic Zweden
Dag 1
De eerste etappe voert je doorheen het sprookjesachtige Nationale Park Skuleskogen. De tocht naar de overnachtingsplaats Tärnättvattnet bedraagt ongeveer 8 kilometer. De mogelijkheid bestaat om voor een kortere route van 6 km te kiezen. Sommige delen zijn behoorlijk steil waardoor je op ongeveer een snelheid van 2 km per uur mag rekenen inclusief pauzes.
08:00-08:30: Check in + eten en sneeuwschoenen afhalen
09:00-13:00: Informatiesessie
13:00: Vertrek bus naar startplaats wandeling
Dag 2
De tweede dag wandel je naar een van de meest bezochte plaatsen aan de Höga Kusten namelijk Slåttdalsskrevan, een smalle kloof waar je doorheen wandelt. Wanneer je de top van Slåttdalsberget en Stampberget bereikt wacht je een formidabel uitzicht over de scherenkust. Het kan er bijzonder koud zijn door de gure wind die er meestal huishoudt maar tracht een beschut plekje te zoeken om van het panorama te genieten. Dat het er af en toe ook eens mistig kan zijn, vergeten we even. De etappe eindigt in het kamp bij Kälsviken, een prachtige baai waar je je tentje vlakbij het water kan opzetten.
09:00: Briefing dagetappe in de kampplaats Tärnättvattnet
18:00 en 20:00: Briefing voor de wandeling op dag 3 in de kamplaats Kälsviken
18:30-21:00: Informatiemoment door verschillende outdoor-bedrijven in de kampplaats Kälsviken
Dag 3
Op dag drie volg je voor het grootste deel het wandelpad Höga Kustenleden. Dit pad brengt je naar de berg Skuleberget. Op de top ligt de finish van Höga Kusten Winter Classic waardoor het de laatste twee kilometer stevig klimmen is. Eenmaal de eindmeet bereikt ben je die zware klim snel vergeten. Het indrukwekkende uitzicht, de warmte en gezelligheid van de berghut en de overheerlijk wafels die ze aldaar verkopen, dragen daar toe bij. De afdeling kan je te voet afleggen of je kiest ervoor om de kabellift (100 kr, cash te betalen) te nemen.
09:00: Laatste tijdstip om het kamp Kälsviken te verlaten
16:00: Toppstugan en de kabelbaan bovenop Skuleberget sluit
18:00: After Hike in FriluftsByn
In deze blogpost lees je meer over mijn tocht en via het filmpje hieronder waan je je voor even in mijn voetsporen.
Je voorbereiden op de Höga Kusten Winter Classic Zweden
Je kan het een uitdaging noemen om tijdens de winter bij vriestemperaturen drie dagen in een sneeuwrijk gebied te wandelen en overnachten. Toch is deze wandeling weggelegd voor zowel de ervaren als de beginnende winteravonturier.
Belangrijk is om vooraf online wat research te doen en zo kennis op te bouwen of bestaande kennis bij te schaven over waar je rekening mee moet houden wanneer je tijdens de winter voor een langere tijd buiten verblijft. Hoe voorkom je dat je het koud krijgt of gaat zweten, hoe kleed je je in welke situatie, hoe zorg je voor drinkbaar water, hoe kan je vochttekort voorkomen en wat neem ik mee in mijn rugzak zijn een aantal zaken die interessant kunnen zijn om vooraf uit te klaren.
De eerste dag krijg je tijdens een informatiesessie heel wat tips en uitleg over het af te leggen traject, wandelen en overnachten in koude omstandigheden, wat te doen in noodsituatie enz. Bijzonder interessant dus zorg dat je tijdig aanwezig bent zodat je dit belangrijk deel niet mist.
Mijn paklijst: dit nam ik mee tijdens de Höga Kusten Winter Classic 2016
Hoe in Örnsköldsvik geraken
Je kan met de trein, de bus, de auto of het vliegtuig naar Örnsköldsvik reizen. Vertrek je vanuit Nederland of België dan maak je de afweging of je snel, goedkoop, comfortabel, milieuvriendelijk of relaxt wil reizen. Niet voor iedereen zal deze invulling hetzelfde zijn.
Met het vliegtuig
Binnen Zweden kan je snel van Stockholm naar Örnsköldsvik vliegen met de vliegtuigmaatschappij Höga Kusten Flyg. Je kan ook voor Norwegian of Malmö Aviation kiezen en op Umeå vliegen.
Vanuit Örnsköldsvik deel je een vliegtaxi die je naar Örnsköldsviks Resecentrum brengt. Daar neem je Y-Buss (23 min) die stopt bij Docksta Marina of een bus van de maatschappij DinTur (35 min) die stopt bij Skuleberget. Beide bushaltes liggen ongeveer 1,5 kilometer bij Friluftsbyn vandaan.
In de luchthaven van Umeå neem je de bus of de taxi naar het busstation van Umeå. Daar heb je de mogelijkheid om de Y-buss te nemen die je op twee uurtjes naar Docksta Marina brengt.
In de commentaren onderaan dit bericht tipt Evert de mogelijkheid om op Sundsvall of Kramfors te vliegen en daarna het openbaar vervoer naar Docksta te nemen.
Vliegen naar Stockholm en daar een wagen huren? Ook dat kan! De organisatoren van Höga Kusten Winter Classic raden het bedrijf Europacars aan maar uiteraard zijn er nog vele andere bedrijven die vanuit de luchthaven Landvetter huurwagens aanbieden.
De bus boeken: Y-buss naar Docksta Marina
De bus boeken: DinTur naar Skuleberget
Het vliegtuig boeken: Höga Kusten Flyg naar Örnsköldsvik
Het vliegtuig boeken: Malmö Aviation naar Umeå
Het vliegtuig boeken: Norwegian naar Umeå
Wagen huren: huurwagen via Europacars
Met de bus
Met de busmaatschappij Y-buss kan je vanuit Stockholm helemaal langs de oostkust naar Umeå reizen. Jij kiest ervoor om bij de bushalte Docksta Marina af te stappen. Deze stopplaats ligt ongeveer 1,5 km bij Friluftsbyn, waar iedereen verzamelt en de wandeling start, vandaan. Deze bus passeert ook de luchthaven Arlanda in Stockholm waardoor de combinatie vlucht en bus een goed alternatief kan zijn. Zelf verkies ik reizen met de trein boven de bus. Vanuit Stockholm kan je ook voor de trein kiezen.
De bus boeken: Y-buss naar Docksta Marina
Met de wagen
Uiteraard kan je met enkele vrienden helemaal vanuit het zuiden met de wagen tot aan de Zweedse oostkust rijden. Het geeft je de mogelijkheid om voor of na de wandeling meer van Zweden te ontdekken en je hangt niet vast aan vertrektijden van trein, bus of vliegtuig. Plaatsje over in de wagen of wil je checken of je met iemand kan meeliften? Gooi het in de Facebookgroep voor deelnemers aan de Höga Kusten Winter Classic.
Denk eraan dat het tijdens de wintermaanden verplicht is om met winterbanden te rijden in Zweden. Het best is om voor spijkerbanden te kiezen om zo een goede grip te krijgen op de Zweedse winterse wegen. Klein dilemma is dat het in Duitsland verboden is om met spijkerbanden te rijden. Alternatief is om voor de in Nederland en België gekende winterbanden zonder spijkers te gaan. Denk er echter aan dat vele wegen in Zweden niet geruimd worden en daardoor gewone winterbanden minder effectief zijn dan spijkerbanden.
De auto parkeren kan voor 50 kronen voor het hele verblijf vlakbij Friluftsbyn. Bij Docksta Baren, 900 meter verwijderd van de verzamelplaats kan je gratis je auto kwijt.
Met de trein
Doe zoals ik en neem de nachttrein vanuit Göteborg naar Örnsköldsvik Resecentrum. Vandaar kan je ofwel de Y-buss nemen die je op 23 minuutjes naar Docksta Marina brengt of je kiest voor een bus van de maatschappij DinTur. Na ongeveer 35 minuutjes rijden stap je af aan de halte Skulleberget.
De nachttrein naar het noorden kan je uiteraard ook vanuit Kopenhagen, Malmö of Stockholm nemen waardoor combinaties maken met vlucht/auto en trein mogelijk is. Ook helemaal vanuit Amsterdam of Brussel treinen is een optie wanneer je van reizen met de trein houdt en geen tijdsbeperking hebt. Vertrek je vanuit Zweden dan vind ik de nachttrein nemen het meest comfortabel en uiteraard ook het milieuvriendelijkst.
De nachttrein boeken: via Sveriges Järnväg
Hou je van bootreizen, vergeet dan niet de mogelijkheid om met de wagen tot in Kiel in Duitsland te rijden en daar de nachtboot naar Göteborg te nemen. Van daar kan je of met de trein of met de auto verder reizen. In het laatste geval neem je je auto mee op de boot.
Inschrijven voor Höga Kusten Winter Classic 2018
Prijs volwassenen: 2 490 kronen
Prijs jongeren onder de 18 jaar: 1 490 kronen
Inbegrepen: begeleiding, eten voor drie dagen, wandelkaart, out-dooropleiding, huur sneeuwschoenen en toegang tot de After Hike
Inschrijven: kan vanaf nu online
Have fun!
Katrien ♥
ps: wil je vakantietips en andere Zweden-gerelateerde info in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en email achter. Welkom!
4 thoughts on “Höga Kusten Winter Classic Zweden – 2018”
Hoi, wij hebben een huis in Docksta en kennen het gebied goed. We waren daar tijdens de Winter Classic maar hebben hem zelf nog niet gelopen. Het moet dit jaar wel fantastisch geweest zijn met de record-hoeveelheid sneeuw! Ook in de zomer is het er prachtig wandelen. Voor de reis heb ik nog wel wat tips. Je kunt i.p.v. op Örnsköldsvik of Umeå te vliegen ook kiezen voor Sundsvall of Kramfors. In tegenstelling tot Örnsköldsvik kun je vanaf deze vliegvelden met het openbaar vervoer (bus of trein/bus) in Docksta komen en ze zijn ook dichterbij dan Umeå. Oh ja, en het startpunt, Friluftsbyn, ligt in Docksta, dat hoort bij de gemeente Kramfors, en niet in Örnsköldsvik… dat moet ik als ambassadör van de gemeente Kramfors toch even melden ;-p.
Hej hej Evert, hartelijk dank voor je reactie hier en voor de aanvullingen op bovenstaand bericht. Ik heb jouw tips reeds ondergebracht in de tekst. Je bent een bijzonder goed ambassadeur voor Kramfors! :) Leuk trouwens dat jullie daar een huis hebben en er dus vast heel wat tijd doorbrengen. Dit jaar was ik niet van de partij op de winter classic maar ik ken wel enkele personen die deelnamen. In vergelijking met vorig jaar moet het inderdaad een enorm verschil geweest zijn qua volume sneeuw. Nog een fijne dag en tot hoors! Katrien
Alweer van die prachtige foto’s! Ik houd het toch eerst maar bij dromen over een winters avontuur en dan kijk ik wel af en toe naar jouw foto’s ;-)
Katrein? Is dat de Zweedse manier van jouw naam schrijven? :-) Het klinkt wel grappig.
Groeten!
Haha, ik begrijp waarom je het bij dromen houdt. Ook al was het een bijzonder en onvergetelijk avontuur, ‘s avonds en ‘s nachts heb ik meer dan eens aan mijn warm en comfortabel bedje thuis gedacht. :) En ja, de Zweden hebben een klein beetje een probleem met het schrijven en uitspreken van m’n naam. Correct schrijven ze mn naam in het Zweeds als Katrin. En daarom weten ze niet echt wat gedaan met die e. Vaak wordt het Katrine of zoals hier Katrein. Uitspreken doen ze het als Katri-en. Zoals je “Katrie en” zou zeggen in het Nederlands maar dan uitgesproken als één woord. Best grappig en telefonisch wanneer iemand m’n email vraagt af en toe wat frustrerend. ;-)