Je zou het een obsessie kunnen noemen. Of een tijdelijk dwangverschijnsel. Per dag check ik minstens acht keer de weersvoorspelling voor Duved. Duved ligt in de provincie Jämtland in het midden van Zweden. En juist op dat plaatsje start volgende week woensdag mijn vierdaags avontuur door de bergen.
Uiteraard hoop ik dat de zon me vier dagen zal vergezellen. En dat gegeven kan me er niet van weerhouden om de haverklap de weerapp op mijn telefoon te controleren. Op dit moment zijn de weergoden me niet zo goed gezind. Ik heb het net nog even gecheckt.
Samen met een vriendin waag ik me aan de Zweedse hiking klassieker Jämtlandstriangel. Een meerdaagse wandeltocht die je langs berg en dal van het ene bergstation (=fjällstation) naar het andere brengt. Ik vertrouw op de online beschikbare informatie die aangeeft dat dit traject ideaal is voor de minder getrainde bergwandelaar. Laat ons zeggen dat het thuiswerken me er niet fitter op gemaakt heeft.
De drie bergstations en wandelpaden van de Jämtlandstriangel
- van Storulvån naar Sylarna: 16 km met een hoogteverschil van 725 naar 1.045 meter boven de zeespiegel
- van Sylarna naar Blåhammaren: 19 km met een hoogteverschil van 1.045 naar 1.090 meter boven de zeespiegel
- van Blåhammaren naar Storulvån: 12 km met een hoogteverschil van 1.090 naar 725 meter boven de zeespiegel
Overnachten tijdens de Jämtlandstriangel
We willen zo licht mogelijk bepakt door de bergen trekken. Kwestie van niet te veel uitdagingen ineens aan te gaan. Daarom overnachten we in de langs het pad gelegen bergstations en boekten we samen met de slaapplaats voor elke dag ook een ontbijt en lunchpakket. Een beetje luxe mag, toch?
Alle overnachtingen en maaltijden kan je online boeken via de site van de Zweedse toeristvereniging STF. Ik zou echter aanraden om telefonisch (+46 10 190 2360) te boeken. Uit ervaring is gebleken dat op de site niet alle en vaak enkel de duurste overnachtingsmogelijkheden vermeld staan. Voor degenen die het Zweeds nog niet helemaal onder de knie hebben, kan je aan het begin van het gesprek kiezen voor een engelstalige telefonist(e).
Vooraf een slaapplaats boeken is echter geen vereiste. Iedereen die in de Zweedse bergen overnachting zoekt en aanklopt bij een fjällstation, krijgt een plaatsje om te slapen. Dit kan een matras op de grond zijn of een bed in een luxe kamer. In dit laatste geval zal je mogelijks diep in je geldbeugel moeten duiken want kiezen voor de goedkopere matras op de grond zit er niet in wanneer er andere bedden vrij zijn.
Elk bed is voorzien van een kussen en een deken. Je hoeft enkel een slaapzak of reislaken mee te nemen. Indien je het wenst kan je ter plaatse lakens en een handdoek huren voor 250 sek per overnachtingsplaats.
Jämtlandstriangel – onze planning
Dinsdag 15 september
18:23 – vertrek nachttrein van Alingsås naar Duved met overstap in Herrljunga
We kiezen voor de nachttrein waardoor we een overnachting ter plaatse uitsparen en we minder dagen vrij moeten nemen. We boekten onze tickets online via de site van de Zweedse spoorwegen. Een enkele rit kost ons 749 sek (80 euro) per persoon. We kozen ervoor om 100 sek (10 euro) extra te betalen voor een slaapwagon met eigen “bed”. Kwestie van iet of wat fris voor de dag te komen. Er zijn drie slaapplaatsen in een wagon dus mogelijks worden we vergezeld door een derde reiziger.
Woensdag 16 september
08:33 – aankomst met de trein in het station van Duved
08:40 – vertrek met bus van Duved naar het fjällstation Storulvån
De bus van het station in Duved naar het fjällstation Storulvån kan je boeken bij het bus- en taxibedrijf Wänsath buss. Deze busverbinding is afgesteld op de aankomst- en vertrekuren van de trein maar rijdt niet zonder boekingen. Een ticketje kost 200 sek (21 euro) per persoon per rit. Storulvån is gemakkelijk met de wagen te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Handig dus voor degene die met de wagen door Zweden reist.
09:20 – aankomst in het fjällstation Storulvån en start van onze eerste dagtocht
Aangezien we vrij vroeg bij Storulvån aankomen, starten we diezelfde dag nog met wandelen. Het eerste traject is 16 km lang en brengt ons naar het fjällstation Sylarna.
Overnachting: Fjällstation Sylarna
Donderdag 17 september
We plannen een dagje in de buurt van Sylarna te blijven. Sylarna is een bergmassief dat langs de grens van Noorwegen met Zweden loopt. Naar het zeggen is het er wondermooi. Zijn we niet te moe na de eerste dag en is het mooi weer dan is de kans groot dat we een van de toppen van Sylarna beklimmen. Voor het avondeten bestelden we een vegetarisch voedselpakket + recept dat we in de gemeenschappelijke keuken kunnen klaarmaken. Er is ook een vis- en vleespakket te verkrijgen. Men vraagt een weekje op voorhand te boeken.
Overnachting: Fjällstation Sylarna
Vrijdag 18 september
Op vrijdag staat de langste trip op het programma. Een tocht van 19 km voert ons naar het fjällstation Blåhammaren. Voor het avondeten hebben we niets gepland. Er is een klein winkeltje waar we mogelijks wat ingrediënten kunnen kopen om een avondmaal samen te stellen. Weten we niets te vinden dan toveren we een pakketje noedels uit onze rugzak.
Overnachting: Fjällstation Blåhammaren
Zaterdag 19 september
De laatste en daarmee ook de kortste trip van de Jämtlandstriangel loopt over een pad van 12 km terug naar het vertrekpunt Storulvån. We zullen vast vroeg uit de veren zijn want diezelfde avond nemen we nog de nachttrein terug richting Alingsås. Onze thuishaven. Uiteraard willen stress onderweg vermijden en vooral de tijd nemen om ook die laatste dag ten volle van de Jämtlandse bergen te genieten.
17:10 – vertrek met bus van Storulvån naar het treinstation in Duved
18:25 – vertrek nachttrein van Duved naar Alingsås met overstap in Skövde
Ook voor de terugrit betalen we slechts 749 sek (80 euro) per persoon. Ik had me voor dat met de trein reizen in Zweden duur is maar dat idee moet ik bijstellen. Ben je flexibel wat betreft vertrek- en aankomstdag kan je best goedkope treintickets vinden. Zo reisde ik deze zomer nog voor 1.000 sek (106 euro) heen en terug naar Stockholm.
Zondag 20 september
11:31 – aankomst met de trein in het station van Alingsås
Met die 47 af te leggen kilometers in gedacht ben ik de voorbije maand nog meer gaan wandelen. Elke dag trek ik mijn wandelschoenen aan. ‘s Ochtends, ‘s middags of ‘s avonds. Af en toe maar voor een kort tripje. Soms voor een ietsie langere tocht.
Zo nu en dan neem ik mijn camera mee en dat levert op zijn beurt weer fijne bosplaatjes op.
Katrien ♥
Reisinformatie over Zweden ontvangen?
Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)
9 thoughts on “Jämtlandstriangel – de wandelplannen”
Pingback: Wakker worden op de nachttrein naar Jämtland | Touch of SwedenTouch of Sweden
Pingback: Jämtlandstriangel - van Storulvån naar Sylarna | Touch of SwedenTouch of Sweden
Pingback: Heimwee naar de Zweedse bergen | Touch of SwedenTouch of Sweden
Hej Katrien,
Ziet er een leuk programma/parcours uit. Zal het in bewaring houden voor latere tijden.
Tack!????
Hi Daniël, de Jämtlandstriangel is inderdaad een heel fijne trektocht die echt voor iedereen weggelegd is. Dus wie weet denk je wel aan dit berichtje en mijn ervaring wanneer je toekomstgericht op zoek bent naar een wandelvakantiebestemming. :) Graag gedaan en tot hoors! Katrien
Veel plezier en fijn genieten van de prachtige natuur daar!
Dank je Elly en ga ik zeker doen. Vanavond stap ik op de trein :)
Wat een gaaf avontuur ga je tegemoet, heel veel wandelplezier! En je foto’s zijn nu al prachtig, dat beloofd veel goeds voor tijdens/na je tocht!
Dank je wel Marcella. Ook voor het compliment wat betreft mijn foto’s. Wat fijn om horen! Helaas zal het moeilijk worden om tijdens de toch te bloggen. Kwestie van geen computer mee te sleuren. Maar Facebook moet lukken. :) Hoe doe jij dat onderweg? Neem jij steeds een computer mee tijdens je reizen?