Jeugdherberg Zweden

De bijzondere sfeer van een Zweedse jeugdherberg

Ik vind het zalig ondergedompeld te worden in de luxe van een vijf-sterren hotel. Ook de huiselijkheid van een kleine bed & breakfast kan me best charmeren. Maar niets van dit alles valt te vergelijken met de sfeer en gezelligheid die je in een typisch Zweedse jeugdherberg terugvindt.

Ik heb het over zo’n jeugdherberg ergens op het Zweedse platteland. Eentje waarbij je, zodra je over de drempel stapt, een reis terug in de tijd maakt. In geen jaren zijn tapijten, behang of meubels vervangen.

Alles werkt en is netjes. Waarom zou je dan ook?

Wakker worden in een huis dat de jaren zestig, zeventig of tachtig uitstraalt. Dat past me wel. Dus ga ik alleen op stap, dan kies ik doorgaans voor zo’n low-budget jeugdherberg buiten het centrum van een stad.

En zo ontwaakte ik gisteren bij het ochtendgloren in Granviks Vandrarhem. Ik kon me geen beter begin van de dag voorstellen. :)

Jeugdherberg Zweden
Een glimp door de spiegel.
Jeugdherberg Zweden
Mijn kamer voor één nacht.
Jeugdherberg Zweden
Oude schakelaar die vandaag terug populair is.
Jeugdherberg Zweden
Helemaal weg van dit retrobehang.
Jeugdherberg Zweden
Verliefd op de oude radio die in de gemeenschappelijke ruimte van de jeugdherberg staat.

Praktische info voor reizigers

Het plaatsje Granvik ligt tussen Göteborg en Örebro bij het grote meer Vättern in de gemeente Karlsborg en in de provincie Västra Götaland. Granviks Vandrarhem ligt bij weg 49.

Vlakbij de jeugdherberg vind je het meer Sågdammen, een naar Zweedse normen klein water. Gezellig is het om er ‘s avonds voor het slapen gaan nog even op een van de bankjes over het water te turen.

Op 5 minuutjes wandel je naar het minuscule maar mooie haventje van Granvik. Er is een klein zandstrand en aanlegsteiger.

Is je volgende stop het Nationale Park Tiveden? Sla dan vanop de parking van de jeugdherberg links af. Een adembenemend mooi en kronkelend wegje voert je er heen.

Contact Granviks Vandrarhem: Per Emion
Tel: +46 70 603 10 75
Web: http://granviksvandrarhem.com

Reisinformatie over Zweden ontvangen?

Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

4 thoughts on “De bijzondere sfeer van een Zweedse jeugdherberg”

  1. Beste Katrien,

    Zeer herkenbaar en roept ook veel fijne herinneringen op. Wij hebben twee jaar geleden met ons gezin een nachtje gelogeerd bij STF Vandrarhem Vare/Varberg. We kwamen rond 18.00 uur aan na een lange autorit. Eerst ingechecht. Voor het avondeten aan de rand van Varberg bij een supergrote ICA broodjes gekocht en deze in de haven opgepeuzeld. Volgende ochtend fris gedouched op tijd aan boord, als eerste meerdere deckchairs op het zonnedek in gebruik genomen om zonnebadend te genieten van de overtocht naar Grenå.

    1. Hi Heiko, dat klinkt als een heerlijke herinnering. Bij mij blijven ook vaak die kleine eenvoudige dingen in mijn geheugen hangen als fantastische momenten. Zoals jij ook aangeeft. Een broodje eten in de haven, vast met een mooi uitzicht op bootjes en de zee. Varberg, Falkenberg en Halmstad staat ook nog op mijn wishlist. Misschien overnacht ik dan in hetzelfde Vandrarhem :). Die overtocht naar Grenå spreekt me ook wel aan. Ben nog niet echt in Denemarken geweest. Enkel doorgereden wanneer we vroeger met de wagen van Gent naar Zweden reden. Bedankt voor de tip en je reactie Heiko :)

    1. Toen ik dat behang zag was ik ook onmiddellijk in de wolken. Helaas hing het niet op mijn kamer maar op de kamer van de buren. Ik zag het toen ze de volgende dag uitcheckten. Even snel binnen gegaan om een fotootje te maken. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top