Hoe je in de winter kleden

Reis je in de winter naar Zweden? Zo kleed je je het best.

Hoe kleed je je het best wanneer je in de winter naar Zweden reist? Een vraag die tijdens deze periode van het jaar vaak in m’n mailbox belandt. Zo bleek ook Ruth van de blog RuthRenée nieuwsgierig naar mijn winter-kleding-tips want ze stelde me volgende vraag:

Wat zijn jouw tips om je lekker warm aan te kleden, zonder dat je er als een wandelende yeti bij loopt?

Nou, hier komen ze Ruth!

Kies voor verschillende laagjes


Lucht isoleert dus verschillende kledinglaagjes is een betere keuze dan een dik – vaak ook lomp – skipak. Zeker wanneer er een wandeling of een andere activiteit met veel beweging op het programma staat. Bovendien kan je elk laagje afzonderlijk in gelijk welk ander seizoen dragen.

Das mooi meegenomen!

Dit zijn mijn vier bovenlichaam-laagjes

1. Een ondertruitje met lange mouwen is een belangrijk eerste laagje. Bij extreme kou (en geen te intense activiteit) trek ik twee truitjes boven elkaar aan.

=====> Draag ik twee laagjes dan is het eerste ondertruitje eentje uit wol en met gaatjes (voor extra isolatie) van het Noorse merk Aclima. Daarboven trek ik een wel vijftien jaar oud synthetisch ondertruitje van Odlo aan.

2. Tweede laagje is een fleece met ritssluiting, hoge kraag en/of kap.

=====> Al jaren trek ik een oude blauwe fleece van H&M aan waneer ik in de vrieskou ga wandelen. Is deze versleten dan investeer ik in een lichtere en warmere fleece van Fjällräven of Houdini.

3. Voor de derde laag is een licht isolatiejasje geschikt.

=====> Twee jaar geleden toen ik in de winter aan de Höga Kusten ging wandelen, kocht ik dit vederlichte, warme en compacte isolatiejasje van Fjällräven. Een allround jasje dat ik sindsdien wekelijks draag.

4. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt het vierde en laatste laagje een windstopper of regenjas. Regent het niet dan kun je laag drie en vier van plaats wisselen.

=====> Ook hier kies ik voor het Zweedse merk Fjällräven, meer specifiek voor Keb Jacket. Fjällräven maakt niet alleen robuuste en functionele kledij, ze doen dit ook op een natuur- en milieuvriendelijke wijze.

En drie laagjes voor m’n onderlichaam

1. Een wollen onderbroek (haha) met korte pijpjes om m’n heupen extra warm te houden.

=====> Dit exemplaar trek ik aan wanneer ik ‘s winters lange tochten maak.

2. Een lange wollen onderbroek. Ook hier trek ik bij extreme kou een tweede lange onderbroek overheen.

=====> Zelfde principe als mijn bovenlichaam. Eerste lange onderbroek is er eentje met gaatjes van Aclima (ziet er niet uit – I know!) en tweede eentje van Odlo dat na heel wat jaren dienst me nog steeds warm houdt.

3. Laatste laagje is een lange niet strak zittende broek – liefst eentje die tevens als windstopper kan dienen en je bij lichte regenval droog houdt.

=====> Nog een kledingstuk dat ik het hele jaar door aantrek wanneer ik in het bos op stap ga is mijn Keb broek van Fjällräven.

Winterkleding zweden

Begin 2017 was ik in Åre en ging ik Ziplinen met Camp Åre. Aangezien je bij zo’n activiteit niet heel veel beweegt, koos ik voor vijf laagjes: twee ondertruitjes, een fleece, windstopper en isolatiejasje. Ik droeg mijn windstopper onder mijn isolatiejasje.

Maak met de laagjes verschillende combinaties


Uiteindelijk kan je dergelijke basiskledingstukken op verschillende manieren met elkaar gaan combineren.

Eén ondertruitje trek ik altijd aan maar soms kies ik er voor om m’n fleece thuis te laten en het bij twee ondertruitjes, m’n isolatiejasje en windstopper te houden. Dat scheelt in volume en gewicht.

Staat er geen koude wind en valt er geen neerslag dan ga ik zonder windstopper of regenjas naar buiten. In dat geval trek ik wel altijd de andere drie lagen aan + eventueel het tweede ondertruitje. Twee lagen is te weinig tijdens de winter.

Na wat testen heb je snel een eigen voorkeur van welke laagjes je best tijdens welke weersomstandigheden aantrekt.

Voorkom dat je gaat zweten


Meerder lagen geven je de mogelijkheid om een kledingstuk uit te trekken of open te ritsen wanneer je het (te) warm krijgt.

Het is vooral belangrijk dat je niet gaat zweten wanneer je een langere tijd in vriestemperaturen doorbrengt. Eenmaal je lichaamstemperatuur na de inspanning gaat dalen, gaat dat natte lichaam koud aanvoelen en is het bijzonder moeilijk om die koude en vooral dat vervelende vocht kwijt te geraken.

Tijdens het wandelen rits ik na een kwartiertje tot een half uur stappen een of meerdere jassen of truitjes open. Ook in de pijpen van m’n broek zijn er vier verluchtingsgaten voorzien om warmte een uitweg te geven.

Krijg ik het te warm dan trek ik m’n isolatiejasje of fleece uit. Pauzeer ik ergens dan doe ik dat kledingstuk terug aan om niet af te koelen.

Heb je toch gezweet? Trek dan na je activiteit (zelfs al is dat buiten in de kou) je kleding uit, droog je lichaam af en kleed je terug aan. Je natte ondertruitje vervang je door een reserve-exemplaar of je doet het met een laagje minder.

Even bibberen en op de tanden bijten dus maar daarna heb je het gegarandeerd warmer dan wanneer je met natte kledij op je blote huid in de vrieskou blijft rondlopen.

Winter kledingtips Zweden

Tijdens een driedaagse wintertrektocht aan de Höga Kusten stopten Ida en ik enkele minuutjes om het wondermooie uitzicht in ons op te nemen en op foto vast te leggen. Op dat moment hadden we een heuse klim achter de rug en droeg ik slechts twee ondertruitjes en een windstopper. Mijn fleece zat opgeborgen in mijn rugzak. Die had ik pas nodig wanneer we op onze tentplaats aankwamen en de avond rond het kampvuur doorbrachten. Mijn zwart isolatiejasje zie je langs beide zijden van mijn rugzak uitsteken. Gemakkelijk toegankelijk voor wanneer we onderweg een iets langere pauze namen. Ik maakte trouwens een berichtje waarin je kan lezen wat ik in mijn rugzak meenam tijdens dat reisje.

Duik in je kledingkast


Naar Zweden reizen tijdens de winter hoeft geen grote investering te zijn. Ook niet op vlak van kledij.

Duik in je kledingkast op zoek naar kledingstukken die kunnen ingeschakeld worden als een van de laagjes. Ik ben er zeker van dat je één of misschien wel twee fleecetruien en een regenjas liggen hebt die je warm en droog kunnen houden in Zweden.

Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel van het laagjesprincipe is dat – indien je je een nieuw kledingstuk wil aanschaffen – je dit ook tijdens een minder koud seizoen kunt gebruiken. Wanneer je dan investeert in een duurzame en iets duurdere broek of isolatiejasje dan is dat een verantwoorde aankoop.

Nieuwe outdoorkledij kopen


Heb je geen wollen ondertruitje of warm isoleerjasje? Of wil je in het nieuw op je winterse bestemming verschijnen?

Waarom ook niet!

Zelf ben ik gek op outdoorkledij. Ik draag het graag en vind het daarnaast ook echt cool en mooi.

Hieronder enkele tips die ik graag had ontvangen toen ik voor het eerst op zoek was naar nieuwe multifunctionele outdoorkledij.

  • Kies niet alleen voor warme maar ook voor lichte en compacte kledij. Denk aan Ruth die er niet als een yeti wil bijlopen. Vooral je fleece en isolatiejasje kunnen een groot verschil uitmaken. En weet dat dik of zwaar niet altijd gelijk staat aan warm.
  • Koop liever elk jaar een degelijk iets duurder kledingstuk dan onmiddellijk een volledig nieuwe minder duurzame of kwaliteitsvolte outfit aan te schaffen.
  • Heb je geen warm ondergoed, investeer daar dan als eerste in. Zo’n warm eerste laagje maakt een wereld van verschil.
Winter Zweden

Gaan winkelen in Göteborg of Alingsås


Ga ik even het stad in of naar de supermarkt dan trek ik m’n dagdagelijkse T-shirt-trui-en-jeans-outfit aan.

Een winterjas die over m’n heupen valt en een hoge kraag en kap heeft, houdt me voor een dergelijke korte tijd in de kou, voldoende warm.

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt wanneer je tijdens de winter naar Zweden op reis gaat. Bijzonder nieuwsgierig naar hoe jij jou tijdens de winter kleedt. Dus laat gerust in een reactie jouw tips na.

Winterse groet,
Katrien ♥

ps: deze post bevat affiliatelinks. Ik schrijf enkel over en link enkel naar producten waar ik voor 100% achter sta.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 thoughts on “Reis je in de winter naar Zweden? Zo kleed je je het best.”

  1. heeey hey,
    super interessant om te lezen, nog een vraagje… schoenen, heb je snowboots of iets anders ??

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top