Kosterhavet Nationaal Park Zweden

Kosterhavet Nationaal Park Zweden

Nationaal park Kosterhavet is misschien wel het meest bijzondere nationale park van Zweden. Wat het zo uniek maakt is dat het uit 39.000 ha water en slechts 900 ha land (eilanden) bestaat. Je zou verwachten dat het daardoor moeilijk bereikbaar is maar niets is minder waar. Een lijnboot brengt je er op 45 minuutjes heen. Interessant, niet?

Nationaal park Kosterhavet ligt in het landschap Bohuslän, strekt zich uit van Grebbestad tot aan de Noorse grens en herbergt naast een unieke onderwaterwereld ook enkele eilanden. De meeste gekende, Noord-Koster en een deel van Zuid-Koster bevinden zich net buiten het park.

Een aantal jaar geleden bracht ik een bezoekje aan Kosteröarna – zoals deze eilandengroep in het Zweeds noemt. Maar ik wil er dolgraag opnieuw eens heen om samen met de Zweedse vriend een lange wandeling of kajak-tocht te maken.

Nationale Parken hebben een soort aantrekkingskracht op me. En ik denk niet dat ik daarin de enige ben.
Katrien ♥

E-book

Deze e-routegids voert jou en jouw gezin via prachtige autowegen (meer dan 3.350km!) naar de mooiste plaatsjes in Zuid-Zweden!

Met de boot naar Zweden

De meest ontspannen manier om naar Zweden te reizen, is met de boot. De route Kiel – Göteborg is een van de vele mogelijkheden. Check alle overtochten naar Zweden.

Georganiseerde rondreizen in Zuid-Zweden

Tips in jouw mailbox

Jouw gegevens zijn in goede handen: privacyverklaring

Vluchten naar Zuid-Zweden

E-book

Dit e-book is een handig instrument wanneer je op reis je eigen maaltijden wilt samenstellen. De winkellijstjes met zowel Nederlandse als Zweedse benamingen en de bijhorende productafbeeldingen maken het eenvoudig om de typisch Zweedse ingrediënten in de winkelrekken terug te vinden.

Overnachten op Zuid-koster

Overnachten op Noord-koster

Overnachten in Strömstad

Overnachten in Bohuslän

Hotel Bryggan Fjällbacka

Interessante plaatsen in Bohuslän

Fjällbacka Zweden

De Fjällbacka boekenreeks

De spannende literaire thrillers van Zweeds auteur Camilla Läckberg behoren tot het beste uit het literaire genre en spelen zich af in Fjällbacka - de plaats waar ze opgroeide.

Nationale parken in Bohuslän

Nationaal Park Kosterhavet

Met de boot naar Kosterhavet

De Koster boten, of Kosterbåtarna in het Zweeds, varen het hele jaar door van Norra hamnen in Strömstad naar de Koster eilanden. Het tripje duurt 45 minuten en neemt je mee langs de meest magische plekjes van de archipelago.

De boot meert op verschillende plaatsen aan, aan jou de keuze waar je avontuur begint. Op de sites van Västtrafik en Kostermarin vind je de vertrekuren en meer info over de verschillende routes.

Kosteröarna Zweden Boot

Wat kan je doen en zien op Kosteröarna

De eilanden en de archipelago hebben zoveel te bieden dat je je hier niet snel zal vervelen. Hou je van wandelen of fietsen, dan zit je goed op de Koster eilanden. Doorheen het jaar zijn er slechts 300 inwoners, maar dit aantal stijgt flink tijdens het zomerseizoen. Toch ervaar je steeds een ongelooflijke rust op deze zo goed als autovrije eilanden. Zowel op Noord- als op Zuid-Koster vind je verschillende gemarkeerde wandelingen. Een waar paradijs voor de natuurliefhebber!

De regio verkennen vanop het water is een echte aanrader. Je kan een kajak huren en de archipel op eigen houtje ontdekken, maar je kan ook kiezen voor een georganiseerde boottocht of zeehondensafari. In de zomer kan je ook heerlijk zwemmen, de onderwaterwereld al snorkelend verkennen of krabben vangen vanop een piertje.

Als je na al dat wandelen, zwemmen of kajakken een hongertje hebt gekregen, moet je zeker eens langsgaan bij Kosters Trädgårder. Hier kan je terecht voor een buffet vol lekkers uit de zee, versgebakken brood of een heerlijke kaneelbol.

Koster eilanden Zweden

Bezoekerscentrum Naturum Kosterhavet

Een fijne plaats om je bezoek aan de Koster eilanden in Zweden te starten is het Naturum bezoekerscentrum in Ekenäs op Zuid-Koster. Wil je meer weten over het eerste mariene park van Zweden, hou dan even halt bij de permanente tentoonstelling vol foto’s en interactieve activiteiten. Benieuwd naar de belangrijkste inwoners van Kosterhavet? Dan is een bezoekje aan het aquarium een must. Hier kan je de vele vissen en de rest van de onderwaterwereld ontdekken en in de speciale tank zelfs letterlijk voelen

Nationaal Park Kosterhavet

Tips en leuke weetjes

  • in het meest noordelijke deel van het nationaal park vind je op 85 kilometer diepte het enige levende koraal van Zweden.
  • bij Rörvik beach kan je heerlijk snorkelen. Volg het blauwe touw onder water en leer alles over de dieren en planten die er leven.
  • als je geluk hebt, kan je bruinvissen spotten. Deze kleine walvis komt er zoeken naar haring en makreel.
  • breng je een bezoekje aan Jutholmen, wees dan niet verbaasd als je oog in oog staat met één van de vele geiten.
  • in de zomer kan je tussen Noord- en Zuid-Koster een kabelveerboot nemen naar de overkant. Een leuk alternatief!

Meer reisbestemmingen aan de Zweedse westkust

Smögen Zweden
Reisinspiratie
Katrien

Smögen Zweden

Smögen en meer bepaald Smögenbrygga is mogelijks het meest gefotografeerde plaatsje aan de Zweedse westkust. Niet voor niets want op welke andere plek kun

Lees verder »

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top