Cookieverklaring Touch of Sweden

Alles over kraanvogels kijken in Zweden

Je zou het vogels kijken voor luiaards kunnen noemen. Of veel vogels voor weinig moeite. Het meer Hornborgasjön in Zuid-Zweden trakteert jaarlijks in de maand maart/april op meer dan 20.000 vogels.

Een paradijs voor zowel de fanatieke als de recreatieve vogel- en natuurliefhebber.

Het zijn voornamelijk kraanvogels die alle aandacht opstrijken. Niet alleen omdat ze er op topdagen met maar liefst 19.600 individuen de show stelen. Ook met hun exotisch uiterlijk, opmerkelijke vlucht, trompetterend klanken en zwierige danspasjes veroveren ze ieders hart.

Wanneer komen de kraanvogels in Zweden aan?

Het zijn voornamelijk de weersomstandigheden die bepalen wanneer de kraanvogels bij Hornborgasjön aankomen en hoelang ze er blijven. Heb je net zoals ik de mogelijkheid om lang te wachten met het boeken van je trip? Pas je bezoek dan aan de aankomst van de vogels aan.

Op deze site (klik in de linker kolom op Tranräkning) kan je controleren wanneer de eerste kraanvogels in Hornborgasjön arriveren. Reken vanaf dat moment op ongeveer drie à vier weken vooraleer ze op hun topaantal zijn.

kraanvogels hornborgasjön zweden
Kraanvogels kijken bij het meer Hornborgasjön. Een belevenis voor elke natuur- en vogelliefhebber.
De eerst kraanvogels die zich jaarlijks bij Hornborgasjön vertonen, zijn de exemplaren die niet verder naar het noorden trekken om te broeden. Ze zijn maar met een tiental en worden Hornborgasjöns eigen kraanvogels genoemd.

Waar je moet zijn maar vooral, waar je niet moet zijn

De kraanvogels bevinden zich vlakbij het bezoekerscentrum Trandansen ten zuiden van het meer. Volg de gele pijlen met groene letters TRANOR, wat zoveel wil zeggen als… kraanvogels.

Onderaan deze post vind je een wegbeschrijving en kaartje terug.

Schaaf je Zweeds wat bij
Sjö
Sjön
Natur
Rum
Trana
Tranor
Trandans
Räkna
Meer
Het meer
Natuur
Kamer
Kraanvogel
Kraanvogels
Kraanvogeldans
Tellen

Er is een tweede bezoekerscentrum dat Naturum heet en ten oosten van Hornborgasjön ligt. Zeker ook de moeite waard te bezoeken maar veel kraanvogels zie je er niet.

Trandansen kraanvogels Hornborgasjön Zweden
Het bezoekerscentrum Trandansen vlakbij de velden waar elk voorjaar om en bij de 20.000 kraanvogels verzamelen.

Wat maakt Hornborgasjön zo aantrekkelijk voor kraanvogels?

Kraanvogels overwinteren in Spanje en Frankrijk. In het voorjaar trekken ze noordwaarts en verzamelen ze in Zuid-Zweden om de juiste weersomstandigheden in hun nog noordelijker gelegen broedgebieden af te wachten.

Maar waarom juist bij Hornborgasjön? Hoor ik je zeggen.

Dit is te danken aan enkele oude brandewijnfabrieken die op de gronden vlakbij het huidige Trandansen aardappelen teelden. Om spirituele redenen rooiden ze niet alle aardappelen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de kraanvogels dit energierijke voedsel ontdekten.

kraanvogels zweden hornborjagsjön
Het waren overgebleven aardappelen die vroeger de kraanvogels naar Hornborgasjön lokten.
Nu wordt er speciaal voor hen energierijk gerst op de velden rond het bezoekerscentrum Trandansen gestrooid.
De brandewijnfabrieken legden een hele tijd geleden hun werkzaamheden stil. In plaats van aardappelen krijgen de kraanvogels nu gerst voorgeschoteld. Dit om schade aan omliggende landbouwgronden te voorkomen en tot groot jolijt van vele bezoekers.

15.800 kraanvogels tellen. Hoe begin je er aan?

Ongelofelijk maar waar. Elke dag tijdens de avondschemering worden de kraanvogels geteld. In een tijdspanne van om en bij een uur trekken alle kraanvogels in kleine groepjes over het meer op weg naar hun slaapplaats. De tellers maken gebruik van een verrekijker en elk individu wordt geteld.

hoe kraanvogels tellen
Op dit bord aan het bezoekerscentrum Trandansen
kan je het aantal aanwezige kraanvogels van de vorige dag terugvinden.

Een kijkhutje huren? Waarom ik het niet deed.

In het boek Wild Scandinavië las ik dat je tijdens het kraanvogelseizoen een schuilhutje kan huren. Op die manier kom je wel heel dichtbij het gebeuren. Ideaal voor een paar uurtjes, dacht ik in al mijn naïviteit.

Leuk om ze gade te slaan en enkele kanjers van close-ups te maken.

Vlak nadat ik mijn overnachtingen boekte, zocht ik wat meer informatie over het huren van zo’n hutje. Het was niet de prijs van 850 kronen die me op andere gedachten bracht. Ook niet het feit dat het er betrekkelijk koud kan zijn in zo’n hutje, begin april op een open vlakte in Zweden.

Nee, het was het tijdstip waarop je aanwezig moet zijn en het uur waarop je terug uit je schuilplaats mag. Van 04:30 in de morgen tot 21:00 uur ‘s avonds is misschien toch net iets te veel kraanvogel naar mijn smaak.

Begrijpelijk uiteraard. De vogels mogen niet gestoord worden. Misschien een volgende keer dan maar.

Not.

Kraanvogels Hornborgasjön Zweden
Kraanvogels, grauwe ganzen en wilde zwanen vliegen letterlijk om je oren
wanneer je in maart of april een bezoekje brengt aan het meer Hornborgasjön.

Kraanvogels. What else?

Kraanvogels is niet alles wat de klok slaat. Uiteraard zijn er veel andere interessante vogelsoorten te ontdekken rond het meer Hornborgasjön. Tussen de duizenden kraanvogels vertoeft onder andere ook wilde zwaan, grauwe gans, smient, staarteend en wintertaling.

Onderstaande vogelsoorten kreeg ik in het vizier.

 • Kraanvogel
 • Grauwe gans
 • Wilde zwaan
 • Smient
 • Wintertaling
 • Pijlstaart
 • Knobbelzwaan
 • Wilde eend
 • Fuut
 • Kievit
 • Kokmeeuw
 • Trana
 • Grågås
 • Sångsvan
 • Bläsand
 • Kricka
 • Stjärtand
 • Knölsvan
 • Gräsand
 • Skäggdoppning
 • Tofsvipa
 • Skrattmås
grauwe gans
Grauwe gans in de vlucht.

Ga zeker ook vogels kijken bij het bezoekerscentrum Naturum. Zelfs zonder verrekijker krijg je heel wat vogels in het vizier.

Loop via de houten vlonders tussen het riet naar een van de vele vogeltorens rond het meer. Je geniet er van een prachtig uitzicht over het omliggende landschap.

Onderweg passeer je twee schuilhutjes die vrij toegankelijk zijn. Ga even binnen en spendeer er wat tijd om naar de meeuwen, eenden, ganzen en futen te kijken.

Hornborgasjön Zweden
Het bezoekerscentrum Naturum ten oosten van het meer Hornborgasjön.
Wil je kraanvogels kijken? Dan moet je niet hier maar aan het bezoekerscentrum Trandansen zijn.

Interessante boeken om mee te nemen

Ik ben nogal een boekenfreak. En trek ik de natuur in dan vind ik het fijn om een plantje of vogel op naam te kunnen brengen. Het is niet alleen leuk. Het is bovenal ook leerrijk.

Naast een Nederlandse en Zweedse vogelgids had ik het boek Wild Scandinavië aan mijn bagage toegevoegd. Het rijkelijk met tips gevulde boek beschrijft naast Hornborgasjön negen andere natuurgebieden in Scandinavië. Ik schreef er eerder dit berichtje over.

Boeken in mijn rugzak:

kraanvogel Zweden Hornborgasjön
Uitgestrekte poten en hals en de opvallende handpennen
maken van de kraanvogel een gemakkelijk te determineren vogel in de vlucht. Tijdens de trek vliegen ze in V-formatie.

Praktische info voor reizigers

Vanuit Göteborg neem je de E20 richting Stockholm. Vlak voor Skara wissel je de E20 voor de weg 184 richting Falköping. Deze weg brengt je tot vlakbij het bezoekerscentrum Trandansen.

Wil je de kraanvogels bewonderen dan moet je aan dit bezoekerscentrum zijn. Er is voldoende parkeerruimte voorzien voor wagen en camper. Ook je tentje opslaan is er mogelijk.

Het bezoekerscentrum Naturum bereik je door voorbij Trandansen links af te slaan en de wegwijzers te volgen. Reken op 20 min rijden.

Kaart Hornborgasjön
Bron: Länsstyrelsen Västra Götaland

Mijn eerste geplande uitstap voor 2015 is een feit en was meer dan de moeite waard.

Ik heb er van genoten en hoop stiekem dat mijn woorden en beelden jou ertoe aanzetten om ooit ook af te reizen naar dit wondermooie gebied.

Laat het me in dat geval zeker weten.
En in alle andere gevallen is het ook altijd fijn om van je te horen. :)
Katrien

ps: dit bericht bevat affiliatelinks. Ik link enkel naar producten waar ik voor de volle 100% achter sta.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

1 thought on “Alles over kraanvogels kijken in Zweden”

 1. Pingback: Een adembenemende loppis in Zweden - Touch of SwedenTouch of Sweden

Comments are closed.

Scroll to Top