Kurt Wallander serie

De verhalen van Henning Mankell’s politie-inspecteur Kurt Wallander zijn zo populair dat een tv-serie en verfilming een logisch gevolg was. De Wallander serie bestaat uit 32 afleveringen, gebundeld in 3 seizoenen. Enkel de eerste en de 27ste aflevering zijn gebaseerd op z’n boeken, de rest van de verhalen werd speciaal voor de serie geschreven door Mankell en bewerkt door televisieproducenten. Van z’n boeken werden vijf Zweedse en maar liefst elf Engelse verfilmingen gemaakt.

Kurt Wallander serie

Krister Henriksson vertolkt de rol van de licht eigenzinnige inspecteur op sublieme wijze. Was je al fan van z’n personage in de boeken van Mankell, dan zal Kurt Wallander je in de tv-serie evenmin teleurstellen. We herkennen z’n typische stijl om zaken op te lossen, z’n moeilijke relaties met vrouwen, een ietwat ongezonde levensstijl en de spanning tussen Kurt en dochter Linda, die ook even deel uitmaakt van het politiekorps in Ystad.

Het succes van de populaire Zweedse politie-inspecteur is ook de Britten niet ontgaan. Zender BBC maakte een Engelstalige reeks, gebaseerd op de boeken van Henning Mankell, met Kenneth Branagh als Kurt Wallander. 

Ystad als decor voor de Wallander tv-serie

Het mooie kuststadje Ystad vormt het decor voor zowel de Zweedse Wallander televisieserie als de Britse en is zeker een bezoek waard. Het plaatselijke VVV-kantoor biedt verschillende arrangementen aan, waaronder de wandeling ‘In de voetsporen van Wallander’. Deze neemt je mee langs verschillende locaties die je herkent uit de Mankell Wallander serie of z’n boeken. Vergeet ook zeker geen bezoekje te brengen aan de favoriete bakker van de politie-inspecteur, Fridolfs konditori.

Nieuwe reeks ‘Young Wallander’

Henning Mankell is enkele jaren geleden helaas overleden, maar inspecteur Wallander blijft bestaan. Meer zelfs, Netflix kondigt een nieuwe reeks aan “Young Wallander” waarin acteur Adam Pålsson (ook bekend van de tv-serie The Bridge en ‘Innan Vi Dör) de jonge Wallander zal spelen die net van de politieschool komt.

Kurt Wallander tv-serie en filmreeks

Zweedse versie - Nederlandse ondertiteling

Kurt Wallander BBC-reeks

Engelse versie - Nederlandse ondertiteling

Scroll to Top