Loppis Zweden

Een loppis die je adem doet stokken

Het overkomt me wel vaker wanneer ik alleen door het Zweedse landschap tuf. Onbewust duw ik het rempedaal in. Ik verlaat de hoofdweg en stuur m’n auto een grindwegje op.

Onwetend waarheen dat kronkelende wegje leidt.

Schuldig zijn de bordjes met daarop loppis, antik of marknad geschilderd. Met hun opvallende kleuren en grote letters trekken ze eerst je aandacht om daarna de controle over het stuur over te nemen.

Het is mijn nieuwsgierigheid die me dwingt verder te rijden. Waarheen zal dit bordje me voeren? Heb je pech, dan kom je in een donkere garage met enkele oude matrassen en vieze onderbroeken terecht.

Snel omkeren maar weer.

Maar met een beetje geluk leidt zo’n pijltje je naar een idyllische omgeving en ontdek je er een uniek winkeltje of marktje met leuke oude spulletjes.

Ik beken dat ik niet bij elk loppis bordje halt hou. Soms heb ik het wel even gehad met het tussen-afgedankte-fietsen,-verslenste-planten-en-vergeelde-bloesjes-terechtkomen. De volgende vijf bordjes passier je dan netjes op automatische piloot.

Een loppis die je adem doet stokken

Toen ik bij het meer Hornborgasjö (vlakbij falköping) kraanvogels ging kijken volgde ik een plakkaat met daarop Antik – Loppis. Tot mijn groot vreugde gidste het me doorheen het prachtige natuurreservaat Forentorpa ängar en ontdekte ik er de mooiste en gezelligste loppis die ik ooit bezocht.

Loppis Zweden
Niets vermoedend parkeerde ik mijn wagen vlakbij dit bevallige huisje.
Dat achter die deur een waar loppis-paradijs schuilhield kwam ik enkele minuten later te weten.

Terug in de tijd

Zodra ik over de drempel van het in 1860 gebouwde houten huis stapte, waande ik mij in een andere tijd. Elke kamer van het twee verdiepen grote huis is zorgvuldig ingericht met oude meubels, porselein, gereedschappen en andere accessoires die voor het grootste deel allemaal te koop zijn. De houten vloeren, robuuste balken en bloemetjesbehang maken het plaatje compleet.

Loppis Zweden
De ingerichte slaapkamer, keuken en eetplaats geven je het gevoel bij iemand in huis binnen te kijken.
Loppis Zweden
Het leuke met een loppis zoals deze is dat je overal mag aankomen en zonder schroom in kasten
en tussen oude langspeelplaten en boeken mag snuisteren.
Loppis Zweden
Het authentieke Zweedse kookvuur verklapt dat deze ruimte ooit als keuken dienst deed.
Loppis Zweden
Glazuren kommen, borden en bekers van het Zweedse merk Kockum. Op elke loppis kom je ze wel tegen.
Loppis Zweden
Vind je iets naar je zin? Dan neem je het mee naar deze prachtige toonbank met mega coole kassa.

Loppis. What else?

Naast het bezoeken van deze loppis kan je in het aangrenzende natuurreservaat Forentorpa ängar een prachtige wandeling maken in een oud natuur- en cultuurlandschap.

Tijdens het ijzeren tijdperk bevond zich in Forentorp een dorp waar men landbouw bedreef en ijzer bewerkte. In het fossiele agrarische landschap kan je nog steeds sporen ontdekken van landbouwterrassen, holle wegen, graven en oude weilanden.

Een voor velen onbekend landschapstype van goed begraasde weilanden met grote essen en eiken van wel meer dan 400 jaar, wacht om ook door jou ontdekt te worden. Het beekje Forentorpabäcken stroomt liefelijk doorheen het gebied.

Forentorp wandeling
Op het paarse rechthoekje links van de bovenste gele stip bevindt zich de loppis.
De zwarte lijn die start aan de weg 184 leidt je er heen. Je kan je wagen op de parking
aan het begin van het reservaat achterlaten of op de parking vlakbij de loppis.

De wandeling start bij het oude molentje vlakbij de loppis, is 2,4 km lang en bewegwijzerd met oranje paaltjes. Het is een vrij eenvoudige wandeling zonder al te veel klimmen en dalen.

En na een heerlijke wandeling is het tijd voor…

Fika, uiteraard!

We zouden ons niet in Zweden bevinden indien er geen mogelijkheid was om even te pauzeren en van een fika te genieten. Is het loppis-winkeltje open dan kan je daar koffie, thee en huisgemaakt gebak kopen. Heb je je eigen fika mee dan vind je buiten in de natuur vast het perfecte plaatsje om te fika-en.

Loppis Zweden
In het loppis-winkeltje kan je koffie, thee en huisgemaakt gebak verkrijgen.

Gesloten deur

Het natuurreservaat is steeds vrij toegankelijk mits je je aan de regels van het allemansrecht houdt.

Maar wil je specifiek voor dit winkeltje naar Falköping afreizen dan raad ik je aan vooraf op onderstaand telefoonnummer te informeren naar de actuele openingstijden.

Niets leuk aan met hoge verwachtingen voor een gesloten deur komen te staan.

Contactgegevens Forentorps Antikinteriör och Loppis
Eigenaar: Per Forendal
Adres: Forentorp, 52194 Falköping
Tel: +46 704 444 718
Schaaf je Zweeds wat bij
Loppis
Loppmarknad
Loppa
Fynd
Marknad
Konst
Antik
Plaats waar oude spulletjes verkocht worden
Vlooienmarkt
Vlo
Koopje
Markt
Kunst
Antiek

Praktische info voor reizigers

Forentorp ligt ongeveer 17 km ten zuiden van Skara en 8 km ten noorden van Falköping. Vanuit Göteborg neem je de E20 richting Stockholm. Vlak voor Skara wissel je de E20 voor de weg 184 richting Falköping.

Tussen Hornborgasjön en Falköping ligt op de linker zijde het natuurreservaat Forentorpa ängar en Forentorps Antikinteriör och Loppis. Langs weg 184 staat een wegwijzer die Forentorp aangeeft.

Vlakbij en een bezoekje waard
Gudhem Klosterruin: een prachtige ruïne van een oud klooster met aanpalend een typisch Zweeds protestants kerkje en kerkhof.
Gudhems Hjärta: ook hier een best wel leuke loppis met een klein café. Ligt op 100 meter van de ruïne. Je kan er tevens overnachten in de plaatselijke jeugdherberg.
Hornborgasjön: even een frisse neus halen aan het meer, een van de vele wandelingen maken of vogels kijken. Alles is ok, zolang je Hornborgasjön maar niet voorbij rijdt.
Knäckobräck: een familiebedrijfje dat op ambachtelijke en ecologische wijze knäckebröd maakt. Ze hebben een klein winkeltje waar je knäckebröd in verschillende vormen en smaken kan aankopen.

Tot een volgende!
Katrien

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top