Dagens rätt Zweden

Lunchen in Zweden? Kies voor een dagens rätt!

Zo nu en dan neem ik op woensdag een iets langere middagpauze. Net zoals gisteren is de aanleiding een uitnodiging van een Zweedse vriendin om samen buitenshuis te lunchen.

Elke keer weer kiezen we voor Sollebrunns Gästgiveri. Dit is een gezellig ouderwets en typisch Zweeds eethuis waar men sinds jaar en dag elke werkdag een dagens rätt aanbiedt.

En de mogelijkheid om een dagens rätt te eten, sla ik niet snel af.

Wat betekent dagens rätt?


Dagens rätt, dagens lunch of ook wel in het kort dagens, is een volwaardige maaltijd die aan een voordelige prijs tijdens de lunchuren in Zweden aangeboden wordt. Dagens rätt kan je vertalen als dagschotel en omvat doorgaans een slaatje met brood, een hoofdgerecht, een drankje en koffie of thee met een koekje of gebakje.

Hoeveel kost een dagens rätt?


In vergelijking met ’s avonds uit eten gaan is lunchen in Zweden goedkoop. Je betaalt een vaste prijs die verschilt van eethuisje tot eethuisje en ongeveer tussen de 7 en 12 euro kan liggen. In Stockholm zal je dagens lunch duurder uitvallen dan wanneer je in Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden, bent.

Wanneer wordt dagens rätt geserveerd?


Ook dit is afhankelijk van plaats tot plaats maar doorgaans kan je tussen 11.00 uur en 14.00 uur aanschuiven voor deze populaire maaltijd. Ga je tussen twaalf en één eten dan kom je in de spits terecht maar zelfs dan kan je altijd snel aan tafel. Wordt dagens rätt tot 14:00 uur geserveerd dan wil dit zeggen dat je om 13:55 nog kan aanschuiven en op de meeste plaatsjes zo lang blijft zitten als je zelf verlangt.

Wat krijg je op je bord?


Vooraf bepaalt de kok wat er die dag als dagens geserveerd wordt. Vaak kan je online de gerechten voor de komende dagen terugvinden en kan er gekozen worden tussen een vleesgerecht, visgerecht of vegetarisch alternatief. Algemeen kan gesteld worden dat het eten van hoge kwaliteit is en steeds verse en vaak ook lokale ingrediënten bevat. Vooral buiten de steden kan je vaak eetplaatsjes terugvinden waar typisch Zweedse husmanskost of boerenkost op het menu staat.

Waar wordt dagens rätt geserveerd?


Kort en bondig: overal. Zowel in steden, dorpjes als op het platteland tot zelfs midden in een bos kan je plakaatjes met ”dagens rätt” terugvinden. Heel vaak kan je ook op golfterreinen, in hotels, in shoppingcentra, in benzinestations en op bedrijfsterreinen terecht voor deze lunchformule. Zelfs de vele pizzeria’s in Zweden bieden ’s middags een dagens rätt mogelijkheid aan.

Het ene plaatsje is al traditioneler of leuker ingericht dan het andere. Heb je keuze skip dan ‘s middags de pizzeria’s. Daar kan je nog altijd ‘s avonds terecht voor een snelle en betaalbare hap.

Wat maakt dagens rätt zo populair in Zweden?


De goede kwaliteit van het eten, de snelheid waarmee je aan tafel kan gecombineerd met de voordelige prijs maakt dat zoveel mensen kiezen voor een dagens rätt. Kijk je even rond wanneer je ’s middags ergens luncht dan merk je een diverse groep mensen op. Van werkmannen, families met kinderen, vriendinnen en gepensioneerde koppels tot iemand die op z’n eentje tussen twee vergaderingen door snel maar lekker wil eten.

Tips van een local


 • Vaak is een tweede en zelfs derde kopje koffie of thee inbegrepen in de prijs. Dit wordt aangeduid door het woordje påtar wat niet met één Nederlands woord kan vertaald worden. Påtår ingår zou je kunnen vertalen als een tweede kopje is inbegrepen.
 • Op de meeste plaatsen bestel je aan de toog of desk wat je wil eten en betaal je onmiddellijk.
 • Heel vaak wordt het eten in buffetvorm gepresenteerd waarbij je een dienblad, bord en bestek neemt en je daarna zelf bedient. Maar ook het cafetariaprincipe zoals je het kent van je bezoekjes aan Ikea, komt voor. Eenmaal klaar met eten plaats je je dienblad op de daarvoor beschikbare karretjes.
 • Kies je voor het vegetarische gerecht dan moet je mogelijks even wachten op je warme maaltijd. Het is heel gewoon om al met het slaatje te starten dat doorgaans ook in buffetvorm wordt aangeboden.
 • Nog dorst na dat ene drankje dat is inbegrepen? Het Zweedse kraantjeswater is lekker en overal gratis te verkrijgen. Zoek naar een tafeltje of kastje waarop glazen en flessen staan. Vaak kan je ze zelf aan een tapje vullen.
 • Is er veel volk dat net zoals jij een dagens rätt wil eten? Weet dan dat het in Zweden een soort heilige regel is om mooi in de rij te staan en je beurt af te wachten. Uiteraard om te bestellen maar ook bij het buffet. Ook al staat iedereen te wachten bij het vlees en jij enkel wat groentjes wil.

Ben je dus in Zweden op vakantie? Kies dan ’s middags gerust voor een dagens rätt in een gezellig eethuisje of restaurantje. In de meeste gevallen kom je er voldaan en opgetogen terug buiten.

Katrien ♥

Ps: Kook je liever zelf je potje maar wil je toch van de typische Zweedse keuken proeven? Dan interesseert jou het e-book “20 Zweedse recepten voor op reis” vast.

Meer info -> https://www.touchofsweden.net/20-zweedse-recepten/

Hieronder een figuurlijk voorsmaakje. :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

9 thoughts on “Lunchen in Zweden? Kies voor een dagens rätt!”

 1. Blij dit allemaal gelezen te hebben over het goedkoop eten ‘s middags.
  Wij plannen een tocht naar de Noordkaap in 2021 tussen juni en september voor 1 maand met onze 4×4. We komen terug via Zweden en daarom was dit artikel meegenomen. Waarvoor dank.
  Terug gaan we over de bruggen tussen Zweden en Denemarken.

  Vriendelijke groeten VAN HOUTTE Walter en Lisette uit Hoogstraten België

 2. Restaurants op golfbanen hebben meestal een veel langere openingstijd, je kunt er vaak tot 16.00 uur terecht.
  Voor veel Nederlanders is golf nog een beetje ver van hun bed maar in tegenstelling tot in Nederland is golf in Zweden een volkssport. Zelfs kinderen spelen het vaak al. Dus laat je niet afschrikken, je kunt er heerlijk én goedkoop eten!

  1. Dank je voor je interessante aanvulling. Golf is inderdaad een ingeburgerde sport in Zweden ook daar kan je bijzonder lekker en aan een voordelige prijs een dagens rätt vinden. Groetjes en nogmaals dank voor je reactie hier! <3

  1. Hartelijk dank Marianne! Altijd fijn om horen. Nog veel plezier in Portugal. Wat een verschil met Zweden hé. Twee werelden die niet met elkaar te vergelijken zijn. Geniet er nog van daar! <3

 3. Tof, die info. Mega bruikbaar ook.
  Het e-book lijkt mij ook tof. Niet alleen voor op reis, maar ook voor thuis. De vakantie wat langer vasthouden heet dat dan…
  Ik kijk er dus al naar uit!

  1. Graag gedaan en blij dat het bruikbare info is. :) En ja, bedoeling is ook dat je met de receptjes thuis aan de slag kan. Beetje Zweeds in huis halen en inderdaad de vakantie wat verlengen. :)

 4. Fijn zo’n uitleg over dagens rätt. Altijd handig om te weten hoe dat in zijn werk gaat.
  Ik kijk uit naar het e-book. Recepten voor op reis zijn natuurlijk altijd welkom :-) Het recept van de zalmrolletjes vind ik al helemaal geweldig, dus ik ben benieuwd.
  Hartelijke groet!

  1. Wat fijn om zo’n positieve reactie te ontvangen Elly! Zowel wat betreft de info over dagens rätt als over het e-book en de zalmrolletjes. Die zijn echt mega lekker en zo snel klaar. Daarnaast heel eenvoudig om te maken dus ideaal voor op reis in Zweden… of Noorwegen. ;-) Een hartelijke groet terug!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top