Midzomer vieren in Zweden

Midzomer vieren in Zweden – 14 plaatsen ter inspiratie

Midzomer vieren in Zweden wanneer je er op vakantie bent? Het is eenvoudiger dan je denkt. Op vele plaatsen worden nog steeds traditionele midzomervieringen gehouden. Vooraf inschrijven hoeft doorgaans niet. Je moet gewoon weten waar je moet zijn.

En dan kom ik in beeld. :)

Met deze 14 plaatsen waar je in Zweden midzomer kan vieren, wil ik je op weg helpen. Want wie eind juni in Zweden vertoeft, wil vast een midzomerfeest bijwonen.

Ben je pas in juli in Zweden? Geen probleem. In Mångberg (het plaatsje met nummer 13) vindt jaarlijks 3 weken na midzomer nog een traditionele midzomerviering plaats. Sandra van Stralend Schrijven trok er in 2015 met haar gezin heen en schreef er een bericht over op haar blog.

Wil je alle informatie (en nog wat extra tips en weetjes) overzichtelijk in pdf ontvangen? Dat kan via onderstaande knop.

Midzomer vieren in Vadstena


Wie van wat luxe houdt maar toch ook een traditioneel midsommar wil vieren, kan terecht in Vadstena. Met muziek en dans maak je deel uit van een heerlijk Zweeds midzomerfeest bij het kasteel van Vadstena. Daarna kun je genieten van een lekker buffet, en overnachten in Starby Hotell met zicht op het Vättern.

Midzomer vier in Zweden

Midzomerviering in Solna


De Zweedse natuurvereniging Kulturlandskaparna, een vereniging die zich inzet voor biodiversiteit, organiseert jaarlijks een midzomerfeest op Överjärva Gård. Je danst er rond de meiboom, wandelt tussen de schapen en beleeft een heerlijke midzomer in de Zweedse natuur.

Waar in Zweden midzomer vieren

Midzomerfeest op Skansen


Skansen is het oudste openluchtmuseum van de wereld. Elk jaar trekken er veel mensen, zowel Zweden als toeristen, heen om er Midsommar te vieren. Samen vlecht je bloemenkransen, dans je Små grodorna rond de meiboom en geniet je van de prachtige omgeving.

Midzomer in Zweden vieren

Midzomer vieren in Sammilsdal


In Dalarna kunnen ze er wat van, van midzomer vieren. In Leksand kommun wordt in zowat elk van de negentig dorpjes midsommar gevierd. Ze beginnen er al een week van tevoren aan, en gaan soms door tot begin juli. Sammilsdal (Gropen), midden in Leksand kommun, heeft de hoogste meiboom van heel Zweden. De meiboom der meibomen. Er komen wel twintigduizend bezoekers op af. Wie niet bang is voor een beetje drukte, viert hier een heerlijke midsommar.

Midzomerviering in Zweden

Midzomer vieren in Björköby


Het kleine dorpje Björköby, in Vetlanda kommun, heeft een actieve en enthousiaste Hembygdsförening. Die organiseert elk jaar het midzomerfeest. De dag voor midzomer wordt de meiboom getooid. Van waar je ook komt, je bent welkom om te helpen. Traditie is dat op midsommar de meiboom door alle aanwezige vrouwen recht wordt gezet. Daarna wordt er gedanst op live muziek. Het dorp telt meerdere muziekgroepen en bands en dat zorgt voor een fijne sfeer.

Midzomerfeest bijwonen in Zweden

Midzomerviering in Jönköping


Midzomeravond in de Fjällstuga in Jönköping is een belevenis voor het hele gezin. Ieder is de dag ervoor al welkom om mee te helpen bij het versieren van de meiboom. De organisator, Andreasförsamlingen, heeft een eigen muziekkapel die voor een uitmuntende sfeer zorgt tijdens het dansen rond de meiboom. Daarna volgt er een goochelshow. De avond wordt afgesloten met een concert en hopelijk veel gezelligheid.

Midsommar Zweden

Midzomerfeest voor autofanaten!


Ben je dol op oude auto´s en vind je het leuk om tijdens je vakantie gelijkgestemde zielen te ontmoeten? Vier dan zeker Midzomer op het eiland Gotland. Haring en jonge aardappeltjes met dille, auto´s en rock´n roll… Klinkt dat als muziek in de oren? Dan is Gotland the place to be!

Midzomer vieren op Gotland

Midzomer vieren in Herrljunga


Elk zichzelf respecterend Zweeds dorp viert Midsommar. Overal zingen we, eten we aardappelen met dille, haring en taart met aardbeien en room. In elk dorp dansen de feestvierders Små grodorna. Maar in Herrljunga pakken ze uit met een extra indrukwekkende meiboom met wel twintig kransen. Dat moet je zien! Bovendien zorgt de plaatselijke volksdansgroep voor extra sfeer.

Zweden midzomerviering bijwonen

Midzomernacht bij het kasteel van Gunnebo


Bij Gunnebo Slott vier je Midzomer met vrienden en familie. Je mag meehelpen bij het versieren van de meiboom. Er zijn kringspelen, muziek, lekker eten en nog veel meer, en dat allemaal bij een achttiende-eeuws kasteel. Zorg er wel voor dat je goed op tijd bent, want het kan er druk worden!

Deelnemen aan midzomer Zweden

Midzomer in Kiruna


Zelfs in het echt heel hoge noorden viert jong en oud Midsommar. Heb je zin om feest te vieren in Lapland, dan kun je bijvoorbeeld naar Kiruna reizen om daar mee te helpen bij het versieren van de meiboom, een prachtige midzomerkrans te vlechten en daarna aan te schuiven bij het midzomerbuffet vol verrukkelijke Zweedse gerechten.

Midsommar in Zweden

Midzomer in Torsby


In Torsby is Midsommar al meer dan een eeuw een zaak van groot belang. Meerdere verenigingen slaan jaarlijks de handen in elkaar en organiseren een feest dat door ieder gewaardeerd kan worden. Niet alleen is er het versieren van de meiboom en de daarbij horende liedjes en dansen. Er wordt ook jaarlijks een trapauto rally en een loopwedstrijd georganiseerd. Ideaal dus voor wie al de midzomer-calorietjes er snel weer wil af krijgen.

Op midzomer in Zweden

Midzomerviering in Älvkarleby


In Älvkarleby is de meiboom veel meer dan een stam die versierd wordt met bloemen en linten. Lang van tevoren bereiden de vlijtige dames van de plaatselijke hembygdsförening alles voor. Samen maken ze een meiboom van wel twintig meter hoog, met twaalf kronen en van rietstengels gemaakte frames met kleurrijke lapjes stof (850 lapjes per kroon!). Op midzomeravond mag iedereen helpen om de boom verder op te tuigen.

Samen met Zweden midzomer vieren

In juli midzomer vieren in Mångberg


De midzomerviering in Mångberg is een vreemde eend in de bijt. Het versieren en rijzen van de meiboom vindt namelijk op zaterdag, drie weken na midzomer, plaats. Fantastisch voor wie in juli naar Zweden reist en een traditioneel midzomerfeest wil bijwonen.

In juli midzomer vieren in Zweden

Midzomer vieren in Floda


Jaarlijks trekken meer dan duizend mensen naar het prachtige domein Nääs om midzomer te vieren. Iedereen is tevens welkom om ook aan de voorbereidingen van het feest deel te nemen. Een traditie waarbij jong en oud vrijdagvoormiddag samenkomen om guirlandes en kransen te maken ter versiering van het feest.

Midsommar samen met Zweden vieren

Bovenstaande informatie als pdf ontvangen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang de informatie + links en extra tips in een pdf-document.

Handig om op je computer of smartphone op te slaan of te printen en mee te nemen tijdens je volgende reis naar Zweden.

Midzomer Zweden

Midzomerkrans

Hoe eenvoudig een midzomerkrans maken. Stap voor stap uitgelegd.

Midzomerkrans maken

Hoe een midzomerkrans maken

Midzomerposter

Midzomer Zweden

Een midzomerposter voor jou

Ik hoop je met bovenstaande informatie inspiratie bezorgd te hebben om tijdens je volgende reisje naar Zweden een midzomerviering bij te wonen.

Weet dat je op heel wat meer plaatsen dan deze die ik hierboven opsomde, midzomer kan vieren.

Heb je dus reeds ingepland om eind juni in een andere regio te zijn? Gooi dan vooral niet je volledige schema om.

Mijn beste tip is om daar waar je overnacht of bij de plaatselijke toeristische dienst informatie in te winnen. Dat kan zelfs tot enkele dagen voor midzomer.

Veel (dans) plezier in Zweden ;-)
Katrien ♥

Typisch Zweeds eten op je reis

Wil je op je reis door Zweden af en toe je eigen (Zweeds) potje klaarmaken? Dan biedt mijn e-book “20 Zweedse recepten voor op reis” voldoende informatie en inspiratie om je snel op weg te zetten. Het is een sfeervol en rijk geïllustreerd e-book geworden met 20 eenvoudige maar typisch Zweedse recepten die je in je camper, vakantiehuisje en sommige zelfs bij het kampvuur kan maken.

Met de in het boek opgenomen winkellijstjes met Nederlandse en Zweedse benamingen trek je naar de Zweedse supermarkt om inkopen te doen. Naast de receptjes en prachtige illustraties vind je er ook handige en nuttige reistips in terug.

Maar interessanter is uiteraard wat anderen over dit e-book weten te vertellen. :) Die reacties lees je onderaan deze pagina. Ga dus zeker een kijkje nemen -> https://www.touchofsweden.net/20-zweedse-recepten/

Met dank aan Joke Guns die me met research en schrijfwerk ondersteunde bij de totstandkoming van deze bijdrage.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top