Hondenweer. Zo kan je het weertype dat momenteel boven West-Zweden huishoudt wel noemen. De voorbije week bleef ik dan ook binnenshuis. Geen wandelingetjes om mijn zinnen te verzetten, geen actuele foto’s om met jullie te delen. Het ideale moment om even terug te blikken op een fantastische uitstap naar het Nationaal Park Store Mosse.
Want wie weet zit jij op dit moment wel tips te verzamelen voor je naderende vakantie naar Zweden. Hier volgt wat inspiratie.
Het was eind juli. Mijn zomervakantie liep op z’n eind en de drang om er nog snel even op uit te trekken was groot. Wonder boven wonder voorspelde de weerman een zonnig weekend. Wat voor juli 2015 gerust een zeldzaamheid kan genoemd worden. De beslissing om een deeltje van het Nationaal Park Store Mosse te gaan verkennen was dan ook snel genomen. Dit 78 km2 grootte natuurgebied ligt op 2 uurtjes rijden bij me vandaan en stond al even op mijn verlanglijstje.
Träsk
Mosse
Kärr
Myr
Mossa
Stor
Moeras
Hoogveen
Laagveen
Veen
Mos
Groot
Store Mosse, een uniek drasland in Zuid-Zweden
Store Mosse wordt vaak vertaald als groot moeras wat niet helemaal correct is. Terwijl een moeras steeds een vochtige en drassige ondergrond heeft, kent dit gebied periodes met natte of droge voeten waardoor het de term drasland, of wetland in het Engels, draagt.
Store Mosse is het meest zuidelijk gelegen hoogveengebied in Zweden. Een hoogveengebied is een type drasland dat ontstaat onder invloed van regenwater, laagveen van grondwater. De onderlaag, die men in een veengebied turflaag noemt, bestaat grotendeels uit resten van afgestorven rendiermos en is de voorbije 8.000 jaar gevormd.
It’s al about the looks
De immens grote uitgestrekte vlakte met lage begroeiing doet me een beetje denken aan de Zweedse berggebieden, zoals Jämtlandsfjällen bijvoorbeeld. Stuk(je)s ongerepte natuur waar je je even alleen op de wereld voelt. Dit gebied is een van de meest ongerepte natuurtypes van Zuid-Zweden. Hoe het er nu uitziet, zo moet het er duizenden jaren geleden ook ongeveer hebben uitgezien.
Best indrukwekkend.
Je kan er ver kijken. Hier en daar doorbreken met dennen begroeide heuvelruggen het open veengebied waardoor het landschap toch een gevarieerd karakter krijgt. Ook het meer Kävsjön zorgt voor diversiteit in het gebied. Mede dankzij zijn grote aantrekkingskracht voor vogels een extra reden om Store Mosse te bezoeken wanneer je door Zweden reist.
40 km te ontdekken wandelpaden
Het was niet het vogelmeer Kävesjön of het beboste gebied dat me naar Store Mosse voerde. Ik wou absoluut het veenlandschap bewonderen en beleven. Daarom koost ik bewust voor de wandeling Lilla lövön runt. Deze 6,3 km lange tocht loopt bij het begin en einde over een met dennen beboste zandrug. Vlonderpaden loodsen je de overige kilometers dwars door een deel van het grillige maar oh zo mooie veengebied.
- Kävsjön runt – 14 km: Zweedse beschrijving Kävesjön runt met achteraan een plannetje
- Östra Rockne runt – 4 km
- Svartgölsleden – 3,5 km: deze wandeling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers
- Lilla Lövö runt – 6,2 km
- Andersberg-Lövö-Kittlakull – 7 + 6 km
- Lövö runt – 3,6 km
- Blådöpet runt – 5,2 km
- Andersberg-Kvarnaberget-Lövö – 7,5 km
Waarom moet je erheen
Ik trok naar Store Mosse voornamelijk om het unieke en uitgestrekte veenlandschap te ontdekken, er doorheen te wandelen, indrukken op te doen. Langsheen de verschillende wandelpaden staan bankjes om even uit te rusten of gewoon te genieten van de zon op je snoet.
Er zijn uiteraard tal van andere redenen om een dagje in Store Mosse te vertoeven:
- de ettelijke kilometers wandelpaden bezorgen je een hele dag actieve beweging in een prachtige en afwisselend milieu
- als vogelliefhebber moet je met verrekijker en/of telescoop op zak naar het meer Kävesjön op zoek naar onder andere bokje en regenwulp. Vanaf het Naturum loopt een pad naar twee vogeltorens, waarvan de eerste ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
- tijdens de winter (van eind november tot midden maart) worden roofvogels als steenarend, zeearend en havik bijgevoerd. Er is een vogelkijkhut van waaruit bezoekers de roofvogels kunnen spotten. Dit alles is tevens ook live via webcam te volgen.
- naast het dierenleven is ook de begroeiing in Store Mosse op z’n minst indrukwekkend te noemen. Bessen zoals onder andere bosaardbeitje, kruipbraam (foto), bosbessen bedekken de bodem van de bosrijke delen. In het veengebied komen tal van zeldzame en minder zeldzame planten voor zoals waterdrieblad, moeraswespenorchis, wateraardbei en eenjarig wollegras.
Praktische info voor reizigers
Store Mosse ligt in het zogenoemde landschap Småland, in de provincie Jönköping, in het zuiden van Zweden. Het nationale park strekt zich uit over de gemeentes Väggeryd, Gnosjö en Värnamo.
Het gebied is vanuit elke richting met de wagen eenvoudig te bereiken. Vanuit Malmö bijvoorbeeld neem je de E6 richting Göteborg. In Helsingborg verlaat je de E6 en volg je de E4 richting Jönköping. Ter hoogte van Värnamo wissel je de E4 voor weg 27 richting Gislaved. Heel snel kies je voor weg 151 die je door Värnamo voert en je regelrecht naar het Nationale Park loodst. De grote parkeerplaats vlakbij het Naturum of bezoekerscentrum ligt langs de rechter kant van deze weg.
Ben je in Zuid-Zweden of passeer je er op doorreis naar het noorden? Overweeg dan zeker een dagje door te brengen in Store Mosse.
Katrien ♥
10 thoughts on “Een terugblik op Nationaal Park Store Mosse”
Ik ben mijn reis naar Zweden aan het voobereiden en lees met veel plezier al je stukjes. Complimenten!
Helena
Hoi Katrien,
Dit jaar voor het eerst met de kids naar Zweden, we hebben huis gehuurd aan meer Asnen in Smaland.
Ik zie dat dit gebied maar 1,5 uur rijden is dus we hopen het in juli te gaan bezoeken.
Bedankt voor de tip, ik blijf je volgen…
met vr Gr Simon
Hoi Simon, ik heb je berichtje hier helemaal gemist. Een hele late bedankt voor je reactie! Super benieuwd hoe jullie vakantie geweest is in Småland en of jullie de tijd gevonden hebben om Store Mosse te bezoeken. Bedankt voor het volgen en tot een volgende! Katrien ♥
Mooi verslag, Katrien! En evenzo mooie foto’s!
Ik zal het onthouden voor de toekomst en vast dit gebied ook nog eens opzoeken.
Hartelijk dank Henriëtte! En ja, moet je zeker doen wanneer je er de mogelijkheid toe zou krijgen. Vele groetjes, Katrien
Mooie foto’s. In Småland zijn we nog niet geweest, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.
Dank je Hans! Maar jij bent dan ook al ettelijke malen helemaal in het noorden van Zweden geweest, niet? Iets wat bij mij nog steeds op mijn verlanglijstje staat. Hopelijk komt het er in september van want dan plan ik mogelijks een deel van Kungsleden te wandelen. Ben je volgende keer op doorreis dan lijkt me een omwegje via Store Mosse zeker een goed idee. Fijne avond nog! Katrien
Oh, er zijn nog zoveel delen die we niet gezien hebben. Nog genoeg te zien :-).
Weer een stukje van ons prachtige Zweedse landschap. Zo immens groot en zo verscheiden! Het is altijd een ongelooflijke gewaarwording de ganse dag een pad in een natuurgebied te volgen op een zonovergoten dag en niemand, maar dan ook niemand tegen te komen!
Zo is het Hendrik! Nog zoveel te ontdekken en te beleven in dit fantastische Zwedenland. Bijzonder blij en dankbaar dat het toeval mijn wegen hierheen hebben geleid. Nu is het echt aftellen geblazen om opnieuw een nieuw landschap te gaan ontdekken. :) Tot heel binnenkort!