fika Zweden

Voor wie van retro, eco en veel zoets houdt

Alleen al voor de gezellige eetplaatsjes ben ik blij dat mijn leven zich sinds 2009 in Zweden afspeelt. Het gebrek aan bruine cafées waar je met liefde en vakmanschap een lekker biertje voorgeschoteld krijgt, wordt ruimschoots gecompenseerd met retro-eethuisjes die je terug in de tijd voeren en onderdompelen in de wereld van de Zweedse zoetigheden en lekkernijen.

Dus ik dacht, laat ik die sfeer via woord en beeld overbrengen en daarnaast de Zwedenreiziger wiens weg vroeg of laat Alingsås kruist een tip voor een lichte lunch of zoete fika aanreiken.

Nolbygårds Ekobageri

Net buiten de gezellige stadskern van Alingsås vind je de ecologische bakkerij Nolbygårds Ekobageri och Kafé. Zoals in vele Zweedse bakkerijen kan je hier niet alleen heerlijk brood, gebak of koekjes kopen, je kan er tevens aan een tafeltje plaatsnemen en van een hapje en een drankje genieten.

Een prachtige grote rode schuur gaat zodra je het erf oprijdt met je aandacht lopen. Daarin heeft het bedrijf Hus till Hus zijn winkelruimte. Is de winkel open dan raad ik aan binnen een kijkje te gaan nemen. Het is net een klein museumpje waar je alles wat je ziet, effectief ook kunt kopen. Van oude deurscharnieren en houten hobbelpaarden tot prachtige antieke Zweedse houtkachels.

Schaaf je Zweeds wat bij
Bageri
Bröd
Mjölk
Grädde
Öppettider
Måndag
Fredag
Lördag
Välkomna
Hallon
Havre
Hus
Bakkerij
Brood
Melk
Room
Openingsuren
Maandag
Vrijdag
Zaterdag
Welkom
Frambozen
Haver
Huis

Het meer dan 100 jaar oude karakteristieke houten huis waarin de bakkerij zich bevindt, ontdek je aan de linkerzijde van de oprit. Een grindwegje voert je voorbij een klein serretje en een moestuin. Daar teelt men op ecologische wijze de groenten voor bijvoorbeeld de overheerlijke soep die je er kunt eten.

Is het zonnig en niet al te koud dan kan je buiten in de tuin onder de oude bomen een plaatsje uitkiezen. Zweden zitten graag buiten om te fika-en, zolang de weersomstandigheden dat toelaten. Vraag gerust een dekentje of filt in het Zweeds, om bij fris maar zonnig weer om je heen te slaan.

fika zweden
Neem gerust even de trap naar de tweede verdieping van dit meer dan 100 jaar oude voormalige woonhuis. Niet alleen om de indeling en architectuur te bewonderen maar vaak vind je er producten van een of meerdere Zweedse handwerkers.
fika zweden
Voldoende stoeltjes, gericht naar de zon. In een land als Zweden ga je automatisch elk zonnestraaltje dat je kan meepikken, effectief ook meepikken.
Fika Zweden
Deze foto nam ik in november 2014. Je kan er de grote schuur, het serretje en achter het stenen muurtje een deel van de moestuin op ontdekken.

Voel je thuis en bedien jezelf

Zowel binnen als buiten heerst er een gezellige sfeer. Niemand zal je vragen wat je wilt eten. Loop je er wat verloren bij, informeert men vriendelijk of je eerder bij hen over de vloer kwam. Is dat niet het geval, krijg je een woordje uitleg over waar je wat terugvindt en hoe je vrij kan nemen waar je trek in hebt. Betalen doe je nadat je een keuze gemaakt hebt of vlak voor je vertrekt. In de hal vind je een belletje. Laat van je horen indien er niemand in de buurt zou zijn.

De ongedwongen huiselijke sfeer, het interieur en vooral de filosofie achter dit ecologisch eetplaatsje spreekt me aan. Want milieubewust, vegetarische alternatieven en ecologisch zijn termen die me wel liggen.

fika zweden
Is het te koud om buiten te zitten, dan kies ik een plaatsje bij het raam.
fika zweden
Ook koffie neem je zelf en vind je steevast terug op de prachtige houtkachel die vroeger dienst deed als fornuis.
fika zweden
Heb je ooit al zoveel verschillende soorten melk bij elkaar gezien?

Kiezen uit al dat lekkers is en blijft moeilijk

Hieronder vind je een greep uit het aanbod lekkers dat je in Nolbygårds Ekobageri voorgeschoteld kan krijgen. Qua broodsoorten varieert het assortiment van dag tot dag. Ook niet alle koekjes en gebakjes zijn dagelijks verkrijgbaar maar het aanbod blijft groot genoeg om kiezen bijzonder moeilijk te maken.

Brood

 • Mueslibrood
 • Emmerbröd: emmer zou een oude peulvrucht zijn, een voorganger van spelt
 • Aardappelbrood
 • Geroosterde haverbrood
 • Zuurdesembrood
 • Vrucht- en notenbrood
 • Deens roggebrood

Lunch

 • Soeplunch: soep, brood, knäckebröd, kaas, thee of koffie is inbegrepen; en een extra bord soep nemen is toegelaten
 • Het grote broodbufet: proef van alle soorten brood die de bakkerij bakt en beleg ze met een gevarieerd aanbod ecologisch broodbeleg van plaatselijke leveranciers

Gebak

 • Kardemombroodjes
 • Amandelbroodjes
 • Kaneelbroodjes
 • Vaniljebroodjes
 • Brownies
 • Mazarin
 • Mazarin met appel

Koekjes

 • Hallongråttor of frambozengrotjes
 • Kejsarkroner of kronen van de keizer
 • Havermoutkoekjes
Fika Zweden
Kiezen uit al dat lekkers is steeds weer een moeilijke opgave.
Fika Zweden
Hallongrottor, een van mijn favoriete koekjes. Misschien een ideetje om het recept van dit met frambozen gevulde koekje hier op mijn blog met jou te delen.
Fika Zweden
Chocoladeballetjes met kokos, maar dan de raw versie.

Je weg naar Nolbygårds Ekobageri vinden

Ben je op doorreis naar het noorden via de E20? Dan passeer je zo’n 40 km voorbij Göteborg, Alingsås. Dit eethuisje is in dat geval de ideale plaats voor een rustige pauze, lunch of fika. Kies ter hoogte van Alingsås voor weg 180 richting Trollhättan) en je komt na enkele minuutjes automatisch voorbij Nolbygårds Ekobageri.

Nolbygårds Ekobageri och Kafé
Tomteredsvägen 1
441 38 Alingsås
+46 322 123 23
info@nolbygards.se
www.nolbygards.se

fika zweden
De openingsuren hoe ze er op 8 oktober 2015 uitzien. Maandag – vrijdag: 10-18h Zaterdag: 10-15h.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

6 thoughts on “Voor wie van retro, eco en veel zoets houdt”

 1. Dank je voor deze mooie tip. Op onze reizen naar ons huisje in het noorden komen we door deze plaats. Wij weten nu waar we de volgende keer onze koffiepauze houden!

  1. Graag gedaan en wat leuk te vernemen dat je op doorreis naar jullie fritidshus Alingsås passeert. Ga gerust langs en maak hen de groetjes over van Katrien van Touch of Sweden. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top