Binnenkort is het misschien zover. Met een beetje geluk en vooral als de weergoden me goed gezind zijn, zie ik het noorderlicht. Die markante lichteffecten die je voornamelijk tijdens de winter en boven de poolcirkel kan zien. Velen vertellen over het indrukwekkendste natuurverschijnsel ter wereld.
Ik word mega nieuwsgierig van dergelijke uitspraken.
Waarschijnlijk is begin september, wanneer ik al wandelend door Lapland trek, iets te vroeg om het noorderlicht in haar volste glorie te mogen aanschouwen. Maar dat zal de voorpret niet bederven. Alleen al de gedachte dat de mogelijkheid erin zit, doet het kriebelen in mijn buik.
Uiteraard wil ik van de gelegenheid gebruik maken om enkele foto’s te nemen. En aangezien het noorderlicht fotograferen me niet eenvoudig lijkt, wil ik voorbereid naar Lapland trekken.
Hoe het noorderlicht fotograferen
Hieronder vind je geen uitgebreide, technische noch professionele informatie. Eerder een lijstje met eenvoudige tips en tricks die het mezelf gemakkelijker moeten maken om het noorderlicht op beeld vast te leggen.
-
Benodigdheden
- Spiegelreflexcamera
- Statief
- Afstandbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen
-
Locatie
- Een object op de voorgrond (huisje, solitaire boom, …) maken de foto’s aantrekkelijker
- Zoek een plaats met weinig tot geen andere lichtbronnen om lichtvervuiling te voorkomen
-
Voorbereidingen
- Zet je stabilisatie uit
- Verwijder de uv-filter van je lens
- Schakel over naar handmatige focus (MF)
- Zet je camera op manuele stand (M)
- Focus op oneindig (voorste ring helemaal naar links draaien en dan een beetje terug)
- Fotografeer in RAW-formaat en zet je witbalans op automatisch (witbalans op daglicht wanneer je niet in RAW fotografeert)
- Denk eraan dat je batterij voldoende is opgeladen
-
Instellingen van je camera
- Sluitertijd: tussen 15 en 20 seconden
- Diafragma: tussen F3,5 en F5,6 afhankelijk van de hoeveelheid licht
- ISO: tussen 200 en 1600 afhankelijk van de hoeveelheid licht
-
Tips
- Zet je diafragma zo laag mogelijk zodat je camera voldoende licht opvangt
- Stel de ISO zo laag mogelijk in maar weet dat de sluitertijd en diafragma meer invloed hebben op het resultaat
- Bij veel beweging van het noorderlicht dien je een korte sluitertijd te hanteren en daardoor ook je ISO te verhogen
- Start met de instellingen ISO 400, F3,5 en sluitertijd 20 seconden. Bekijk het resultaat en stel je instellingen bij.
-
Zich verder verdiepen
Ik haalde mijn mosterd voornamelijk uit onderste artikels:
Het noorderlicht brengt bij iedereen wel iets teweeg. Mooie herinneringen, een lang verlangen of zoals bij mij een spannend afwachten tot het moment zich voordoet. Want dat moment komt er vroeg of laat aan.
Katrien
♥
Ps: De foto’s in deze post zijn niet van mijn hand. Ze zijn van Lola Akinmade Åkerström en Fredrik Broman van www.imagebank.sweden.se Waarvoor dank!
6 thoughts on “Hoe het noorderlicht fotograferen”
Bedankt voor de tips Katrien en Hendrik. Wij hopen begin september weer naar het noorden te reizen. Zoals het er nu uitziet gaat dat inderdaad gebeuren en dan zijn alle tips over het fotograferen van het noorderlicht welkom :-)
Ik verheug me er enorm op om het te kunnen zien, dus hopelijk maken we, en jij natuurlijk ook Katrien, het mee dat het noorderlicht goed waarneembaar is.
Wij hebben nu een noorderlicht app op onze telefoon geïnstalleerd en vanaf 1 september krijg je dan bericht als er noorderlicht in aantocht is. De sterkte van het noorderlicht staat er ook bij vermeld, op een schaal 1 tot 10. Best wel handig.
Groeten!
Die voorspellingen zijn goed, Elly, maar vertrouw er niet 100% op. Ik heb al meegemaakt dat ze een hevige uitbarsting voorspellen… Je gaat vol verwachting buiten en… niets. Het is ook al gebeurd dat er een kalme avond voorspeld werd. Ik ga toch even kijken: de hemel vol. Het noorderlicht kan heel snel opkomen, maar kan even snel weer verdwijnen. Dus: als je het ziet, niet uitstellen: buiten en genieten zolang het lukt!
Graag gedaan Elly! En wat fijn om horen dat er een grote kans is dat de reis naar het noorden zal plaatsvinden. Ik krijg alleen maar bij de gedachte van het noorderlicht te zien, kriebels in mijn buik. En ergens denk dat de mogelijkheid bestaat dat ik mijn camera gewoon laat voor wat ie is en alleen maar van het moment zal willen genieten. Foto’s zijn leuk maar uiteindelijk ga je even weg uit het moment om dat beeld te maken. Al zeker dergelijke beelden. Dus vertoont het noorderlicht zich maar even dan kom ik vast zonder bewijsmateriaal thuis. Maar krijgen we elke dag een luchtshow voorgeschoteld dan ga ik vast wat beelden proberen te maken.
Begin september zou al mogelijkheden moeten geven, Katrien. Belangrijker is de fase van de maan. Bij volle maan heb je heel veel strooilicht en wordt het moeilijk een zwakke aurora te fotograferen.
Ik heb mij een lens gekocht, speciaal voor noorderlicht. Daarmee heb ik F2.0 en kan ik belichtingstijden toepassen van 1 tot 2 seconden met een hogere ISO waarde. Interessant, want het noorderlicht beweegt soms (zeer) snel. Dan wordt het onmogelijk een scherpe foto te nemen.
En dan het belangrijkste: het scherpstellen. Helemaal tot oneindig draaien en iets terug is OK, maar het kan veel beter als je live view hebt, m.a.w. als je de spiegel kunt wegklappen en het beeld rechtstreeks op je scherm kan zien. Dan neem je de helderste ster op planeet die je ziet in het vizier en je stelt scherp op het beeld op je schermpje. Dan zoom je in en stel je nog beter scherp, enz…
Als je wil stuur ik enkele foto’s door!
En tenslotte: veel succes!
Bedankt voor de tips en je doet me verder dromen Hendrik. Super om horen dat het begin september al mogelijk is. En 1 september is het nieuwe maan dus dat zit al goed. :) Ik moet het verder doen met mijn gewone lens dus dat wordt echt een uitdaging. Je mag gerust een aantal foto’s doorsturen of op mijn pagina op Facebook plaatsen. Altijd leuk voor de anderen. :) Groetjes! Katrien
Ik schrijf deze week een item over het noorderlicht in mijn blog, met foto’s.