Öland Zweden

Het zogenaamde landschap Öland omhelst het op één na grootste eiland van Zweden en ligt vlakbij de Zweedse oostkust. Het iets zuidelijker en tevens grootste eiland van Zweden is Gotland. Vaak worden deze twee prachtige en heel verschillende eilanden tijdens één reis met elkaar gecombineerd.

Öland is gemakkelijk te bereiken via een 6 km lange brug die het vasteland en de stad Kalmar met het lang smalle eiland verbindt. Je bezoek aan Öland ver op voorhand plannen is dan ook niet nodig. Met de auto rijd je op enkele minuten de brug over en Öland binnen.

Het eiland dat 137 km lang en 16 km op z’n breedst is, onderscheidt zich op vele vlakken van wat je verwacht in Zweden aan te treffen. De verschillende soorten natuurtypes die er voorkomen worden gekenmerkt als uniek en herbergen tal van zeldzame soorten vogels, insecten en planten.

Terwijl het noordelijke deel zich karakteriseert door de zanderige ondergrond en vele zandduinen, ontdek je in het zuiden van Öland Stora Alvar – ’s werelds grootste kalksteengebied. Dit gebied kreeg reeds in 2001 een plaatsje op Unesco’s werelderfgoedlijst. Een gevarieerd cultuurlandschap met prachtige weilanden, kleine meertjes en karakteristieke boerderijen strekt zich uit over het midden van het eiland.

Wat van Öland een vakantieparadijs maakt, zijn de vele zonne-uren gecombineerd met het enorme aantal stranden. Kindvriendelijke uitgestrekte zandstranden of een pareltje van een kiezelstrand alleen voor jou en je gezin? Je vindt ze beide op Öland.

Enkele dagen extra in Zuid-Zweden te spenderen? Kies voor het unieke Öland!

Scroll to Top