Olavspad fietsen

Sint Olavspad fietsen – de voorbereidingen

Het Sint Olavspad wandelen, dat is wat er op mijn bucketlist staat. Zo’n meerdaagse wandeltochten in Zweden zijn namelijk echt mijn ding. Maar om het hele traject van Sundsvall naar Trondheim te wandelen moet je al snel een maandje uittrekken. Net iets te veel voor iemand die graag meerdere reisjes per jaar maakt.

Alternatief -> het sint Olavspad fietsen.

Ja, dat kan ook :)

Waarschijnlijk vervloek ik mezelf binnen een dikke maand wanneer ik al zwoegend de bergen trotseer die me van Zweden over de grens naar Noorwegen moeten brengen. Maar door het idee dat je je alleen maar datgene beklaagt dat je niet gedaan hebt, zet ik alvast mentaal door.

Het fysische volgt.

Sint Olavspad in het kort


Lengte route

Officieel is de route 564 km. In werkelijkheid ongeveer 20 km langer.

Herkomst route

Het Olavspad volgt het laatste oorlogspad van Olav Haraldsson, koning van Noorwegen in de elfde eeuw. Deze route was een veel gebruikte reisroute die Zweden met Noorwegen verbond. Vandaag loopt ongeveer gelijklopend met het pad een spoorweg en een Europaweg die de functie van die toenmalige reisroute hebben overgenomen.

Startpunt

Selånger een klein historisch plaatsje vlakbij de stad Sundsvall, aan de oostkust van Zweden. Selånger lag in de elfde eeuw aan de kust en koning Olav kwam er in 1030 aan land om na twee jaar ballingschap de macht over z’n land terug in handen te nemen. In de slag bij Stiklestad kwam hij ten val.

Eindpunt

Net zoals vele andere pelgrimsroutes eindigt het Olvaspad aan de Nidaroskathedraal in de stad Trondheim, aan de westkust van Noorwegen.

Wegwijzers

De volledige route is bewegwijzerd vanaf het station van Sundsvall (waar de meeste wandelaars hun tocht starten) tot aan de Nidaroskathedraal in Trondheim. Aan het station van Sundsvall is het ook mogelijk de bus te nemen naar Selånger.

Sint Olavsleden Zweden

S:t Olavspad fietsen


Het Olavspad loopt deels over asfaltweg en bospaadjes maar de meest voorkomende ondergrond is gravel. Daardoor loopt de fietsroute grotendeels gelijk met de wandelroute. Hier en daar is het echter niet mogelijk om op het traditionele pad te fietsen waardoor er een alternatieve route voor fietsers werd uitgestippeld.

Deze alternatieve wegen zijn in 2017 nog niet bewegwijzerd dus het is belangrijk om vooraf de plaatsen waar er van het hoofdpad afgeweken wordt te kennen. Gelukkig zijn er online kaartjes beschikbaar.

Laat je als natuurliefhebber niet afschrikken door die asfalt- en gravelwegen. Het Olavspad wordt aanzien als een meerdaagse natuurtocht en loopt dwars door Zweeds en Noors natuur- en cultuurlandschap.

Sommigen noemen het Olavspad een pittige route om te fietsen. Anderen gaan er lichtjes over en klasseren de tocht als goed te doen. Het echte klimmen en dalen begint in Noorwegen terwijl het eerste deel dat je van de kust naar het Noorse hoogland brengt als heuvelachtig kan bestempeld worden.

Ik laat je nog weten hoe ik de route ervaren heb.

Overnachten


Wij kiezen ervoor geen tent mee te nemen. Een slaapzak krijgt daarentegen wel een plaatsje in de bagage. Op veel plaatsen betaal je namelijk extra wanneer je lakens wilt lenen. Daarnaast geeft een slaapzak ook de mogelijkheid om in een shelter of hut de nacht door te brengen. Een mooie uitkomst in geval van nood.

In vergelijking met wandelaars ben je als fietser bij het uitkiezen van je overnachting iets flexibeler. Deels daardoor maar ook omdat we de route begin september gaan fietsen en de kans op volzette herbergen daardoor iets kleiner is dan tijdens juli en augustus, maken we vooraf geen reservaties. Hierdoor laten we tevens de optie open om op een bepaalde dag meer of minder kilometers af te leggen.

Het plan is om elke avond te bekijken waar we de dag nadien vermoeden te belanden en onderweg wat info in te winnen bij de lokale bevolking. Even telefonisch contact opnemen met de eigenaar van een overnachtingsplaats om te informeren of we er de dag nadien terecht kunnen, zou moeten volstaan.

Olavspad wandelen

Eten


Vorig jaar wandelde ik via het wandelpad Kungsleden van Abisko naar Nikkaluokta en was ik afhankelijk van datgene wat ik bij aanvang van de tocht in m’n rugzak opgeborgen had. In vergelijking daarmee wordt deze tocht een culinair hoogtepunt.

Het Olavspad loopt langs kleine dorpjes en steden waardoor er tal van mogelijkheden zijn om je maag te vullen. Ik kijk er naar uit om af en toe op een gezellig plaatsje te stoppen om te genieten van al het lekkers dat Zweden te bieden geeft. Aarzel niet om voor een dagens rätt te kiezen. Dit is een warme maaltijd die tijdens weekdagen ‘s middags wordt aangeboden aan een heel budgetvriendelijke prijs. Een drankje en koffie met koekje is altijd inbegrepen.

Langs de route kan je dus ook supermarkten vinden waar je het nodige kan kopen om je eigen potje te koken. Zeker wanneer je wandelt is het belangrijk om de trajecten te bekijken waar minder eetgelegenheid is zodat je voldoende proviand kan inslaan.

Ik plan alleen wat chocoladepoeder, energiebars en een notenmengeling van thuis mee te nemen. Daarnaast enkele eenvoudige ingrediënten, een kookvuurtje en -pot om één warme maaltijd te maken. Dit laatste opnieuw om meer mogelijkheden te creëren en niet na een uitputtende dag fietsen zonder eten naar bed te moeten.

Bagage


Er bestaan organisaties die bagagevervoer regelen maar wij kiezen ervoor onze spullen mee te nemen op de fiets. Ik had het al over het openhouden van mogelijkheden en niet afhankelijk zijn van vaste start- en stopplaatsen.

Neem je je bagage op de fiets mee dan is het belangrijk om degelijke en waterdichte fietstassen te hebben. Niets zo vervelend wanneer je onderweg sukkelt met riempjes die scheuren, tassen die hangen te wiebelen of een natte slaapzak. De tassen waarop ik blindelings vertrouw zijn Oratlieb-Tassen.

Om mijn bagage in volume te verkleinen en orde in mijn tassen te krijgen, gebruik ik kleinere zakjes van het merk Sea to Summit. Deze tasjes hebben eerder meermaals hun nut bewezen tijdens de meerdaagse wandeltochten die ik eerder maakte. Dat ze waterdicht zijn is een niet onbelangrijk extraatje. Zeker wanneer je geen waterdichte tassen of rugzak hebt.

Sint Olavsleden fietsen
M’n stalen ros in het ruige IJslandse binnenland. Net geen tien jaar later trekken we er opnieuw op uit.

Met de trein van Göteborg naar Sundsvall?


Ik reis graag met de trein. En al zeker met de nachttrein. Ik heb dan ook alle mogelijkheden bekeken om m’n niet-gedemonteerde fiets vanuit Göteborg op de trein naar Sundsvall mee te nemen.

Het is mogelijk je fiets mee te nemen maar een plaatsje voor je stalen ros reserveren kan niet. Is er plaats dan kan je fiets mee. Dat is het principe.

Het risico om een overvolle trein het station te zien binnenrijden wanneer ik zenuwachtig met mijn treinticket in handen op het perron sta, wil ik niet nemen. Daar stopt het avontuurlijke in me. Dus heb ik een vlucht van Göteborg naar Sundsvall geboekt.

Het vliegtuig naar Sundsvall


Vanuit Brussel of Amsterdam kan je mits overstap in Stockholm eenvoudig een vlucht naar Sundsvall vinden. Elke vliegtuigmaatschappij heeft z’n eigen prijzen, en voorwaarden om een fiets mee te nemen. Vooraf goed checken is de boodschap.

Ook voor de terugrit naar huis moet ik genoodzaakt terugvallen op het luchtverkeer. Deze keer neem ik een vlucht van Trondheim naar Oslo waar ik overstap op een vlucht naar Göteborg.

Tijdens de heen- en terugvlucht zorg ik ervoor dat m’n fietstassen + inhoud als een geheel aanzien kunnen worden. Geen enkele luchtvaartmaatschappij laat het namelijk toe om vier kleinere tassen in te checken – ook al overschrijden ze samen het maximum gewicht niet.

Ik vouw een van de twee kleinere voorwieltassen op en stop deze samen met een deel van m’n bagage in de twee grote achterwieltassen. Deze kleef ik met stevige tape aan elkaar vast zodat ze aan de bagageregels van de luchtvaartmaatschappij voldoen.

De tweede voorwieltas + mijn stuurtas gaat mee als handbagage. Denk eraan om al je fietsgereedschap in te checken en dus niet in je handbagage op te bergen.

Wandelgids St. Olavspad


Ongelofelijk maar waar. Er bestaat een Nederlandse wandelgids die het hele traject van Sundsvall naar Trondheim beschrijft. Inclusief gedetailleerde kaartjes en een lijst met overnachtingsmogelijkheden.

Naast de routebeschrijving en kaartjes vind je er ook heel wat praktische tips en achtergrondinformatie over het ontstaan en geschiedenis van het sint Olavspad in terug.

Een gidsje dat zowel vooraf als tijdens de tocht zelf een heel nuttig instrument is – ook al wordt het onderdeel fietsen niet naar voor gebracht. Je kan de wandelgids St. Olavspad bij bol.com bestellen.

Bekijk op bol.com

Wandelgids Olavspad Zweden

Avontuur in de natuur


Ik heb echt geen idee hoe het fietsen me zal vergaan – na al die jaren stilzitten achter m’n bureau. Maar het is de drang naar avontuur in de natuur dat me de laatste jaren meer en meer naar buiten lokt en dergelijke tochten doet maken.

De spanning, het avontuur, de onwetendheid waar de volgende nacht te slapen, het samenzijn met anderen. Ja, daar hou ik echt van en wil ik in de toekomst nog meer actief opzoeken.

5 september komt met rasse schreden dichterbij. Hoog tijd om een paklijst te maken.

Ook dat is fun!
Katrien ♥


ps: dit bericht bevat affiliatielinks. Ik link enkel naar producten waar ik voor de volle 100% achter sta.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

33 thoughts on “Sint Olavspad fietsen – de voorbereidingen”

  1. Hallo Katrien,
    Ben nog aan het oriënteren. Iedereen heeft het over de St. Jacobsroute (Caminho Frances of Portugal) Dat staat ook op mijn lijst, maar ik probeer volgend jaar eerst de St. Olavsleden te wandelen, in 5 of 6 weken. Hiervoor heb ik nodig alle informatie die hierover bekend zijn, denk aan overnachting (wel of niet van tevoren reserveren, heb je hier in de herbergen ook last van bedwantsen etc), rugzak inpakken wat neem je mee? Hoeveel geld neem je mee en wat is het totale bedrag wat je kwijt bent van begin tot eind. van huis tot huis? Is het veilig om alleen te lopen? Ga ik met een gps? hoe werkt gps? waar haal ik een pelgrimspaspoort? allemaal van dit soort vraagjes…

    groet,
    Dave

  2. Beste Katrien,

    Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vrouw het St. Olavspad gefietst als onderdeel van een langere trip in Scandinavie. Bij de voorbereiding hebben we jouw blog dan ook met veel interesse en plezier gelezen! Over mijn ervaringen heb ik een stuk geschreven voor het fietsblog Cobbles Cycling. Wellicht is dit leuk/nuttig leesvoer voor anderen die overwegen de route te fietsen (en voor jouzelf natuurlijk). Je vindt het stuk op: https://cobblescycling.com/2019/10/19/bikepacking-scandinavie-sint-olavspad/.

    Groeten,
    Wout

    1. Hi Wout,
      Super dat ook jij het Olavspad gefietst hebt! Dank om jouw link met informatie hier achter te laten. Het zou natuurlijk ook heel fijn zijn indien je in jouw artikel een link naar deze pagina zou vermelden. Gelukkig spreken we over een online medium dus kan dat nog steeds. :) Ik kijk er alvast naar uit!
      Beste groet,
      Katrien

  3. Sjee Katrien – wat leuk om je voorbereidingen te lezen – ben wel benieuwd hoe het je bevallen is.
    Wij hebben de route (Sundsvall-Trondheim) vorig jaar in juli/augustus gefietst op de mountainbike – zoveel mogelijk de wandelpaden gevolgd. Is ons erg goed bevallen – fantastische natuur, mooi weer en vriendelijke mensen. Was de eerste keer dat we een bikepacking tocht maakten. Hebben er ook 11 dagen over gedaan – maar wel veel meer gefietst dan die 560 km. Volgend jaar staat een tocht over de Outer Hebrides op de planning.

    1. Hi Wim,
      Het Olavspad fietsen is ook mij heel goed bevallen. Hier en daar was het wat ploeteren met de fiets op de wandelpaden maar dat nemen we er (achteraf ;-) ) graag bij.
      En weet je wat nou grappig is. Ik heb ook een fietsvakantie op de Outer Hebrides gemaakt. Een jaar of 18 geleden. :) Ik heb ergens nog een foto van een postkaart met de route die we gefietst (en voor een deel met de fietsbus) afgelegd hebben. Hou bezorg ik jou die? :)
      Beste groet,
      Katrien

      1. Hoi Katrien,
        Op jouw fiets was het nog meer een uitdaging – volledig niet geveerd – en met bagage vond ik die wandelpaden niet echt eenvoudig, ook al kan ik goed met de ATB overweg.
        Communicatie kan via wim@noordbikers.nl

  4. Klaas de Jong

    Dag mede fietsers en reizigers.
    We vertrekken de derde week van juli naar Zweden voor de route Sundsvall – Trondheim. Erg veel zin in!
    Ik heb nog wel een vraag over de gps bestanden: deze zijn a) rommelig en b) wijken ze hier en daar af van de route op de kaartjes. Heeft iemand ze al gereden? En kloppen ze dan? Of mag ik de gereden track van iemand ontvangen. Zodat ik er zelf een koers van kan maken in mijn Garmin Edge.

    1. Katrien Van Cauwenberg

      Hej Klaas! Als ik het mij goed herinner, zijn het wel 52 gps-bestanden. Eventjes werk om ze allemaal zichtbaar te maken op je gps, maar bij mij bleef het één mooie router die perfekt te volgen was. Ik heb nooit de kaarten geraadpleegd en heb toch de weg gevonden. ???? Een geweldig fietsavontuur en vergeet niet langs te komen bij ons op Fjällportens Pensionat in Duved!

  5. Mag ik vragen waarom jullie het pad van selanger naar trondheim hebben gekozen? Ik twijfel tussen de tocht oslo- trondheim en jullie tocht. Wat zijn jullie overwegingen geweest? En wat raden jullie mij aan? Ik ga wandelend, alleen, hou van natuur en rust.

    1. Hey Ruben, voornaamste reden is dat ik in Zweden woon en het me leuk leek om van de Zweedse oostkust naar de Noorse westkust te fietsen. De tocht van Oslo naar Trondheim hebben we dus eigenlijk niet echt bekeken om de verschillen te vergelijken. In jouw geval zou ik beide boekjes van Ria Warmerdam (zie link in de tekst hierboven) kopen en me in beide routes inlezen om zo een beslissing te kunnen maken. Te voet is het toch een tochtje van een maand of meer dus ik begrijp dat je de route wil kiezen die jou het best past. :) Veel plezier verder met de voorbereidingen en uiteraard ook op je tocht!

    2. Katrien Van Cauwenberg

      Hej Ruben! Bij mij was het een beetje hetzelfde verhaal. Ik woon ook in Zweden en vond het wel een leuk idee om in het midden van onze fietstocht aan onze deur te passeren. Veel succes, welke tocht je ook kiest!

  6. Dag Katrien
    Wij willen ook het Olavspad gaan fietsen. Ik heb een driewielig ligfiets ( e-bike) en vroeg me af of alle paden geschikt zijn voor een wat bredere fiets.
    Wij willen fietsen van Sundsvall naar Trondheim en vroegen ons af welke afstand je gemiddeld per dag hebt gedaan?
    Verder zoeken wij naar een mogelijkheid om van Trondheim terug te gaan naar Sundsvall, waarbij mijn driewielig ligfiets mee kan. Wij hebben begrepen dat in de trein een maximale lengte van 120cm geldt.
    De fiets kan ook omhoog staan, dan is de breedte 90 cm.
    Weet jij ook nog of er onderweg oplaadpunten zijn voor e-bikes
    Alvast bedankt voor je reactie
    Groetjes Ida

    1. Hey Ida :)

      Het Olavspad is een wandelpad waardoor niet alle delen eenvoudig te fietsen zijn en je onderweg wat creatief moet omgaan met de route. Met de ligfiets zal je vaak voor de autoweg moeten kiezen en de stukken door het bos moeten laten vallen. Dat zijn uiteraard de mooiste stukjes van de route. Toen wij het olavpad fietsten waren nog niet alle paaltjes voor de te fietsen route aangebracht. Mogelijks is dit nu wel al zo. Maar men gaat uit van een “gewone” fiets. Wanneer men een alternatieve route voor de fiets voorstelt dan is dit bijvoorbeeld omdat er trappen op de route liggen. Voor smalle bospaden gaat men ervan uit dat ze te fietsen zijn.

      De afstanden die wij per dag aflegden varieerden afhankelijk van de ondergrond en of het bergop of bergafwaarts ging en de beschikbaarheid van slaapplaats – aangezien we geen tent hebben meegenomen. Gemiddeld een 55 kilometer per dag. We zijn geen getrainde fietsers en we hadden ook geen zin om kilometers te vreten dus dit is echt gemakkelijk haalbaar met een basisconditie. De exacte afstanden van de dagetappes kan je in pdf ontvangen via volgende bericht: https://www.touchofsweden.net/overnachtingen-olavspad/

      Aangezien je met elektrische fiets rijdt, sluit je het vliegtuig uit – wat mij het gemakkelijkste leek. De trein lijkt me logistiek moeilijk te regelen maar je kan altijd even informeren bij http://www.sj.se of bij de verschillende regionale treinmaatschappijen.

      Voor de oplaadpunten zal je moeten beroep doen op particulieren. Speciale oplaadpunten zal je volgens mij niet tegenkomen.

      Ik wens je nog veel succes en plezier met de voorbereidingen Ida!
      Groetjes,
      Katrien

    2. Klaas de Jong

      Dag Ida.

      Ik ga over en paar week de tocht fietsen met een gewone fiets. Wil wel voor je opletten of het te doen is met een ligfiets (en ook onthouden waar je een alternatief moet kiezen). Heb naast een gewone fiets ook een ligfiets (een Quest, zo’n banaan op 3 wielen). Daarmee ben ik IJsland rondgefietst en uit Santiago naar huis gereden. Dus ik ken de afmetingen en de beperkingen. De trein in Noorwegen word wel een probleem. Er kunnen per rit maar twee fietsen mee; en reserveren kan niet. We zetten waarschijnlijk de auto bij de Zweedse grens en fietsen dan een extra stukkie terug of halen later de fietsen uit Trondheim op.

      1. Dag Klaas
        Fijn als je voor mij wil kijken of het te doen is met een driewielig ligfiets.
        Ik hoor graag je tips en ervaringen
        Alvast bedankt
        Groetjes Ida

  7. Wat een inspiratie! Ik ben van plan dit jaar of volgend jaar het Olavspad te gaan lopen. Het lijkt me fantastisch. Maar wat zijn de kosten voor overnachtingen gemiddeld?

    1. Katrien Van Cauwenberg

      Hej Remo! Doen! Voor mij waren de overnachtingen gratis aangezien we onze tent meehadden. Eén overnachting deden we op hotel, maar dat was in Duved in ons eigen pensionnetje. Als je hier langskomt op je avontuur, tracteer ik op een heerlijk Zweeds ontbijt, een lekkere lunch of een 2-gangen meny. Tot dan!

    2. Hi Remo! Ik volg Katriens reactie. Gewoon doen! Net zoals Katrien heb ik het pad gefietst maar ik heb het zonder tent gedaan. Uiteindelijk kan je je budget deels laten meebepalen hoeveel je aan je overnachtingen wil uitgeven. Zeker in de dichter bevolkte gebieden is er wel wat keuze en dan zijn bijvoorbeeld vandrarhem een mooie uitkomst. Buiten deze gebieden zijn er heel wat mensen die langs het pad wonen die een betaalbare slaapplaats ter beschikking stellen – enkel voor pelgrims. In het boek van Ria (zie hierboven) kan je een lijst met contactgegevens informatie over die plaatsen terugvinden. Heel vaak kan je voor ongeveer 200 kr of 20 euro een overnachting vinden. Soms wat meer, soms wat minder afhankelijk van wat je verlangt of aangeboden krijgt. En verder kan ik een stop in Duved bij Katrien zeker aanraden. Ik was er deze winter nog. :) Veel plezier nog met de verdere voorbereidingen!

  8. Katrien Van Cauwenberg

    Hej Katrien! Ik woon ook sinds 2009 in Zweden. Midden in de bergen in het Zuiden van Lappland en baat er een skihotelletje uit in het dorpje Duved nabij Åre. Zo jammer dat ik pas gisteren vernomen heb dat je de St. Olavsleden hebt gefietst. Je bent hier zo waar aan onze voordeur voorbijgereden. Volgende keer staat de fika klaar! :-)
    Tijdens het plannen van mijn komende (fiets)avontuur, ben ik het jouwe dus tegengekomen. Ik vertrek op 5 oktober om dezelfde route te fietsen (van Sundsvall naar Trondheim). Hier op de Åreskutan is de eerste sneeuw al gevallen. Hopelijk kunnen we toch nog sneeuwvrij fietsen binnen een tweetal weken.

    Enkele vraagjes in verband met de tocht:
    !. Heb jij met een gps gereden?
    2. Of had jij alle kaarten afgedrukt?
    3. Of kan je enkel op de bewegwijzering fietsen?
    4. Hoe ging dat in zijn werk met de aparte delen van de route voor de fietsers?
    Ik heb de tracks (gpx-bestanden van op de website) reeds in mijn gps gezet. Dat zijn er zo een stuk of 50 (?), allemaal met dezelfde benaming ´spoor´. Heb jij de gouden tip?

    Uitkijkend naar je antwoord,
    vriendelijke groeten,
    Katrien

    1. Nog een Katrien die in 2009 in Zweden is beland. Leuk! :) En dan vertrek je exact een maandje na mij op tocht langs het Olavspad. What are the odds! ;-)

      Wij hebben in Åre overnacht dus misschien hadden we wel nog juist genoeg fut gehad om verder tot in Duved te rijden om in jouw skihotelletje te overnachten. Mooie omgeving waar je woont! Ik was er eerder dit jaar in januari en twee jaar geleden tijdens de herfst. Toen heb ik de Jämtlandstriangel gewandeld.

      Vanaf het treinstation in Sundsvall staat de wandelroute mooi aangegeven. Ergens halverwege het pad begin je ook plakaatjes met een fiets en/of paard op te zien. Wij zijn gestart aan de luchthaven en vandaar naar Selånger gefietst. Beetje op google maps gekeken voor de beste weg en dat ging vrij vlot.

      Eenmaal op het pad hebben we gebruik gemaakt van de bewegwijzering plus de kaartjes in zowel het gidsje van Ria (zie hierboven in m’n bericht) als de Zweedse gids “S:t Olavsleden: pilgrimsfärd från hav till hav, en guide”. In de Zweedse gids staan op de kaartjes ook de alternatieve fietsroutes vermeld wat handig is. ‘s Avonds checkten we steeds even of de fietsroute al dan niet afweek van de gewone route.

      De kaartjes van Ria zijn gedetailleerder waardoor je je makkelijker kan oriënteren en we de mogelijkheid hadden om – indien nodig – een alternatieve weg te nemen. De fietskaarten die we afgedrukt hadden, hebben we na enkele dagen in de vuilbak gekieperd omdat de gidsjes en bewegwijzering volstond.

      Twijfel niet om de alternatieve fietsroutes te nemen. Staat dit aangegeven dan wil dit zeggen dat het wandelpad echt niet te fietsen is of je komt voor een lange glibberige trap te staan of dergelijke. Wij vonden dat zelfs sommige stukken die als fietsbaar stonden aangegeven best knap lastig waren.

      Ik duim voor jullie dat de sneeuw inderdaad wat uitblijft. Toen we boven de boomgrens vlak over de grens met Noorwegen kwamen was het best al guur en koud. Daarna staat een lange (mega lange) en steile afdaling door het bos op jullie te wachten. Daar vonden wij het al wat glad en glibberig. Ik heb het wel voor dergelijke afdalingen ;-) Enig nadeel is dat je bij het afdalen teveel oog moet hebben voor het pad met stenen en boomwortels want dat stukje is echt een van de mooiste stukjes van heel de tocht.

      Ik wens je veel succes en plezier!
      Katrien

    2. Hoi Katrien van Cauwenberg,
      Waar heb jij de gpx-bestanden gevonden? Ik ben er naar op zoek maar vind geen werkende gpx-bestanden.
      Ik hoor graag van je.
      Groet,
      Marinka

  9. Angélique Harinck

    Wat een bijzondere tocht en aanpak hierin! Mijn man is een fervent fietsliefhebber. Heeft 1,5 jaar geleden van zijn passie zijn beroep gemaakt, hij is mobiele fietsenmaker hier in Rotterdam/Barendrecht/Hoeksche waard, hij heeft een bus met werkplaats erin en komt naar je toe als je pech hebtt. Dit reisavontuur spreekt ons dus zeer aan!

    1. Dag Angelique, dank je voor je reactie hier. Altijd leuk om op de blog zelf ook wat communicatie te hebben. :) En wat een leuke invalshoek om mobiele fietsenmaker te zijn. Een hele sterke niche! Dus als ik het goed begrijp dan komt jouw man onze richting uit wanneer we binnen een week of twee hem bellen met de mededeling dat we pech hebben en in Åre op hem wachten. ;)
      Ik hou jullie sowieso via de verschillende wegen op de hoogte en wie weet gaan jullie ooit zelf op fietsavontuur in Zweden. Groetjes, Katrien <3

  10. Klaas Riemersma

    Hoi Katrien, heel veel succes met je wandelroute St. Olavspad. Kijk er naar uit van je bevindingen. Misschien gaan wij het volgend jaar fietsen!
    Hartelijke groet van Klaas Riemersma.

    1. Dag Klaas, dank je voor je reactie en de succeswensen! Leuk dat jullie deze tocht volgend jaar misschien ook gaan maken. Vandaag exact twee weken en we stappen op het vliegtuig. Ik in Göteborg en mijn vriendin dus in Brussel. Super benieuwd en ik hou je op de hoogte. Groetjes, Katrien

    1. Hihi, hartelijk dank Manon en voorlopig vind ik het ook bijzonder geweldig! :) Ook best spannend. Het is zolang alweer geleden dat ik nog met de fiets op vakantie ging. Vandaag men materiaal wat verzameld en nog wat laatste spulletjes besteld. En jazeker, ik hou jou op de hoogte. Dank voor je berichtje hier! <3

  11. Wat weer een prachtig avontuur lijkt me dit. En wat heb je het mooi voorbereid en uitgeschreven.
    St. Olavsleden staat ook nog op mijn lijstje.
    Hoewel de Kungsleden waar je zo’n mooi reisverslag van gaf me ook geweldig lijkt.
    Ik kijk uit naar je verslag, zeker dat reizen met al je spullen per vliegtuig lijkt me wel een gedoe.
    Heel veel succes en vooral plezier gewenst Katrien!
    Hartelijke groet,
    Henriëtte

    1. Kungsleden was echt een fantastische wandelreis Henriëtte! Die toch van Abisko naar Nikkaluokta kan ik je zeker aanraden. Ik kan uiteraard nog niet vergelijken met St Olavsleden maar ik denk dat ze uiteindelijk moeilijk te vergelijken zullen zijn. Zowel lengte als landschap als bevolkingsdichtheid zijn zo verschillend. Vroeg of laat ga ik zeker terug naar Lapland om te gaan wandelen. En in tussentijd hou ik je hier uiteraard op de hoogte. Bedankt en tot hoors! <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top