IMG_0737_WEB_Featured

Op dit eigenste moment

Vaak overkomt het me dat ik denk: “Hier ga ik over bloggen”. Om daarna het idee onmiddellijk in de vuilbak te kieperen met als onderbouwing ‘te weinig body’ of ‘te serieus’ of ‘wie is hier nou in geïnteresseerd’.

Meestal gaat het over alledaagse dingen. Een leuke quote die ik hoorde, een idee dat me maar niet loslaat of gewoon een goed boek dat ik las. Daar heb ik op mijn blog nog geen geschikt plaatsje voor gevonden.

Tot vandaag.

Op Tales from the crib ontdekte ik namelijk de rubriek As we speak. Ideaal voor de ietwat onbenulligere zaken die ik met jou wil delen. Want ja, die zijn er ook.

Zaaien
1. IN DE BAN VAN => mijn zaailingen
Niet een keer. Niet twee keer. Maar wel vier of vijf keer per dag check ik de plantjes die ik enkele weken geleden zaaide. In sommige gevallen zijn het slechts potjes met wat aarde die met al die attentie gaan lopen.

Men zegt dat plantjes niet enkel warmte, water en licht nodig hebben. Het is de liefde en aandacht die het verschil maken. Aan dat laatste in ieder geval geen gebrek.

Wat ik tot nu zaaide
 • Paprika
 • Peterselie
 • Tomaat
 • Sla
 • Radijs
 • Koolrabi
 • Pastinaak
 • Prei
 • Ui
 • Paprika
 • Persilja
 • Tomat
 • Salad
 • Rädisa
 • Kålrabbi
 • Palsternacka
 • Purjolök
 • Lök

Illustrator gezocht
2. NADENKEN OVER => een samenwerking met een illustrator
Ik ben dol op illustraties. In de ruime zin van het woord. Maar het meest ben ik gebeten door natuurgetrouwe tekeningen.

Ik kan dan ook uren bladeren in een plantengids. Alleen maar om de prachtig gedetailleerde tekeningen te bewonderen. Helaas ben ik geen tekentalent. Toch zou ik op mijn blog met illustraties willen werken. Ik denk dus na om enkele illustrators volgende vraag te stellen:

Zin in een gezamenlijk project waarbij we de Zweedse fauna en flora aan bod laten komen?

Wil je meer weten over mijn hersenspinsels of ken je iemand die mogelijks interesse toont? Stuur een mailtje naar katrien(at)touchofsweden.se

Schaaf je Zweeds wat bij
Häst

Odla
Musikal
Hamn
Havet
Utvandrarna
Paard
Zaaien
Kweken
Musical
Haven
De zee
De emigranten

Opera Göteborg
3. NAGENIETEN VAN => Kristina från Duvemåla
Trek je mooiste kleren aan. Ik neem je mee naar Göteborg voor een verrassing. Zo luidde het voorbije zondag omstreeks 12:00 uur. Na een gezellig etentje arriveerden Joakim en ik aan de haven in Göteborg vlakbij de bekende Lipstick tower of Lilla Bommen.

Ook de opera van Göteborg heeft daar vlakbij het water zijn stekje. En twee zeteltjes op een van de balkons in dat gebouw, konden we voor 4 uur de onze noemen. De Zweedse musical Kristina från Duvemåla stond op het programma.

En ik? Ik heb genoten van het begin tot het einde.

Meer weten over de musical Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla is een Zweedse musical uit 1995 gebaseerd op het wereldwijd bekende boek Utvandrarna van Vilhelm Moberg uit 1949. Het verhaal beschrijft de problematiek waarmee vele Zweden midden 19de eeuw kampten en hun daarop volgende overtocht naar Amerika.

Musical Kristina från Duvemåla
De beschikbare landbouwgrond in vele delen van Zweden volstond niet om het stijgende bevolkingsaantal te voeden. Strenge winters en droge zomers wisselden elkaar af en zorgden voor een magere oogst. De in die tijd meedogenloze Zweedse staatskerk dreef op haar beurt andersdenkenden het land uit. Ook de sociale onderdrukking droeg een steentje bij aan het ontbreken van een positief toekomstbeeld bij vele Zweden. De vooruitgang op vlak van transportmogelijkheden zorgde ervoor dat een grote groep Zweden droomde van een leven in Amerika, de nieuwe wereld aan de andere kant van de oceaan. Aangewakkerd door de positieve verhalen die ze in brieven van eerder geëmigreerde Zweden lazen, waagden ze zich aan de gevaarlijke en onbekende overtocht.

Uiteindelijk emigreerde een vierde van de Zweedse bevolking of een miljoen mensen naar het vrijere Amerika met haar vruchtbare en uitgestrekte gronden. Daarvan keerde uiteindelijk 200.000 Zweden terug naar hun thuisland. Dit met een rugzak vol nieuwe technische kennis en know-how. Dat zoveel Zweden terugkeerden heeft een grote invloed gehad op de verder ontwikkeling van Zweden als land.

Musical Kristina från Duvemåla
Kristina från Duvemåla speelt nog tot 16 mei 2015 in de opera van Göteborg. Kaartjes zijn nog steeds te verkrijgen. Wil je verder vooruit plannen dan kan je vanaf 12 september 2015 tot 3 januari 2016 terecht in het Cirkus te Stockholm om deze musical te bekijken. Kaartjes zijn nu al te reserveren.

IMG_0469_BLOG
4. VOLOP BEZIG MET => een online winkel bouwen
Niet beseffend dat dit het begin zou zijn van een spannend en interessant nevenproject, postte ik half januari een foto van deze Holmestadpaardjes op Instagram. Totaal onverwacht kreeg ik tal van positieve reacties op m’n prille idee om eventueel authentiek Zweeds handwerk te verkopen. Ik kreeg ook heel wat interessante tips en… acht bestellingen.

“Gho, echt? Wat leuk!”, dacht ik.

Met dat duwtje in de rug, besloot ik een onlinewinkel in WordPress te gaan bouwen. En heb ik een reden te meer om net iets langer stil te blijven staan bij kraampjes met handwerkproducten. Ghehe!

Meer weten over de Holmestadpaardjes

Deze Zweedse houten paardjes worden gemaakt door Karl-Erik. Met zijn 85 jaar heeft hij het bewerken van hout nog steeds in de vingers. Op deze mooie leeftijd actief kunnen bezig zijn, houdt hem naar eigen zeggen alert en jong.

Maud beschildert de paardjes met veel liefde en zorg. Hiervoor heeft ze een eigen motief ontworpen dat verschilt van het motief dat je op de paardjes uit Dalarna terugvindt. Deze paardjes worden gemaakt in Holmestad in Zweden. Vandaar hun naam, Holmestadhäst of Holmestadpaard.

De houten paardjes die in Dalarna gemaakt worden noemt men Dalahäst, Dala horse of Dalapaard. Het Holmestadpaard is het kleine broertje van het alom gekende Dalapaard.

Collage Maud en Karl-Erik
We spreken over authentiek Zweeds handwerk. Geen massaproductie maar een eerlijk uniek product gemaakt door twee talentvolle Zweedse handwerkers. Ik ben blij hen op deze manier te kunnen steunen.

De Holmestadpaardjes zijn te verkrijgen in vier kleuren (blauw, rood, wit en oker) en drie groottes. Het kleinste formaat is ongeveer 10 x 10 cm en mag je het jouwe noemen voor 30 euro, de middelste gaat voor 37 euro over de toonbank en is 13 x 13 cm groot en het grootste paardje dat 18 x 15 cm groot is, koop je voor 44 euro.

Meer info of foto’s over deze paardjes ontvangen? Surf naar de Touch of Sweden Shop of stuur me een mailtje katrien(at)touchofsweden.se

Nou, ik hoop dat deze nieuwe rubriek jullie even goed bevalt als mij. Wordt vervolgd dus!
Katrien

Ps: De foto van het operagebouw in Göteborg werd gemaakt door Torbjörn Skogedal/imagebank.sweden. Hartelijk dank voor het ter beschikkingstellen van deze foto!

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 thoughts on “Op dit eigenste moment”

 1. Leuk juist, al die kleine berichtjes vanuit jezelf. Die maken je blog nog puurder. Blij dat ik deze hebt ontdekt! Ik blijf je graag als Zweden- en buitenliefhebster volgen.

  Hartelijke groet, Yvonne

  1. Hoi Yvonne, dank je voor je reactie en om mijn doen en laten in Zweden te volgen. Ik hoop dat je hier en daar wat kan opsteken, inspiratie krijgt en misschien wel verlangt naar een reisje naar Zweden :) Ik klikte even door op je naam en kwam uit op een kersverse blog. Zin om ook te gaan bloggen? Leuk! Ik schreef eerder een berichtje over mijn twijfels over het al dan niet starten met bloggen. Je kan het via volgende link terugvinden: https://www.touchofsweden.net/bloggen-of-niet-bloggen/ Daar breng ik het Blogboek van Kelly Deriemaeker aan bod. Persoonlijk vind ik dit een heel goed boek voor starters en raad ik van harte aan. Beste groet! Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top