Ovale foto about_3

Hejhej!

Wat leuk dat je me online gevonden hebt. Ik ben Katrien en woon in Alingsås, een gezellig houten stadje in Västra Götaland, Zweden. Ik hou van de natuur en alle dieren die erin voorkomen (exclusief teken). Ik eet vegetarisch, hou ervan nieuwe mensen te ontmoeten en vind het zalig om thuis te zijn. ‘s Winters heb ik nood aan zon op mijn snoet en keer ik voor twee weken Zweden de rug toe. Welkom op de blog die Zweden dichterbij brengt!

Hoe ben ik in Zweden terechtgekomen
Het was niet een lang verlangen of een vlucht weg uit m’n oude leven dat me naar Zweden voerde. Nee, de Zweedse vriend waarmee ik 9 jaar in Gent woonde, volgde ik in 2009 terug naar zijn thuisland. Sindsdien leven we samen met Hobbes (de kat) in dit prachtige land. We ruilden ons stadstuintje in het hartje van Gent voor ”Risveden”, het grootste aaneengesloten bos in Västra Götaland.

 

Waar ik mijn brood mee verdien
Sinds 2005 werk ik voor Vogelbescherming Vlaanderen. Een actieve natuurvereniging die zich inzet voor alle in het wild voorkomende dieren en hun leefgebieden. Daarnaast werk ik als freelancer voor Nederlandstalige bedrijven. Firma’s die hun pijlen op Zweden gericht hebben, zijn dankbaar voor alle kennis en ervaring die ik met hen deel. Hieruit kan je afleiden dat ik het grootste deel van mijn tijd thuis, in dat grote bos vertoef. Wat trouwens een van de redenen is waarom ik deze blog startte.

Waar ik mee kamp
Het is fantastisch om midden in de natuur in een land als Zweden te mogen wonen. Maar mijn leven, zoals ik het nu leid, zou ik op bepaalde vlakken willen opwaarderen. Ik wil voornamelijk meer “uit mijn kot komen”. En dit moet leiden naar:

 • meer mensen ontmoeten
 • meer van Zweden zien
 • meer indrukken en ervaringen opdoen
 • meer tijd in de natuur doorbrengen

Vooral veel meer-zaken dus. Maar… alles start met vaker naar buiten komen. Zelf ontmoetingen opzoeken. Niet passief afwachten tot er iemand op m’n voordeur klopt. Via mijn blog laat ik jou meekijken waar ik terechtkom. Welke mensen ik ontmoet. Wat ik beleef.

Dromen mag
Ik droom ervan om samen te werken met Nederlandstalige tijdschriften, reisbureau’s, reportagemakers, bloggers en toeristische diensten om het Zweedse plattelandsleven in het algemeen en de Zweedse cultuur, natuur, tradities, levenswijze in het bijzonder in de kijker te plaatsen. Want Zweden is meer dan strak design, succesvolle (en minder succesvolle) multinationals, ongerepte natuur en hippe steden.

Daarnaast hou ik van Zweeds ambachtelijk handwerk. Producten met een traditionele waarde en gemaakt met liefde en respect voor natuur en grondstoffen. Op mini-schaal en in beperkte oplages dergelijk handwerk verkopen en hiermee de Zweedse handwerkers steunen, zou fantastisch zijn.

En in tussentijd heb ik een samenwerking met een aantal ambachtslui en is mijn online winkel een feit. Fijn toch!

Ik ben er voor jou
Ik wil jou ontmoeten. Een gesprek met je aanknopen, wat je link met Zweden ook mag zijn. Heb je vragen, kan ik je ergens mee helpen of wil je je (Zweden)verhaal kwijt? Laat hieronder een reactie na of stuur me mailtje: katrien(at)touchofsweden.se. Ook via Facebook of Instagram kan je me bereiken.

Mijn nieuwsbrief in je mailbox ontvangen?

Ik hoop je te mogen ontmoeten!
Katrien ♥

32 thoughts on “Over mij”

 1. Hi Katrien,

  Dromen mag, inderdaad, en ik droom vaak over verhuizen naar Zweden. Hetgeen wat mij tegenhoudt, is het vinden van een passende baan bij mijn opleiding (leerkracht basisonderwijs). Ik sta echter open voor een ander soort baan, maar ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen met zoeken.
  Daarnaast het vinden van een juiste plek om te wonen (nu ga ik in juni door zuid Zweden rondreizen met mijn vriend, dus we gaan dan om ons heen kijken naar een mooie omgeving).
  Ik ben benieuwd naar het verloop van jouw verhuizing en welke stappen je moest nemen. Ook ben ik benieuwd of je het wel of niet zal aanraden om te verhuizen naar het buitenland. Het aanleren van de taal, nieuwe mensen leren kennen, een nieuw netwerk opbouwen, verder van familie en vrienden wonen, zijn zaken waar ik niet direct van schrik.

  In de tussentijd zal ik je blog en Instagram blijven volgen, want dit soort verhalen inspireren mij enorm!

  Liefs van Robin uit Haarlem

  1. Hey Robin,
   Hartelijk dank voor je reactie! Wat betreft die mooie omgeving ga je niet ver moeten zoeken ;-) Dat wordt zelfs moeilijk kiezen! Een job vinden is inderdaad misschien niet zo evident maar uiteindelijk zijn er zeker mogelijkheden wanneer je flexibel bent. Starten met het onder de knie krijgen van de taal is zeker een stap in de goede richting. Interessant kan zijn om eerst een job te zoeken en daarna in de buurt een woonplaats. Luxe met Zweden is dat het overal prachtig is dus een mooi plekje vind je sowieso. :) Verder kan ik je de site http://emigreren-naar-zweden.com aanbevelen. Daar vind je heel wat tips en informatie over het regelen van de praktische zaken van een verhuis naar Zweden. Je kan er ook job-tips terugvinden: http://emigreren-naar-zweden.com/werken-in-zweden.html
   Vele groetjes en thanks voor het volgen :)
   Katrien

 2. Hallo Katrien,
  Ik volg je al op IG vandaar dat ik nieuwschierig was naar je blog.
  Heerlijk om je verhalen te lezen. Wij zijn zelf ook gek op Zweden.
  Hebben 8 jaar geleden een huis in Småland gekocht en hebben deze helemaal opgeknapt. Geweldig om te doen.
  We komen 5 keer per jaar in Zweden en de wens is er om te gaan wonen. Maar de stap is nog een beetje te groot. Kinderen, kleinkinderen, je laat ze toch achter. Wanneer we in de auto stappen richting Zweden voelen we de rust al. Zodra we, na een aantal weken weer richting huis gaan begint het hectische leven weer.
  Mooi om de foto’s van jou te zien, wij zitten zelf vlakbij Kalmar dus net de andere kant van waar jij woont.
  Ik zal je zeker blijven volgen zowel op IG als op je blog.
  Groetjes, Eleonora

  1. Hi Eleonora, wat fijn dat IG je hierheen heeft gebracht en dat wat je hier leest je bevalt. Dus je hebt duidelijk ook de Zwedenkriebel te pakken :) Småland is prachtig, niet? Ik begrijp dat het niet eenvoudig is om zomaar te verhuizen wanneer je kinderen en kleinkinderen hebt. Die laat je niet zomaar achter. Zweden is uiteindelijk niet ver en met de huidige technologie kan je ook op andere manier dan elkaar bezoeken contact houden. Toch is dat niet helemaal hetzelfde. De ene keer voelt de afstand groter dan de andere keer. Afhankelijk van de situatie. Maar vijf keer per jaar in Zweden is niet mis. Daar kunnen velen alleen maar van dromen. Hartelijk dank voor je berichtje en voor het volgen. Je kan me ook op Facebook vinden. Daar post ik naast korte andere nieuwtjes en verhalen alle berichten die op m’n blog verschijnen. http://www.facebook.com/touchsweden Ha det bra! Katrien

 3. Kathleen martens

  Hallo Katrien,dit is lang geleden.je bent een ferme vrouw geworden.je doet dat goed daar in Zweden,hoop dat je gelukkig bent.grtjs Kathleen van microflor als je dat nog weet?opfrissertje offspring!!!grtjsx

  1. Hi Katlene ;-) Uiteraard ken ik je nog. Heeft Eline laten weten dat ik je berichtje hier helemaal heb gemist? Omdat ik een melding kreeg van bovenstaande bericht en ik dit nu wou gaan beantwoorden, zag ik plots jouw berichtje hier. Geleden van 17 april. *bloos* In ieder geval beter laat een antwoordje dan nooit. Super bedankt voor je bezoekje hier. ‘t Is inderdaad wel heel lang geleden. Wanneer ik aan Floreac denk en aan Eline, Minet, Yunise, de Thaise meisjes (hun naam ontschiet me) en jou dan komt altijd het woordje ‘nostalgie’ in me op. Ook moeder, en Carlos en Monica en Christophe en natuurlijk ook Kris die onlangs in Zweden was, herinner ik me alsof het gisteren was. Wat heb ik een super tijd gehad bij jullie. We hadden altijd zoveel plezier. Zowel wanneer stubru als wanneer Donna op de radio speelde. :) En ja, ‘t gaat hier goed. Even gelukkig hier dan in België. Gewoon iets helemaal anders. ;-) Groetjes, bedankt en wie weet tot ziens! ps: kan je nog steeds zomaar binnenspringen bij Floreac zoals ik vroeger wel eens deed. Waarschijnlijk laten ze mij daar nu niet meer binnen wegens “onbekend persoon”. Haha :)

   1. Hallo katrien,eline heeft mij alles laten weten en heb je bericht gelezen.superblij als ik lees over vroeger met minet en moeder ga zo maar door.
    Je kan niet zomaar een bezoekje doen op microflor want wij zitten nu in een gevangenis.
    Jij mag zeker niet binnen want jij hebt het te bont gemaakt(grapje)
    Bij deze laat ik weten dat ik op messenger zit.
    groetjes en tot later je doet dat suppergoed daar in sweden

    1. Wat fijn dat de boodschap is overgebracht. Ik had uiteraard niet anders verwacht van Eline :) Oei, een gevangenis. Ik vrees dat ik daar moeilijk zou kunnen aarden. Die mooie tijd kunnen ze ons in ieder geval niet afnemen. En ja, soms maakten we het misschien wel al eens bont maar uiteindelijk gaf dat een goede sfeer in de groep. ‘t Moet er niet altijd serieus aan toe gaan. En nu valt me plots het woordje “valieze” te binnen. ;-) Tot later en kom hier af en toe nog maar eens piepen. :)

 4. Wel wel, had ik dit een jaar eerder geweten! Vandaag kwam ik ergens op FB een link naar deze blog tegen: Zweden, Zweedsen, halve Zweedsen, liefhebbers van Zweden… ze zitten hier allemaal gezellig te keuvelen. Sinds september 2014 volg ik Zweedse les in Aalst maar ik heb nog een hele weg af te leggen vooraleer ik mijn beperkte kennis hier durf tentoonspreiden. Uiteraard ben ik wel heel opgetogen over het Zweeds dat ik hier kan lezen en vooral over de informatie over Zweden zelf! Vorige week was ik na 22 jaar nog eens in het land (deze keer in Falsterbo, toen van Haparanda naar Stockholm) en ik heb gezworen dat het deze keer niet meer zo lang zal duren voor ik terugkeer. Hopelijk tot gauw!
  Ha du så bra! ( ←is dat correct en beleefd?) :-)
  Luk

  1. Hej Luk, nogmaals bedankt voor je reactie :) Blij te vernemen dat mijn blog je bevalt en dat je niet nogmaals 22 jaar gaat wachten om naar Zweden terug te keren ;-) Dus de volgende keer de Jämtlandstriangel dan maar gaan wandelen! Ikzelf was eind augustus ook nog in Falsterbo aanwezig op Falsterbo Birdshow. Ik schreef er een paar berichtjes over https://www.touchofsweden.net/falsterbo/, https://www.touchofsweden.net/zweedse-vogelnamen/ en https://www.touchofsweden.net/aleen-zijn/. Dat is zeer zeker beleefd maar correct is:
   Ha det så bra! :)
   Katrien

 5. Hallo Katrien,

  Leuk je mooie blog te hebben gevonden. Ben zelf ook een hele grote Zweden-fan en ga er in de zomer heel graag op vakantie. Heb ook de taal geleerd en vertaal nu en dan wat Zweedse poëzie. Verder ben ik nu druk aan het borduren-op-zijn-Zweeds ;-) Daarover vind je meer op mijn blog: ankenina.blogspot.be.
  Ik blijf je graag verder volgen!

  Groetjes,
  Anke

  1. Hej igen Anke, ik ben net even op je blog gaan kijken. Wat creatief ben je! Ik zie inderdaad heel veel Zweedse invloeden terugkomen. Zweden is een fantastisch land wanneer het op oude ambachten aankomt. Heerlijk is het om op markten rond te lopen en te kijken wat er allemaal vervaardigd wordt. Nogmaals dank voor het volgen!

 6. Hallo Katrien,

  Mooie blog! Ik ben zelf ook een hele grote Zweden-fan, heb de taal geleerd en vertaal nu en dan wat Zweedse poëzie. In de zomer ga ik liefst naar Zweden op vakantie, en als het aan mij lag zou ik er ook wel willen gaan wonen… Ik hou je blog verder in de gaten!

  Groetjes,
  Anke

 7. Hejhej Katrien
  Mooi blog, ik zal de link direct doorsturen aan mijn vrienden in België.
  Ik ben zeker dat u Zweeds beter is dan mijn Vlaams, dus….För mig är det fortfarande alldeles för svårt att skriva på flamländska. :)
  Hittade din blog via FB, kul att läsa om Sverige och vad andra tycker är speciellt med detta land. Själv svenska men bott flera år i Belgien.
  För drygt 2 år sen tog jag med mig min belgiska sambo och flyttade tillbaka till Sverige.
  Lycka till med din blog, ska bli kul att följa.

  1. Hejhej Yasmin, vad kul att träffa dig här. Tack så mycket att du skickade länken till min blogg till några Belgiska vänner till dig. Jätte roligt att läsa att du gillar min blog.
   Ni har gjort i stora linjer samma resan som jag och min sambo har gjort. Vi har bott 9 år i Gent och nu nästan 6 år i Sverige. Tiden går riktigt fort när man har det roligt ;) Är lite nyfiken var du har bott i Belgiën. Antwerpen? Gent? :)
   Igår hade jag pysselkväll med några vänner och då började vi prata om Gent och Brugge och hur fint det är här. På slutet av kvällen gick vi hemma med planen att resa tillsammans till Gent någonstans i våren. Riktig kul kommer det att bli.
   Tycker du skriver jätte bra på Nederländska. Ingenting du måste sluta med det är absolut okej att fortsätta skriva på Svenska.
   Ha en riktig bra dag Yasmin!

   1. Hej igen,
    Ik zal het eens proberen, :) Ik woonde 3 jaar in Olen, dichtbij Turnhout in regio Antwerpen. Een 2 jaar geleden zijn wij verhuisd naar Zweden . Wij wonen nu in Vadstena, Östergötland. Ook een heel mooie streek. Wij gaan hopelijk naar België met de pasen om de familie te bezoeken.
    Ik ben ivm werk naar Gent geweest, idd een hele mooie stad.
    Nu måste jag gå och fika, ;)
    Ha en fin dag.

    1. Je Nederlands is echt heel goed Yasmin! Waarschijnlijk moeilijk om het te onderhouden nu je terug in Zweden woont. Mijn Zweedse vriend is ook voor zijn werk naar Gent verhuist en nu we in Zweden wonen, spreken we nog steeds Nederlands met elkaar. Dat is een gewoonte die we niet afgeleerd krijgen. Helaas, want mijn Zweeds zou er heel wat door verbeteren. Welke taal spreken jullie met elkaar?
     In Vadstena ben ik nog niet geweest maar wel op Visingsö. Wondermooi is het daar!
     Ha en trevlig helg!
     Katrien

     1. Merci, wij hebben 2 hondjes meegebracht naar hier en ze verstaan gewoon Nederlands, dus ik kan de taal oefenen met die 2, :)
      Toen ik mijn vriend ontmotte spraken wij engels met elkar, maar nu weet ik bijna zelfs niet meer welke taal, het is en menging van engels, vlaams en zweeds… :)
      Als je ooit naar deze kant van Vättern komt, ben je altijd welkom. Wij wonen aan de voet van Omberg met uitzicht over Tåkern.

      Ha en trevlig kväll
      Yasmin

 8. Hej Katrien,

  Als Zwedenfanaat was ik toevallig op jouw blog terecht gekomen. Terwijl ik aan het lezen was, begon het mij stilaan te dagen dat ik je al ken van sinds mijn jeugdjaren in Wachtebeke ;-)
  Wat fantastisch dat je nu op het prachtige Zweedse platteland woont, waar de wouden nog nét iets groter uitvallen dan het Heidebos. Sinds vorig jaar hebben wij ook ons eigen huis in Zweden, wel een heel stuk meer naar het noorden. We zijn nu deeltijdse inwoners van Gimåfors, een onooglijk dorpje in de gemeente Sundsvall, vlak bij het geografische middelpunt van Zweden. Voorlopig (?) alleen nog maar tijdens de vakanties, de rest van het jaar wonen we nog in Drongen.
  Je blog staat nu onder mijn favorieten, ik ben al benieuwd naar je volgende bijdragen! Als we op weg naar ons huis via de E20 van Goteborg richting noordoosten rijden, komen we voorbij Alingsås, dus wie weet misschien tot ziens in Zweden ;-)

  Groetjes,

  Gert Coone
  Drongen / Gimåfors

  1. Hejhej Gert,
   Wat leuk! Een tweede Wa’bekenaar die vaak in Zweden vertoeft. Ik heb even Gimåfors opgezocht en ligt inderdaad een heel pak hoger in Zweden. Best nog een wereld van verschil dan waar ik woon. Ik veronderstel dat daar vast al een mooi sneeuwtapijt ligt? Hier is het voorlopig geduldig afwachten. Mijn ouders komen vrijdag in Göteborg aan en verblijven hier drie weken. Zij verlangen zo naar wat sneeuw maar ik vrees dat deze winter mogelijks een herhaling wordt op die van vorig jaar. Zacht en uiteraard donker ;-)
   Ik merk dat er een klein verlangen is om ooit te verhuizen :-) Ik had het geluk een Zweedse vriend (Gent = Volvo = Zweden) te hebben die ooit terug naar Zweden wou. De stap om te verhuizen is dan uiteraard heel wat kleiner. Maar we hebben toch niet alle deuren gesloten. Hebben ons huis in Gent en ik een job in Sint-Niklaas (vervul ik uiteraard vanop afstand) behouden.
   De E20 voert je inderdaad dwars door het centrum Alingsås. Van daaruit is het nog een klein halfuurtje naar daar waar ik woon.
   Bedankt voor je reactie en om hier even rond te neuzen. En fijn er een volger uit Wachtebeke erbij te hebben. Groetjes // Katrien

 9. Aangetrokken door je IG account besloot ik eens een kijkje te nemen op je blog. Wat fijn! Hier word ik dus blij van. Mensen die het net een beetje anders doen, wat zeg ik… helemaal anders doen dan de rest.

  Die keuzes maken die anderen niet maken en stappen zetten die anderen niet zouden zien zitten. Alleen al de keuze om deze blog te maken laat zien dat je zoveel in je mars hebt dat andere mensen willen lezen…

  Er zijn er maar weinig die vanaf de eerste stappen in blogland al zoveel reacties krijgen. We zitten hier op te wachten blijkbaar.
  En dan die foto’s. Ik wil vandaag nog verhuizen ;-)

  Maar ja, ik heb wel het verlangen, maar ik mis de moed… zit ik vast aan mijn hypotheek, mijn huis, mijn kinderen?
  Ik weet het niet,
  maar ik weet wel dat deze blog bovenaan staat als ik weer even een dipje heb. Dan lees ik eventjes weer een van je berichten en de dag is weer goed!

  Succes met je blog…

  1. Waw, wat een fantastisch leuke en energieopwekkende commentaar Bjorn. Daar word ik dus blij van :) Ik las je berichtje gisterenavond vlak voor het slapengaan. Een super afsluiter van de dag.
   Fijn om horen dat je m’n blog nu al ‘anders’ vindt en er van kan genieten. Momenteel nog wat leeg qua inhoud maar beetje bij beetje werk ik daaraan. Ik heb een aantal ideeën waarmee ik speel waarvan ik denk dat Zwedenliefhebbers die echt gaan appreciëren. Nu nog de tijd vinden om die uit te werken. Eentje met nekeer, denk ik dan.
   Ik ben je op IG gaan volgen omdat ik in je profiel las dat je een retro-webwinkel hebt. Arghhh… ik heb een zwak voor oude spullen. En droom ervan om misschien ooit wel wat Zweedse retro-producten of ambachtsproducten te verkopen.
   Mijn doel is Zweden dichterbij te brengen bij degenen voor wie het niet evident is of gewoon niet in hen opkomt om naar Zweden te verhuizen of reizen. Je hebt in ieder geval je naam mee om in Zweden te gaan wonen ;) Alhoewel ze hem hier met de ö (eu) zullen uitspreken.
   Jij ook veel succes met je bezigheden Björn

 10. Gefeliciteerd met je leuke blog, Katrien!
  Geniet met je mee van het heerlijke Zweedse plattelandsleven. Ben erg door het Hoge Noorden gefascineerd (niet op Franse manier waar Lille ‘Le Grand Nord’ is). Kijk liefst docu’s die over de noordelijke gebieden van de aarde gaan. Lees er veel over etc.
  Dus ja, met je blog maak je me heel blij. Zet er maar flink wat foto’s in, word ik dubbel blij!

  1. Hej Lena,
   Welkom op mijn blog en wat fijn om horen dat ie in de smaak valt. Zoals je ziet is hij vers van de pers. Dus alle tips en verzoekjes zijn welkom. Inhoudelijk is het nog een beetje zoeken en testen. Dus meer foto’s? Daar tracht ik voor te zorgen :)
   Leuk je fascinatie voor het noorden te lezen. Lekker blijven die docu’s kijken en blogs lezen. En af en toe eens een reisje meepikken?
   Bedankt voor je reactie en tot hoors! Katrien

 11. Lisettelovesloppis

  Hej Katrien, wat leuk dat het er toch van gekomen is, een eigen blog. Leuk om te lezen en inderdaad je brengt hiermee Zweden dichterbij! Ik geniet van de foto’s en de verhaaltjes erbij, ook op IG. Ga zo door en succes!
  Grtjs Lisette

  1. Goeiemorgen Lisette. Ja, uiteindelijk is het er van gekomen. Ben heel tevreden met het resultaat en de reacties. Nu is het beslissen waar eerst aan te beginnen. Heb redelijk wat ideeën maar oh wat een tijd vergt dit alles. Bedankt voor je reactie en een fijne dag!
   Kram – Katrien

 12. Hoi Katrien,

  Wat ziet het blog er mooi uit. Ik kijk graag naar je mooie foto’s om zo even, in gedachten, terug te gaan naar Zweden. Deze zomer voor het eerst geweest en ik ben verkocht. Ik lees graag met je mee.
  Liefs Maud

  1. Hoi Maud, wat fijn je ook hier te mogen ontmoeten. Bedankt voor je reactie en het compliment! Ik heb net even jouw blog bekeken en volg hem nu via bloglovin. Leuk! Zweden heeft inderdaad niet veel nodig om “verkocht” te geraken. Het is een prachtige land. Na vijf jaar kan ik nog steeds van de schoonheid van dit land versteld staan. Fijne dag! Katrien

 13. Hallo Katrien,

  Wat ziet je website er prachtig uit zeg! Leuk meer over je te lezen! Ik ben nog nooit in Zweden geweest, maar het lijkt me een prachtig land. Ik hou ook erg van de natuur en van dieren. Hoop er nog eens te komen. Tot die tijd geniet ik van jou mooie foto’s en leuke verhalen! Volg je dromen Katrien! Veel liefs van Linda (lindaloveschocolate)

  1. Hoi Linda, blij dat je de site prachtig vindt. Bedankt om dit even met me te delen! Nou, ik heb heel wat volgers die al in Zweden geweest zijn en het fijn vinden om via mijn verhalen en foto’s herinneringen boven te halen. Maar Touch of Sweden is er minsten even veel voor degenen die nog niet in Zweden geweest zijn of er misschien zelfs helemaal nooit komen. Helemaal niks mis mee, integendeel. Leuk toch dat je vanuit je luie zetel je een beeld kan vormen hoe het hier is. Maar ik hoop uiteraard dat je wegen ooit naar het noorden leiden. Ik blijf jou ook graag volgen Linda. Liefs // Katrien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top