Olavspad wandelen

Mijn topovernachtingen langs het Olavspad

’s Ochtends niet weten waar je ’s avonds gaat slapen is spannend en iets waar ik persoonlijk wel van hou. Het pelgrimspad St: Olavsleden dat je van Sundsvall naar Trondheim brengt, leent zich uitstekend voor een dergelijke opzet.

Zeker wanneer je er met de fiets op uittrekt en het aantal kilometers dat je per dag aflegt sterk kan beïnvloed worden door weer, ondergrond en aantal klimmetjes. Daarnaast is het niet helemaal onoverkomelijk om er aan het eind van de dag nog een vijf of tien extra kilometers uit te persen wanneer een bepaalde overnachtingsplaats niet bereikbaar of volzet zou zijn.

Tijdens je tocht kan je je tevens laten leiden door tips van de mensen die onderweg je pad kruisen. Zo kom je op de prachtigste plaatsjes terecht.

Ontvang je graag een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens? Laat dan hieronder je mailadres achter en ik bezorg je een handig één-paginadocument. Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overzicht overnachtingen en dagetappes

van ons St: Olavs-avontuur

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens.

Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overnachten langs Olavspad

Leuke plaatsjes om te overnachten langs het Olavspad


In totaal hebben we twaalf keer overnacht tijdens onze fietstocht langs het Olavspad. Twaalf bijzonder verschillende bedden kregen we aangeboden op twaalf bijzonder verschillende plaatsen. Over elk plaatsje zou wel iets kunnen gezegd worden maar ik kies er de bijzonderste en leukste plaatsjes voor je uit.

Back to basic – Jämtkrogen (Ånge)
Het primitiefst overnachtten we in deze oude herberg. Geen verwarming, geen elektriciteit en geen stromend water maar wel een netjes onderkomen met een tafeltje, vier bedden en voldoende warme fleece-dekentjes.

Achter het huis vind je een luikje waaronder zich een oude bron verschuilt. Het nodige materiaal is aanwezig om water te scheppen voor een eventuele wasbeurt in open lucht.

Ter plaatse is er niemand aanwezig om je te verwelkomen. De code van het eenvoudige hangslotje aan de deur ontvang je nadat je hebt aangegeven dat je in deze stuga wil overnachten.

Royal tintje
In de 18de en 19de eeuw was deze herberg een belangrijke stopplaats voor boeren die tijdens de winter hun handelswaren te koop aanboden op diverse markten.

Ook koning Karl de XV heeft ooit overnacht in deze herberg die nu de naam Kungsstugan of koningshut draagt.

Desondanks de eenvoud van dit gebouw kan je een bed eenvoudig online boeken. Ik wed dat de koning dit destijds anders geregeld heeft.

Hartelijkste ontvangst – Gällö
Geen twijfel mogelijk! Het hartelijkst werden we ontvangen door Petra en André op Camp Viking in GällöHet heerlijke avondmaal (frietjes met mayonaise!) en ontbijt, de warme hut en de prachtige liggen aan het meer Revsundssjön vielen meer dan in de smaak.

Dit is tevens de enigste plaats we op onze tocht de mogelijkheid hadden om een bastu of sauna te nemen. Uiteraard hebben we die gelegenheid niet aan ons laten voorbij gaan. Een verfrissende duik in het ijskoude water mocht niet ontbreken.

Niet onbelangrijk: de properste toiletten en douches op gelijk welke camping ter wereld vind je hier!

Belgische gezelligheid
Op de foto zie je Petra, naarstig op zoek naar het juiste glas voor de blonde Leffe die ik net besteld had.

Geen overbodige luxe wanneer je Belg bent. Ook al voelde het aan als pure nostalgie en verwennerij. Dat heb je wanneer je al enkele jaren in Zweden woont.

De bar en het restaurantje stralen bourgondische gezelligheid uit. Iets wat je minder vaak in Zweden weet te vinden. Een plaatsje om naar terug te keren. Dat is zeker!

Mooiste uitzicht – Alsen
In het plaatsje Alsen eindigde onze enige echte regendag. Grijze laaghangende wolken hingen van ‘s morgens vroeg tot laat in de namiddag boven ons hoofd.

Maar eenmaal op deze slaapplaats bij Helen aangekomen, hield de regen het voor bekeken. De zon piepte nu en dan tussen de wolken door waardoor het landschap plots terug kleur kreeg.

Vanuit het kleine raampje in onze stuga in de tuin van Helen keken we uit op glooiende velden en het wondermooie meer Alsensjön.

Klein maar fijn – Moan
Het toeval bracht Marijke en mij in deze lieflijke stuga in Moan. Ons doel was om naar Medstugan te fietsen maar de jacht met een volzette stuga als gevolg, stak een stokje tussen de wielen.

Maar bij de aanblik van dit schattige kleine huisje waren we Medstugan snel vergeten. De herfstige sfeer en het beukenbosje maakten van deze stuga de ideale plaats om de avond en nacht door te brengen.

Dit kleine huisje geeft onderdak aan maar liefst vier mensen. Naast elektriciteit, warmte en een minikeukentje vonden we er ook veel gezelligheid.

Op slot wanneer je gaat
Een klein padje leidt naar een typisch Zweedse utedas of buitentoilet. Vaak worden deze kleine kamertjes mooi ingericht met bloemetjes en posters aan de muur.

Zo’n utedas ontdek je vaak in Zweden.

Maak je er gebruik van, vergeet dan niet het deurtje langs de buitenzijde op slot te doen wanneer je het toilet achter je laat. Dit voorkomt dat bij storm de wind vrij spel krijgt.

Het groenste dak – Vuku
Het plaatsje Vuku, waar Østnes Camping gelegen is, bereikten we na een fantastische afdeling en dus met een razendsnelle vaart.

Deze camping is misschien wel de meest pittoreske die we onderweg tegenkwamen.

De ligging langs de zalmrijk en rotsachtige rivier Verdalselva maar vooral ook de wondermooie hutten met groendaken maken van dit plaatsje iets speciaals.

De hutten zijn eenvoudig ingericht met een keukentje, zit- en eetplaats en enkele bedden.

Een warm houtvuurtje
De eigenares van de camping kwam zodra we arriveerden aangefietst.

Ze maakte in een vingerknip vuur in het houtkacheltje in onze hut en vertelde fier dat haar man de hutten heel wat jaren geleden eigenhandig heeft gebouwd.

Doel was de zalmvissers die naar Vuku kwamen onderdak te bieden. Vandaag worden de hutten voornamelijk door jagers, bedevaarders en werkmannen bewoond.

Top of the bill – Hellberg
Een ovenachting dat me altijd zal bijblijven en waar ik de mooiste herinneringen aan overhoud is het plaatsje Hellberg.

Daar wonen Per Arne en Anne-Grete. Beiden lieten ze ons toe om een kijkje te nemen in hun leven als eigenaars van een fruitboerderijtje, gelegen aan de prachtige Trondheimfjord. Het is hun openheid en trots op datgene wat ze doen, dat ons verblijf bij hen onvergetelijk heeft gemaakt.

Bovendien mochten we logeren in het oude huisje met authentieke inrichting en alle comfort. Ook dat kon ons bekoren!

Verwend van begin tot einde
Voor het avondmaal en ontbijt werden we gastvrij uitgenodigd om bij Per Arne en Anne-Grete mee aan ‘t tafel aan te schuiven.

We proefden er tussen alle gerechten door de overheerlijkst vruchtendrankjes, confituren en geleien.

Als extraatje mochten we na het eten met de boot mee om polshoogte te nemen bij de zoon die na school de vangst van de eerder uitgelegde visnetten, binnenhaalde.

Ga jij het Olavspad wandelen of fietsen?


Dan heb je misschien iets aan het bericht dat ik eerder over deze pelgrimstocht schreef. Je vindt er niet alleen mijn voorbereidingen maar ook algemene informatie in terug.

Ik kan je ook de gids St. Olavspad van Ria Warmerdam warm aanbevelen. In de praktijk uitgetest en gecatalogiseerd als een niet te missen instrument. :)

Heb je een specifieke vraag, stel deze dan gerust in het reactieveld onderaan dit bericht.

Ik help je graag verder!
Katrien ♥

Overzicht overnachtingen en dagetappes

van ons St: Olavs-avontuur

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang een overzichtje van alle plaatsen waar Marijke en ik langs het Olavspad overnachtten + contactgegevens.

Je vindt er tevens onze dagetappes terug met aantal afgelegde kilometers.

Overnachten langs Olavspad

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

9 thoughts on “Mijn topovernachtingen langs het Olavspad”

  1. Hi Katrien, wat fijn al deze info! Met wat voor soort fiets heb jij gereden? Wat is de beste periode? En is de tocht ‘veilig’ voor een vrouw alleen? Zelf ben ik naar Santiago gefietst dus ben ook nog benieuwd of deze tocht van gelijke zwaarte is… mss teveel vragen! Dank op voorhand, groeten Jasmijn

    1. Hej Jasmijn, wat leuk dat je overweegt om dit pad te fietsen. :) Ik heb de tocht met een trekkersfiets – herenmodel – gemaakt. Je kan een afbeelding op volgende pagina terugvinden. https://www.touchofsweden.net/olavspad-fietsen/ Niet eenvoudig om de beste periode voor deze tocht aan te geven. Sommigen verkiezen het voorjaar, anderen zomer of herfst. Belangrijkste is het weer en vooral de vriestemperaturen voor die regio in het oog te houden. Sommige jaren kan de winter lang standhouden of is ie eind september al in het land. Een vergelijking met Santiago kan ik helaas niet maken. Je hebt onderweg wel vaak de mogelijkheid om de rijweg te blijven volgen in plaats van bijvoorbeeld door het bos te gaan. Dat maakt de tocht minder zwaar en ook korter. Ikzelf heb me nooit onveilig gevoeld onderweg maar uiteraard kan er altijd gelijk waar je je bevindt iets voorvallen. Laat gerust weten indien je nog vragen zou hebben Jasmijn! Vele groetjes, Katrien

  2. Dag Katrien,

    Geweldige beelden en tekst over de overnachtingsplekken!
    Heel benieuwd ben ik hoe de fietstocht vergaan is. Was het te doen, ook al was je geen geoefende fietser? Zijn de klimmen niet té steil en de afdalingen niet té snel?
    Ik zie dat je een dag 62km fietste. dat klinkt als heel erg veel…
    Hoeveel lekke banden hebben jullie gehad onderweg? :-)
    Deze zomer zou ik het pad ook graag fietsen, alleen. Hoe schat jij dat in voor wat betreft de veiligheid?

    1. Hi Marinka, ik was je reactie hier een beetje uit het oog verloren door een reisje in het buitenland. Maar nu terug in Zweden :)
      Wat leuk dat je het Olavspad plant te fietsen. De fietstocht is heel goed verlopen. Sommige stukken zijn best pittig. Ofwel steil ofwel een iets langere zachte klim. Hou je in gedachte dat het geen wedstrijd is en dat afstappen best ok is dan lukt het zeker. Ik hou nogal van snelheid en uitdaging dus de niet echt veel lange steile afdalingen vond ik alleen maar leuk. :) Uiteindelijk bepaal je met je remmen in de hand zelf hoe snel je gaat. Goede remmen is dus een must.
      Hier en daar hebben wij ervoor gekozen om het wandelpad doorheen het bos niet te volgen en voor de saaiere maar gemakkelijkere te fietsen en dus snellere rijweg te kiezen. 62 km is inderdaad veel wanneer je met bepakking op een niet verharde ondergrond rijdt. Maar soms is het even mentaal doorbijten en weten dat je binnen een paar kilometer je kan gaan installeren voor de avond en nacht. Een fantastisch en voldaan gevoel na een dagje fietsen in een prachtige omgeving.
      We hebben een lekke band gehad en dat was toen m’n fiets van het vliegtuig kwam. Zonder lucht in je banden is je binnenband bijzonder gevoelig voor lekkage.
      Ik wens je alvast veel plezier met de voorbereidingen en indien je nog vragen zou hebben, laat gerust horen!
      Groetjes,
      Katrien

      1. Hey Katrien, Dank voor je reactie. Inmiddels heb ik de vlucht naar Sundsvall geboekt voor juli. Ik kijk er naar uit en ben druk bezig met plannen van de routes.
        In jouw route zie ik dat je meestal zo’n 50 km per dag gefietst hebt. Hoeveel uren per dag fietsen was dat (zonder de pauzes)?

  3. Superleuk. Ik ga nu heel anders tegen mijn fietstocht aankijken. Wat er al ge zegt word. Laat je verrassen door wat je tegenkomt. Ik zal nog meer en beter opletten met wat ik op de site tegenkom.

    Je hebt een leuke tocht gemaakt.

    Groetjes van Gerrie

    1. Hej Gerrie! Wat leuk dat je ook hier een kijkje komt nemen. Iedereen binnen de Touch of Sweden Travel Community leeft enorm mee met je plannen en passie. Ik hoop dat je grote tocht er vroeg of laat van komen! Fijn dat je iets aan mijn bericht hebt en nu een beter beeld hebt van wat een stuga nou precies allemaal kan zijn. Vele groetjes en tot hoors! Katrien

  4. Wat een mooie en bijzondere plekken heb je aangedaan! Erg leuk om te lezen!
    Ik ben verder aangenaam verrast door de vormgeving: prachtig met die foto’s en tekst op kleur. Erg mooi!

    1. Hej Marjon! Hartelijk dank voor je berichtje hier en het compliment over de vormgeving. Ietsie meer werk maar blij dat je het apprecieert. :-) Groetjes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top