Prive gids Zweden

Het is bijna zover – gids in Zweden

Het is bijna zover. Zaterdag tuf ik met de wagen naar de luchthaven van Göteborg. Een traject dat ik al duizend maal aflegde; langsheen meren, door bossen en hier en daar een dorpskern voorbij. Landde je al eens op Landvetter en keek je uit het raampje vlak voor de wielen van het luchtgevaarte de tarmac raakten, dan weet je dat deze nationale luchthaven zich midden in de bossen bevindt.

Ik kies altijd voor een zitje bij het raam. Zodra de piloot de afdaling inzet, staar ik dromerig naar buiten. Heerlijk is het om elke keer opnieuw:

 • de eerste rotsachtige eilandjes die de mooie Zweedse westkust vormen, in de zee te zien opdoemen
 • daarna vanuit de lucht de vele meren te ontdekken in dat grote aaneengesloten bos
 • om tenslotte aan een razendsnel tempo naar beneden te duiken, vaste bodem onder de voeten te voelen en te denken: ik ben thuis.

Het contrast met landen op Zaventem kan niet groter zijn.

Maar nu pik ik daar voor het eerst iemand op die ik nog nooit eerder ontmoet heb. En das best wel spannend. Het is Lia uit Gent. Zij vroeg me een klein jaartje geleden of ik haar wil begeleiden tijdens een reisje doorheen Zweden. Geïnspireerd door al de foto’s en verhalen die ik hier en op Facebook post, heeft ze haar peilen op Zweden gericht en wil ze dat wondermooie land waar ik steeds over schrijf, zelf ontdekken.

Een logische gevolg voor haar was om eerst even bij mij aan te kloppen en te informeren of ik voor enkele dagen haar privé gids zou willen zijn. Ik sta nog versteld van hoe deze blogwereld mijn leven op zoveel manieren kan beïnvloeden en hoeveel nieuwe mensen ik mag ontmoeten. Ik stippelde een route uit, boekte hotelletjes en huurde een wagen. Verder is het haar wens om datgene wat de dag ons brengt op ons af te laten komen, in Zweden te “zijn” en vooral te genieten van het moment.

Dat moet vast lukken.
Katrien ♥

Prive gids Zweden

Prive gids Zweden

Reisinformatie over Zweden ontvangen?

Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

4 thoughts on “Het is bijna zover – gids in Zweden”

 1. Een stukje Zweedse westkust én het merengebied Dalsland, ik zag uit naar een rustige toer na mijn overgang naar een volgend levensproces. Gewoon Zweden even op mij af laten komen en mij laten leiden door de deskundigheid van Katrien van Touch of Sweden.
  In een vorig leven heb ik zelf reizigers naar het buitenland en in het beroepstheater begeleid en was ik tevens intens met cultuur bezig; tegenwoordig laat ik mij graag begeleiden.
  Reizen is voor mij persoonlijk al mijn zintuigen gebruiken om de geuren, kleuren en de geluiden van de regio waar ik ben tot diep in mijn cellen te laten doordringen. Bewust zijn in een land dat mijn thuisland niet is maar waar ik toch zou kunnen wonen. Natuur en cultuur vullen elkaar aan in Zweden. Het land creëert bij mij een thuisgevoel. (Dit heb ik ook wel met een enkele andere landen, zoals Zwitserland of Namibië). Zweden zindert evenwel na…

  Reizen: thuiskomen om vervolgens terug te vertrekken. Of, om nooit meer terug te komen en op die andere plek te blijven. Sommige mensen overschrijden geen landsgrenzen. Maar ik ben een product van een familie die in alle continenten wonen. Zo draagt elkeen kennis over, grensoverschrijdend of vanonder de eigen kerktoren.

  Dank je wel Katrien, voor de grondige voorbereiding, het uitzoeken van logies en het plannen van een prachtige route, voor wat je mij leerde in je thuisland, voor je tijd.

  1. Dank je Lia voor je prachtige commentaar hier op m’n blog. Het was een genoegen je te leren kennen, ‘s avonds met jou te praten, samen door het Zweedse landschap te tuffen en leuke plaatsjes te ontdekken. Ook ik ben een ervaring rijker. Dank je daarvoor en tot ziens! Katrien ♥

 2. Ach, dat klinkt mooi. Ik zou de piloot wel vragen om enkele rondjes te draaien om mijn ogen de kost te geven aan het landschap vanuit de lucht… Ik houd van beelden vanuit de lucht. Heerlijk om ergens anders ook een thuisgevoel te krijgen. Reizigers…

  1. Na zoveel keer op landvetter gevlogen te hebben, krijg ik van het uitzicht maar geen genoeg. Ik hoop dat er niet teveel lage wolken hangen zodat je uitzicht niet belemmerd wordt. En is het zo, dan is de verrassing des te groter eenmaal we aan het toeren gaan. ;-)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top