Recept stempelkoekjes

Recept voor stempelkoekjes

Ik was mega enthousiast toen ik voor het eerst deze bijzonder leuke koekjesdeegrol zag. Er bestond dus geen twijfel over dat dit product een plaatsje in m’n online winkel zou krijgen.

Dit weekend ging ik experimenteren met bloem, boter en suiker om een goede deeg te bekomen voor het maken van koekjes met motief. Het is uiteraard de bedoeling dat de print nog goed zichtbaar is eenmaal de koekjes uit de oven komen. En dat lukt niet met gelijk welk koekjesrecept.

Koekjes met veel boter smaken overheerlijk. Helaas lenen ze zich er niet toe om leuke prints in te maken. Door te veel boter te gebruiken, vervaagt het motief tijdens het bakken. Maar koekjes met te weinig boter, smaken maar niets.

Persoonlijk vind ik onderstaand recept een mooie tussenweg. Het motief blijft duidelijk zichtbaar en de koekjes zijn echt lekker. Als basis startte ik met het recept van Laura van Laura’s Bakery en hier en daar wijzigde ik iets.

Voor een Zweedse touch kan je wat kaneel aan het deeg toevoegen. Of hou je van chocola, dan pimp je de smaak met cacao.

Op zoek naar een koekjesdeegrol met leuke prints? Ik verkoop drie verschillende deegrollen voor koekjes:

Het recept is prima voor zowel het gebruik van een koekjesdeegrol als een koekjesstempel.

Recept stempelkoekjes of koekjes met motief.

   • 250 gr boter
   • 100 gr bloemsuiker (= poedersuiker)
   • 1 theelepel vanillesuiker
   • 1 ei
   • 300 gr bloem

Werkwijze

 1. Mix de boter en de bloemsuiker romig (ongeveer 10 min). Meng het ei en de vanillesuiker onder het botermengsel en voeg daarna de bloem toe. Kneed tot een stevige koekjesdeeg. Laat de deeg een uurtje afkoelen in de koelkast.
 2. Strooi wat bloem op je werkblad en rol de deeg met een gewone deegrol uit tot hij ongeveer 4 á 5 mm dik is. Strooi een beetje bloem over de bovenkant van de deeg.
 3. Rol met de koekjesdeegrol over de bloem.
 4. Kies gelijk welke koekjesvorm en druk de koekjes uit de deeg. Leg ze op bakpapier op een bakplaat.
 5. Zet de koekjes 15 minuutjes in de koelkast en zet de oven op 200 graden.
 6. Bak de koekjes 2 minuten op 200 graden. Zet de oven op 180 graden en bak de koekjes nog 8 tot 10 minuten of tot de randen van de koekjes goudgeel kleuren.
 7. Zet de koekjes nogmaals in de koelkast – ongeveer 15 minuutjes.

Tips

   • Het is wat zoeken hoe jij het best een duidelijk motief in de koekjes krijgt. Soms blijft het deeg een beetje plakken. Soms niet. Ik kreeg een goed resultaat wanneer ik even over en weer met de deegrol over het deeg rolde.
   • Stuif wat bloem over de koekjesdeegrol of koekjesstempel maar zorg ervoor dat de uitsparingen in stempel of deegrol niet met bloem gevuld zijn.
   • Kan je geen mooi motiefje in het deeg meer vinden? Kneed de deeg kort, rol opnieuw uit en herhaal vanaf stap 3.
   • Maak de deegrol af en toe met een hard borsteltje schoon om overtollig deeg of bloem te verwijderen.

Hoe de koekjesdeegrol schoonmaken

   • Gebruik een droog en hard borsteltje (bv om aardappelen mee te borstelen) en verwijder bloem en deeg uit het motief van de deegrol.
   • Indien nodig maak je daarna de deegrol met warm water verder schoon.
   • Bewaar de deegrol op een droge plaats.
   • Smeer de deegrol af en toe in met olie om de levensduur ervan te verlengen.

Lukt het niet alle koekjes te verorberen? Stop ze dan gerust in de vriezer.

Veel plezier!
Katrien ♥

Recept stempelkoekjes

Recept stempelkoekjes

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

6 thoughts on “Recept voor stempelkoekjes”

 1. Hoi Katrien met enthousiastme de keuken in voor de Kerstkoekjes met de nieuwe deegroller het lukte van geen meter even wat opgezocht op internet over Zweedse koekjes en mijn probleem kwam ook langs . Ik zag gelukkig een recept maar wat is bloem suiker fijne dagen groetjes Janneke

  1. Hi Janneke, voor stempelkoekjes heb je een recept nodig dat uit voldoende boter bestaat. De boter maakt het deeg “vettig” en zorgt ervoor dat het deeg minder snel aan de koekjesdeegrol blijft kleven. En bloemsuiker is poedersuiker. Heb even online opgezocht hoe jullie dit in Nederland noemen. :)

 2. Lieven Dejonckheere

  Hej hej Katrien!
  Intussen weer pakweg tien jaar geleden dat we samen in de Zweedse les zaten in Gent. Wat leuk jouw verhalen te lezen op je blog! Je hebt er een vaste lezer bij en bovenal ook een klant voor je webshop. Veel succes met Touch of Sweden en benieuwd wat de Zweedse lente zal brengen aan nieuwe foto’s!
  Groet!
  Lieven & co.

  1. Hej igen Lieven, jaja de tijd vliegt enorm snel. Binnen een paar maanden woon ik maar liefst acht jaar in Zweden. Fijn dat je bevalt wat je hier ziet en leest. En ja, misschien vind je wel een leuk cadeautje voor An in m’n webshop. ;-) Hoppas vi ses en gång framöver! Katrien

 3. wat gaaf zo’n koekjesdeegrol
  ik weet zeker dat mijn kleinkinderen dit het einde gaan vinden
  ik ga er zeker 1 bij je bestellen
  groet Manon

  1. Dank je Manon! Ik heb je bestelling goed ontvangen. Zo leuk :) Jouw pakketje ligt al klaar om morgen met de postbode te vertrekken. Alvast veel plezier met de koekjesdeegrol! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top