Rotstekeningen van Tanum Zweden

Rotstekeningen van Tanum

Hou je ervan om de geschiedenis met eigen ogen te ontdekken? Dan moet je tijdens je vakantie in Zuid-Zweden absoluut wat tijd uittrekken om de rotstekeningen van Tanum te bewonderen. De prachtige afbeeldingen en het bijhorende Vitlycke museum geven het leven weer zoals het was in het bronzen tijdperk. De rotstekeningen zijn niet alleen prachtig, maar ook uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ik koos ervoor om eerst een wandeling te maken langs de rotsen met de vele tekeningen, en sloot af met een bezoek aan het Vitlycke museum en bijhorend openluchtmuseum.

Katrien ♥

E-book

Deze e-routegids voert jou en jouw gezin via prachtige autowegen (meer dan 3.350km!) naar de mooiste plaatsjes in Zuid-Zweden!

Met de boot naar Zweden

De meest ontspannen manier om naar Zweden te reizen, is met de boot. De route Kiel – Göteborg is een van de vele mogelijkheden. Check alle overtochten naar Zweden.

Georganiseerde rondreizen in Zuid-Zweden

Tips in jouw mailbox

Jouw gegevens zijn in goede handen: privacyverklaring

Vluchten naar Zuid-Zweden

E-book

Dit e-book is een handig instrument wanneer je op reis je eigen maaltijden wilt samenstellen. De winkellijstjes met zowel Nederlandse als Zweedse benamingen en de bijhorende productafbeeldingen maken het eenvoudig om de typisch Zweedse ingrediënten in de winkelrekken terug te vinden.

Overnachten in Bohuslän

Hotel Bryggan Fjällbacka

Interessante plaatsen in Bohuslän

Fjällbacka Zweden

De Fjällbacka boekenreeks

De spannende literaire thrillers van Zweeds auteur Camilla Läckberg behoren tot het beste uit het literaire genre en spelen zich af in Fjällbacka - de plaats waar ze opgroeide.

Nationale parken in Bohuslän

Over de rotstekeningen van Tanum

Waar kan je de rotstekeningen zien

Het volledige gebied is zo’n 45 vierkante kilometer groot, maar de belangrijkste rotstekeningen kan je in de omgeving van het Vitlycke museum vinden. Het is dus een prima idee om te parkeren bij het museum en je bezoek daar te starten als je meer wil weten over wie de illustraties maakte, hoe het in z’n werk ging en waarom men ze aanbracht.

Na het museum is het tijd om de rotspanelen van Vitlycke (liggen aan de andere kant van de weg) en van Asperberget, Litsleby en Fossum zelf te gaan ontdekken. Op deze vier plaatsen werden de rotstekeningen ingekleurd met een rode kleurstof waardoor ze goed zichtbaar zijn voor jou als bezoeker. 

Dit kaartje geeft je een duidelijk overzicht van de regio en de plaats van de belangrijkste panelen.

Vitlycke museum Zweden
Wandel en ontdek de vele rotstekeningen vlakbij het Vitlycke museum.

Hoe oud zijn de rotstekeningen in Tanumshede

De rotstekeningen zijn een afdruk van het leven in het Scandinavische bronzen tijdperk, tussen 1.700 en 500 jaar voor Christus. Oorspronkelijk lag dit gebied aan zee, maar tijdens de laatste ijstijd smolt het ijs en kwamen deze gladde rotsen tevoorschijn. Die rotsen bleken voor de bewoners het ideale canvas om het toenmalige leven en hun visie op religie op uit te beelden. De tekeningen zijn ware schatten en werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Rotstekeningen van Tanum

Hoe werden de rotstekeningen aangebracht

De tekeningen werden gemaakt door in de rots te beitelen en te graveren met simpele werktuigen. Het gaat meestal om illustraties van mensen, dieren en boten die je een unieke inkijk geven in het dagdagelijkse leven van toen. Helaas zijn de rotsen onderhevig aan verwering waardoor de rotstekeningen in normale omstandigheden niet goed te zien zijn. In de omgeving van Tanumshede in Zweden worden de rotsen echter schoon gehouden en de tekeningen ingekleurd zodat je als bezoeker een mooi beeld krijgt.

Tanumshede Zweden

Waarom maakte men deze rotstekeningen

Waarom de mensen de tekeningen maakten en wat de illustraties precies betekenen, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk gaat het om verhalen die mensen elkaar vertelden of afbeeldingen van ceremonies die gehouden werden. Er zijn verschillende interpretaties mogelijk, maar volgens archeologen dienden de rotsen met tekeningen als plaats voor bepaalde rituelen.

Leuke weetjes en feiten

  • Het UNESCO werelderfgoed gebied bestaat uit 600 rotsen, goed voor 10.000’en illustraties.
  • De beroemdste tekening ligt vlakbij het museum en illustreert een prehistorisch bruidspaar tijdens een vruchtbaarheidsritueel.
  • De oudste tekening is bijna 4.000 jaar oud. Straf toch dat je deze vandaag de dag nog steeds kan bewonderen.
  • Het verschil tussen mannen en vrouwen? De mannen zijn duidelijk voorzien van een fallus en de vrouwen droegen hun lange haren in een paardenstaart.
  • 98 % van de personen in de illustraties zijn mannen.
  • De rotstekeningen kan je gratis bekijken. Ook in het Vitlycke museum hoef je niet te betalen.

Over het Vitlycke museum

Wil je graag meer weten over wie de tekeningen maakte en waarom, dan is een bezoek aan de permanente tentoonstelling in het Vitlycke museum een aanrader. Hier volg je de fictieve personen Akaz, Nenna, Alawin, Glicc en Gläär en kom je te weten hoe het leven er 3 000 jaar geleden uitzag. Een aanrader voor het hele gezin!

Vitlycke museum Tanum Zweden
Breng een bezoekje aan het prachtige Vitlycke museum.

Contactinformatie

Vitlycke museum

Vitlycke 2
457 93 Tanumshede
tel +46 (0)525 209 50
vitlyckemuseum@vgregion.se
www.vitlyckemuseum.se

Meer reisbestemmingen aan de Zweedse westkust

Smögen Zweden
Reisinspiratie
Katrien

Smögen Zweden

Smögen en meer bepaald Smögenbrygga is mogelijks het meest gefotografeerde plaatsje aan de Zweedse westkust. Niet voor niets want op welke andere plek kun

Lees verder »

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top