sneeuwschoenwandeling

Sneeuwschoenwandeling in Zweden

Sneeuw. Laat ons zeggen, het belangrijkste element wanneer je een sneeuwschoenwandeling wilt maken. Het zag er even onzeker uit toen een weekje geleden de dooi inzette. Zou het überhaupt nodig zijn om sneeuwschoenen – of de alom gekende tennisraketten – aan te trekken? Tot ik eind vorige week een berichtje kreeg van Hendrik. Hendrik is net zoals ik een Vlaming in Zweden en woont aan de Zweedse Höge Kusten. Het gebied waar ik van donderdag tot zaterdag drie dagen vertoef. Het was er net zoals in Alingsås opnieuw beginnen sneeuwen en de termometer wees terug temperaturen ver onder het vriespunt aan.

Zo heb ik het graag.

Ik trek alleen naar Höga Kusten. Maar ter plaatse wachten er tal van andere avonturiers op me om kennis te maken en dezelfde route af te leggen. Ik schreef me namelijk in voor Höga Kusten Winter Classic, een jaarlijks terugkerend evenement voor beginnende en gevorderde sneeuwschoenwandelaars. Drie dagen wandelen we op eigen houtje via een voor ons uitgestippelde route door dit prachtige werelderfgoed gebied. ‘s Avonds verzamelen we op een op onze kaart aangeduide kamplaats. We slaan er onze tentjes op, bereiden ons avondmaal en keuvelen bij een knetterend kampvuur.

Sneeuwschoenwandeling

Met de trein naar Höga Kusten en weer terug


Woensdag 17 februari (morgen al, whaa!) stap ik met pak en zak om 18:23 op de trein van Alingsås naar Örnsköldsvik met overstap op de nachttrein (die vanuit Göteborg komt) in Herrljunga. Joakim voert me direct na het werk naar het station in het centrum van Alingsås. Ruim op tijd want ik mag er niet aan denken om een of andere reden – een overstekend hert bijvoorbeeld – de trein te missen.

Toen ik in Jämtland de trektocht Jämtlandstriangel maakte, nam ik ook de nachttrein naar het noorden. Ik kan niet zeggen dat ik een goede nachtrust heb gehad maar die nachttrein bespaart me twee extra dagen vakantie nemen. Waardevolle vrije dagen die ik voor een volgend minireisje in Zweden kan inschakelen.

Ook voor de terugreis neem ik de nachttrein waarbij je een ligplaats in een wagon met zes andere reizigers krijgt toegewezen. Zaterdagavond om 23:00 sta ik alweer op het perron van het station in Örnsköldsvik. Zondag omstreeks 11:30 kom ik terug aan in Alingsås.

Sneeuwschoenwandeling

Ontbijten met een Vlaming in Zweden – een luxe start


Donderdag, vroeg in de ochtend arriveert de trein in het station van Örnsköldsvik en daar wacht Hendrik me op. Hij nodigde me uit om kennis te maken en samen met zijn vrouw Barbo te ontbijten. Na het ontbijt staat er een ochtendwandelingetje op het programma en daarna brengt ie me naar Friluftsbyn, de plaats waar alle deelnemers van de Höga Kusten Winter Classic verzamelen. Van een luxe behandeling gesproken. Nogmaals dank Hendrik en Barbo!

Vervolgens start het “officiële” programma.

 • 08:00 en 08:45 – inchecken en afhalen van de wandelkaart en – voor mij – vegetarische vriesdroogmaaltijden
 • 09:00 – informatiemoment waarbij basiskennis en veiligheidstips over wandelen en overnachten bij koude temperaturen meegeven wordt
 • 11:30 – lunch + richtlijnen over de route en het gebruik van sneeuwschoenen
 • 13:00 – busrit naar de startplaats en het avontuur kan beginnen

De wandelroute naar de eerste kampplaats is ongeveer 8 kilometer en voert ons via Tärnättholmarna en Näske Fäbodar naar Tärnättvattnet. Aldaar worden verschillende kampvuren gemaakt, slaan we onze tentjes op – ja, we slapen buiten :) – en bereidt ieder zijn eigen avondmaal. Ik kijk al uit naar de gezellige momenten bij het kampvuur, pratend met gelijkgezinden en mede-avonturiers.

Er is de mogelijkheid om een alternatieve route van 5 kilometer te kiezen. Ik wacht nog even de weersvoorspelling af. Bij mooi weer neem ik de langere route.

Sneeuwschoenwandeling

De tweede sneeuwschoenwandeldag


Aan het begin van dag twee brengt de route ons via Slåttdalsskrevan helemaal naar de top van Slåttdalsberget waar op een heldere dag een adembenemend uitzicht over het hele werelderfgoed op je wacht.

Maar men voorspelt bewolking.

Wat uiteraard bijzonder jammer is wanneer je je op hoge hoogte begeeft langs de grillige kust van een gebied geklasseerd op de werelderfgoedlijst. Maar het weer kan snel omslaan dus we blijven positief en indien niet het geval dan heb ik alvast een reden om me volgend jaar opnieuw in te schrijven.

Schaaf je Zweeds wat bij
Kust
Kusten
Hög
Höga Kusten
Snö
Skor
Snöskor
Berg
Berget
Stuga
Vandra
Utsikt
Led
Kust
De kust
Hoog
De hoge kust
Sneeuw
Schoenen
Sneeuwschoenen
Berg
De berg
Hut
Wandelen
Uitzicht
Pad/route

De wandeling voert ons opwaarts naar Stampberget. Daar kunnen we even opwarmen en op adem komen in een verwarmde berghut. Daarna gaat de tocht verder naar de tweede kamplaats bij de baai Kälsviken. Om 19:00 krijgen we de mogelijkheid een tweede informatiemoment over buitenleven in de winter bij te wonen.

Sneeuwschoenwandeling

Naar de top van Skuleberget


Dag drie brengt ons naar de top van Skuleberget een berg die zich 295 meter boven de zeespiegel uitstrekt. Het eerste deel van de route dat langs het pad Höga Kustenleden loopt, is eenvoudig te wandelen in tegenstelling tot de laatste kilometers bergopwaarts. Dat aldaar de – met lunchrestaurant en bar uitgeruste – berghut Toppstugan ligt, zal vast een drijfveer zijn. Naar het schijnt serveert men er heerlijke wafels en soep. :)

Eenmaal opgekikkerd leggen we de laatste 1,2 kilometer bergafwaarts af, te voet of met de kabellift (100 sek). Heerlijk wordt het napraten op de after-hike party die gepland staat van 17:00 uur tot 20:00 uur.

En nu begint het echt te kriebelen in m’n buik. Het avontuur en hopelijk prachtige uitzichten lonken. Wie interesse heeft kan volgen via Facebook of Instagram. Indien bereik laat ik weten hoe warm of koud ik het heb in mijn slaapzak en post ik af en toe een fotootje.
Katrien ♥

ps: de foto’s in deze post nam ik twee dagen geleden tijdens een wandeling aan het meer Mjörn in Alingsås.

Sneeuwschoenwandeling

Reisinformatie over Zweden ontvangen?


Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

10 thoughts on “Sneeuwschoenwandeling in Zweden”

 1. Henriëtte van der Noord

  Ooh, die reisbeschrijving klinkt geweldig, Katrien.
  Ik denk dat je een paar supermooie dagen zult hebben. En inderdaad, zon is fijn en maakt het nog mooier, maar ook zonder zon, toch zo één met de natuur, geeft mij in elk geval altijd diepe blijdschap. Dat wens ik jou ook!

  1. Dank je Henriëtte! En ondertussen zijn zowel jij als ik thuis van ons heerlijk winters avontuur. Ik hoop dat je net zoals ik een fantastische en onvergetelijke tijd hebt gehad in het hoge noorden. Dat je genoten hebt van wat de natuur en Zweden te bieden heeft. :)

 2. Spannend! Ik kan me voorstellen dat je nu kriebels in je buik krijgt, maar wat een vooruitzicht om zo’n mooie wandeling te kunnen maken en dan inderdaad met gelijkgezinden. Dat moet een fantastische ervaring zijn.

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Zulke zonnige sneeuwtaferelen kunnen wij hier alleen maar van dromen. Gelukkig is het bij ons nu zonnig en heerlijk fris, maar dan zonder sneeuw ;-)

  Goede reis morgen en veel succes en genietmomenten voor de komende dagen! Dat genieten zal vast en zeker wel lukken.

  Groeten!

  1. Het begint er alsmaar meer om te spannen. Heb ik wel voldoende mee. Ben ik niets cruciaals vergeten. En je wil nog snel dit doen en dat afwerken. Je kent het vast, dat moment voor je op reis vertrekt. Dank je wel voor het compliment. Zon, sneeuw en Zweden doen samen wondermooie dingen. Een dankbaar milieu om foto’s te nemen. Fijne dag Elly! ♥

 3. Wat een schitterend avontuur gaat dat worden Katrien! Ik wens jou heel veel moois om te zien en foto’s om te maken! Ik zie ze graag een keer op Instagram!
  Fijne tijd gewenst!

  1. Ik hoop het zo hard Wil. Lang geleden dat ik me aan iets dergelijks waagde dus is echt wel spannend. Ik kijk er zo naar uit om vanavond te vertrekken. We horen elkaar op IG :)

 4. Maak je niet te veel zorgen, Katrien! De sneeuw ligt goed, ongeveer 30-50 cm dik. Dat is perfect voor een sneeuwschoenwandeling. En ze blijft liggen. Het wordt bewolkt, met kans op sneeuw. Maar dat kan zo snel veranderen. Het kan hier hevig sneeuwen en 5 km verder schijnt misschien de zon. Onvoorspelbaar. En wees gerust, zelfs met bewolking is het zicht nog steeds adembenemend! De temperatuur zit ook goed: enkele graden onder het vriespunt. Ik heb de route eens bekeken: het wordt prachtig. Ik heb alles al verschillende keren gedaan, maar nog nooit in de winter. Maar het komt zeker goed!
  Tot donderdagmorgen!

  1. Hi Hendrik, ik kijk zo wat om de twee uren of het weer nog niet veranderd is. Zou zo machtig zijn om het zonnetje te zien schijnen. Maar op het weer hebben we geen vat. Goed maar ook. En laat het maar heerlijk afwisselen. Meestal geeft dat prachtige kleuren en schakeringen in het landschap. Fijn om horen dat je ook bij bewolking nog ver kan kijken. Zolang de wolken maar niet laag gaan hangen ;-) Mijn laatste dag wandelen in Jämtland zag er zo’n beetje uit. Of zag er juist niet uit. We stapten naar een berghut en toen we er 50 meter vandaan waren zagen we ze voor het eerst voor ons verschijnen. En oh, nu krijg ik er helemaal zin in wanneer je zegt dat je de route bekeken hebt. Nog een werkdag voor de boeg, de trein op en dan zien we elkaar morgen in het station! Tot dan :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top