Söderåsen national park

Söderåsen National Park Zweden

In het vroege voorjaar van 2018 trokken m’n Zweedse vriendin Birgitta en ik naar Söderåsen national park. Na een lange donkere winter stonden we namelijk te popelen om de benen te strekken, wat licht te vangen en de naderende lente te verwelkomen.

We hadden onze pijlen gericht op het deel van het wandelpad Skåneleden dat door Söderåsen national park loopt. We wandelden op twee dagen van Klippan naar Röstånga en ontdekten stukjes onbeschrijfelijk mooie natuur.

Vooral het traject tussen Klåveröd en Skäralid is magisch. Je wandelt op een sterk stijgend en dalend rotsachtig pad vlakbij de beek Dejebäcken. Aangezien de winter nog niet helemaal het land uit was, vertoonde de beek prachtige ijsvormingen en op bepaalde plaatsen een bulderende neerwaartse stroom aan smeltwater. Ook de machtige steile hellingen en imposante loofbossen blijven me voor altijd bij.

Dus ben je op zoek naar een plek waar je één kan worden met de natuur? Look no further! Het nationaal park Söderåsen ten oosten van Helsingborg biedt alles voor de natuurliefhebber. Of je nu een geoefend wandelaar bent of enkel wil genieten van de rust, het grootste aaneengesloten loofbos van Noord-Europa stelt niet teleur.

Welkom in dit betoverend stukje Skåne!
Katrien 

E-book

Deze e-routegids voert jou en jouw gezin via prachtige autowegen (meer dan 3.350km!) naar de mooiste plaatsjes in Zuid-Zweden!

Met de boot naar Zweden

De meest ontspannen manier om naar Zweden te reizen, is met de boot. De route Kiel – Göteborg is een van de vele mogelijkheden. Check alle overtochten naar Zweden.

Georganiseerde rondreizen in Zuid-Zweden

Tips in jouw mailbox

Jouw gegevens zijn in goede handen: privacyverklaring

Vluchten naar Zuid-Zweden

E-book

Dit e-book is een handig instrument wanneer je op reis je eigen maaltijden wilt samenstellen. De winkellijstjes met zowel Nederlandse als Zweedse benamingen en de bijhorende productafbeeldingen maken het eenvoudig om de typisch Zweedse ingrediënten in de winkelrekken terug te vinden.

Afwisselend landschap in Söderåsen

Skåne staat bekend voor z’n eerder vlak karakter. Wel, niet in dit stukje ervan. Söderåsen biedt je een afwisselend landschap van uitgestrekt beukenbossen met idyllische beekjes, ravijnen, valleien en uitzichten waar je graag even voor gaat zitten.

Het hoogste punt van Söderåsen

Kopparhatten, het hoogste punt dat zich op 200 meter boven de zeespiegel bevindt, schenkt je het ultieme zicht op de prachtige vallei. Adembenemend! Hier bovenaan begrijp je waarom deze plaats ook de Grand Canyon van Skåne genoemd wordt.

Net zoals in de overige Zweedse nationale parken gaan ook in Söderåsen fauna en flora hand in hand. Naast de natuurpracht kan je je laten verrassen door de verscheidenheid aan insecten en vogels. Op zoek naar wat groter wild? Weet dan dat het beste moment om dieren in hun natuurlijke habitat te zien ‘s morgens vroeg of tegen zonsondergang is. Wie weet spot je wel een ree, hert of eland?

Wandelen in Söderåsen national park

Je uitstap start je best in het informatiecentrum of naturum, gelegen aan de hoofdingang in Skäralid. Hier vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt om er een onvergetelijke dag of meerdaagse van te maken.

Bezoek de tentoonstelling en neem voor je vertrekt een plannetje mee met de uitgestippelde routes. Twijfel je welke wandeling het best bij jou past, vraag dan gerust raad aan de medewerkers. Sommige paden zijn namelijk minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of lenen er zich niet toe een kinderwagen mee te nemen. De routes gaan van 900 meter tot een kleine 8 kilometer. Voor elk wat wils dus.

Je tocht onderbreken voor een snelle hap op één van de hiervoor aangelegde plekken is een aanrader. Een picknick met een view of zelf een eenvoudige maaltijd klaarmaken op open vuur? Aan jou de keuze! Inspiratie voor Zweedse gerechten vind je in m’n e-book “20 Zweedse recepten voor op reis”.

Söderåsen national park

Nog meer te beleven in Söderåsen

Söderåsen heeft nog meer voor jou in petto. Mountainbike liefhebbers kunnen hun hartje ophalen op het 5 kilometer lange bosrijke parcours in Klåveröd.

De natuur bewonderen vanop het water kan natuurlijk ook in dit uitgestrekte natuurgebied. De rivier Rönne Å leent zich prima voor een kanotocht stroomafwaarts. Huur je eigen kano in Ljunbyhed en go with the flow!

De magische landschappen verkennen op andere originele of gezinsvriendelijke manier? Huur een railbike of maak een tocht op de rug van een echt Haflinger paard.

Söderåsen national park

Hoogtepunten en bezienswaardigheden in Skåne

Voor wie van mooie huisje, met kleien geplaveide straten, heel veel gezelligheid èn Wallander houdt.

Een magisch stenen monument uit de oudheid, op een magische plaats, met een nog magischer uitzicht.

In dit kleine vissershaventje in Kåseberga eet je bij een plaatselijke rokerij de lekkerste vis in een prachtige omgeving.

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 thoughts on “Söderåsen National Park Zweden”

  1. Hier hebben mijn man en ik 3 jaar terug ook een prachtige wandeling gemaakt!
    Ik heb daar ook mooie herinneringen aan, mede door het van dichtbij zien van de bonte vliegenvanger die met ons mee leek te vliegen..;)

    1. Oh, echt? Wat leuk! Het is daar echt prachtig he. Was het zomer toen jullie er kwamen? Dan moet het er nog mooier zijn. En hoe grappig wat betreft die bonte vliegenvanger! Dat is zo herkenbaar. Vooral toen ik een paar jaar geleden het Olavspad fietste. Ook daar tal van vogels die elke keer je dichterbij komt een paar meter verderop terug landen om daarna terug op te vliegen. Dank voor je reactie! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top