Spoorfietsen in Zweden

Spoorfietsen in Zweden

Drie andere spoorfietsleken en ik kijken nieuwsgierig naar de lange rij prehistorische voertuigen die netjes achter elkaar op het smalle spoor staan uitgestald. Een stuur, zadel en twee pedalen – dit vehikel zou je inderdaad onder de categorie fietsen kunnen klasseren, denk ik bij mezelf.

Ook de Zweedse chauffeur die ons naar de startplaats in Hultsfred bracht, wil mee en staat te trappelen om aan zijn eerste spoorfietstocht te beginnen. Ik grinnik wanneer ik hem aandachtig de veiligheidsvoorschriften zie doornemen en hij ze daarna plichtmatig met een sierlijke pentekening ondertekent. Hij wil vast voorkomen met z’n maatpak en ijzeren ros in de spoorwegberm terecht te komen – net zoals ik.

Het milde herfstzonnetje piept doorheen de wolken en spoort ons aan op stap te gaan. We nemen die uitnodiging met beide handen aan.

Met de haren in de wind verplaats ik me vlotjes over het oude niet meer in gebruik zijnde spoor dat van Västervik naar Växjö loopt. In de bochten en daar waar het lichtjes bergop gaat, zet ik een tandje bij. Bij overwegjes en spoorwissels minderde ik vaart door het rempedaal zachtjes in te drukken.

Een anti-ontspoormaatregel.

Ik sta versteld van de soepelheid waarmee mijn vierwieler over de rails bolt en het rolgeluid en ritmische kedang-kedang werken rustgevend. Ik geniet met volle teugen van het vrije gevoel.

Dat gevoel dat ik wel vaker krijg wanneer ik door de natuur omringd word.
Katrien ♥

ps: scrol door voor meer informatie over spoorfietsen in Zweden – deze blogpost kwam tot stand naar aanleiding van de persreis die ik maakte samen met Visit Sweden.

Spoorfietsen in Zweden

Schaaf je Zweeds wat bij
Spår
Spåret
Cykel
Smal
Bred
Järnväg
Järnvägsstation
Cykla dressin
Stor
Torg
Torget
Gata
Barn
Vuxen
Dagligen
Sjö
Sjön
Spoor
Het spoor
Fiets
Smal
Breed
Spoorweg
Spoorwegstation
Spoorfietsen / dressin rijden / railfietsen
Groot
Plein
Het plein
Straat
Kind
Volwassene
Dagelijks
Meer
Het meer

Spoorfietsen op Smalspåret in Småland

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kan je kiezen voor verschillende trajecten langsheen Smalspåret of het smalle spoor. Uiteindelijk kies je zelf hoe lang je je tocht maakt door halverwege je dressinfiets te draaien en terug te fietsen.

Is het mooi weer maak dan van deze activiteit gerust een daguitstap. Neem een picknickmand mee en lunch op een van de vele picknickplaatsjes langs het spoor. Op de meeste trajecten fiets je voorbij een meer. De ideale plaats voor een langere pauze bij of in het water. Voel je vrij te kiezen waar je langsheen het traject wil stoppen. Lift je fiets steeds van het spoor zodat andere spoorfietsers vrije doorgang hebben.

Tijdens het hoogseizoen is spoorfietsen een attractieve activiteit waardoor ruim op voorhand boeken aan te raden is. Belangrijk om weten is dat je je tocht op drie verschillende plaatsen kan starten: namelijk in Hultsfred, Virserum en Åseda.

Een spoorfietsroute kiezen en railfietsen boeken

  Hultsfred

  Boeken: Online of via het toeristenbureau (telefonisch +46 0495-24 05 05, mail: turism@hultsfred.se of op het Stora Torget in Hultsfred)
  Openingsuren: met een beetje puzzelwerk kan je de openingsuren en prijzen ontcijferen
  Vertrekplaats: bij Björkudd, ongeveer 1,5 km ten zuiden van het station van Hultsfred (Björkuddvägen, 577 38 Hultsfred)

   • Hultsfred – Målilla
   • Dit traject is 12 km (enkel) lang en voert je door een prachtig bebost landschap naar Målilla. Vlak voor je het dorpje bereikt fiets je langs het meer Hesjön. Hier kan je heerlijk zwemmen, picknicken of barbecuen. De spoorfietstocht naar Målilla duurt ongeveer een uurtje.

  Spoorfietsen in Zweden

  Virserum

  Boeken: minstens een dag op voorhand in het spoorwegstation van Virserum of telefonisch +46 495 108 08
  Openingsuren: met een beetje puzzelwerk kan je de openingsuren en prijzen ontcijferen
  Vertrekplaats: spoorwegstation van Virserum, Södra Järnvägsgatan 20, 570 80 Virserum

   • Virserum – Åseda
   • Dit traject is 29 km (enkel) en start aan het prachtig gerenoveerde station van Virserum. Neem de tijd om er even de nostalgische sfeer op te snuiven. Je kiest zelf hoelang je je route wil maken door je railfiets eenvoudig van het spoor te liften en om te draaien. Wil je de volledige route heen en terug afleggen, trek daar dan ongeveer acht uurtjes voor uit. Onderweg naar Åseda passeer je onder andere een ruïne van een molen, het meer Hjortesjön, enkele pittoreske oude lijnwachtershuisjes en de oudste Zweedse spoorwegslagbomen (bij de overweg in Triabo). Lees ook de trajectbeschrijving Virserum – Aggatorp, dat het eerste deel is van deze langere route.

   • Virserum – Aggatorp
   • Dit traject is 4 km (enkel) en vormt het eerste deel van de langere route Virserum – Åseda. Je fietst onmiddellijk na het verlaten van het station in Virserum de natuur in en belandt middenin een prachtig loofbos. De route volgt eerst het meer Virserumssjön waar je getrakteerd wordt op adembenemende uitzichten over Dackebygden. Daarna loopt de spoorweg langs het meer Hjorten en doorheen een wondermooi landschap. Dit deel wordt door vele spoorwegfietsers als het mooiste traject van Smalspåret bestempeld.

  Spoorfietsen in Zweden

  Åseda

  Boeken: telefonisch op het nummer +46 495 108 08
  Openingsuren: met een beetje puzzelwerk kan je de openingsuren en prijzen ontcijferen
  Vertrekplaats: in het centrum van Åseda vlakbij de parkeerplaats van het station

  • Åseda – Hultanäs – Triabo
  • Dit traject dat je voorbij Hultanäs naar Triabo voert is ongeveer 16 km (enkel) lang en maakt deel uit van het langere traject Åseda – Virserum. Je kan fietsen tot vlakbij het lijnwachtershuisje in Holm. Dit huisje is een van de best bewaarde lijnwachtershuisjes langs Smalspåret. Na 9 km passeer je Hultanäs. Neem gerust een kijkje rond het mooie stationsgebouw dat in eigendom is van de vereniging Smalspåret.

Waar kan je nog spoorfietsen in Zweden

Spoorfietsen is in Zweden een bijzonder populaire familieactiviteit. Het spreekt dan ook voor zich dat je nog op vele andere plaatsen in Zweden kan spoorfietsen. Een overzichtje vind je op deze Zweedse site.

Spoorfietsen in Zweden

ps: wil je vakantietips en andere Zweden-gerelateerde info in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en email achter. Welkom!

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

11 thoughts on “Spoorfietsen in Zweden”

 1. WIj willen deze zomer zeker de railbikes uittesten! Domme vraag misschien, maar hoe geraak je opnieuw bij je startpunt? Neem je dan het openbaar vervoer?

  1. Hey Liesbeth, op sommige plaatsen is er inderdaad openbaar vervoer maar op andere kan je gewoon halverwege je spoorfiets draaien en terug fietsen. Groetjes, Katrien

 2. Roberto 15 januari 2018
  Ook in Nederland kun je spoorfietsen nl op de lijn Hengelo (O naar Twekkelo . kijk maar is op de site van Railpleasure of zoek op spoorfietsen Hengelo

 3. Midden in de natuur op een spoorfiets. Dat lijkt me inderdaad een rustgevende en leuke bezigheid. Het is iets waarvan ik denk: ja, dat moeten wij ook eens proberen. In Noorwegen rijden we wel eens langs een plek waar ook spoorfietsen op de rails staan en dan vraag ik me telkens af: hoe zou dat zijn, zo’n tocht op een spoorfiets? Volgens mij is het een leuke ervaring als ik jouw verslag zo lees. Wie weet komt het er nog eens van :-)

  Fijne avond!

  1. Oh, ook in Noorwegen moet het fantastisch zijn om bij goed weer een stukje te kunnen spoorfietsen. Zoals je las was het ook voor mij de allereerste keer en is het zeer goed bevallen. Fijn om eens met een alternatief vervoermiddelen je te verplaatsen. Groetjes! :)

 4. Niet? Ik weet dat er in België (in de Ardennen) een paar plaatsen zijn waar je ook kan spoorfietsen maar had geen idee dat dit niet in Nederland bestond. Dan is Zweden een goed alternatief. Fijne avond Wil! :)

  1. Niet? Ik weet dat er in België (in de Ardennen) een paar plaatsen zijn waar je ook kan spoorfietsen maar had geen idee dat dit niet in Nederland bestond. Dan is Zweden een goed alternatief. Fijne avond Wil! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top