IMG_4137_BLOG

Waarom we niet voor de Stockholmkaart kozen

Besluiteloos keken we elkaar aan. Leunend tegen de balie van het informatiepunt, midden in het centraal station van Stockholm. “Zo’n Stockholmkaart klinkt aantrekkelijk maar is ze echt voordelig?”, fluisterde Joakim me nauwelijks hoorbaar toe.

“Met een Stockholmkaart krijg je toegang tot meer dan 75 musea en attracties en kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer”, luidde het verkoopspraatje van de jobstudente achter het loket. Terwijl ik me afvroeg hoe het moet zijn een hele dag in deze grote rumoerige stationshal te werken, ging het meisje op automatische piloot verder. “Er is zelfs een boottocht en geleide wandeling in Gamla Stan inbegrepen.”

Uiteraard hadden we een aantal musea op het programma staan. En gratis openbaar vervoer is mega handig in een stad als Stockholm waar de razendsnelle metro je op een mum van tijd veilig en vlot naar een ander stadsgedeelte brengt. Maar lukt het ons om op een ontspannen manier op drie dagen meer dan 895 kronen (de kost van een Stockholmkaart voor 72h) per persoon aan musea, openbaar vervoer en andere activiteiten te spenderen?

Dat vroegen we ons af zo’n half uurtje nadat de sneltrein uit Alingsås ons aan de oostkust van Zweden dropte.

Het meisje keek ons verbaasd aan wanneer we aangaven er nog even over na te willen denken. Net alsof we een grote jackpot bewust aan onze neus voorbij lieten gaan. We maakten plaats voor de volgende in de rij en hoorden het meisje nog net “Met de stockholmkaart krijg je toegang tot meer dan 75 musea” zeggen vooraleer haar stem volledig in het gedruis wegstierf.

Stockholmkaart
Heerlijk is het om met de oude tram een ritje door het centrum van Stockholm te maken.

Waarom we niet voor een Stockholmkaart kozen

Uiteindelijk lieten we de Stockholmkaart links liggen en kochten we twee periodbiljetter die drie dagen onbeperkt gebruik van openbaar vervoer toelaten. Waarom we niet voor een de Stockholmkaart kozen?

 • niet elke bezienswaardigheid of activiteit is in de kaart inbegrepen
 • een museumbezoek neemt al snel een halve dag in beslag waardoor het aantal bezienswaardigheden dat je per dag kan bezoeken, beperkt is
 • we kozen voor genieten en tijd hebben om ook even door de verschillende stadsgedeeltes te kunnen kuieren, boven elke halve dag een musea of dergelijke te (moeten) bezoeken om zoveel mogelijk uit de aangekochte kaart te halen
Schaaf je Zweeds wat bij
Stockholmkort
Stockholmkortet
Kollektivtrafik
Gamla Stan
Stockholmkaart
De stockholmkaart
Openbaar vervoer
De oude stad

De proef op de som

Achteraf bleek dat we een goede keuze maakten door geen Stockholmkaart te kopen. Er is naar onze ervaring niet voldoende tijd in een dag om de kaart ten volle te benutten.

Uiteraard kan een Stockholmkaart voor jou bijzonder interessant zijn. Reis je bijvoorbeeld met kinderen dan spendeer je vast minder tijd per bezienswaardigheid waardoor je meerdere activiteiten in een dag kan inpassen. Plan je een éénmalig bezoek naar Stockholm dan wil je misschien zoveel mogelijk musea meepikken. Ook dan is deze kaart een aanrader.

 • Openbaar vervoer: 230 sek
 • Vasa museum: 130 sek
 • Boottocht Under the bridges: 210 sek (we kozen voor de langere boottocht die niet in de kaart is inbegrepen)
 • Naturhistorisch museum: 100 sek
 • Cosmonova: 50 sek
 • Koninklijke paleis: 150 sek
Totaal: 870 sek (een kaart voor 3 dagen kost 895 sek)

Informatie voor reizigers

De Stockholmkaart is nog te koop en geldig tot eind december 2015. Daarna worden de kaarten uit het aanbod genomen. Heb je nog een Stockholmkaart in je bezit met een vervaldatum in 2016? Ook deze kaarten zijn vanaf 1 januari 2016 niet meer geldig.

Stockholmkaarten en periodbiljetter (kaart voor openbaarvervoer) kan je aan het informatiepunt in het centraal station of op andere toeristische informatiepunten kopen.

Geen idee waarom de kaart vanaf 2016 niet meer verkocht wordt. Mogelijks zijn ze tot dezelfde slotsom gekomen.

Tot een volgende!
Katrien ♥

ps: wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 thoughts on “Waarom we niet voor de Stockholmkaart kozen”

 1. Wij hebben wel de Stockholmpas genomen (5 dagen), maar het openbaar vervoer zit daar niet in en de hop on, hop off bus gaat niet vaak, heeft een beperkt rondje en stopt ook erg vroeg. Achteraf bleek dat je met het openbaar vervoer ook diverse vaartochtjes kunt maken. Half april zijn veel dingen nog niet open. Veel boottochten starten ook pas later. Wij hebben wel veel musea gezien, maar dat was wel heel druk. Uiteindelijk hebben we wel iets minder betaald dan anders. De grote kosten gingen in de bus zitten, die we nauwelijks hebben gebruikt
  We hebben uiteindelijk toch nog een 3 dagen pas gehaald voor het openbaar vervoer. Een aanrader! Dit is echt een spring op, stap af concept.Die kun je het beste meteen op het centraal station aanschaffen. 3 dagen was ca. 25 euro, maar 7 dagen is ca. 37,50

  1. Hej Linda, hartelijk dank voor je aanvulling en ervaringen met de Stockholmkaart! Vervoer met de boot maakt deel uit van het openbaar vervoer in Stockholm dus de trajecten die over het water gaan, zijn inderdaad inbegrepen in de meerdagenpas voor het openbaar vervoer. De rondvaarten, uiteraard niet :) Maar hebben jullie onlangs nog zo’n Stockholmkaart aangekocht. Volgens mij is die niet meer verkrijgbaar en geldig sinds 2016. Groetjes, Katrien

 2. Pingback: De hoogtepunten van onze stedentrip Stockholm | Touch of SwedenTouch of Sweden

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top