Vier weken geleden spoorde ik met de nachttrein naar de Zweedse provincie Jämtland. Doel was de meerdaagse trektocht Jämtlandstriangel te wandelen. Een driedaagse tocht van 47 km die je door de prachtige bergen van Zweden brengt. Hoog tijd wat informatie en foto’s over de eerste etappe van deze lichte bergtocht te delen. Een overzicht van de trajecten en wat ik vooraf plande en boekte, lees je in het bericht: Jämtlandstriangel – de wandelplannen.
Moeilijkheidsgraad
Zwaar zou ik dit traject tussen Storulvån en Sylarna niet noemen. Alhoewel het voor mij als het vermoeiendste en langste van de drie routes overkwam. Toch wil ik de Jämtlandstriangel niet als een wandeling voor ervaren bergwandelaars afschilderen. Je loopt min of meer in de dalen, tussen de bergtoppen heen. Voor de beginnende of minder geoefende bergwandelaar is deze wandeltocht een meer dan haalbare kaart. Ik refereer daarbij vooral naar mezelf want een ervaren bergwandelaar ben ik – nog – niet. Ik zeg nog want na deze tocht roept het avontuur meer dan ooit en wil ik alleen maar meer van die actieve natuurmomenten in mijn leven.
De ervaren bergwandelaar kan na aankomst in Sylarna z’n tocht eenvoudig uitbreiden met wat stevig klimwerk. Daar wachten enkele met sneeuw bedekte bergtoppen om ontdekt te worden. Een bergpad voert je bijvoorbeeld naar Syltoppen die 1.762 meter boven de zeespiegel ligt.
Van Storulvån naar Sylarna
Het wandelpad start rechts achter de berghut Storulvån en voert je omhoog door een bosje met lage zilverberkjes. Na enkele kilometer bereik je de boomgrens en wissel je het bosje in voor een licht heuvelachtig landschap. Je komt aan een eerste splitsing waar een wegwijzer aangeeft dat je links neemt voor Sylarna en rechtdoor voor Blåhammaren. In de verte zie je het bergmassief Sylarna voor je opdoemen. Het einddoel van deze eerste etappe van de Jämtlandstriangel en je richtingsaanwijzer voor de rest van de dag. Halverwege deze 16 kilometer lange wandeling ontdek je Spåime, de eerste schuilhut. Nog eens vijf kilometer verder kom je op de splitsing Sylarna – Blåhammaren terecht. Vanaf dat punt is het nog drie kilometer bergopwaarts naar de berghut. Aan het begin van deze klim passeer je Sylen, een tweede schuilhut.
De weg vinden
De Jämtlandstriangel is best een populaire meerdaagse wandeltocht in Zweden. Daardoor zijn de paden heel goed zichtbaar en is het niet moeilijk de weg te vinden. Daar waar het pad zich splitst staan wegwijzers met daarop vermeld de verschillende berghutten die in de buurt liggen en het aantal kilometer erheen. Uiteraard raad ik aan om een kaart van de omgeving en kompas mee te nemen. Je weet maar nooit wat er onderweg gebeurt. Wij kochten een kaart in het winkeltje bij Storulvån en vertrouwden op het kompas in m’n telefoon.
Maak je deze tocht in de winter wanneer een dikke laag sneeuw de grond bedekt en het zomerpad onzichtbaar maakt? Laat je dan leiden door de houten palen met rood kruis die het winterpad aanduiden. Het is niet de bedoeling en absoluut af te raden dit winterpad te volgen wanneer er geen sneeuw ligt.
Houten vlonders en balanceren tussen stenen
Een deel van de wandeling loop je op smalle houten vlonders. Zowat mijn favoriete ondergrond in gelijk welk natuurgebied. Mede hierdoor vind ik voor deze tocht een goed evenwicht hebben een belangrijker punt dan in tip top conditie zijn. Zeker wanneer je een zware rugzak met je meedraagt. Denk er aan dat hier en daar al eens een plank ontbreekt of los kan liggen en dat bij vochtig weer zo’n pad best glibberig kan zijn. Met goede schoenen en een beetje voorzichtigheid overwin je ook die uitdaging. Niet alleen de smalle vlonderpaden vragen een goed evenwicht. Vooral op het laatste deel van dit pad liggen veel stenen en uitstekende rotsen die je al eens uit balans kunnen brengen.
De schuilhutten
Tijdens onze tocht maakten we dankbaar gebruik van de schuilhutten die op het pad te vinden zijn. De stevige koude wind maakte het onmogelijk om elders langs het pad even uit te rusten, iets te eten of het uitzicht te genieten. Na twee minuutjes kregen we het zo koud dat doorwandelen het enige was dat erop zat om niet teveel lichaamswarmte te verliezen.
De eerste schuilhut op deze route ontdek je na acht kilometer. Voor ons was dit de perfecte plaats om onze lunch te nuttigen. Deze schuilhutten fungeren als beschutting tegen regen en wind wanneer je onderweg nood hebt aan een rust- en/of eetpauze. Daarnaast zijn het noodhutten die mensen die in een kritieke situatie terechtkomen de mogelijkheid geven om er te overnachten en/of om via een telefoon contact op te nemen met de nooddiensten. De hutten zijn eenvoudig ingericht. Meestal vind je er een houten tafel en enkele banken terug. Ook is er steevast een kachel en een beperkte houtvoorraad aanwezig. Het spreekt voor zich dat je in deze hutten enkel in noodsituaties mag overnachten. Hetzelfde geldt voor het doen branden van de kachel.
Het weer
Koud was het niet en al bij al hebben we op deze eerste wandeldag betrekkelijk mooi weer gehad. Aan het begin van de wandeling was het zelfs best zonnig. Naarmate de dag vorderde moesten we met enkele lichte buien afrekenen. Zon, wolken en regen wisselden elkaar zo snel af dat het uitzicht om de haverklap veranderde en ons elke keer weer met haar schoonheid verraste. Met als klap op de vuurpijl meer dan eens een prachtige regenboog als gevolg.
Bagage
Wanneer je in de berghutten overnacht, ontbijt en er een lunchpakket bestelt. Kan je je bagage vrij licht houden. Ik had 7 kg mee en constateerde dat ik gerust nog een kilootje of twee aan materiaal had kunnen thuislaten. Ik koos ervoor om een slaapzaklaken mee te nemen in plaats van m’m slaapzak die vijf keer zo zwaar en een pak meer volume in beslag neemt. In de berghutten krijg je een bed, deken en hoofdkussen ter beschikking wanneer je er overnacht. Je bent verplicht er linnen te huren of een eigen slaapzak of slaapzaklaken mee te brengen. Ik schreef eerder een bericht over het plannen van deze tocht. Daar kan je meer lezen over onder andere het boeken van ontbijt, lunchpakket, overnachtingen en busverbinding met het start- en eindpunt van deze wandeltocht.
Jämtlandstriangels start- en eindpunt is de berghut Storulvån. Hier heb je de mogelijkheid om bagage die je niet wil meenemen tijdens de tocht tegen betaling in afgesloten kastjes achter te laten. Ideaal wanneer je deze tocht onderneemt als deel van een langere rondreis in Zweden.
De berghut Sylarna
Bij helder weer zie je al heel vroeg het bergmassief Sylarna voor je opduiken. Een aantal kilometers later ontdek je in de verte zelfs de berghut die vlak aan de voet van de bergpieken ligt. Het lijkt niet ver meer maar schijn bedriegt in dit geval.
Wat langs buiten eruit ziet als een saai houten gebouw, is binnenin een gezellige ontmoetingsplaats waar het heerlijk vertoeven is. Bij aankomst werden we – zodra we ons ontdaan hadden van onze schoenen en rugzak- vriendelijk onthaald met een lekker drankje met vruchtensmaak. We vernamen dat de sauna warm en nog een uurtje toegankelijk was. We twijfelden niet lang en repten ons naar de kamer die we toegewezen kregen om vijf minuutjes later fris gedoucht van de heerlijke warmte van de sauna te genieten.
Vlakbij de receptie is een klein winkeltje waar je uiteenlopende producten kan kopen. Producten waar een wandelaar of langlaufer in het midden van de bergen behoefte aan zou kunnen hebben. En ja, daar hoort in Zweden ook snoep bij. In de keuken kan je aan de slag met een vooraf besteld voedselpakket + bijhorend recept of je knutselt iets lekkers in elkaar met etenswaren die je zelf hebt meegebracht. De eetzaal trakteert op een prachtig zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen.
In de meeste berghutten, dus ook in Sylarna, is een speciale kamer voorzien waar je natte kleren en schoenen net iets sneller drogen. Vraag naar torrumet en markeer je kleding en schoenen met je naam want niet alleen jij hebt een zwarte regenbroek of bruine wandelschoenen. Op de deur of binnenin de kamer hangt meestal papieren kleefband en een stift die moeten voorkomen dat iemand anders met jouw regenkledij z’n tocht verder zet.
Waar start de Jämtlandstriangel en hoe begeef ik me erheen
Het start- en eindpunt van de Jämtlandstriangel ligt aan de berghut Storulvån. Je kan Storulvån op volgende manier bereiken.
Met de auto
Storulvån ligt ongeveer 17 kilometer bij de E14 vandaan. Verlaat in Enafors de E14 en volg de wegwijzers naar Storulvån. Wanneer je in de berghut Storulvån overnacht kan je je auto gratis op de grote parking achterlaten. Beslis je geen nacht in Storulvån door te brengen dan koop je een parkeerticket aan de receptie of in een van de automaten.
Met het openbaar vervoer
Reis je met het openbaar vervoer dan neem je de nachttrein vanuit Malmö, Göteborg of Stockholm naar Duved. Daar kan je een vooraf geboekte transfer naar Storulvån nemen. Meer informatie over het reserveren van trein en bus lees je in het bericht Jämtlandstriangel – de wandelplannen.
Van Storulvån naar Sylarna in cijfers
- datum van vertrek: 16/09/2015
- uur van vertrek in Storulvån: 10:00
- uur van aankomst in Sylarna: 15:30
- afgelegde kilometers: 16 km
- stapuren: 4,5
- rusturen: 1
- klimmen: 460 m
- dalen: 135 m
- hoogteverschil: van 725 naar 1.045 meter boven de zeespiegel
- schuilhutten: 2 (na 8 km en na 13 km)
- overnachtingen in Sylarna: 2
- buien: 3
- aantal regenbogen: 4
- andere wandelaars op het pad: 10-tal
- rendieren op het pad: 30-tal
- glimlachen op m’n gezicht: oneindig veel
Vragen staat vrij en tips zijn welkom
Ik hoop je met deze informatie geïnspireerd te hebben. Je nieuwsgierigheid naar Zweden en zin om erop uit te trekken aangewakkerd te hebben. Ben je van plan de Jämtlandstriangel al dan niet naar aanleiding van dit bericht te wandelen? Laat het me zeker weten! Laat een reactie na onderaan dit bericht. Voel je ook vrij het commentaarsveld te gebruiken voor vragen, tips of gewoon om even hallo te zeggen.
Katrien ♥
Reisinformatie over Zweden ontvangen?
Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)
10 thoughts on “Jämtlandstriangel – van Storulvån naar Sylarna”
Wauw, wat een pracht van een wandeling! Iemand raadde me net jou blog aan en ik ben meteen helemaal fan! Hele mooie foto’s en verhalen!
Dank voor je reactie en fijne woorden Marijke. De Jämtlandstriangel is inderdaad een fantastisch mooie wandeling en ik droom nu al van een nieuwe tocht doorheen de Zweedse bergen. Volgende keer trek ik vast nog meer noordwaarts. Bij deze heb ik ook jouw leuke blog ontdekt en er even rond gesnuisterd. Knap schrijfwerk met pareltjes van foto’s. Jullie vullen elkaar mooi aan! Katrien ♥
Hallo en bedankt voor het delen van je mooie foto’s en verslag van je tocht. Lijkt mij ook geweldig om te doen maar helaas is voor mij fysiek te zwaar. Mijn man zou het dolgraag willen maar heeft een probleem. Hij slaapt met een Cpap apparaat tegen apneus. Hij is dus ‘s nachts afhankelijk van stroom. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt. Foto’s vond ik schitterend mooi en zo echt herkenbaar voor mijn mooie Scandinavië!!!!
Graag gedaan Marleen. Het is een plezier mijn ervaringen, indrukken en foto’s te delen met iedereen die er interesse voor heeft. Jammer te vernemen dat je fysisch zo’n wandeling niet meer kan maken. Maar er zijn tal van alternatieven, gelijk waar ter wereld. :) En wat je man betreft hoeft hij zich niet geremd te voelen. Naast elk bed waarin ik tijdens deze wandeling geslapen heb, was er een stopcontact ter beschikking. En mits dit door te geven bij boeking ben ik er zeker van dat daarvoor gezorgd wordt. Ik wil hem natuurlijk niet pushen maar ik dacht, ik geef het maar even mee. Zoals je zegt, wie weet wat de toekomst brengt. :) Dank je voor je reactie Marleen en tot hoors! Katrien ♥
Wat lijkt me dat een fantastische wandeling. Je hebt de sfeer goed weten te vangen in de foto’s. Erg mooi!
Heel erg leuk om op deze manier even mee te kunnen wandelen.
Hartelijke groet,
Elly
Dank je wel Elly! Blij je ermee te plezieren :)
Hej Katrien
Prachtig tochtverslag. Ik hoop dat ik heel gauw de gelegenheid krijg om de streek ginder op dezelfde manier te verkennen.
Hej då!
Luk
Dank je Luk, ook voor je reactie! Zelf merk ik dat gelegenheden creëren de beste manier is om ergens te komen en je dromen waar te maken. Ha en trevlig helg! Katrien
Hallo Katrien,
Heel inspirerend deze mooie foto’s .
Het ziet eruit als een heel bijzondere ervaring !
Ik ga mijn man overtuigen van deze mooie wandeltocht :D
Hartelijke groeten Saskia
Hi Saskia, bedankt voor je reactie en fijn om horen dat je geïnspireerd bent door m’n foto’s. En ja, overtuig je man maar om samen deze mooie tocht te maken. Een ervaring die jullie voor altijd zal bijblijven.