Teken in Zweden

Teken in Zweden en hoe problemen te voorkomen

Je bent ze liever kwijt dan rijk, die kleine spinachtige diertjes die we teken noemen. Geniepig zitten ze op het puntje van een grashalm te wachten op een nieuwe gastheer. Of dit een eland, een poes of jij bent, maakt voor hen geen verschil.

Ze zijn namelijk enkel en alleen uit op bloed.

Eenmaal een potentiële gastheer iets te dicht bij dat ene grashalmpje komt, grijpt de teek zich met z’n twee voorste pootjes vast aan broek, vacht of huid. Daarna gaat ie op zoek naar een zacht stukje huid, liefst op een warm plaatsje. Daar bijt de teek zich vast en zuigt er rustig enkele dagen bloed.

Zo’n tekenbeet is pijnloos. Ik spreek uit ervaring. Misschien klinkt dit als een positieve noot in dit verhaal.

Nope…

Indien we zo’n beet zouden voelen, zou het aantal mensen dat besmet raakt met de Borrelia bacterie en daardoor de ziekte van Lyme krijgt, een pak lager liggen. Een teek draagt deze bacterie namelijk niet onmiddellijk na de beet over.

Hoe herken je een teek

Teken hebben een rond-ovaal plat lichaam. Het kopstuk en het achterlijf lijken een geheel te vormen waardoor ze er anders uitzien dan spinnen. Teken zijn klein – soms zo klein dat je ze met het blote oog bijna niet kan zien – en ze hebben een lichtbruine tot zwarte kleur.

Omdat het vrouwtje instaat voor het voortbrengen van de kroost zuigt ze veel meer bloed dan een mannetjesteek. Ze kan 10 tot 100 maal haar eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen waardoor ze sterk uitzet en wel een centimeter groot kan worden. De rekbare huid van het achterlijf maakt dit mogelijk.

Een tekenlarve heeft zes poten. Na een eerste bloedmaaltijd volgt een vervelling en wordt de larve een nimf met acht poten.

Teken in Zweden

ZIEKTES DIE TEKEN OVERDRAGEN

Hersen(vlies)ontsteking

In het Nederlands noemen we de ziekte die via teken overgedragen wordt en hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt, teken encefalitis. Men spreekt ook over FSME (Früh Sommer Mening Encefalitis), de vorm die in Europa voorkomt. In Zweden gebruikt men de verzamelnaam TBE wat staat voor Tick-borne encephalitis en ook de in Rusland voorkomende variant omvat.

Het aantal TBE-besmettingen in Zweden kent een stijgende lijn. Jaarlijks worden in Zweden zo’n 200-300 mensen besmet (2015).

Het virus wordt onmiddellijk overgedragen na een beet van een besmette teek. Een vaccin tegen TBE bestaat maar eenmaal de ziekte optreedt, is enkel symptoombehandeling mogelijk. 40% van de volwassenen die de ziekte oplopen vertonen blijvende symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Vaccinaties op reis raad aan je te laten vaccineren tegen TBE wanneer je langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen en dit van maart tot en met november.

TBE komt enkel in het Zuiden van Zweden voor. De Zweedse site fasting.nu bracht de gebieden in kaart waar het risico op TBE-besmetting het hoogst is (2019). Bekijk de gedetailleerde kaarten van Zweden en de aangrenzende landen.

TBE kaart Zweden

Ziekte van Lyme of Borrelia

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een teek die eerder op haar beurt besmet raakte met de Borrelia-bacterie. In Zweden dragen 10-20% van de teken deze bacterie met zich mee. De ziekte van Lyme kan goed behandeld worden bij een tijdige diagnose. Jaarlijks lopen in Zweden minstens 10.000 personen deze infectieziekte op. Hoe langer het duurt voor de vastzittende teek verwijderd wordt, hoe groter de kans op besmetting.

40 tot 60% van de personen die gebeten worden vertonen een rode ronde vlek of kring rond de plaats waar men gebeten werd. Andere symptomen zijn griepachtige verschijnselen en na een aantal maanden kunnen zich gewrichtsontstekingen, zenuw- en hartklachten voordoen.

De ziekte wordt succesvol behandeld met antibiotica. Wordt de ziekte van Lyme niet ontdekt of laattijdig behandeld kan ze overgaan in chronische Lyme.

Het is dus belangrijk om tijdens je vakantie in Zweden enkele eenvoudige handelingen toe te passen waardoor de kans op een tekenbeet vermindert.

wanneer en waar zijn teken actief

Zodra het vijf graden is kan je actieve teken opmerken. Algemeen wordt gesteld dat je in Zweden van maart tot november een tekenbeet kan oplopen. In bepaalde regio’s komen minder teken voor dan in andere. Het aantal teken kan ook van jaar tot jaar sterk verschillen. Het is de aard van de winter die daar een invloed op heeft. Zelf laat ik me altijd leiden door de omgeving waarin ik me bevind. Ga ik een dagje naar Göteborg dan is er geen vuiltje aan de lucht – zolang ik me niet in een park in het lange gras ga rollen uiteraard. Ga ik echter op wandeling door bos en hei of ben ik aan het werk in de tuin dan ben ik extra alert.
Teken in Zweden

Thuisblijven dan maar?

Laat bovenstaande je vooral niet afschrikken om Zweden uit te kiezen als vakantieland.

Maak er een routine van om jezelf en je gezinsleden aan de hand van mijn tips dagelijks te controleren om zo rondkruipende teken of een tekenbeet vroegtijdig op te sporen. Zeker wanneer je in het bos, langs bermen of door weilanden gewandeld hebt.

Maak de afweging om jou en je familieleden tegen TBE te laten vaccineren, zeker wanneer je voor langere tijd in een natuurlijke omgeving in Zweden verblijft. Daarnaast zijn er op de markt een aantal producten te vinden die teken (zouden moeten) tegenhouden. Er bestaat zelfs kleding beschikbaar die geïmpregneerd is met insectenwereld middel.

Ik gebruik ze niet maar ze kunnen zeker rust brengen in een bezorgd vader- of moederhart.

Katrien ♥

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 thoughts on “Teken in Zweden en hoe problemen te voorkomen”

    1. Dank je voor de aanvulling en link Hans. Ik heb hierover geen informatie op Zweedse sites teruggevonden maar is best mogelijk dat die aandoening ook in Zweden voorkomt maar nog niet alom bekend is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top