The Bridge - Een Zweedse serie die je moet gezien hebben

Een lijk op de beroemde Öresundbrug, net op de grens tussen Zweden en Denemarken. Dat is de start van de intussen in de hele wereld geprezen misdaadreeks The Bridge. Vier seizoenen lang zorgde de Nordic noir serie voor spanning in menig huiskamer als het Zweeds-Deense politieteam op zoek ging naar de dader van verschillende gruwelijke moorden.

Sofia Helin speelt Saga Norén in The Bridge

Actrice Sofia Helin speelt de rol van de ietwat sociaal onaangepaste politierechercheur Saga Norén. Ze is erg gesloten en op z’n zachtst gezegd een beetje raar in de omgang met anderen, maar briljant in haar werk. De complete tegenpool van haar extraverte en familiale Deense collega Martin Rohde met wie ze in de eerste twee seizoenen op zoek gaat naar de dader van de gruwelijke feiten. In de daarop volgende seizoenen zien we Martin niet meer terug.

Ook haar nieuwe Deense collega, Henrik Sabroe, moet wennen aan de aparte manier waarop Saga – die volgens sommigen lijdt aan het syndroom van Asperger – met haar werk én mensen omgaat. Dat ze op elk moment zegt wat ze denkt, valt niet bij iedereen in goede aarde. Het maakt haar personage oprecht, maar tegelijkertijd bijzonder tragisch.

De grens tussen Zweden en Denemarken

De verhalen in de Zweeds-Deense reeks spelen zich grotendeels af in Malmö en Kopenhagen, met de Sontbrug tussen beide landen als verbindingspunt. Het feit dat de serie uit zowel Zweedse als Deense acteurs bestaat, die hun eigen taal tegen elkaar spreken, maakt het best apart. Ben je fan van Bron – zoals de serie in het Zweeds heet – dan is het leuk om weten dat je in beide hoofdsteden de verschillende filmlocaties kan gaan bekijken.

The Bridge DVD

Zweeds/Deens gesproken - Nederlandse ondertiteling

De serie The Bridge is zowel in België als Nederland uitgezonden op de openbare omroep en is te zien op Netflix. De populaire reeks is ook te koop op DVD of Blu-ray of verzameld in een mooie box.

The Bridge - de seizoenen

The Bridge 1

Op de Öresundbrug, net op de grens tussen Zweden en Denemarken, wordt het levenloos lichaam van een jonge vrouw gevonden. Al snel blijkt dat het lijk uit twee delen bestaat. Omdat het ene stuk op Zweeds grondgebied ligt en het andere in Denemarken, wordt de Zweedse rechercheur Saga Norén verplicht om nauw samen te werken met haar Deense collega Martin Rohde.

The Bridge 2

In het tweede seizoen vaart een olietanker tegen één van de pijlers van de Öresundbrug. Aan boord geen bemanning, maar enkele Zweedse en Deense vastgeketende jongeren. Saga Norén wordt aangesteld als hoofd van het onderzoek en neemt contact op met Martin, haar Deense collega. De daders blijken ecoterroristen te zijn die er niet voor terugdeinzen om slachtoffers te maken.

The Bridge 3

Seizoen drie start met de moord op de Deense Helle Anker, pionier van een genderneutrale kleuterschool, in het Zweedse Malmö. Saga’s voormalig collega Martin zit een gevangenisstraf uit en wordt vervangen door de Deen Henrik Sabroe, een getroebleerd figuur waarvan een aantal jaar geleden vrouw en kinderen spoorloos verdwenen. Ook Saga worstelt in dit seizoen met haar verleden, wanneer haar moeder plots voor de deur staat.

The Bridge 4

Saga belandde in de gevangenis, maar wordt in The Bridge 4 vrijgesproken en neemt samen met Henrik het onderzoek naar de moord op de directeur van de immigratiedienst op zich. Naast het politiewerk, treedt ook het persoonlijke leven van Saga en Henrik naar de voorgrond wanneer Saga besluit om op zoek te gaan naar Henriks verdwenen dochters…

Every Saga ends

Dat was de zeer toepasselijke titel van het vierde en meteen ook het laatste seizoen van de spannende The Bridge serie. Dat deze Scandi noir reeks een wereldwijd succes was, zorgde er niet enkel voor dat ze in verschillende landen te zien was, er werden intussen ook verschillende remakes gemaakt. Telkens was de grens tussen twee landen het vertrekpunt.

Scroll to Top