Tiveden Zweden

Tiveden – een sprookjesbos

Zachtjes zet ik de ene voet voor de andere. Hier hoef ik niet bang te zijn een misstap te maken, denk ik bij mezelf wanneer ik het ogenschijnlijk zachte frisgroene mostapijt dat zich langs beide kanten van het vlonderpad uitspreidt, in me opneem.

Ik snuif de koele boslucht op en hoor in de verte… niets.

Bij elke stap die ik neem, stijgt m’n verwondering voor dit immens groot, gevarieerd en onaangeroerd bosgebied dat Tiveden heet.

Ik hou wel van de ongerepte natuur die dit nationale park te bieden heeft. De wetenschap dat het grootste deel van dit meest zuidelijk gelegen Zweedse oerbos voor de mens onbereikbaar is, bewijst nogmaals wat een natuurparadijs Zweden is. Woon ik hier echt?

Ik geniet van de heldere meren, grillige, kolossale rotspartijen, de kleine poeltjes vol waterleven en spectaculaire weidse uitzichten die langs het kronkelende pad de revue passeren. Een pad dat in de oudheid reeds bewandeld werd. Ik duizel bij de gedachte.

Dit moet vast het mooiste bos zijn waar ik ooit kwam.
Katrien ♥

ps: info voor reizigers en wandelkaartjes vind je onder deze foto

Tiveden Zweden

Tiveden National Park bezoeken

Het nationale park Tiveden ligt tussen de twee grote meren Vänern en Vättern op de grens met de provincie Västra Götaland en Örebro.

Je bereikt het park eenvoudigst met de wagen vanuit het zuiden via de weg 49 tussen Karlsborg en Askersund. Waar een wegwijzer aangeeft links af te slaan, kom je op een kleinere prachtige weg terecht die je tot in het hartje van het nationale park voert.

Eerst kom je voorbij de hoofdingang waar de meeste wandelingen starten. Reis je verder dan kom je aan Vitsand. Ook hier kan je parkeren en naast wandelen rustig genieten op het prachtige zandstrand aan het meer Stora Trehörningen. Laat je leiden door de wegwijzers en je vindt waar je moet zijn.

Wandelpaden in Nationaal Park Tiveden

In totaal zijn er 25 km wandelpaden in Tiveden. Deze leiden je langs adembenemende natuurfenomenen. Download deze Engelse folder met info, foto’s en overzichtskaartje van dit gebied.

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

18 thoughts on “Tiveden – een sprookjesbos”

 1. Wat leuk om geheel spontaan jouw Blog met héél herkenbare gevoelens en foto’s te zien Katrien! Wij wonen namenlijk in Tiveden, Zweden :) Sinds 2010 hebben wij hier onze woon-en werkplek op onze camping. Maar het is vooral onze ‘plezier- en genietplek’ welke wij graag delen met onze gasten. Heel erg leuk om jouw wandel- en verwonder ervaringen te lezen over de ons zo geliefde (en beetje geheime) plek ;)
  Met vriendelijke sprookjesgroeten uit Tiveden, Marlies

 2. Hallo, we zijn net terug van een dikke week Zweden, regio Småland. De landschappen hierboven zijn identiek aan deze die wij gezien hebben.
  Wat een rust, wat een schoonheid. Het contrast met het gebetonneerde Vlaanderen kan gewoon niet groter zijn.
  Groetjes!

  1. Inderdaad, wat een contrast. Dat merk ik ook steeds weer wanneer ik voor even terug in Vlaanderen ben. Wanneer ik dan terug thuis ben dan merk ik dat ik de rust, de ruimte, de eenvoud en de aanwezigheid van groen niet meer zou kunnen missen. Ik hoop dat je een leuke vakantie achter de rug hebt. Småland is een prachtig gebied met enorm veel meren. Het is de provincie met het meeste aantal meren. :) Groetjes, Katrien

 3. Wat straalt er een rust van de foto’s af. Echt heel erg mooi! Het lijkt inderdaad op een sprookjesbos. Je verwacht dat er ieder moment een of ander wezentje tevoorschijn kan komen. We houden dit park in gedachten. Het lijkt ons fijn om daar een wandeling te maken, dus wie weet…

  1. Hi Elly, indien je ooit in de buurt zou zijn, op doorreis of om het gebied te verkennen, dan kan ik je zeker aanraden er even halt te houden voor een korte of lange wandeling. Je weet inderdaad nooit. :)

 4. Zeker erg leuk. Vorige week waren we daar en hebben we met ons gezin de wandeling naar de stenkalla gedaan. Ook heb ik met een vriend vanaf de camping een rondje om het park gefietst. Erg leuk. Afgesloten met een biertje in de lokale theetuin naast de Landhandel in Tived.

  1. Dank je voor je berichtje hier Heiko! :) Klinkt als een heerlijke uitstap. Ik heb twee kleine wandelingen gemaakt en ben nu sterk aan het twijfelen of ik ook een stukje van de Stenkälla-wandeling gemaakt heb. Tot hoor! Katrien

 5. Hallo Katrien,
  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt.
  Over twee weken zijn we weer in Zweden, mooi gelegenheid om daar ook heen te gaan.
  Ben er zeer benieuwd naar.

  Groetjes Eleonora

  1. Dank je Eleonora! Blij je te kunnen inspireren. Twee weken is niet lang meer. Ik kan me voorstellen dat het aftellen is. Als jullie de mogelijkheid hebben en het is mooi weer, ga er zeker heen. Het is er wondermooi! Over twee weken vertrek ik ook noordwaarts (Lapland) dus ook voor mij is het een beetje aftellen. Alvast veel plezier!

 6. Prachtige foto’s Katrien, bedankt voor het delen ervan. Ik zal daar niet meer komen maar ik geniet van jouw foto’s!

  1. Dank je wel Wil! Via m’n foto’s kan je je in gedachten even in Zweden en in dat mooie sprookjesbos verplaatsen. Graag gedaan en tot hoors!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top