• Tiveden Zweden

Tiveden – een sprookjesbos

2016-08-22T07:25:37+00:00

Zachtjes zet ik de ene voet voor de andere. Hier hoef ik niet bang te zijn een misstap te maken, denk ik bij mezelf wanneer ik het ogenschijnlijk zachte frisgroene mostapijt dat zich langs beide kanten van het vlonderpad uitspreidt, in me opneem.

Ik snuif de koele boslucht op en hoor in de verte… niets.

Bij elke stap die ik neem, stijgt m’n verwondering voor dit immens groot, gevarieerd en onaangeroerd bosgebied dat Tiveden heet.

Ik hou wel van de ongerepte natuur die dit nationale park te bieden heeft. De wetenschap dat het grootste deel van dit meest zuidelijk gelegen Zweedse oerbos voor de mens onbereikbaar is, bewijst nogmaals wat een natuurparadijs Zweden is. Woon ik hier echt?

Ik geniet van de heldere meren, grillige, kolossale rotspartijen, de kleine poeltjes vol waterleven en spectaculaire weidse uitzichten die langs het kronkelende pad de revue passeren. Een pad dat in de oudheid reeds bewandeld werd. Ik duizel bij de gedachte.

Dit moet vast het mooiste bos zijn waar ik ooit kwam.
Katrien ♥

ps: info voor reizigers en wandelkaartjes vind je onder deze foto

Tiveden Zweden

Tiveden National Park bezoeken

Het nationale park Tiveden ligt tussen de twee grote meren Vänern en Vättern op de grens met de provincie Västra Götaland en Örebro.

Je bereikt het park eenvoudigst met de wagen vanuit het zuiden via de weg 49 tussen Karlsborg en Askersund. Waar een wegwijzer aangeeft links af te slaan, kom je op een kleinere prachtige weg terecht die je tot in het hartje van het nationale park voert.

Eerst kom je voorbij de hoofdingang waar de meeste wandelingen starten. Reis je verder dan kom je aan Vitsand. Ook hier kan je parkeren en naast wandelen rustig genieten op het prachtige zandstrand aan het meer Stora Trehörningen. Laat je leiden door de wegwijzers en je vindt waar je moet zijn.

Wandelpaden in Nationaal Park Tiveden

In totaal zijn er 25 km wandelpaden in Tiveden. Deze leiden je langs adembenemende natuurfenomenen. Download deze Engelse folder met info, foto’s en overzichtskaartje van dit gebied.

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

Tiveden national park

16 Comments

 1. Avatar
  Joop 2 april 2019 at 18:51 - Reply

  Wat mooi schitterend weer gegeven

 2. Avatar
  Marlies de Kort 17 februari 2019 at 23:56 - Reply

  Wat leuk om geheel spontaan jouw Blog met héél herkenbare gevoelens en foto’s te zien Katrien! Wij wonen namenlijk in Tiveden, Zweden :) Sinds 2010 hebben wij hier onze woon-en werkplek op onze camping. Maar het is vooral onze ‘plezier- en genietplek’ welke wij graag delen met onze gasten. Heel erg leuk om jouw wandel- en verwonder ervaringen te lezen over de ons zo geliefde (en beetje geheime) plek ;)
  Met vriendelijke sprookjesgroeten uit Tiveden, Marlies

  • Katrien
   Katrien 18 februari 2019 at 13:01 - Reply

   Hej Marlies, wat fijn om horen Marlies! En heerlijk moet het zijn om in Tiveden te wonen. Veel succes nog met de camping! Katrien:)

 3. Avatar
  Christine 11 november 2017 at 11:52 - Reply

  Wonderschoon!!!

  • Katrien
   Katrien 17 november 2017 at 16:37 - Reply

   Dank je en helemaal mee eens Christine! :)

 4. Avatar
  Braatsche 22 augustus 2016 at 10:22 - Reply

  Hallo, we zijn net terug van een dikke week Zweden, regio Småland. De landschappen hierboven zijn identiek aan deze die wij gezien hebben.
  Wat een rust, wat een schoonheid. Het contrast met het gebetonneerde Vlaanderen kan gewoon niet groter zijn.
  Groetjes!

  • Katrien
   Katrien 25 augustus 2016 at 06:37 - Reply

   Inderdaad, wat een contrast. Dat merk ik ook steeds weer wanneer ik voor even terug in Vlaanderen ben. Wanneer ik dan terug thuis ben dan merk ik dat ik de rust, de ruimte, de eenvoud en de aanwezigheid van groen niet meer zou kunnen missen. Ik hoop dat je een leuke vakantie achter de rug hebt. Småland is een prachtig gebied met enorm veel meren. Het is de provincie met het meeste aantal meren. :) Groetjes, Katrien

 5. Avatar
  Elly 21 augustus 2016 at 13:18 - Reply

  Wat straalt er een rust van de foto’s af. Echt heel erg mooi! Het lijkt inderdaad op een sprookjesbos. Je verwacht dat er ieder moment een of ander wezentje tevoorschijn kan komen. We houden dit park in gedachten. Het lijkt ons fijn om daar een wandeling te maken, dus wie weet…

  • Katrien
   Katrien 25 augustus 2016 at 06:41 - Reply

   Hi Elly, indien je ooit in de buurt zou zijn, op doorreis of om het gebied te verkennen, dan kan ik je zeker aanraden er even halt te houden voor een korte of lange wandeling. Je weet inderdaad nooit. :)

 6. Avatar
  Heiko 20 augustus 2016 at 20:26 - Reply

  Zeker erg leuk. Vorige week waren we daar en hebben we met ons gezin de wandeling naar de stenkalla gedaan. Ook heb ik met een vriend vanaf de camping een rondje om het park gefietst. Erg leuk. Afgesloten met een biertje in de lokale theetuin naast de Landhandel in Tived.

  • Katrien
   Katrien 20 augustus 2016 at 22:22 - Reply

   Dank je voor je berichtje hier Heiko! :) Klinkt als een heerlijke uitstap. Ik heb twee kleine wandelingen gemaakt en ben nu sterk aan het twijfelen of ik ook een stukje van de Stenkälla-wandeling gemaakt heb. Tot hoor! Katrien

 7. Avatar
  Eleonora 20 augustus 2016 at 19:37 - Reply

  Hallo Katrien,
  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt.
  Over twee weken zijn we weer in Zweden, mooi gelegenheid om daar ook heen te gaan.
  Ben er zeer benieuwd naar.

  Groetjes Eleonora

  • Katrien
   Katrien 20 augustus 2016 at 22:06 - Reply

   Dank je Eleonora! Blij je te kunnen inspireren. Twee weken is niet lang meer. Ik kan me voorstellen dat het aftellen is. Als jullie de mogelijkheid hebben en het is mooi weer, ga er zeker heen. Het is er wondermooi! Over twee weken vertrek ik ook noordwaarts (Lapland) dus ook voor mij is het een beetje aftellen. Alvast veel plezier!

 8. Avatar
  Wil Hendriks 20 augustus 2016 at 16:31 - Reply

  Prachtige foto’s Katrien, bedankt voor het delen ervan. Ik zal daar niet meer komen maar ik geniet van jouw foto’s!

  • Katrien
   Katrien 20 augustus 2016 at 16:36 - Reply

   Dank je wel Wil! Via m’n foto’s kan je je in gedachten even in Zweden en in dat mooie sprookjesbos verplaatsen. Graag gedaan en tot hoors!

Leave A Comment