Vimmerby Zweden

Naar Vimmerby – wat staat er op het programma

Het gebeurt niet vaak dat ik van het ene uitstapje in het andere rol. Twee weken geleden nog volop aan het genieten van de wondermooie natuur in de Laplandse bergwereld. Vandaag uitkijkend naar de persreis van eind deze week in het zuid-oosten van Zweden. Het avontuur- en natuurgehalte zakt lichtjes maar de grote portie cultuur die op het programma staat maakt dat meer dan goed.

Ik hou van contrasten, op gelijk welk vlak.

Drie dagen ga ik samen met Visit Sweden en de Nederlandstalige pers op stap in en rond Vimmerby. Thema van de reis? In de voetsporen van Astrid Lindgren. Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat ik daar best wel enthousiast over ben. Ervaring en kennis opdoen, mensen leren kennen en leuke activiteiten en plaatsjes in Zweden ontdekken en documenteren, dat is mijn ding.

Mooi meegenomen is dat er veel “nooit eerder”-items op het programma staan.

 • Nooit eerder kwam ik in Vimmerby, de geboortestad van Astrid Lindgren
 • Nooit eerder bracht ik een bezoek aan het park Astrid Lindgrens Värld waar je kennis maakt met alle karakters uit de vele boeken van Astrid Lindgren.
 • Nooit eerder maakte ik een boottocht in de archipel van Västervik
 • Nooit eerder ging ik spoorfietsen

En daarnaast is dit ook mijn eerste persreis. Beschik je – net zoals ik – over een gezonde portie nieuwsgierigheid en wil je weten hoe zo’n persprogramma eruit ziet of ben je gek op Zweden en/of Astrid Lindgren dan loop je vast graag even door het volledige en mooi gevulde programma.

Je vindt het onder deze zomerse foto van Johan Willner/imagebank.sweden.se terug.

Vimmerby Zweden

Programma persreis “In Astrid Lindgrens voetsporen”

Donderdag 22 september
Terwijl de andere deelnemers al in Nederland met elkaar kennismaken en daar het vliegtuig richting Linköping nemen, ontmoet ik hen pas in Vimmerby. Ik rij met de wagen van Alingsås naar Vimmerby. Dat is zo’n drie uurtjes rijden.

13:45: Check-in in het hotel Stadshotellet te Vimmerby. Dit wordt onze uitvalbasis voor de komende drie dagen.
14:20: Met de bus naar Näs.
14:30: Geleid bezoek aan het geboortehuis van Astrid Lindgren in Näs. Na een Zweedse fika-pauze wacht de permanente tentoonstelling op ons en snuiven we de frisse lucht op in de prachtige tuinen rond het huis.
17:30: Wandeling terug naar het hotel. Onderweg passeren we Madickens hus en het graf van Astrid Lindgren.

Vrijdag 23 september
07:30: Ontbijt in Stadshotellet.
08:30: Bustrip naar Västervik.
09:45: In Västervik ontmoeten we Lasse Nilsson van Idö Skärgårdsliv. Hij neemt ons mee op een prachtige boottocht langsheen tientallen eilandjes in de wondermooie archipel van Västervik.
12:00: Na de boottocht lunchen we in Idö Skärgordskrog, gelegen op het pittoreske eiland Idö. We weten reeds dat er warm gerookte zalm op het menu staat.
13:00: Bustrip naar Hultsfred.
14:45: We gaan spoorfietsen en krijgen een fika-mand boordevol lekkers mee.
19:00: Wandeling naar het restaurant Brygghuset voor een diner.

Zaterdag 24 september
08:00: Ontbijt in Stadshotellet.
09:45: Bezoek aan Astrid Lindgrens Värld.
13:00: Lunch in Astrid Lindgrens Värld.
14:00: Afscheid en terugrit naar huis.

Het is duidelijk: vervelen gaan we ons zeker niet doen!
Katrien ♥

  Leuk om weten
  • ik werd voor deze persreis uitgenodigd door autovakantiespecialist, Pharos Reizen
  • deze persreis wordt georganiseerd door Visit Sweden, de officiële instantie voor reis- en toeristische informatie over Zweden.
  • de fotos hierboven geven de typisch Zweedse plattelandssfeer aan die ik me herinner bij het lezen van de boeken van Astrid Lindgren. Ze werden beiden gemaakt in het landschap Småland waar ook Vimmerby gelegen is. De foto helemaal bovenaan is gemaakt door Tony Töreklint/imagebank.sweden.se en deze tussen de tekst door Johan Willner/imagebank.sweden.se, waarvoor dank!
Reisinformatie over Zweden ontvangen?

Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

8 thoughts on “Naar Vimmerby – wat staat er op het programma”

 1. Het programma ziet er goed uit, Katrien. Nieuwe mensen leren kennen die dezelfde interesses delen, dat moet goedkomen. Spoorfietsen (en dan ook nog met een goed gevulde fika-mand), dat lijk me leuk, zeg! Ik ben benieuwd hoe je dat ervaart. En alles bezoeken wat met Astrid Lindgren te maken heeft, zal vast en zeker een bijzondere belevenis zijn. Ik wacht je verhalen af…
  Heel veel plezier in en om Vimmerby!

  1. Het was echt bijzonder interessant en leuk samen met Visit Sweden en enkele journalisten van de geschreven pers in Vimmerby te zijn. Alles is zo goed meegevallen. Het gezelschap, het hotel, het eten en al de activiteiten die we ondernamen. Helemaal niets op aan te merken. En nu uiteraard helemaal in de ban van Astrid Lindgren. Ben haar biografie (is nog niet verschenen in het Nederlands) aan het lezen en waw, wat een straffe madam. Zeggen jullie “madammen” eigenlijk in Nederland? :)

   1. Nee, wij zeggen geen ‘madammen’ in Nederland :-) Maar ik ben inmiddels wel gewend aan Belgische woorden en uitdrukkingen. Ik heb namelijk een Belgische schoonzus. Mijn broer en zij wonen in België. Ik vind het altijd geweldig om naar die Belgische taal te luisteren die zij spreekt. Het is in mijn beleving veel puurder dan het Nederlands. Alles wordt precies bij de naam genoemd, allemaal veel logischer omschreven. Als ik weer eens met hen gesproken heb, dan roep ik daarna ook nog een tijdje ‘amai!’ als ik mezelf ergens over verbaas. Zo snel wen je aan die taal ;-)

    1. Haha, wat leuk! En ‘amai’ een Belgische schoonzus. ; ) Ik vind het altijd interessant om met Nederlanders te spreken en de verschillen in taal en vooral beleving van de taal te ontdekken. In Vimmerby is dat onderwerp ook af en toe eens ter sprake gekomen aangezien ons groepje uit twee Nederlandse journalisten, één Belgische en ik, bestond. Fijne zondag nog!

 2. Op Gotland is natuurlijk ook Villa Kakelbont te vinden.. maar het eiland is sowieso erg de moeite van bezoeken waard!
  Inderdaad, dit jaar waren wij ook op Oland, ook erg mooi. Vooral genoten van het vogelspotten bij Ottenby.. En zeehonden natuurlijk:-). Inmiddels behoorlijk verknocht aan Zweden, zou er best willen wonen!
  Bedankt voor je tip over de biografie van Astrid Lidgren, ga ik zeker lezen.

  1. Graag gedaan! Hoe m’n facebookpagina in de gaten want daar geef ik midden november een exemplaar van haar biografie weg. :) Vorig week hoorde ik trouwens van iemand die op Öland was dat ie een zeearend een ree zag uit het veld pikken en ermee weg vloog. Hij had een foto als bewijsje toegevoegd. Wat een ongelofelijke kanjers. Ik zag ze in Västervik tijdens onze boottocht naar Idö. Jij er zeearend gespot?

 3. Vorig jaar ook met mijn dochter het geboortehuis van Astrid Lindgren bezocht, erg leuk en als fan van Pipi Langkous om de omgeving en de bron van haar inspiratie daar te zien. Gecombineerd toen met een weekje Gotland waar veel van de Pipi films zijn opgenomen zoals ook goed nog te zien is in Visby wat ze nog helemaal in dezelfde staat en sfeer hebben gelaten. Thuis gekomen was er een documentaire toevallig over het leven van Astrid Lindgren; een krachtige vrouw die met haar boeken en verhalen veel van haar leven symbolisch heeft weergegeven . Mooi inderdaad die plattelandssfeer van toen die nog weinig veranderd lijkt als je er bent.
  Sorry, heel verhaal, maar ik vond het leuk dat je er ook over schreef.!

  1. Klinkt als een fantastische reis Annette! Ik kijk zo uit naar die prachtige landelijke landschapsbeelden van hoe ik me ze herinner uit de verhalen van Pipi & co. Voorlopig voorspellen ze lichtjes bewolkt en 17 graden dus het weer zit al goed. Oh, ik wist niet dat heel veel beelden voor haar series op Gotland werden opgenomen. Dank je voor die info. Gotland schijnt ook bijzonder mooi te zijn. Ik kwam er nog nooit. Wel op het ook al wondermooie eiland Öland, vlak onder Gotland. Begin november verschijnt de nieuwe biografie van Astrid Lindgren, geschreven door de Deen Jens Andersen. Ik vermoed dat deze jou ook wel zou kunnen boeien. :) En laat die verhalen maar komen. Vind ik juist leuk Annette. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top