Ik hou van dieren. Super cliché maar zo is het. Varkens, poezen, vogels, regenwormen. Noem maar op. Allen krijgen ze mijn respect en trekken ze mijn aandacht wanneer ze mijn dagelijks leven doorkruisen.
Maar het zijn vooral wilde dieren die me net iets meer boeien en beroeren.
Hiermee bedoel ik de dieren die in onze inheemse fauna thuishoren. Geen giraffen, olifanten of neushoorns. Die mogen er uiteraard ook zijn. Maar dan in hun gebieden, daar waar ze van nature leven.
Niet in circussen en andere zootjes ongeregeld.
Nu kreeg ik onlangs het kersverse boek Wild… Scandinavië in handen. Een uitgave van KNNV Uitgeverij waarin 10 Scandinavische natuurgebieden en de specifieke plant- en diersoorten die er voorkomen, worden besproken.
Terwijl ik met veel interesse door dit rijk geïllustreerde boek blader, denk ik aan een aantal redenen waarom ik startte met bloggen:
- meer buiten komen
- meer van Zweden zien
- meer in de natuur vertoeven
Dat kan vlakbij zijn. Maar dat mag ook iets verder van huis vandaan.
Graag zelfs.
Andere Zweedse landschappen ontdekken, lange wandelingen maken, genieten van nieuwe uitzichten en de dieren- en plantensoorten die in dat gebied voorkomen in het vizier krijgen.
Dat wil ik toekomstgericht meer gaan doen.
Een idee krijgt vorm. Zal ik deze gids als richtingaanwijzer gebruiken?
Ik duik dieper het boek in.
Hmmm… het leent zich prima voor een dergelijke opzet. Tien gebieden waarvan vier in Zweden worden door auteur Ger Meesters tot in de puntjes naar voor gebracht.
1. Falsterbo
2. Hornborgasjön
3. Öland
4. Härjedalen
5. Runde
6. Lofoten
7. Varanger
8. Åland
9. Oulu
10. Kuusamo
Klemtoon ligt op natuurbeleving in het algemeen en vogels – en soms ook andere typisch Scandinavische diersoorten – spotten in het bijzonder.
De intentie van de schrijver is overduidelijk. Wild… Scandinavië moet een praktische gids voor onderweg zijn. Het boek moet de lezer aanzetten plannen te smeden. Plannen om de koffers te pakken en de vele wilde dieren die Scandinavië rijk is te gaan ontdekken.
Tot zover is Ger Meesters wat mij betreft in zijn opzet geslaagd.
Zouden de Zweedse gebieden opgenomen in dit boek mijn eerstvolgende mini natuurreisjes worden?
- hoe je het bereikt (ook vanuit Nederland), waar je kan overnachten en iets te eten vinden
- mogelijke wandelroutes of boottochtjes, waar ze starten of hoe ze te boeken
- een lijstje met welke diersoorten er in het gebied voorkomen
- een overzichtskaartje met aanduiding waar je het meest kans hebt een bepaalde diersoort te spotten
- welke periodes het meest geschikt zijn om het gebied te bezoeken
Als extraatje bij dit boek zit gratis de minigids Dieren en planten van Scandinavië. Dit is een handige vouwkaart met illustraties van maar liefst 150 bijzondere dieren en planten van Noorwegen, Zweden en Finland.
Ga je binnenkort op reis naar Scandinavië en hou je daarenboven – net zoals ik – van vogels en andere wilde dieren. Trek dan minstens een paar dagen uit om een natuurgebied te bezoeken en enkele soorten die je alleen in het noorden kunt waarnemen, op te sporen.
Wild… Scandinavië is hiervoor een goede leidraad.
En nu ook jij op pad Katrien!
ps: deze post bevat affiliatelinks. Ik schrijf of link nooit over producten waar ik niet voor de 100% achter sta.
10 thoughts on “Wilde plannen voor het spotten van wilde dieren in Zweden”
Zweden is echt zo mooi, dit boek lijkt mij ook super
Hi Mirella, welkom op mijn blog en bedankt voor je reactie. Zweden is inderdaad prachtig. Van noord tot zuid een adembenemend land. En dat boek is zeker een leuke leidraad wanneer je van de natuur en de dieren die erin voorkomen houdt.
Ben erg benieuwd naar je belevenissen! Vanuit de foto’s die ik zie op instagram is Zweden zo ongelofelijk mooi, dat deze uitstapjes vast ook prachtig zijn!
Hi Karin, wat fijn je ook hier te mogen begroeten. Bedankt voor je reactie. Ik ben eigenlijk zelf ook een beetje benieuwd waar ik dit jaar zoal ga terecht komen. Maar Zweden is inderdaad zo mooi dat je gelijk waar je komt adembenemende foto’s kunt nemen. Perfect voor Instagram :) Liefs – Katrien
Ik kocht dit boek enkele maanden geleden op de Scandinavië-XL-beurs. Kan niet wacht om deze zomer met mijn gezin weer (15 x) naar Zweden te gaan. Ik ben op zich niet zo’n natuur-freak,maar vond kraanvogels altijd leuk om te zien. Ook gaaf om zelf met de auto tegen schemer op safari te gaan en elanden te zien. Dit jaar waren we noordelijk en zagen bij Stora Sjöfallet een arend over komen vliegen: imposant beest. Ik ga nu zelfs de huismussen, roodborstjes en meesjes in NL meer waarderen. Naast de vetbollen in de tuin, vul ik dagelijks de koker met vogelzaad aan. Maar Zweden geeft me toch het echte vrije gevoel. Kan ook enorm genieten van foto’s op sites zoals Swedish Moments en facebook-updates van visit sweden, emigreren naar zweden, lights over lapland, etc.
Hejhej Heiko! Al 15 maal naar Zweden. Dat kan best tellen. Een paar jaar geleden ben ik ook naar Hornborgarsjön geweest om de kraanvogels te zien dansen. Even om en weer met de auto ;) Spectaculair vond ik het! Op een andere keer maakte ik er samen met mijn zus een heerlijke wandeling. Zo’n safari is ook heerlijk om mee te maken. Uitkijken naar de Big Five: eland, everzwijn, ree, damhert en edelhert ;) Ikzelf ben een vogelliefhebber en hoop dit jaar naar Falsterbo te gaan om er tijdens de trek overvliegende roofvogels te spotten. Das nog even wachten tot eind augustus. Fijn dat je die liefde voor de Zweedse natuur meegenomen hebt naar Nederland en nu ook het mooie ziet in de kleinere natuurlijke elementen bij je thuis. Zo’n pimpelmeesje is best ook prachtig en interessant om te observeren. Geniet verder van alles wat met Zweden te maken heeft en bedankt voor je reactie!
Ik hoop dat je leuke reisjes gaat maken en veel inspiratie opdoet. Maak maar veel foto’s dan kunnen wij meegenieten
Voor die foto’s daar zorg ik zeker voor Nelly :)