Wintertrektocht Zweden

Paklijst voor een driedaagse wintertrektocht

12 kg. Dat is wat ik tijdens mijn trektocht door de bergen van Jämtland op mijn rug meedroeg. Het was een bewuste keuze om mijn bepakking zo licht mogelijk te houden. Waarom zou je meer dan het noodzakelijke meesleuren en je tocht er oncomfortabeler door maken? Voor mijn naderende driedaagse trektocht aan de Zweedse Höga Kust ben ik niets anders van plan. Ik ga er met een zo licht mogelijke bepakking heen.

Ik ben me er van bewust dat drie dagen wandelen bij vriestemperaturen, eten in de buitenlucht en overnachten in een tentje meer zal vragen dan alleen maar een extra trui, een luciferdoosje en een warme slaapzak in mijn rugzak. Mijn grote vrees was echter de tent die ik dien mee te dragen. Dit punt bezorgde me – naast de mogelijks -20 graden – dan ook heel wat twijfels over of ik überhaupt aan dit avontuur zou deelnemen want zo’n tentje weegt al snel een paar kilo’s.

Ik dacht eerst het lichtgewicht tentje dat ik op het oog heb, om in september een deel van Kungsleden mee te wandelen, nu al aan te schaffen. Het weegt slecht 700 gram. Perfekt voor een dame als ik die er af en toe alleen op uittrekt. Helaas is het niet geschikt om er in de winter mee te kamperen en twee tentjes aanschaffen lijkt me net iets teveel van het goede.

Toch heb ik me ingeschreven en mijn vertrouwen dat dit issue zich vanzelf zou oplossen, werd beloond. Onmiddellijk na inschrijven kreeg ik toegang tot de gesloten Facebookgroep voor deelnemers aan de Höga Kusten Winter Classic. En tot mijn grote verbazing zag ik daar een berichtje van een Zweed die alleen reist en een tweepersoonstentje meedraagt. Er was dus een plaatsje vrij wat ik met grote vreugde heb ingenomen.

Wintertrektocht Zweden

Paklijst voor een driedaagse wintertrektocht in Zweden


Als geheugensteuntje voor mezelf maar ook voor anderen die ooit een trektocht tijdens de winter willen maken, lijst ik even op hoe mijn paklijst er op dit moment uitziet. Zowel het materiaal dat ik meeneem als de kledij die ik tijdens het wandelen draag, som ik hieronder op. Ik noteer bij elk product ook hoeveel het weegt. Zo kan ik toekomstgericht eenvoudiger checken op welk materiaal ik nog grammen kan winnen. Zo zou ik bijvoorbeeld nog heel wat kunnen winnen op de slaapmatjes die best een heel deel wegen.

Uiteindelijk maak ik per materiaalgroep de som van het gewicht van het materiaal dat tijdens het wandelen een plaatsje in mijn rugzak krijgt + het gewicht van de rugzak zelf. Dat materiaal heb ik onderlijnd.

Slapen – 2,433 kg

 • Slaapmatje: 786 gr + 307 gr – aangezien bij het slapen in een tent de koude voornamelijk uit de grond komt, neem ik twee oude – helaas ook zware – slaapmatjes mee. Een schuimmatje en een zelfopblaasbaar matje. Het schuimmatje komt onderaan te liggen.
 • Slaapzak: 2 x 400 gr – mijn slaapzak is licht, warm maar niet warm genoeg om in Zweden tijdens de winter buiten mee te slapen. Gelukkig heb ik twee dezelfde exemplaren die in elkaar gestopt de klus – zouden – moeten klaren.
 • Slaaplaken: 120 gr – ik neem een zijden slaaplakenzak mee die klamheid in m’n slaapzak zou moeten voorkomen.
 • Slaapzakfleece: 420 gr – ik mag deze zelfgemaakte fleece-hoes lenen van een vriendin. De schrik om het bijzonder koud te hebben, doet me het extra gewicht vergeten.

Eten en drinken – 2,812 kg

 • Vriesdroogmaaltijden: 1,8 kg – de maaltijden die in de prijs voor deelname inbegrepen zijn, ontvang ik bij de start van de wandeling. Daarnaast neem ik enkele theebuiltjes, chocoladepoeder, gekookte eitjes, gedroogde vruchten, notenmengeling en koekjes mee.
 • Kookvuurtje: 85 gr – vloeibaar water is belangrijk wanneer je voor meerdere dagen bij vriestemperaturen een trektocht maakt. Daarom wil ik geen risico nemen en ruil ik mijn zwaar oud kookvuurtje in voor een lichter en kleiner model. Ik vond MSR Pocket Rocket en zoals de naam al verklapt is dit een super klein kookvuur van slechts 85 gram dat je in je binnenzak kunt meenemen.
 • Gas voor kookvuurtje: 230 gr – Primus Wintergas
 • Spork: 10 gr: een spork is een handig en licht tooltje dat een lepel, mes en vork combineert in één. Al jaren in m’n bezit en best tevreden over.
 • Kookpot: 153 gr – ik kocht een nieuw kookketeltje met deksel. Samen met mijn nieuwe kookvuur verwacht ik dat ik water in een mum van tijd aan de kook krijg. Meer kookpotten neem ik op deze tocht niet mee.
 • Lucifers: 9 gr – denk eraan om voor waterproof lucifers te kiezen wanneer je gaat kamperen.
 • Thermos: 500 gr – ook al noemt m’n Thermos light & compact, vind ik hem noch licht noch compact maar uiteindelijk is deze thermos volgens mij de beste op de markt. Hij houdt warme dranken 24 uur op temperatuur en aangezien dat een belangrijk gegeven is voor m’n tocht krijgt ie een plaatsje in m’n rugzak.
 • Lege plastic flessen: 50 gr – ik neem twee lege plastic flesjes van 0,5 liter en 1 fles van 1 liter mee die ik ‘s avonds met heet water vul en als stoofje in mijn slaapzak leg. ‘s Ochtends heb ik onmiddellijk drinkbaar water ter beschikking dat mee kan op tocht. In totaal zal ik 1 liter water en 0,75 liter warme thee of chocolade overdag meedragen.

Kledij – 1,648 kg

 • Windstopper: 800 gr – mijn Keb Jacket van Fjällräven moet dienst doen als windstopper en vochtbeschermer. Ik hoop erop dat het geen dagen lang sneeuwt want volledig waterdicht is deze jas niet. Voor ik vertrek geef ik hem een extra waxbeurt en behandel ik de elastische delen met vochtwerende spray.
 • Isolatiejas: 390 gr – toen ik Keb Padded Jacket van Fjällräven kocht, heb ik me volledig laten leiden door de beschrijving die ik online vond. Het feit dat een minimum aan gewicht, klein pakvolume en isolerend vermogen met elkaar gecombineerd wordt, deed me twijfelen. Dat was uiteindelijk niet nodig want ik ben super tevreden met deze jas die perfect als isolerende tussenlaag fungeert.
 • Fleecetrui: 475 gr – mijn goeie oude fleectrui van de H&M gaat als extra laagje mee in de rugzak.
 • Lange broek: 580 gr – mijn Keb Trousers Curved van Fjällräven moet en zal mee. Deze broek is niet goedkoop maar met zijn hoge kwaliteit van het materiaal waaruit ze vervaardigd is, de schoenverankering, de ventilatieopeningen, de elastische delen is zo’n kledingstuk onmisbaar en dubbel en dik zijn geld waard.
 • Winterondergoed: 507 gr/ 333 gr- tijdens het wandelen draag ik onder mijn lange broek een Aclima Woolnet wollen truitje en lange onderbroek. Verder neem ik nog een synthetische lange onderbroek en truitje mee voor het slapen en een extra synthetisch truitje als reserve.
 • Slipjes: none of your business ;-)
 • Topjes: 2 x 94 gram – eentje om mee te slapen en eentje om mee te wandelen.
 • Compressie sokken: 3 x 100 gr – ik kies voor het wandelen voor kniehoge compressiesokken uit synthetisch materiaal omdat deze strak zitten en daardoor schaafwonden voorkomen, voor een goede bloedcirculatie zorgen en m’n voeten droog houden. Ik voorzie voor elke wandeldag één paar.
 • Wollen sokken: 2 x 103 gr – ik neem ook kniehoge wollen sokken mee. Eén paar om te slapen en een tweede paar als reserve om bij te koude voeten aan te trekken boven mijn compressiesokken.
 • Polswarmers: 25 gr – ik kocht me tijdens de herfst polswarmers van Houdini waar ik super blij mee ben.
 • Dunne handschoenen: 50 gr – als extra laagje onder mijn wanten of alleen bij het wandelen in droge weersomstandigheden. Ook tijdens het eten en mogelijks tijdens het slapen kunnen deze handschoenen hun diensten bewijzen.
 • Wanten: 150 gr – een waterdichte gevoerde want moet mijn handen beschermen tegen kou en vocht.
 • Fleecemuts/sjaal: 51 gr – al jaren heb ik een fleecemuts die tevens dienst kan doen als kol. Tijdens het wandelen gebruik ik hem als sjaal en ‘s nachts samen met mijn hoofdband als muts om zo weinig mogelijk warmte via mijn hoofd te verliezen.
 • Polarmuts: 166 gr – mijn Nordic Heater van Fjällräven zal zeker van pas komen. Niet tijdens het wandelen, dan is ie mogelijks te warm maar ik denk voornamelijk aan de momenten wanneer ik pauzeer, eet en gezellig keuvel met de andere deelnemers ‘s avonds bij een kampvuur.
 • Hoofdband: 51 gr – een hoofdband die voornamelijk je voorhoofd en oren beschermt tegen de kou, vind ik veruit het aangenaamste hoofddeksel om te dragen tijdens een outdoor-activiteit. Je oren blijven warm en toch geraak je overtollig lichaamswarmte via je hoofd kwijt.
 • Winterboots: 2,210 kg – super blij ben ik met mijn Sorel winterboots. Ze zijn waterdicht (ik heb ermee door een 20 cm diepe rivier gewaad) en hebben een heerlijk warme, wollen binnenschoen.
 • Sneeuwschoenen: ? gr – de kost voor het lenen van sneeuwschoenen zit inbegrepen in de deelnameprijs. Bij de aanvang van de wandeling op dag 1 krijgt iedereen een exemplaar toegewezen.

Hygiene en EHBO – 0,232 kg

 • Tandenborstel: 18 gr
 • Tandpasta: 30 gr – minitube
 • Papieren zakdoekjes: 2 x 21 gr – doet tevens dienst als toiletpapier
 • EHBO-doosje: 120 gr – ik neem een klein doosje mee met onder andere schaafwondpleisters, gewone pleisters, ontsmettingsdoekjes, pijnstillers, pincetten, naald en draad, oorstaafjes, sluitspeldjes, lippenbalsem en zalf tegen spierpijn.
 • Handdoek: 22 gr – een sneldrogend handdoekje (PackTowel) van 30 x 76 cm mag mee. Een douche nemen staat niet op het programma dus dit moet volstaan.

Overige – 0,563 kg

 • Wandelstokken: 296 gr – nog een groot twijfelpunt is of ik mijn telescopische wandelstaven meeneem of niet. Ik wandel zo goed als nooit met staven omdat ik steeds mijn fototoestel meedraag. Maar zo goed als iedereen raadt aan ze te gebruiken voor balans en steun tijdens het wandelen en klimmen.
 • Hoofdlampje: 13 gr – een hoofdlampje had ik niet dus schafte ik mij dit kleine, handige en lichte lampje aan dat ik in mijn jaszak meedraag.
 • iPhone + etui: 208 gr – tja, die moeten gewoon mee. Ik laat mijn fototoestel thuis dus doe ik beroep op mijn camera in mijn telefoon voor het nemen van foto’s. En heb ik bereik dan post ik uiteraard een update op Facebook.
 • iPhonelader + PowerBank: 44 gr + 239 gr – hij is zwaar, mijn TP-link PowerBank, maar ik wil hem niet thuislaten. Hij kan mijn telefoon tot 4 keer toe opladen en dat voelt veilig wanneer je voor een paar dagen in de natuur op uittrekt.
 • Kompas + thermometer: 18 gr – een piepklein kompas en idem termometer – die beiden aan de rits van mijn jas hangen – moeten me zowel de juiste richting wijzen als op de hoogte brengen van hoe koud het is.
 • Zakmesje: 150 gr – zoals een echte macgyver
 • Zitmatje: 50 gr – om tijdens het eten en pauzes de mogelijkheid te hebben te gaan zitten
 • Nooddeken + lichtstaaf: 80 gr – je weet maar nooit
 • Oordopjes: 0 gr – als voorzorgsmaatregel voor op de nachttrein waar ik een hut deel met max. 7 andere reizigers en voor in het tentje dat ik deel met een mede-avonturier

Opbergen – 1,401 kg

 • Rugzak: 1,2 kg – mijn kersverse Bergans Helium Lady – 55 liter zal al dit materiaal moeten opbergen. Ik koos voor deze rugzak omwille van de goede recensies maar ook omdat ie slechts 1,2 kg weegt en toch een groot pakvolume heeft.
 • Regencover voor m’n rugzak: 66 gr – die klikte ik los van een andere rugzak van me.
 • Waterdichte opbergtasjes: 135 gr – ik ben gek op de handige en kleurrijke zakjes van Sea to Summit. Ze zijn licht, bestaan in verschillende groottes en helpen je met het ordenen en drooghouden van je materiaal in je rugzak. Ik stop bijvoorbeeld de kleding die ik nodig heb voor het slapen samen in zo’n zakje. Op die manier ben ik er zeker van dat ik steeds droge kledij heb om te slapen en zit alles handig op één plaats. Tevens kan je de zakjes luchtledig oprollen zodat je je pakvolume tot het minimum kan herleiden.

De komende weken zal ik aan bovenstaande lijst zeker nog wat aanpassingen doorvoeren. Op dit moment zal mijn rugzak 9,089 kg wegen. Daarnaast zal ik ‘s morgens 1 kg water en 0,75 kg thee of chocolademelk meedragen. Ik kom heel dichtbij mijn grens van 12 kg en vrees dat er zeker wat spulletjes zijn die ik wil meenemen maar tot nu nog niet aan gedacht heb.

Is er iets waarvan je denkt dat ik het zeker moet meenemen en zie je het niet op bovenstaande lijst staan of heb je een vraag of bedenking. Laat gerust hieronder een reactie na. Je doet me er een groot plezier mee.
Katrien ♥

Wintertrektocht Zweden

Reisinformatie over Zweden ontvangen?


Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

ps: deze post bevat affiliatelinks. Ik schrijf enkel over en link enkel naar producten waar ik v00r 100% achter sta.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

20 thoughts on “Paklijst voor een driedaagse wintertrektocht”

 1. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra $$$, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

 2. Hoi Liesbeth, je beide reacties zijn goed doorgekomen. Elly had blijkbaar ook problemen haar reactie te zien na het plaatsen. Er zal toch iets niet correct gezeten hebben. Vervelend uiteraard dat je twee keer je bericht moest gaan typen. Maar beter twee keer dan geen keer. ;-) Die katoenen handschoentjes lijken me inderdaad handig te zijn. Mijn lijstje met nog te kopen spulletjes wordt alsmaar langer en langer. :-/ Gelukkig kan ik het merendeel opnieuw gebruiken. Fijne dag en bedankt voor je reactie! Katrien

 3. Katrien, ik zou de regenhoes thuislaten, vooral omdat je uw materiaal reeds in dry-bags van sea-to-summit stopt. En bij een downpour blijft uw rugzak toch niet droog.

  Ivm met uw vuurtje zou ik opteren voor het Primus Wintergas. Anders vrees ik dat je bij hoge vriestemperaturen uw vuurtje niet aan de praat zal krijgen.

  Alvast veel succes.

  1. Hi David, hartelijk dank voor je reactie. Je doet me twijfelen wat betreft die regenhoes. Die kan ik inderdaad misschien wel thuislaten. Mijn schuimmatje steek ik tevens binnenin mijn rugzak, heel breed opgerold, zodat al mijn materiaal in de opening in het midden van het schuimmatje zit. Dat is nog een extra bescherming tegen vocht. Bedankt tevens voor de tip om Primus Wintergas te kopen!
   Ik heb net ook even een rond gekeken op je blog/site. Wat stijlvol en verzorgd is ie. Proficiat! Ook een heel leuk verhaal hoe je de wandelmicrobe hebt te pakken gekregen. Nog niet overwogen om eens in Zweden te komen wandelen? Ik denk dat de Kungsleden echt wel iets voor jou moet zijn. Ik tracht in september me vrij te maken om het meest noordelijke deeltje dat door het Nationale Park Abisko loopt, te wandelen. Fijne dag en nogmaals dank voor je tips en om je ervaring te delen! Katrien

 4. Hopelijk gaat alles goed, Katrien. Het zal niet aan je voorbereiding liggen als iets minder goed gaat. Momenteel valt het erg mee met de sneeuwdikte: een 30 cm. Het is superlichte sneeuw waar je zo in wegzakt. De volgende tien dagen zou het enkele graden vriezen. Er wordt voorlopig geen sneeuw verwacht. Ik hou je op de hoogte van de toestand! En je bent welkom, dat weet je!

  1. Alles prima hier Hendrik! Ik hoop met jou en Barbo ook alles onder controle. Hier ligt er een cm of 40 sneeuw die ondertussen aan het smelten is en men voorspelt voorlopig geen nieuwe vriesperiode. Jammer. Maar zolang het daar maar blijft vriezen en de sneeuw blijft liggen ben ik blij. Het mag uiteraard nog altijd een cm of 20 bijsneeuwen. Waarom ook niet hé :). Ik dacht je komende week even te contacteren. Geldt je voorstel nog? Ik zou het heel leuk vinden jou en Barbo te ontmoeten. Tot hoors! Katrien

  2. Dankjewel Katrien voor de lovende woorden ivm het blog.
   Noorwegen en Zweden staan zeker op de bucketlist, maar wellicht zal dit nog een paar jaartjes duren.
   We zouden ginds graag de kinderen meenemen , en daarvoor is onze jongste van zes net nog iets te klein om ten volle te kunnen genieten.
   Maar misschien zal er eerst een solo-tochtje komen, wie weet. Ik denk dan vooral aan Sarek.

   1. Oops,
    Ik zie net dat het antwoord bij de verkeerde reactie staat.
    Toch niet zo ideaal om via mijn smartphone te antwoorden.
    Mijn excuses.
    Groeten David

    1. Hi David, toen ik in september de driedaagse trektocht (Jämtlandstriangel) door de bergen van Jämtland maakte ben ik twee koppels tegengekomen die met jonge kinderen deze wandeltocht maakten. De betrekkelijk korte afstanden en het glooiende karakter van de dagroutes en het idee om altijd wel een berghut in de “nabijheid” (volgens Zweedse normen ;-) te hebben, maakt deze tocht geschikt om met kinderen te doen. Regent het dan is het misschien een ander verhaal.
     En Sarek! Uiteraard moet je daar heen :) Maar let op: eenmaal in Zweden of Noorwegen geweest, wil je nooit meer elders heen, hoor ik vaak. Wat mij betreft is er geen dag die passeert zonder dat ik denk: verdorie, daar moet ik ook echt eens heen. Eerst Höga Kusten, dan hopelijk in september Abisko. En tussendoor wat mini-uitstapjes hier in de buurt.
     Fijne dag en geen probleem wat betreft die reactie :) Katrien

 5. Voorbereidingen brengen soms best wel heel wat denkwerk met zich mee, maar het leuke ervan is dat je in gedachten al een beetje op reis bent.
  Ik heb in Scandinavië nog nooit in de winter gewandeld, dus ik heb geen idee, maar wat er op de paklijst staat klinkt allemaal goed en handig en het is iets voor mij om te onthouden. Bedankt voor het delen :-) Hopelijk kom je niet boven of in ieder geval niet te ver boven de 12 kg. uit.
  De wandeltocht klinkt als een groot avontuur en dat is het vast en zeker ook. Succes met de voorbereidingen en de paklijst!

  1. Ik vind de voorbereidende periode ook een heerlijke tijd Elly. De spanning, onwetendheid, de lijstjes maken en voorstellen van hoe het zal zijn. Ook de weersvoorspellingen in het oog houden en uitrusting testen hoort er helemaal bij. Achteraf de verhalen vertellen, de foto’s bekijken en delen. En hopelijk contacten onderhouden met de nieuw gemaakte vriendschappen. Je merkt het, ik kijk er enorm naar uit. :) En wie weet komt het er wel eens van om in de winter hierheen te komen voor een winterwandeling. Henriëtte van der Noord (zie reactie hieronder) neemt deel aan een georganiseerde sneeuwschoenwandeling in Jämtland eind februari en men overnacht in berghutten. Lijkt me ook super en iets minder complex dan wat ik ga doen. Het zal inderdaad een groot avontuur worden. Maar ook dat nemen ze me later nooit meer af. Weer een nieuwe ervaring voor het leven erbij.

   1. Zo is dat Katrien. Dat wordt inderdaad een ervaring voor het leven. Iets waar je later hopelijk goed op terug kunt zien.

    Groeten en een fijne dag nog!

     1. Liesbeth had blijkbaar ook een probleempje om haar reactie te zien na het posten. Er zal dus ergens een kronkel in het digitale gebeuren gezeten hebben. Maar beter twee keer dan geen keer. ;-)

 6. Wat een gedegen voorbereiding! Ikdacht ook aan een zitmatje en misschien nog iets van chocolade/noten voor onderweg.
  Realiseer me weer eens hoe makkelijk ik het heb met een auto waar alles moeiteloos inpast!
  Wat vast ook scheelt is dat je niet alleen bent en dat er een organisatie met ervaring op de achtergrond is.
  Nu vooral genieten van de voorpret en ik geniet mee!

  1. Dank je Liesbeth. De post is uiteindelijk veel langer uitgevallen dan gepland. Maar ik bleef maar schrijven en schrijven en plots had ik een hele lijst lang. En ja, dat zitmatje, dat moet inderdaad mee. Grappige is dat ik er vorige week eentje besteld heb om mee te nemen en het helemaal vergeten ben om op mijn lijst te zetten. Super bedankt dus! Noten ga ik ook toevoegen aan het extra voedsel naast het gevriesdroogd eten dat ik ter plaatse krijg. Het feit dat we ‘s avonds verzamelen op een gezamenlijke plaats en dat we vooraf nog tal van informatie meekrijgen, is inderdaad super.

 7. Henriëtte van der Noord

  Super avontuur, Katrien!!!!!!!!!!
  Ik heb zelf nog goretex overwanten aangeschaft voor over de handschoenen. Want als het sneeuwt en je wanten worden nat, krijg je ze moeilijk meer aan en uit en ook moeilijk weer droog.
  En ik zou nog een zitmatje meenemen. Weegt niks en als je onderweg voor de lunch ergens gaat zitten isoleert het.
  Verder lijkt me de paklijst prima, hoewel het voor mij te weinig papieren zakdoekjes zouden zijn.
  Hartelijke groet, Henriëtte

  1. Dat van die Goretex overwanten is ook nog een mogelijkheid, inderdaad. Ik zag de foto van je op Facebook passeren. Ik hoop echter toch nog waterdichte wanten te vinden. Dan heb ik polswarmerss, handschoenen en wanten mee. Moet volstaan ;-) Een zitmatje was ik helemaal vergeten op mijn lijst te zetten ook al heb ik me er al een aangeschaft. Mag inderdaad niet ontbreken zodat je ergens kan gaan zitten om te eten of te pauzeren. Ik neem nog een rol wc-papier of extra zakje zakdoekjes mee voor de zekerheid. ;-) Groetjes! Katrien

 8. Prachtig verhaal Katrien! Ik bewonder je moed om dit te doen! Ik wens je veel succes en een mooie tijd…..

  1. Dank je Wil. Ik kijk er enorm naar uit maar ik denk dat ik ook heel blij zal zijn om na zo’n avontuur terug in mijn warme huisje te zijn. Groetjes en tot hoors!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top