Wit eland Zweden

Magische beelden van een wit eland

Er leven bijzonder veel elanden in Zweden. Ga je ze tellen dan kom je aan zo’n 350.000 exemplaren*. Geen wonder dat de kans dat je een eland spot tijdens je vakantie in Zweden zo groot is.

Als ik er eentje zie kan ik niet anders dan toekijken hoe ze zich op hun lange poten klungelig, maar op het zelfde moment gracieus verplaatsen. Wij, West-Europeanen zijn het niet gewoon om zo’n groot wild zoogdier in de natuur te spotten. Het voelt zelfs een beetje prehistorisch aan.

Voor de Zweden ligt dit anders. Alhoewel ook zij opkijken wanneer ergens in het veld of langs de bosrand een eland met jong staat te grazen. Een echt spektakel wordt het wanneer er in de omgeving een wit eland leeft – zoals in Munkedal.

In Munkedal, een plaatsje in Bohuslän aan de Zweedse westkust, steelt sinds enkele jaren een wit exemplaar namelijk de show. Het dier is door z’n uitzonderlijke witte vacht en blauwe ogen zelfs een bekendheid geworden. Bruine soortgenoten zijn plots minder interessant want iedereen wil dit unieke witte eland ooit ergens in tuin, veld of bos spotten.

Zo ook natuurfotograaf Ingemar Pettersson met wie ik via Facebook in contact kwam. Sinds 2010 volgt hij dit fantastische dier. Op het stalkerige af, weet hij er grappend aan toe te voegen. Dat bewijzen de vele fraaie beelden die hij van het dier genomen heeft.

Zelf heb ik nog nooit een wit eland gezien. Maar wie weet krijgt dit eland ooit genoeg van Munkedal. En dan mag ie gerust de sappige groene blaadjes en zachte twijgjes in mijn tuin komen proeven.
Katrien ♥

Albino eland?
Ten noorden van Bohuslän ligt Värmland. In dit deeltje van Zweden leven meerdere witte elanden. Maar de witte eland uit Bohuslän zou het meest zuidelijke exemplaar zijn. Daarnaast onderscheidt ie zich van z’n andere witte soortgenoten door z’n blauwe ogen.

Vaak noemt men deze dieren verkeerdelijk albino’s. Zodra er ergens kleur te ontdekken is, spreekt men echter over leucisme. Zelfs wanneer dat kleur enkel in de ogen voorkomt. Bij leucisme ontbreekt het kleurpigment op sommige plaatsen, bij albinisme overal.

Een fotograaf als stalker
Hij noemt zichzelf een stalker. Toch wanneer het over dit witte eland gaat. Sinds 2010 volgt fotograaf Ingemar Pettersson dit unieke dier op de voet. Over een persoonlijke band kan je dus gerust spreken. Ingemar is dan ook bijzonder blij met de vrijgeleide die de lokale jagers dit eland gaven. Jaarlijks worden in Zweden zo’n liefst 100.000* elanden afgeschoten. Bruin of wit maakt geen verschil.

Machtig is het om dit dier in de ochtendmist langs de kant van het bos gade te slaan, laat Ingemar weten. Bij het zien van de foto waarop de eland geniet van z’n ochtendmaal, begrijp ik onmiddellijk wat ie bedoelt.

*bron: skogsforsk.se

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

6 thoughts on “Magische beelden van een wit eland”

  1. Ik vind wit erg tegenvallen :-). Net als witte rendieren. De foto’s zijn wel super. De opzet van je post trouwens ook. Ziet er goed uit.

    1. Echt? Ik vind elk wit dier super schattig :) Vandaar dat er hier ook een witte poes in huis rondloopt.
      Fijn om horen dat je de post geslaagd vindt. Heb er tevens een heel leuk contact met Ingemar de natuufotograaf aan overgehouden. Thx!

  2. Oh, wat een prachtige foto’s en wat moet dat bijzonder zijn om te zien. Elanden zijn voor ons sowieso al fantastisch om naar te kijken maar dit lijkt wel een dier dat uit een sprookje is weggelopen.
    Ik hoop dat hij ooit jouw tuin komt bezoeken, Katrien. En dat jij er dan veel mooie foto’s van kunt maken die wij dan weer kunnen bewonderen :-)

    Lieve groet, Elly

    1. Machtig hé! Was super moeilijk om een keuze te maken uit alle foto’s die Ingemar van het dier gemaakt heeft. Ik hou ook echt van elanden. En als dit witte exemplaar biet hierheen komt, moet ik misschien maar eens ‘s ochtends vroeg uit de vieren om naar Munkedal te rijden. Vele groetjes terug, Katrien ????

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top