Ystad bezoeken

Ystad Zweden

De verwachtingen waren hoog toen we in de auto stapten voor een dagje Ystad. Want denk ik aan Ystad dan duiken prachtige beelden van glooiende graanvelden, pittoreske huizen, met keien geplaveide straatjes en adembenemende vergezichten over haven en zee in me op. Dit dankzij de boekenreeks en tv-serie Wallander die zich in Ystad en omstreken afspeelt.

Net zoals Alingsås, het liefelijke stadje waar ik woon, veroverde Ystad na enkele minuutjes mijn hart.

Meer nog. Met haar ligging bij de kust en in het meest zuidelijke Zweedse landschap, Skåne, krijg je er de perfecte afwisseling tussen kuieren in de stad, luieren bij de haven en wandelen tussen de prachtige weilanden en graanvelden die Skåne te bieden heeft.

Naast Ystad bezochten we ook nog Ales Stenar en aten we heerlijke gerookte vis in het vissershaventje Kåseberga.
Katrien 

Kurt Wallander Boeken reeks

Kurt Wallander boekenreeks

De spannende Wallander reeks van Zweeds auteur Henning Mankell speelt zich af in Ystad en omstreken. Heerlijk is het om op reis in Zweden zich in te leven in een van de boeken van Henning Mankell.

Ystad Wallander tv serie

Kurt Wallander tv-serie

De verhalen over Kurt Wallander zijn zo populair dat er zowel Zweedse als Britse tv-series van zijn gemaakt. Uiteraard werden deze opgenomen in Ystad en omstreken. Prachtig om zien en uiteraard spanning ten top!

Overnachten in Ystad

E-book

Deze e-routegids voert jou en jouw gezin via prachtige autowegen (meer dan 3.350km!) naar de mooiste plaatsjes in Zuid-Zweden!

Met de boot naar Zweden

De meest ontspannen manier om naar Zweden te reizen, is met de boot. De route Kiel – Göteborg is een van de vele mogelijkheden. Check alle overtochten naar Zweden.

Georganiseerde rondreizen in Zuid-Zweden

Tips in jouw mailbox

Jouw gegevens zijn in goede handen: privacyverklaring

Vluchten naar Zuid-Zweden

E-book

Dit e-book is een handig instrument wanneer je op reis je eigen maaltijden wilt samenstellen. De winkellijstjes met zowel Nederlandse als Zweedse benamingen en de bijhorende productafbeeldingen maken het eenvoudig om de typisch Zweedse ingrediënten in de winkelrekken terug te vinden.

Nationale parken in Skåne

Interessante plaatsen in Skåne

Ystad, meer dan een bezoekje waard

Wij houden ervan om zonder specifiek einddoel door straatjes van dorpjes of steden te wandelen. Genietend van de huizen, winkeltjes en marktpleinen nemen we het uitzicht, de sfeer en het karakter van de stad in ons op.

In de binnenstad van Ystad deden we niet anders.

We bezochten enkele gezellige winkeltjes, een kerkje en een tijdelijke loppis om uiteindelijk op een bankje te belanden met een ijsje in de hand. Genietend van het stadsgeruis en de man in de straat.

Ystad Zweden
Een oude houten dubbele deur geeft een huis net dat tikkeltje extra uitstraling.
Ystad Zweden
In Ystad vind je het ene pittoreske huisje naast het andere.
Ystad Zweden
Gezellige met keien geplaveide straatjes. Prachtig om zien, moeilijk te belopen.

Een haventje met prachtige steiger

Vanuit het centrum wandelen we op tien minuutjes naar het haventje van Ystad. De houten pier, het zandstrand en het heldere water nodigen uit er even te vertoeven.

Aan het einde van de steiger houden we halt. We staren in stilte over het glinsterende water. Enkele zeilboten varen de haven binnen.

De activiteiten in het haventje en de nabijgelegen camping zorgen voor een gezellige drukte. Heb je kinderen die van water en zand houden dan is dit een ideaal stekje.

Ystad Zweden
Wie wou, kon voor de bouw van deze stijger een bijdrage geven en ziet zijn naam op een van de 630 planken. En kijk wie plank 84 gesponsord heeft!
Ystad Zweden
Een van de vele golfbrekers in het haventje van Ystad.

Hoogtepunten en bezienswaardigheden in Skåne

Voor wie van mooie huisje, met kleien geplaveide straten, heel veel gezelligheid èn Wallander houdt.

Een magisch stenen monument uit de oudheid, op een magische plaats, met een nog magischer uitzicht.

In dit kleine vissershaventje in Kåseberga eet je bij een plaatselijke rokerij de lekkerste vis in een prachtige omgeving.

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

13 thoughts on “Ystad Zweden”

 1. Hey Katrien,
  Over een paar weken ga ik vogelen in Zuid-Zweden waarbij vooral Falsterbo en alles wat onder Lund en Vitamölla ligt te ontdekken.
  Jouw verhalen gelezen dat inspireerde weer.
  Ystad ga ik nu ook bezoeken en Ale Stenar was ik al tegen gekomen.
  Heb je nog nieuwe tips…vooral natuur😊
  Groetjes Renz

 2. Hallo Katrien,

  Leuk artikel over Ystad. Over anderhalve week zijn we daar op vakantie. Na een dagbezoek aan Ystad in 2015 hadden we al het idee hier moeten we een keer terugkomen en dan langer. Nu is het zo ver. :-)

  Iemand vertelde mij dat 21 juni (zonnewende) een dag is die gevierd wordt in Zweden. Is er in of rond Ystad op die datum ergens iets te doen op die dag/avond? Lijkt me leuk om dat mee te maken.

  groet,
  Henk

  1. Hey Henk! Ondertussen zijn jullie vast goed en wel aanbeland in Zweden. Wat fijn om horen trouwens dat Zweden zo goed beviel in 2015. :) En met mijn reactie ben ik helaas net te laat om je tips over midzomer te bezorgen. Ik hoop dat jullie in ieder geval een fijne tijd achter de rug hebben. Beste groet, Katrien

 3. Katleen Verweijen

  Wij reizen deze zomer van Copenhagen naar Öland en dan door naar familie in Kärna.
  Welke stop raden jullie tussen Copenhagen en Öland aan? Malmö of Ystad? We hebben hiervoor maar 1 dagje :o(

  Ik hoor het graag!
  Groetjes, Katleen

  1. Hej Katleen, ik zou persoonlijk voor Ystad kiezen. Maar ik hou dan ook meer van kleine gezellige stadjes dan van de grootsteden. Wat ik in mijn bericht beschrijf is ideaal om een dagje mee te vullen. Vraag je het mij, dan raad ik je Ystad aan. :) Groetjes en alvast veel plezier op Öland en bij de familie! Katrien

 4. Marijke Schumacher

  Hej Katrien, Met een zoon en Zweedse schoondochter in Trelleborg hebben ze mij Ystad en Ales Stenar getoond. Tot mijn groot plezier. Mijn voornemen is nu eind juni een rondreis met mijn tentje te maken door zuid (misschien west) Zweden. Ik hoop dat ik dan ook het geleerde op mijn Zweedse cursus zal kunnen toepassen. Tenminste; als ik die aardige Zweden kan overtuigen niet alleen Engels tegen me te spreken…. Hälsingar! Marijke

  1. Hej Marijke! Ik begrijp dat je blij was dat jouw zoon en schoondochter jou Ystad en Ales Stenar toonden. Wondermooi daar! Zeker op een zonnige dag. En leuk dat dit geleid heeft tot het idee een rondreis te maken. En al is het niet al pratend, dan zal je Zweeds zeker al lezend van pas komen. Alvast veel plezier! Katrien

 5. Hej Katrien, Ystad is inderdaad een aanrader. Wij vlogen op Kopenhagen. Met de trein zijn Malmö en Ystad dan vlakbij.

 6. Henk en Nelleke

  Hallo Katrien,
  Prachtige weergave van het genoemd traject.
  Wij hebben dezelfde tocht gemaakt, van Trelleborg, Ystad naar Ale Stenar en Kåsaberga.
  Dezelfde foto’s en locaties bezocht. Ook een paar geocaches gevonden nabij Ale Stenar.
  Op het bankje een sinaasappel gepeld.haha.
  Het was onze eerste dag in Zweden en gelijk een schot in de roos.
  We hebben de nacht met de caravan op een parkeerplaats nabij Degaberga overnacht. De rastplatskarta van travikverket ontdekt op aanwijzing van een
  alleenreizende Duitse vrouw. Luxe voorzieningen op de p.plaats.
  Groeten

  1. Hej Henk en Nelleke :) Hartelijk dank voor jullie reactie hier en wat fijn dat jullie hetzelfde traject hebben afgelegd. Het is daar echt wondermooi hé en grappig dat dergelijke details zoals die sinaasappel als herinnering blijven hangen. Ik kan me voorstellen dat dit het perfecte begin was van jullie reis. Staat er een volgend reisje naar Zweden gepland?
   Vele groetjes,
   Katrien

 7. Ik ben ooit ergens begin jaren 90 van de vorige eeuw door Ystad gekomen, maar kan me er helemaal niet veel meer van herinneren. Ales Stenar heb ik toen niet gezien, wist toen niet eens van het bestaan af! (Shame on me! ) . Dus dit gebied staat opnieuw op mijn “to see-list” ; het wordt zeer waarschijnlijk één van de eerste plekken op mijn lange geplande reis (oversteek vanuit Rostock). Mooi beschreven en mooie foto’s Katrien, krijg er nu al zin in! Ystad is echt prachtig en Ales Stenar natuurlijk héél bijzonder! En plank 84 en al die andere wil ik ook wel zien! ;)
  Tack så jättemycket!

  1. Wat een leuke reactie Marjon! Omgeving Ystad lijkt me een mooi begin van je lange reis door Zweden. En indien je de mogelijkheid krijgt, moet je Ales Stenar zeker meepikken. Op een zonnige dag is het daar wondermooi. Leuk he, die plank 84 :) Vele groetjes en graag, Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top