Ystad bezoeken

Kuieren en luieren in Ystad

De verwachtingen waren hoog toen we in de auto stapten voor een dagje Ystad. Want denk ik aan Ystad dan duiken prachtige beelden van glooiende graanvelden, pittoreske huizen, met keien geplaveide straatjes en adembenemende vergezichten over haven en zee in me op. Dit dankzij de boekenreeks en tv-serie Wallander die zich in Ystad en omstreken afspeelt.

Net zoals Alingsås, het liefelijke stadje waar ik woon, veroverde Ystad na enkele minuutjes mijn hart.

Meer nog. Met haar ligging bij de kust en in het meest zuidelijke Zweedse landschap, Skåne, krijg je er de perfecte afwisseling tussen kuieren in de stad, luieren bij de haven en wandelen tussen de prachtige weilanden en graanvelden die Skåne te bieden heeft.

Wij vulden onze dag met:

 • de typische sfeer van de binnenstad met haar gezellige huisjes en winkeltjes opsnuiven
 • wandelen naar en even vertoeven aan de haven van Ystad
 • verse zalm eten in de visrokerij vlakbij het haventje van het nabij gelegen dorpje Kåseberga
 • vanuit de haven van Kåseberga wandelen naar het stenen monument Ales Stenar

Het stadje Ystad, meer dan een bezoekje waard

Wij houden ervan om zonder specifiek einddoel door straatjes van dorpjes of steden te wandelen. Genietend van de huizen, winkeltjes en marktpleinen nemen we het uitzicht, de sfeer en het karakter van de stad in ons op.

In de binnenstad van Ystad deden we niet anders.

We bezochten enkele gezellige winkeltjes, een kerkje en een tijdelijke loppis om uiteindelijk op een bankje te belanden met een ijsje in de hand. Genietend van het stadsgeruis en de man in de straat.

Ystad Zweden
Een oude houten dubbele deur geeft een huis net dat tikkeltje extra uitstraling.
Ystad Zweden
In Ystad vind je het ene pittoreske huisje naast het andere.
Ystad Zweden
Gezellige met keien geplaveide straatjes. Prachtig om zien, moeilijk te belopen.

Een haventje met prachtige steiger

Vanuit het centrum wandelen we op tien minuutjes naar het haventje van Ystad. De houten pier, het zandstrand en het heldere water nodigen uit er even te vertoeven.

Aan het einde van de steiger houden we halt. We staren in stilte over het glinsterende water. Enkele zeilboten varen de haven binnen.

De activiteiten in het haventje en de nabijgelegen camping zorgen voor een gezellige drukte. Heb je kinderen die van water en zand houden dan is dit een ideaal stekje.

Ystad Zweden
Wie wou, kon voor de bouw van deze steiger een bijdrage geven en ziet zijn naam op een van de 630 planken.
En kijk wie plank 84 gesponsord heeft!
Ystad Zweden
Een van de vele golfbrekers in het haventje van Ystad.

Verse vis eten in Kåseberga

Iemand tipte ons om in het vissershaventje van Kåseberga bij de plaatselijke rokerij vis te eten. En aangezien we zeker het stenen monument Ales Stenar willen bewonderen, lijkt ons dat een prima idee.

We parkeren onze wagen in het centrum van Kåseberga en wandelen richting haven. Het zachte zeebriesje maakt van de 28 graden een heerlijke temperatuur om in te vertoeven.

Met een knorrende maag komen we in het haventje aan. We kiezen snel een eetplaatsje vlakbij het water en de rokerij uit en bestellen warm gerookte zalm.

Hier kom je voor de kwaliteit van het eten, de sfeer van het vissershaventje en de prachtige omgeving. Niet voor een 5-sterren service, comfortabele stoelen en gouden bestek.

Kåseberga
Het charmante vissershaventje in Kåseberga.
Klaprozenveld
Aan een dergelijk houten tafeltje en omgeven door klaprozen smaakt je maaltijd nog eens zo lekker.
Dan heb ik het nog niet over het adembenemende uitzicht je vanop dat bankje hebt.
Kåseberga
Een zeilbootje vaart binnen in het haventje van Kåseberga

Ales Stenar, een prachtig stenen monument uit de oudheid

Vanuit het haventje wandelen we tussen een zee van klaprozen de heuvel Kåsehuvud op. 32 meter boven de zeespiegel bouwde men er zo’n 1.400 jaar geleden een adembenemend stenen monument in de vorm van een schip.

Ongelofelijk en magisch zijn de woorden die in me opkomen zodra de gigantische stenen voor me oprijzen.

Bovenop het heuvelplateau gaan we net zoals vele andere bezoekers even in het gras zitten. Genietend van het prachtige uitzicht en het mystieke karakter van deze plek.

Hier reiken hemel, aarde en zee elkaar de hand. Bij helder weer kan je het Deense eiland Bornholm in de verte ontdekken.

Het fantastische uitzicht, de magie van de oude stenen formatie, het heerlijke weertje en de klaprozenzee op de heuvelwanden maken van dit moment het hoogtepunt van de dag.

Ales Stenar
Ales Stenar bestaat uit 59 rechtopstaande zandstenen blokken, heeft de vorm van een schip
en is 67 meter lang en 19 meter breed.
Ales Stenar
Het is niet helemaal duidelijk waarom dit monument gebouwd werd aangezien er weinig sporen
van activiteiten uit de oudheid terug te vinden zijn. Men gaat er echter vanuit dat
net zoals vele andere megalieten Ales Stenar een grafmonument is.
Kåseberga
Een wegje door het gras leidt je van Ales Stenar automatisch naar de rand van de heuvel Kåsehuvud.
Klaprozen
Even stond ik met stomheid geslagen toen ik over de rand van deze steile heuvelwand piepte.

Praktische info voor reizigers

Ystad ligt aan de zuidkust van Zweden op ongeveer 60 km van Malmö. De E65 voert je vanuit Malmö rechtstreeks naar Ystad. Kåseberga en Ales Stenar vind je ten oosten van Ystad. Op 20 minuutjes rij je er vanuit Ystad heen.

De hoge verwachtingen zijn meer dan ingelost. Heb je de gelegenheid Ystad en Ales Stenar te bezoeken. Gewoon doen!
Katrien ♥

ps: wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

12 gedachtes op “Kuieren en luieren in Ystad”

 1. Avatar

  Hallo Katrien,

  Leuk artikel over Ystad. Over anderhalve week zijn we daar op vakantie. Na een dagbezoek aan Ystad in 2015 hadden we al het idee hier moeten we een keer terugkomen en dan langer. Nu is het zo ver. :-)

  Iemand vertelde mij dat 21 juni (zonnewende) een dag is die gevierd wordt in Zweden. Is er in of rond Ystad op die datum ergens iets te doen op die dag/avond? Lijkt me leuk om dat mee te maken.

  groet,
  Henk

  1. Katrien

   Hey Henk! Ondertussen zijn jullie vast goed en wel aanbeland in Zweden. Wat fijn om horen trouwens dat Zweden zo goed beviel in 2015. :) En met mijn reactie ben ik helaas net te laat om je tips over midzomer te bezorgen. Ik hoop dat jullie in ieder geval een fijne tijd achter de rug hebben. Beste groet, Katrien

 2. Avatar
  Katleen Verweijen

  Wij reizen deze zomer van Copenhagen naar Öland en dan door naar familie in Kärna.
  Welke stop raden jullie tussen Copenhagen en Öland aan? Malmö of Ystad? We hebben hiervoor maar 1 dagje :o(

  Ik hoor het graag!
  Groetjes, Katleen

  1. Katrien

   Hej Katleen, ik zou persoonlijk voor Ystad kiezen. Maar ik hou dan ook meer van kleine gezellige stadjes dan van de grootsteden. Wat ik in mijn bericht beschrijf is ideaal om een dagje mee te vullen. Vraag je het mij, dan raad ik je Ystad aan. :) Groetjes en alvast veel plezier op Öland en bij de familie! Katrien

 3. Avatar
  Marijke Schumacher

  Hej Katrien, Met een zoon en Zweedse schoondochter in Trelleborg hebben ze mij Ystad en Ales Stenar getoond. Tot mijn groot plezier. Mijn voornemen is nu eind juni een rondreis met mijn tentje te maken door zuid (misschien west) Zweden. Ik hoop dat ik dan ook het geleerde op mijn Zweedse cursus zal kunnen toepassen. Tenminste; als ik die aardige Zweden kan overtuigen niet alleen Engels tegen me te spreken…. Hälsingar! Marijke

  1. Katrien

   Hej Marijke! Ik begrijp dat je blij was dat jouw zoon en schoondochter jou Ystad en Ales Stenar toonden. Wondermooi daar! Zeker op een zonnige dag. En leuk dat dit geleid heeft tot het idee een rondreis te maken. En al is het niet al pratend, dan zal je Zweeds zeker al lezend van pas komen. Alvast veel plezier! Katrien

 4. Avatar

  Hej Katrien, Ystad is inderdaad een aanrader. Wij vlogen op Kopenhagen. Met de trein zijn Malmö en Ystad dan vlakbij.

 5. Avatar
  Henk en Nelleke

  Hallo Katrien,
  Prachtige weergave van het genoemd traject.
  Wij hebben dezelfde tocht gemaakt, van Trelleborg, Ystad naar Ale Stenar en Kåsaberga.
  Dezelfde foto’s en locaties bezocht. Ook een paar geocaches gevonden nabij Ale Stenar.
  Op het bankje een sinaasappel gepeld.haha.
  Het was onze eerste dag in Zweden en gelijk een schot in de roos.
  We hebben de nacht met de caravan op een parkeerplaats nabij Degaberga overnacht. De rastplatskarta van travikverket ontdekt op aanwijzing van een
  alleenreizende Duitse vrouw. Luxe voorzieningen op de p.plaats.
  Groeten

  1. Katrien

   Hej Henk en Nelleke :) Hartelijk dank voor jullie reactie hier en wat fijn dat jullie hetzelfde traject hebben afgelegd. Het is daar echt wondermooi hé en grappig dat dergelijke details zoals die sinaasappel als herinnering blijven hangen. Ik kan me voorstellen dat dit het perfecte begin was van jullie reis. Staat er een volgend reisje naar Zweden gepland?
   Vele groetjes,
   Katrien

 6. Avatar

  Ik ben ooit ergens begin jaren 90 van de vorige eeuw door Ystad gekomen, maar kan me er helemaal niet veel meer van herinneren. Ales Stenar heb ik toen niet gezien, wist toen niet eens van het bestaan af! (Shame on me! ) . Dus dit gebied staat opnieuw op mijn “to see-list” ; het wordt zeer waarschijnlijk één van de eerste plekken op mijn lange geplande reis (oversteek vanuit Rostock). Mooi beschreven en mooie foto’s Katrien, krijg er nu al zin in! Ystad is echt prachtig en Ales Stenar natuurlijk héél bijzonder! En plank 84 en al die andere wil ik ook wel zien! ;)
  Tack så jättemycket!

  1. Katrien

   Wat een leuke reactie Marjon! Omgeving Ystad lijkt me een mooi begin van je lange reis door Zweden. En indien je de mogelijkheid krijgt, moet je Ales Stenar zeker meepikken. Op een zonnige dag is het daar wondermooi. Leuk he, die plank 84 :) Vele groetjes en graag, Katrien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit blogbericht bevat enkele affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij zo’n link aanklikt en overgaat tot boeking of aankoop, ik vergoed wordt. Zo gaat een deeltje van de winst van het betreffende – meestal grote – bedrijf naar mij. Mooi toch! : ) Dankzij onder andere deze bijdrages kan ik mijn werk als blogger verderzetten en hier blijvend nieuwe informatie over Zweden voorzien. Hartelijk dank voor het begrip! En ook bedankt om via mijn site boekingen en aankopen te maken. Dat wordt enorm geapprecieerd. Dank, Katrien