IMG_5735_WEB_featured_image

Zomerhuisje in de winter

‘t Huisje dat Joakim en ik in 2008 kochten was een typisch Zweeds fritidshus. Vele Zweden die in de stad wonen, bezitten zo’n zomerhuisje op het platteland. Daar trekken ze dan tijdens mooie weekends, vakantie- en feestdagen heen om te onthaasten. Te genieten van de rust en al het moois de Zweedse natuur te bieden heeft.

Dat was in eerste instantie ook onze bedoeling toen we nog in België woonden en uitkeken naar een tweede huisje. Vakanties en lange weekends in ‘t hoge noorden doorbrengen en voor ‘t dagelijkse leven nog even verder in het charmante en gezellige Gent vertoeven. De plannen om ooit naar Zweden te verhuizen waren toen nog vaag. We spraken over ooit, als, wanneer en dan zien we wel.

007 2_WEB_blogbericht_2
Dat was het plan.

Maar dan heb je plots dat huisje aan het meer waar je al zo’n jaar of twee naar zoekt. Een plaatsje waar het alleen gaat over ik, jij, wij en een paar elanden. Het beeld van een leven in Zweden verliest zijn vage vormen. Het woord als verdwijnt uit onze woordenschat. (Als) sneeuw voor de zon.

Wat eerder abstract was, hervormde zich tot iets concreet.

Schaaf je Zweeds wat bij
Fritid
Hus
Sommarstuga
Vinter
Kallt
Flytta
Vrije tijd
Huis
Zomerhuisje
Winter
Koud
Verhuizen

006_WEB_blogpost_2

Slechts een jaar na aankoop verhuisden we naar Zweden.

Dat was niet het plan.

En nog een half jaartje later zaten we met onze geitenwollensokken in ons zomerhuis en beleefde Zweden de strengste winter sinds mensenheugenis.

007_WEB_blogbericht

We ondervonden aan den lijve waarom je niet het hele jaar door in een sommarstuga woont:

 • bevroren waterleiding
 • windkracht 3 binnenshuis
 • een flesje water dat bevriest wanneer het op de grond staat
 • een ijskoude neus bij het ochtendgloren
 • het is warmer in de koelkast dan erbuiten

Voor een vakantie of één winter hou je daar heftige verhalen aan over. De tweede winter is ook nog best avontuurlijk, spannend en gezellig.

Maar daarna heb je het wel gehad.

Terwijl het knetterende haardvuur onze koude voeten verwarmde, doken op het eind van die tweede winter de eerste ideeën op voor het bouwen van een nieuw huis.

“Laat ons hier op dit plekje een traditioneel Zweeds houten huis bouwen”, klonk het.
“Zo eentje met isolatie in de muren?” repliceer ik terwijl ik dicht tegen hem aanleun.

We grinnikten en staarden in stilte naar de vlammen in de haard. Dromend van ons toekomstige huis.

Katrien

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

15 thoughts on “Zomerhuisje in de winter”

 1. Pingback: Er was eens... Touch of Sweden - reismeneer.nl

 2. Pingback: Er was eens... Touch of Sweden - CreatieveOndernemers.nl

 3. Pingback: Er was eens... Touch of Sweden - meneer simmering

 4. Pingback: Holiday Club Åre - pure verwennerij | Touch of Sweden

 5. Pingback: Er was eens... Touch of Sweden - interview-magazine.nl

 6. Pingback: Het Zweden van Touch of Sweden

 7. Hey,
  Ik lees net met stijgende interesse deze net ontdekte blog. Mijn man en ik wonen met onze 2 kinderen in Gent ???? en willen deze zomer graag op vakantie naar Zweden. Verhuren jullie je zomerhuis aan het meer? If heb je leuke adressen, websites?
  Of heb je zin in een weekje Gent en wil je even ruilen?!
  Groetjes
  Naomi

  1. Hej hej Naomi, welkom op m’n blog en blij te vernemen dat ie je bevalt. :) En je woont in Gent. Woehoe! Nog steeds mijn favoriete stad. Zweden is een fantastisch land om je vakantie door te brengen. Dus goede keuze heb je daar gemaakt. Let wel. Eenmaal in Zweden geweest is de kans groot dat je er niet meer weg wil. ;) Ons zomerhuisje… dat is niet meer. Wij bouwden op die plaats een huis waar het goed is om het jaar rond te wonen. Zittend achter mijn computer in dat nieuwe huis, schrijf ik je nu dit berichtje. Er zijn bijzonder veel zomerhuisjes te huur in Zweden. Zelf heb ik nog geen nood gehad aan het huren van een zomerhuisje dus heb ook niet veel tips die ik uit mijn ervaring kan putten. Hier komen drie sites die ik vind wanneer ik op “hyra sommerstuga” zoek: stugnet.se, novasol.se, hamerway.nl. De sites waar ik geen Engels of Nederlands vind, heb ik niet vermeld. Zoek gerust ook even op “hyra fritidshus” of “hyra sommerstuga” in google en klik even door om te kijken welke sites in meerdere talen dan enkel het Zweeds zijn. Veel plezier met de voorbereidingen en alvast een mooie reis toegewenst. Voel je vrij me te volgen op Facebook (www.facebook.com/touchsweden) indien je me daar nog niet gevonden zou hebben. Katrien ♥

 8. Heerlijke en leerrijke blog ! Dank je om je belevenissen met ons te deken. Hoe gaat het ondertussen met de bouwplannen? Kan je zomaar een ander huis bouwen op de locatie van een sommarstuga ?

  1. Dank je wel voor je bezoekje, reactie en compliment Ann. Leuk om horen :) Ondertussen wonen we in ons nieuwe en warme huis. We bouwden het een drietal jaar geleden. Je moet sowieso een bouwvergunning aanvragen en krijgen om een nieuw huis op de plaats van een oud huis te mogen bouwen. Aangezien wij op minder dan 100 meter van een meer vandaan wonen is de regelgeving enorm strikt. Men laat niet langer toe dat je gelijk waar rond een meer een woning kan neerzetten. En maar goed ook. Dus wil je vlakbij een meer een huis bouwen en staat er reeds een huis(je), dan heb je meer kans op goedkeuring van je bouwvergunning. Groetjes, Katrien

 9. Mijn complimenten Katrien…heerlijk om te lezen!!!
  Ben zelf dit jaar voor de allereerste keer in Zweden geweest…ik ben meteen stapelverliefd geworden op het land. Wat een prachtige natuur, de rust, het uitgestrekte…ik voelde het als een soort van “thuiskomen”. In oktober weer geweest en wist niet wat ik zag….al die mooie herfstkleuren…kippenvel gewoon!!
  Ik hoop in februari weer te kunnen gaan, zodat ik ook de winter mee kan maken, voelen, beleven :)

  1. Dankjewel Anja. Dat is ook heerlijk om lezen :) Je hebt de smaak goed te pakken. Ondertussen al twee keer in Zweden geweest en een derde reisje in ‘t verschiet. Zweden is inderdaad een land waarop je verliefd kan worden. Niet heel ver weg en toch zo anders op alle vlak. De herfst is ook een van mijn favoriete seizoenen. Een kleurexplosie die in contrast staat met de grijze, donkere en kleurloze sneeuwloze winter die ik op dit moment beleef. Valt er sneeuw, dan bevind je je plots in een sprookjesland. Hier is het alvast nog even afwachten op wat lagere temperaturen. Maar februari is vaak een koude maand en wanneer je wat hoger trekt dan Göteborg heb je uiteraard meer kans op een witte winter. Geniet zoveel je kan! Groetjes // Katrien

 10. Wauw, wat een heerlijke blog weer. Met veel plezier lees ik sinds kort je artikelen. Bijzonder hoe jij de (waarschijnlijke, want ik ben nog nooit in Zweden geweest) sfeer en gevoelens (die ik daarbij krijg) prachtig verwoord!

  1. Hejhej Ruth, wat fijn jouw reactie op mijn kersverse blog te lezen. Het is mijn doel om Zweden ook een beetje dichterbij degene te brengen die nog niet in Scandinavië geweest zijn en er misschien wel nooit zullen komen. Zweden is zo’n fascinerend land dat ik mijn ervaringen, bedenkingen, belevenissen op een persoonlijke manier met iedereen die mijn schrijfsels interessant vindt wil delen. Bedankt dus voor je feedback. Zo weet ik dat ik de juiste richting uitga. Hopelijk je nog vaak te mogen spreken hier. Fijne dag :), Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top