Zweeds broodjes

Zweedse broodjes of vetekakor bakken

Bij slecht weer duik ik de laatste tijd graag de keuken in. En gisteren was het na een tiental dagen zomerse temperaturen voor het eerst terug miezerig en fris. Het leek me dan ook het ideale moment om de Zweedse broodjes te bakken die je nodig hebt om deze boterhamtaartjes te maken.

Het ideetje ontstond na de vele positieve reacties die ik via Facebook op het boterhamtaartjes-recept kreeg. In België en Nederland zijn deze Zweedse broodjes namelijk moeilijk te vinden en de variant ervan die je wereldwijd bij Ikea kan kopen, tipt niet aan deze die je in de Zweedse supermarkt vindt en al zeker niet aan deze die je zelf bakt.

Met onderstaand eenvoudig recept kan je vanaf nu je eigen Zweedse broodjes of vetekakor maken.

Ingrediënten voor 16 Zweedse broodjes

 • 100 gram boter
 • 5 dl melk
 • 50 gram verse gist of 12 gram droge gist
 • 2 eetlepels donkere stroop
 • 1 theelepel zout
 • 10 á 12 dl tarwemeel*
Schaaf je Zweeds wat bij
Smör
Mjölk
Vete
Sked
Salt
Boter
Melk
Tarwe
Lepel
Zout

Hoe ga je te werk

 1. Smelt de boter op het vuur, voeg de melk toe en verwarm tot ongeveer 37 graden (vingerwarm).
 2. Verkruimel de gist in een kom en voeg een beetje van het warme mengsel toe. Roer tot de gist is opgelost. Voeg tenslotte de rest van de warme vloeistof, de stroop en het zout toe.
 3. Voeg de bloem al roerend aan het mengsel toe, tot je een gladde deeg bekomt. Kneed het deeg ongeveer vijf minuten en laat 20 minuten rijzen.
 4. Verdeel het deeg in 16 gelijke delen. Rol het uit tot je ongeveer een halve centimeter dikke ronde broodjes bekomt. Maak er met een vork gaatjes in. Experimenteer gerust met de dikte van de broodjes zodat je de volgende keer je deze broodjes maakt, weet hoe dik of dun jouw favoriete broodje is.
 5. Wil je je broodjes mooi rond? Neem een kommetje, draai het om en druk de ronde vorm uit.
 6. Laat het deeg 10 minuten rijzen
 7. Maak de broodjes met een deegrol opnieuw wat platter en bak ze ongeveer 7 minuten in het midden van de oven op 225-250 graden of tot ze bovenaan lichtjes bruin worden.

Deze broodjes zijn het lekkerst wanneer je ze onmiddellijk nadat ze uit de oven komen, serveert. Met een beetje boter, kaas en wat confituur of marmelade smaken ze hemels. Je hoeft de broodjes niet open te snijden. Zweden beleggen de onderzijde en eten het broodje uit het vuistje.

Broodjes over? Bewaar ze in een plastic zak tot de volgende dag of in de vriezer voor later.

Smullen maar!
Katrien ♥

* in Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel bloem, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten.

Zweedse broodjes

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

11 thoughts on “Zweedse broodjes of vetekakor bakken”

 1. Ik heb de Zweedse broodjes gemaakt en mijn hele gezin (5 pers) vind ze erg lekker. Dit gaan we zeker herhaling.

  1. Dank je voor je reactie Sabine! Altijd heel leuk om horen wanneer dit recept voor zweedse broodjes uitgeprobeerd wordt en al zeker wanneer de broodjes ook nog in de smaak vielen. :)

  1. In Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel bloem, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten. Waarschijnlijk zullen er nog mensen zich deze vraag stellen dus heb ik deze info aan het recept toegevoegd. Bedankt Lotte!

 2. Klinkt erg lekker. Wel heb ik even een vraagje: door welke meel kan ik de tarwemeel het beste vervangen om glutenvrije broodjes te maken?

  1. Hoi Sandra, bedankt voor je vraagje. Ik heb even online opgezocht met welke bloem ze hier in Zweden deze broodjes glutenvrij maken. Ik kon een recept terugvinden waarbij het tarwemeel vervangen werd door deels glutenvrije havermeel en deels boekweitmeel. Zijn dat twee meelsoorten die je in België of Nederland gemakkelijk kan vinden? Super benieuwd of het daarmee gaat lukken en of ze ook lekker zijn.

   1. Hoi Katrien! Wat een snelle reactie en super bedankt dat je het even hebt opgezocht. Ik ga het recept opslaan en zodra ik de ingrediënten heb en de tijd vind om ze te bakken, zal ik laten weten wat het resultaat is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top