Zweedse koekjes

Zweedse gemberkoekjes – Pepparkakor

Vandaag maakte ik pepparkakor, de Zweedse koekjes met kaneel- en gembersmaak. Bedoeling is om ze in een doorschijnend zakje en rood lintje als klein presentje aan enkele vrienden en familie te geven. Want in december worden deze koekjes in Zweden massaal gekocht, gebakken en gegeten.

Nog net iets meer dan op andere dagen van het jaar.

Pepparkakor kan je het best vergelijken met speculaas of de Nederlandse kruidnoten. Dus dacht ik dat die kruidige Zweedse koekjes vast niet misstaan tussen al dat ander zoets dat gepaard gaat met de komst (of is ie er al?) van de goedheiligman.

Misschien een leuke activiteit om dit weekend alleen, met twee of met de kinderen te maken?

Ingrediënten voor heel veel gemberkoekjes

 • 2,5 dl bruine suiker
 • ¾ dl lichte (of donkere indien je geen lichte hebt) stroop/siroop
 • ¾ dl water
 • 150 gram boter
 • 1 eetlepel gemalen kaneel
 • 1 eetlepel gemalen gember
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 8 dl tarwemeel*
 • 1,5 theelepel bicarbonaat
Schaaf je Zweeds wat bij
Jul
Peppar
Ingefära
Kanel
Kryddnejlikor
Kaka
Kakor
Socker
Sirap
Smör
Vetemjöl
Kerst
Peper
Gember
Kaneel
Kruidnagel
Koekje
Koekjes
Suiker
Stroop/siroop
Boter
Tarwemeel

Hoe ga je te werk

 1. meng de suiker, de stroop en het water in een kastrol en breng het mengsel aan de kook
 2. voeg de boter toe en laat ze smelten, voeg daarna de kruiden toe
 3. laat afkoelen zonder te roeren
 4. voeg 1,5 theelepel bicarbonaat en 6 dl tarwemeel toe en kneed tot een soepele deeg
 5. verpak de deeg in plasticfolie en leg deze minstens 24 uur op een koele plaats (niet in de koelkast want dan wordt de deeg te hard om te bewerken)
 6. zet de oven op 200 graden
 7. bedek je werktafel met meel en rol de deeg zo dun mogelijk uit
 8. maak met vormpjes die je in de handel kunt verkrijgen, met een glas of ander materiaal figuurtjes in het deeg
 9. leg de koekjes op een beboterde bakplaat of op bakpapier op een bakplaat
 10. bak de koekjes ongeveer 6 min in het midden van de oven
 11. laat ze op de bakplaat afkoelen

Deze koekjes kan je in een koekjestrommel ongeveer twee tot drie maand bewaren. In de vriezer blijven ze dubbel zolang goed.

Katrien ♥

ps: ik haalde mijn kruit op de receptenpagina van Ica, een van de grootste supermarktketens in Zweden. Ik zette de oven uiteindelijk ietsje hoger dan aangegeven in het originele recept.

* in Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel bloem, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten.

Zweedse koekjes

Zweedse koekjes

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

7 thoughts on “Zweedse gemberkoekjes – Pepparkakor”

   1. Hi Margot, ook ik probeer het volgende keer op die manier. Het feit dat het deeg na een half uurtje uit de koelkast beter kneedbaar was, wees al een beetje die richting uit. Fijn dat Elma de proef op de som nam. Ik pas het recept aan zodra ik thuis ben uit vakantie. Fijne kerst! Katrien

  1. Hi Elma, bedankt voor je reactie en aanvulling op het recept! Ik pas het recept aan – zodra ik terug thuis ben. Ook ik probeer het volgende keer zonder de deeg in de koelkast te plaatsen. Groetjes en fijne kerst vanuit Dubai! Katrien

 1. Ik heb de koekjes gemaakt en ze waren erg lekker. Jammer genoeg was het deeg toen ik het uit de koelkast haalde zo hard als steen en kon ik het enkel nog verkruimelen. Na wat geknoei met extra stroop en enkele eetlepels melk had ik wel zo ongeveer weer deeg, maar het bleef erg brokkelig.

  1. Wat super om horen dat je met het recept aan de slag ging Margot. Ook mijn deeg kwam vrij hard de koelkast uit en na wat aanpassen aan de kamertemperatuur was ie beter bewerkbaar. Maar uiteindelijk veranderde dit niets aan de smaak van de koekjes. En dat blijkt bij jou ook het geval te zijn. Fijn. :) Ik zal eens bij mijn Zweedse vriendinnen informeren of er naar hun mening iets in het Ica-recept niet zou kloppen. Zou het mogelijks aan de (te) lage temperatuur in de koelkast kunnen liggen? Ik ga op onderzoek en laat hier nog iets van me horen.

   1. Ik heb net even gecheckt en de koelkast staat op 5 graden ingesteld, wat me wel normaal lijkt want het maximum is 9 en het minimum 1. Ik ben benieuwd naar de update :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top