eethuisje, fika

Zweedse koffiehuisjes

Wanneer men in Zweden over ett kafé spreekt, verwar dit dan niet met wat wij Belgen onder een café verstaan. Groter kunnen de verschillen niet zijn en dronken kom je er in geen geval buiten.

Ett kafé is een plaats waar men koffie, gebak en broodjes serveert. Een plaats waar arbeidslui overdag samenkomen, vrienden elkaar ontmoeten of mensen op hun eentje even tot rust komen.

Vaak kan je er ook enkele eenvoudige gerechten zoals soep, toast of quiche verkrijgen.

Schaaf je Zweeds wat bij
Kafé
Konditori
Bageri
Socker
Gammaldags
Koffiehuis
Banketbakkerij
Bakkerij
Suiker
Ouderwets

Vertaal ett kafé dus als een koffiehuis en bereid je voor op veel zoetigheid, voorbelegde open broodjes en het zelf nemen van je kopje koffie of thee.

Fika, kaneelgebak, kanelbullar
Vroeger noemden ze in Zweden een banketbakker vaak ook een zuikerbakkerij of sockerbageri.
Hierboven de alom bekende kanelbullar en links daarvan wieneråttor.

 

Dat het aanbod van dergelijke koffiehuisjes zelden tot nooit wijzigt, is wat mij betreft een zegen. Want uit al dat lekkers één iets kiezen, kan best voor wat nervositeit zorgen.

Het komt vaak voor dat ik besluiteloos kijkend naar een rijkgevulde toonbank vol heerlijkheden, echt niet weet wat te kiezen.

Mijn blik springt dan snel van een heerlijke salade naar een broodje met rode bieten en weer terug naar de kanelbullar en wieneråttor.

Straks is het mijn beurt om te bestellen. Een druppeltje zweet krijgt vorm op mijn voorhoofd.

Keep calm, tomorrow is comes another fika-day

En plots kan ik weer helder denken.

Een gezellige zithoek in Konditori Centrum te Vårgårda.
Een gezellige zithoek in Konditori Centrum te Vårgårda.

 

Na een aantal jaar in Zweden te wonen, heb ik zo mijn favoriete plaatsjes waar ik steeds naar terugkeer. En één van die plaatsje is gelegen in Vårgårda, de gemeente waar Joakim werkt.

Ben ik aldaar en heb ik enkele uren te overbruggen, ga ik steevast naar Konditori Centrum voor een fika.

Hier vind je Konditori Centrum
Konditori Centrum
Kungsgatan 46
447 30 Vårgårda

Konditori Centrum is net zoals vele andere koffiehuisjes een banketbakkerij. Sinds jaar en dag kan je er naast gebakjes kopen ook plaatsnemen aan een van de vele houten tafeltjes en er een kopje koffie of thee drinken.

Zweedse thee
Negen van de tien keer neem je in een typisch Zweeds koffiehuisje zelf je thee of koffie.
Een tweede kopje noemen ze påtår en is meestal in de prijs inbegrepen.

 

Ben je een theeliefhebber dan word je ook op dat vlak in Zweden verwend. Het is steeds een plezier kleurrijke blikken en glazen bokalen met verschillende soorten thee op schappen te zien pronken.

Even ruiken aan de thee is toegestaan. Maar ook dan moet en zal je een keuze maken.

Wie zei dat leven in Zweden eenvoudig is? *knipoog*
Katrien

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

5 thoughts on “Zweedse koffiehuisjes”

  1. Pingback: Een adembenemende loppis in Zweden - Touch of SwedenTouch of Sweden

  2. Mmmm… heerlijk Katrien! Ik kan mij die heerlijke zoete lekkernijen nog goed herinneren. Vooral de appelcake met knapperige korst en vanille creme!

    1. Haha, zo’n zaken blijven inderdaad gemakkelijk hangen Grietje. Ik vermoed dat je het over smulpaj hebt. Die wordt ook wel met bosbessen of rabarber gemaakt en heeft een heerlijke knapperige muesli-korst en wordt inderdaad geserveerd met vaniljsås, zoals ze die hier noemen. Misschien moet ik wel eens een of ander typisch Zweeds receptje hier posten. Smulpaj is trouwens heel eenvoudig te maken. Receptje in het Zweeds: http://www.tasteline.com/Recept/Smulpaj_med_apple
      Is de postbode al langs geweest ;-) Liefs, Katrien

  3. Leuke post. Voor ons tijdens vakantie een must. Bijna elke dag even leuk koffiedrinken op een van de vele leuke adresjes op het platteland van Zweden.

    1. Dank je Jan :) De lokale tradities en gewoontes overnemen wanneer je op vakantie bent is inderdaad heerlijk en enorm verrijkend. Persoonlijk vind ik de plaatsjes die je op het platteland tegenkomt het leukste. Authenticiteit ten top en de koffie en gerechten worden er met veel liefde en zorg bereid en geserveerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top