Zweedse nationaliteit

Over waarom ik binnenkort Zweed word

Ik zou er een mooi en romantisch verhaal rond kunnen verzinnen. Over de Zweedse levensstijl die me zo bevalt en hoe ik me jaar na jaar meer en meer Zweeds ga voelen. Over de frisse lucht die me doet blaken van gezondheid en de nabijheid van de natuur – waarmee ik me zo verbonden voel. Over de wetenschap om een juridische band te hebben met het land en de plaats waar ik me oud zie worden. En hoe prettig ik het zou vinden om net zoals Joakim naast Belg ook Zweed te zijn.

De werkelijkheid is echter minder idyllisch: mijn paspoort vervalt.

Neem ik de Zweedse nationaliteit aan dan kan ik eenvoudigweg een nieuw paspoort in Alingsås – het stadje waar ik woon – aanvragen en afhalen. Doe ik dat niet dan moet ik me naar Stockholm begeven om het aldaar op de Belgische ambassade te regelen. Stockholm is een fantastische stad om te vertoeven maar ligt niet bepaald om het hoekje.

Dus word ik Zweed.

Waaraan moet je voldoen om de Zweedse nationaliteit aan te kunnen nemen

 • je identiteit bewijzen
 • 18 jaar of ouder zijn
 • een permanente verblijfsvergunning, verblijfsrecht of verblijfskaart hebben
 • 3 jaar (wanneer je met een Zweed samenwoont) of 5 jaar in Zweden wonen
 • je je in Zweden goed gedragen hebben :)

De Zweedse nationaliteit vraag je aan bij Migrationsverket, de Zweedse dienst voor vreemdelingenzaken en kost voor volwassenen 1.500 kronen. Op de site van Migrationsverket vind je alle nodige informatie in het Zweeds en in het Engels terug. Je kan er tevens het formulier dat je voor de aanvraag dient in te vullen downloaden.

Schaaf je Zweeds wat bij
Migration
Svenskt medborgarskap
Blankett
Identitet
Pass
Ansöka
Migratie
Zweedse nationaliteit
Formulier
Identiteit
Paspoort
Aanvragen

Als Belg kan ik mijn Belgische nationaliteit behouden en neem ik een dubbele nationaliteit aan. Wil je echter als Nederlander Zweed worden dan verlies je in de meeste gevallen automatisch je Nederlandse nationaliteit. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je toch je Nederlandse nationaliteit kan behouden. Je leest meer hierover op de site van de Rijksoverheid.

Ik begrijp dat dit voor vele Nederlanders in Zweden een dilemma moet zijn.

Winterse groetjes van een bijna Zweed!
Katrien ♥

Zweedse nationaliteit

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

21 thoughts on “Over waarom ik binnenkort Zweed word”

 1. Hoi Katrien,
  Ik hoop dat het voor jou sneller gaat dan voor mij (zucht), mijn papieren zijn al sinds juni vorig jaar binnen bij Migrationsverket (Uppsala) en ze zijn nog niet eens aan mijn dossier begonnen :-( En ik die dacht dat het heel snel zou gaan!
  Lycka till!
  Heb al zo lang eens willen schrijven dat ik je blog super vind, heel mooie foto’s en dito teksten. Je weet alles zo poetisch te verwoorden… Bedankt!

  1. Oei, dat is wel bijzonder lang Eef. Op Facebook kreeg ik een paar reacties van andere Belgen in Zweden en bij hen verliep alles super vlot. Ik hoop dat je snel iets mag horen van het verloop van je dossier. In oktober dit jaar vervalt mijn paspoort dus ik ga er maar snel werk van maken want in december wil ik echt terug op zonnevakantie. :) En dank voor de fijne woorden! Super om horen. Dat geeft elke keer weer een extra zetje om door te gaan met bloggen. Laat gerust ook in de toekomst af en toe eens een reactie na en nog vele groetjes! Katrien ♥

 2. Erik van Woerkens

  Succes ermee, lycka till!
  Binnen 2,5 jaar neem ik dezelfde beslissing (ik woon nu 2 j en 5 m in Zweden).

  1. Dank je Erik! Jij wilt er duidelijk geen gras laten overgroeien. Ik kon reeds na drie jaar de Zweedse nationaliteit aannemen. Uiteindelijk zal het zeven jaar zijn. Kwestie van helemaal zeker te zijn van mijn stuk. ;-) Vi hörs! Katrien

  1. Dank je Henriëtte! Het zal best leuk zijn om dat Zweedse paspoort in mijn hand te houden en te kunnen zeggen dat ik officieel Zweed ben. :)

 3. Hallo Katrin, hoppas allt är bra. Ville bara informera dig om att du kan ordna ett belgiskt pass hemifrån och få det skickat med rek till närmsta post. Det finns ansökan att ladda ner på ambassadens hemsida. Om du vill alltså, ?. Vi gjorde det förra året till Jurgen, väldigt smidigt.
  Ah, zo weel gemakkelijker voor mij om Zweeds te schrijven ?
  Groetjes Yasmin

  1. Hejhej Yasmin, allt fint här. :) Hur går det för dig? Det är helt okej att skriva svenska. Tycker det är roligt att se och veta att det finns några svenskar som följer och läser min blogg. Det stämmer att det är möjligt att få identitetskort skickat till posten. Tyvärr – som du redan insåg – fungerar det inte till passet. Men otroligt tacksam att du vilde informera mig. Tänk att jag skulle bli svenskt medborgare onödigt. ;-) Ha en trevlig kväll och hälsa Jurgen. Katrien

 4. Hendrik De Rycke

  Kleine correctie, Katrien. Je moet naar Stockholm om je paspoort aan te vragen, maar je kan het laten sturen naar je thuisadres. Maar dat kan toch niet de enige reden zijn, een reisje naar Stockholm om de 7 jaar… Hoe zit dat met de personenbelasting?

  1. Oei, dat heb ik dan een beetje verward. Ik heb de tekst ondertussen aangepast. Thanks!. En wat betreft personenbelasting… euh… ik denk niet dat dat daarop een invloed heeft of jij zou mij nu het tegendeel moeten vertellen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top